Search This Blog

Friday, June 17, 2011

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ


ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΜΟΝΟ μία κυβέρνηση
 Δημαρά – Τσίπρα
Με πρωθυπουργό τον Μίκη Θεοδωράκη
Μπορεί να σώσει την Ελλάδα!!!
Μια πρόταση είναι αυτή, κι’ άστη να
πέσει …χάμω!

Thursday, June 16, 2011

Επιστράτευση Θεών και δαιμώνων…..

ΘΕΟΥΣ και δαίμονες έχουν κινητοποιήσει οι δυο πρώην ισχυροί της Ελληνικής Κοινότητας για να σταματήσουν όσο είναι δυνατόν, τα Glynnια και Δαγκώνια ψαξίματα, γύρο από τα έργα και τις ημέρες τους, κατά την διοίκηση της 10ετίας του οργανισμού. Τέτοια μαντάτα, λέγεται ότι έφτασαν τόσο στον προεδρεύοντα της Γ. Συνέλευσης όσο και σε κάποιους υποστηρικτές της αντιπρότασης , περί καταγγελίας της υπόθεσης στις Καναδικές Αρχές! Ένας από τους Θεούς (ή δαίμονες;) λέγεται ότι  (πρέπει να) είναι ο πρόεδρος της Κοινότητας, ο Γ. Γραμματέας και ο Ταμίας αυτής. Μη εξαιρουμένου ασφαλώς του μητροπολίτη ο οποίος είναι ο Αρχιμπροστάρης του κουκουλώματος!
ΔΕΝ γνωρίζω τι τους κάνει να χάνουν τον ύπνο τους, για τέτοια μικροπράγματα, αλλά θα το μάθουμε γρήγορα. ΣΕ λίγο θα ξετυλιχτεί όλο το κουβάρι της υπόθεσης αυτής. Λίγη υπομονή

Wednesday, June 15, 2011

Αυτή είναι …Ενημέρωση!!! (Θέλουν ή όχι fimotro;)

TI ΘΑ ΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
OI 2+1 OΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ
Το Fimotro είναι σε θέση να γνωρίζει από τώρα τι θα πει στο διάγγελμά του ο Παπανδρέου σε λίγα λεπτά. Ο Παπανδρέου θα πει "ΝΑΙ" στην πρόταση για άλλον πρωθυπουργό υπό την προϋπόθεση :
1.
 Ότι η Ν.Δ. θα συναινέσει και θα ψηφίσει το...
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
2. Ότι δεν θα πιέσει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
3. Θα αποκλείσει
 τις πρόωρες εκλογές.
Αυτό σημαίνει, με δεδομένη την άρνηση της Ν.Δ. ότι πηγαίνει για ολική πολιτική καταστροφή και μεγάλη ήττα καθώς θα τον απαξιώσουν οι ίδιοι βουλευτές κατηγορώντας τον ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Σε λίγο με το διάγγελμα του Παπανδρέου η πλήρης δικαίωση του
Fimotro...
στις 21:32

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΚΑΙ ΨΗΦΟ

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ...

Ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με αυτά που είπε πριν από λίγο στο διάγγελμά του. Ο Πρωθυπουργός εμφανώς εκνευρισμένος επιτέθηκε στη ΝΔ κάτι που σημαίνει ότι αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο δεν θα έχει άλλη κίνηση παρά ...
μόνο τις πρόωρες εκλογές...
στις 21:52
(ΑΥΤΗ την ενημέρωση μας προσφέρουν τα Παλιοτόμαρα………
Και κοκορεύονται από πάνω οι ξεδιάντροποι!!! Σε μόλις 20 λεπτά, δυο διαφορετικές ...αποκλειστικότητες!!!) ΟΥΣΤ ΡΕ......

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΑΥΡΙΟ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την νέα σύνθεση της Ελληνικής κυβέρνησης. Την Παρασκευή η ορκωμοσία και στη συνέχεια η ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων.
Ελπίζουμε στα καλλίτερα!

