Search This Blog

Saturday, March 26, 2022

Στον γιατρό Γιώργο Τσούκα, το βραβείο « Έλληνας της χρονιάς» από την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ…

Κατά τον χθεσινό επίσημο δείπνο της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλης, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, το βραβείο του Έλληνα Της Χρονιάς απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής Εράνου της Κοινότητας, Δρ. Γιώργο Τσούκα. Ο καταξιωμένος ομογενής, επιστήμονας, φιλάνθρωπος, δωρητής και λάτρης της ελληνικής παιδείας προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει ένα σημαντικό έργο για την οικονομική ενίσχυση και διατήρηση των σχολείων της εκεί, μοναδικής λέον στον Καναδά, Ελ. Κοινότητας. 

Thursday, March 24, 2022

Μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, κ. Ανδρέα Κριλή με την ευκαιρία της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821…

 Ανδρέας Κριλής: Οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες, οι Ήρωες του 1821, θα τιμούνται από τις επόμενες γενεές για πάντα, γιατί έδωσαν πνοή στην Ελλάδα

 


Εορτασμός της Εθνικής μας Υπερηφάνειας
:

“25η Μαρτίου 1821, Ελευθερία ή θάνατος!” Αυτά τα λόγια θα αντηχούν πάντα μέσα μας, έχουν γραφτεί στις καρδιές, στο μυαλό και στις ψυχές όλων μας, όπως και τα ονόματα των οικογενειών εκείνης της εποχής, που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωση. Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στους ετήσιους εορτασμούς αυτών των γεγονότων. Προσπαθούν να μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να μας βάλουν στον τρόπο σκέψης αυτών των ηρώων και ηρωίδων. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε όσα βίωσαν οι πρόγονοί μας, σε αυτές τις δύσκολες και τραγικές στιγμές. 

Πρέσβης κ. Αθανασιάδου: Το μήνυμα της ελευθερίας ίσως είναι ακόμα πιο ηχηρό σήμερα, που γιορτάζουμε, με τον πιο σεμνό τρόπο την Εθνική μας γιορτή, από σεβασμό στα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

 Μήνυμα της Πρέσβεως της Ελλάδας στον Καναδά με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 2022


Με την ευκαιρία της Εθνικής μας Εορτής και της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου, θα ήθελα να απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου στον Ελληνισμό του Καναδά.

Φέτος γιορτάζουμε πάνω από δύο αιώνες ανεξαρτησίας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ήδη δύο αιώνες μετά την Επανάσταση του 1821, o άσβεστος πόθος για ελευθερία που μας εμφύσησαν οι αγωνιστές της, η αγάπη τους για την πατρίδα και η απαράμιλλη αυτοθυσία τους, αποτελούν την πυξίδα μας σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από εντάσεις. 

Wednesday, March 23, 2022

Η Ελληνική Κοινότητα Μοντρεάλης, στα χνάρια της …ΤοροντόΕΣΑς.!!!

 Για γέλια και για κλάματα, τα παρατράγουδα στη Γ. Συνέλευση της π. Κυριακής…


Η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ, ως μοναδική, πλέον,  μεγάλη και ανεξάρτητη (ακομα;) Κοινότητα στον Καναδά -κοντά στην επίσης ανεξάρτητη, αλλά μικρότερου αριθμού μελων, της Βρετανικής Κολομβίας -, βρίσκεται στη διαδικασία εκλογής νέου Δ. Συμβουλίου, τη θέση του οποίου διεκδικούν βασικά δύο αντίπαλες ομάδες, η Σωτηριακή, η οποία υπηρετεί ή καλύτερα θέλει να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Σωτηρίου και των …σφουγκοκωλάριων του και η ανεξάρτητη Ελληνική ομάδα που υπηρέτησε και επιμένει να υπηρετεί και να συνεχίσει υπηρετήσει, ολόκληρη την εκεί ελληνική ομογένεια, της Επερχείας του Κεμπέκ.