Search This Blog

Thursday, May 16, 2013

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΡΟΝΤΟ

Ετήσια συνεδρίαση Ορθοδόξων και Προχαλκηδονίων Κληρικών



Την περασμένη Τρίτη 14 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην Μητρόπολη Τορόντο η ετήσια συνεδρίαση -με γεύμα-, Ορθοδόξων και Προχαλκηδονίων Κληρικών.

Συμμετείχαν  ο μητροπολίτης Σωτήτιος, Επίσκοπος της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ματθίας,  ο Επίσκοπος
Mina της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ο Επίσκοπος Ενδίδων Χριστοφόρος, ενώ έλαβαν μέρος 55 ιερείς και διάκονοι.

Από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες έλαβαν μέρος εκπρόσωποι κληρικοί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και των ορθοδόξων Ουκρανών, Σέρβων, Ρουμάνων, Βουλγάρων,

Γεωργιανών και Ρώσων, ενώ από τους Προχαλκηδονίους έλαβαν μέρος κληρικοί από την Αρμενική, την Κοπτική, την Αιθιοπική και την Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στην συνεδρίαση έλαβε επίσης μέρος ο πρέσβης Α. Bennett, διευθυντής του Γραφείου Θρησκευτικής Ελευθερίας της Κυβέρνησης του Καναδά, ο οποίος καλέστηκε ειδικά προς τούτο.

Η συνεδρίαση άρχισε με Όρθρο στον Ναό. Αγ. Ιωάννου του θεολόγου και συνεχίστηκε με συνεδριάσεις στην βιβλιοθήκη της Μητρόπολης.

Μίλησε ο μητροπολίτης Σωτήριος με θέμα «ού γαρ έχομεν ώδεν μένουσαν πόλιν αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν».!

Στη συνέχεια ο πρέσβης κ. Α.
Bennett, μίλησε για το Γραφείο Θρησκευτικής Ελευθερίας του οποίου είναι διευθυντής και πώς ο ίδιος βλέπει τα πράγματα και τι μπορεί να κάνει για τον θρησκευτικό διωγμό που υπόκεινται πολλοί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ακολούθησε γεύμα το οποίο προσέφερε η Μητρόπολη.

Θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα κάτωθι:
Η απαγωγή των δύο Αρχιερέων στην Συρία.
Η αποκάλυψη σχεδίου για την δολοφονία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, που θα γινόταν στις 29 Μαΐου, επέτειο της πτώσης της Κων/πολης στους Οθωμανούς Τούρκους.
Η κατάσταση των χριστιανών στη Μ. Ανατολή μετά την επονομαζομένη «Αραβική Άνοιξη» ειδικά στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Λιβύη, την Παλαιστίνη και την Συρία.
Ο περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανικών μειονοτήτων στο Κόσσοβο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.
Η σφαγή των Κοπτών Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αίγυπτο την 9η Οκτωβρίου 2011, στο λεγόμενο
Masbiro Massacre.
Υπολογίζεται, ότι πάνω από διακόσια εκατομμύρια χριστιανών διώκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ποια μέτρα μπορεί να πάρει η καναδική κυβέρνηση να προλάβει παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στη Μ. Ανατολή και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τέλος, ζητήθηκε από τον πρέσβη
A. Bennett  να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να πληροφορούνται τα καναδικά ΜΜΕ για τους διωγμούς των χριστιανών και οπαδών άλλων θρησκειών σε όλο τον κόσμο.

Δεν γνωρίζουμε αν τα έξοδα της μάζωξης αυτής και του γεύματος, πληρώθηκαν από τα χρήματα της …λογίας την οποία πλήρωσε ο Αρτεμάκης την περασμένη Εβδομάδα -αφήνοντας πασχαλιάτικα απλήρωτο το προσωπικό της Κοινότητας,- ήταν …ρεφενές ή πληρώθηκαν από την σύνταξη του μητροπολίτη.!
Ελπίζουμε να απαντήσουν, μέσω της « Ορθ. Πορείας», τον άλλο μήνα…
Και του χρόνου.!

1 comment:

  1. Μαύρισε το μάτι μας.. Δε φοράνε τίποτε πιο εύθυμο επιτέλους; Σαν να βλέπω το χάρο σε φωτοτυπίες.

    ReplyDelete