Σε λίγες μέρες αρχίζει η ανακαίνιση των σχολείων

Μια καλή πρόταση για την ανακαίνιση των σχολείων της Κοινότητας. Να αναλάβει την επίβλεψη ο πρώην αντιπρόεδρος κ. Γερονικολός.
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ για την ανακαίνιση των Κοινοτικών σχολείων στο υπόγειο του «Πολυμενάκειου» είναι έτοιμα. Προχθές παραδόθηκαν, από τον αρχιτέκτονα, στον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Νίκωνα Γεωργακόπουλο, ενώ το ξεκίνημα είναι ζήτημα ολίγων ημερών. Ο πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια του Γιάννη Δάγωνα για την πιστή τήρηση των σχεδίων από τον κατασκευαστή του έργου. Κάποιος που παρευρίσκονταν τους πρότεινε, πως αν σκοντάψουν σε κάτι, κατά την εφαρμογή των σχεδίων, να ζητήσουν την βοήθεια του κ. Γερονικολού ο οποίος, επί  αντιπροεδρίας του, παρακολούθησε από κοντά με επιτυχία την κατασκευή δυο κοινοτικών έργων, δηλ. την αναστήλωση του ναού της Παναγίας, έργο ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων και την κατασκευή του «Νέου Πολιτιστικού» ύψους 10 σχεδόν εκατομμυρίων. Η διαπίστωση ήταν ότι χάρηκαν όλοι με την πρόταση αυτή-αφού όλοι γέλασαν λίγο παραπάνω- και αλληλοκοιτάχτηκαν με νόημα! Άρα συμφώνησαν, κι’ αυτό είναι καλό!!!

ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΑ να σου βγει το μάτι
παρά το όνομα…

ΑΦΟΥ, λοιπόν, με θέλουν όλοι ως διαχειριστή blog, νάμαι εδώ από σήμερα, (πάνω στο καλάμι) κάνοντάς τους τη χάρη.
Το όνομα γνωστό, τα λοιπά στοιχεία …γνωστότερα στους  περισσότερους, δεν χρειάζεται νομίζω η επανάληψή τους, ώστε μη και πιστέψω ότι το καλάμι είναι άλογο… Γνωρίζετε πολύ καλά, πόσα τέτοια κυκλοφορούσαν (και κυκλοφορούν) στην παροικία, τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα με το αζημίωτο, από κοινοτικής πλευράς τουλάχιστον…  
(Την σήμερον ημέραν δεν αργεί ο άνθρωπος να πάθει την πλάκα του.! Έτσι δεν είναι;)
ΤΟ περιεχόμενο των θεμάτων, δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό, αλλά θα γίνει προσπάθεια να καλυφτούν τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν στην παροικία και όχι μόνο… Προβλέπω ότι δεν θα υπάρξει «γραμμή», αλλά κι’ αν κάτι τέτοιο συμβεί, έ τι να κάνουμε, ΟΥΔΕΙΣ αλάνθαστος σε τούτο τον παλιοντουνιά!
ΑΚΟΜΑ και οι ηγέτες της Κοινότητάς μας έκαναν τα …λαθάκια τους, απ’ ότι λένε τα REPORTS τόσο του mr. GLYNN, όσο και του κ. Δάγωνα, την αναφορά των οποίων είχα την …ατυχία να παρακολουθήσω τόσο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ. Συμβουλίου, όσο και κατά την συνέντευξη Τύπου, στο παλιό «Κοινοτικό Κέντρο» το οποίο έκτισε ο,  Λάκωνας πρόεδρος, γιατρός Λεωνίδας Πολυμενάκος. Μόνο που εκείνος το τελείωσε και για σαράντα χρόνια τώρα βολευόμαστε. Ακόμα και οι «κτήτορες» του «Νέου» βολεύτηκαν επί δέκα ολόκληρα χρόνια! Όμως οι ανησυχίες τους  για περαιτέρω επαγγελματική αποκατάσταση και φυσικά περισσότερης (!) προσφοράς στον Καναδό πολίτη μέσα από τις καινούριες τους ασχολίες, είτε της δικαστικής  είτε της πολιτικής εξουσίας, τους ανάγκασαν να αφήσουν ημιτελές το έργο τους γενικότερα και στη μέση τον «Παρθενώνα» ειδικότερα. Το μόνο τους λάθος είναι που την κοπάνησαν με διαφορά μόλις έξι μηνών! Ούτε τις πέτρες έξω από τους τοίχους δεν περίμεναν να τοποθετηθούν, αφήνοντάς τες στο έλεος του αέρα και της βροχής! Καθώς επίσης και τις σιδερένιες, βαριές πόρτες του «Πολιτιστικού» εγκατέλειψαν σε κάποια υπόγεια για να σιτέψουν! Ο είς μάλιστα εξ’ αυτών δήλωσε σε ραδιοσταθμό του Μόντρεαλ ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον η Κοινότητα του Τορόντο!
Αυτά και  εύχομαι καλή συνέχεια!

Tuesday, June 14, 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Μια τίμια και σωστή πρόταση και το μπουρδούκλωμά της.
Ο "Παρθενώνας" όπως είναι σήμερα και για τον οποίο σφάζονται παλικάρια
ΑΠΟ ότι γνωρίζω, ο γιατρός Τάσος Δρακόπουλος είναι ένας ομογενής χαμηλών τόνων και ασχολείται με τα κοινά περισσότερο από πολλούς άλλους. Την περασμένη Κυριακή έκανε μια πρόταση στη Γενική Συνέλευση της Κοινότητας, για να συνεχιστεί η έρευνα της υπόθεσης του Κέντρου στο Σκάρμπορο. Γραπτή η πρόταση και πολύ συγκεκριμένη, διαβάστηκε από τον ίδιο στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης   Κ Α Τ Α Χ Ε Ι Ρ Ο Κ Ρ Ο Τ Ο Ύ Μ Ε Ν Ο Σ.  Όμως, λίγο πριν έρθει η ώρα να συζητηθεί η πρόταση αυτή, ο κ. Δρακόπουλος έπρεπε να φύγει για κάποια επείγουσα δουλειά, παραδίδοντας την γραπτή πρότασή του στον προεδρεύοντα της Συνέλευσης, ώστε με το τέλος των εισηγήσεων να τη θέση προς ψήφιση στα μέλη. Έγινε όμως έτσι; Όχι βέβαια. Αντ’ αυτού ο κ. προεδρεύων αναζητούσε τον γιατρό (ο οποίος του ανακοίνωσε την επείγουσα αποχώρησή του) για να επαναλάβει την πρόταση!!! Ο κ. Δρακόπουλος φυσικά δεν βρέθηκε, ο προεδρεύων θέλησε να αποσύρει την πρόταση, ο λαός αγανάκτησε μαζί του, ο ίδιος επέμεινε να απαιτεί σεβασμό στην έδρα, οι παρόντες σύνεδροι τον κατηγορούσαν για μπουρδούκλωμα και για ανικανότητα να κάνει τη δουλειά του προεδρεύοντα.
Με τα πολλά βρέθηκε ο πρώην κοινοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Πάππας, στον οποίο ο κ. Δρακόπουλος είχε εμπιστευτεί ένα ακριβές αντίγραφο της πρότασής του, η πρόταση ξαναδιαβάστηκε αλλά ο κόσμος είχε ήδη αρχίσει να αποχωρεί. Και πάνω στην αναμπουμπούλα αυτή παρουσιάζετε ένας άλλος του ιδίου χώρου να κάνει αντιπρόταση με σκεπτικό να καταγγείλουμε την όλη ιστορία του «νέου κοινοτικού κέντρου» στο κράτος ζητώντας απ’ τις υπηρεσίες του τον έλεγχο του έργου!
ΕΚΕΙ κι’ αν έγινε το σώσε, αφού μια τέτοια πρόταση είναι ακριβές αντίγραφο του «βάζω τα χεράκια μου και βγάζω τα ματάκια μου»! Δηλαδή ένα τέτοιο κάρφωμα που θα το ζήλευαν σίγουρα τόσο οι δοσίλογοι, οι Γερμανοτσολιάδες, όσο και περισσότερο τα τσιράκια του Ιωαννίδη και των άλλων χουντικών εξαμβλωμάτων της 7ετίας. Έτσι μια ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία του λαού της Κοινότητας , πήγε «στράφη», εξ αιτίας κάποιων ανεγκέφαλων ή έστω καλοθελητών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εκάστοτε προέδρους κατά δική τους παλαιότερη δήλωση, όπως είναι δημοσιευμένη από τον «αμαξά» στο emphasisworld.  Για όσους ρωτάτε τι απέγινε με τους κυρίους αυτούς, κυκλοφορούν ελεύθερα και καμαρώνουν για το κατόρθωμά τους ……..

Μια ακόμα επιτυχής «Πειραιώτικη» εκδήλωση

ΜΙΑ ακόμα πετυχημένη «Πειραιώτικη Βραδιά» έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, στο γνωστό πλέον «Friendly Greek» του Τάσου Μιχαλόπουλου και Τέρυ Σκλάβου, στο 2010  Lawrence Av.
Πάνω από 90 ομογενείς, Πειραιώτες και φίλοι του Συλλόγου μαζευτήκαμε, να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε… Μια πράγματι καλά οργανωμένη βραδιά από τον πρόεδρο του συλλόγου Γιάννη Κόντο και το Δ. Συμβούλιό του. Μεταξύ των παρευρισκομένων  διακρίναμε τον δικαστή Βασίλη και τη σύζυγό του Βέτα Φάτση, παρέα με τον Δρ. και την κ. Βαρέλη, τον δικηγόρο κ. Δημ. Κάρα, την πρόεδρο των αθηναίων κ. Ελένη Αγά, τον γιατρό Αναστάσιο Δρακόπουλο, τον π. πρόεδρο της Κοινότητας καθ. Γιώργο Γκέκα, τον πυρηνικό φυσικό με την σύζυγό του κ. Σέττα Πάππας, τον κ. Αθανάσιο Κουρτέση και πολλούς άλλους. Παρακάτω μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα  από την εκδήλωση.
Ο Δημήτρης Καράς, σέρνει το χορό

Η κ. Τερέζα Νικολαΐδου, η κ. Δέσποινα Γιαννοπούλου
και ο κ. Θεόδωρος Κερογλίδηε

Τρεις όμορφες κυρίες. Η κ. Κιουλμέτη, η κ. Χατζηλία και η κ. Κερογλίδη

Η κ. Ειρήνη Κερογλίδη με την κ. Σοφία Παπανδρέου
















Ο Στίβ Κιουλμέτης, δεξιά , με τον Θόδωρα Κερογλίδη και την κ. Γιανοπούλου

Οι κ. κ. Κώστας Πάππας και Θανάσης Κουρτέσης

Monday, June 13, 2011

Μια βραδιά στην AVLI του Λάμπρου…

ΣΑΡΑΝΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ...
ΣΤΟ ΤΟΤΕ ΤΟΡΟΝΤΟ !!!

 

Ο Νικολαΐδης στην Κιθάρα και
ο Βαγγέλης Κουλογιάννης στο Μπουζούκι
 
ΣΤΗΝ AVLI του Λάμπρου, στην επάνω αίθουσα, πέρασαν μια καλή-ίσως αξέχαστη- βραδιά τα μέλη μιας ομάδας ομογενών οι οποίοι θέλησαν να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός εξ’ αυτών.
Ο Λάμπρος Βασιλείου, ιδιοκτήτης της AVLIS, παλιός φίλος της μουσικής και νοσταλγός των Μπουάτ της δεκαετίας του ’70, αποφάσισε πριν λίγο καιρό να ζωντανέψει τις μνήμες της εποχής εκείνης… Επιστρατεύοντας, λοιπόν, τον …παλαίμαχο στο είδος Νίκο Νικολαΐδη ο οποίος μαζί με τον δεξιοτέχνη νεαρό Βαγγέλη Κουλογιάννη, στο Μπουζούκι, ξεκίνησαν την εφαρμογή της ιδέας η οποία μόνο συγχαρητήρια μπορεί να εισπράξει.
ΕΠΕΙΔΗ, όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχια, μιας και …έκαστη φωτογραφεία αξίζει χίλιες λέξεις, ας αφήσουμε το φακό να κάνει τη δουλειά του. Επίσης θα είναι καλλίτερα όσοι γουστάρουν κάτι τέτοιο να επισκεφτούν την AVLI, εκτός από τις καθημερινές για φαγητό και τα βραδινά Παρασκευοσάββατα, για μουσική και ποτό. Αν δεν λέμε αλήθεια, τιμωρείστε μας με την αποχή σας από τις επισκέψεις σας στον ΑΝΤΙΠΟΔΑ και γιατί όχι με τα παράπονά σας στο e-mail: antipodas22@gmail.com


Κώστας Πάππας, Σοφία Παπανδρέου, Ειρήνη Μαντέλος και η Τούλα Σοφρωνίου

Η Τερέζα και ο Νίκος Τσεροτάς

Ο Τριαντάφυλλος Ρουμανάς και ο Ανδρέας Μαντζιος

Κώστας Γιαννούλης και Αλέκος Κουλελές. Ο ένας κουρασμένος, ο άλλος χαμογελαστός
Ο Λάμπρος Βασιλείου στο τραγούδι με τη συνοδεία της κιθάρας του Νικολαΐδη.


«Η Γλώσσα είναι ο πολιτισμός μας»

Τον κίνδυνο της «αποξένωσης» από την εικόνα των ελληνικών λέξεων, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των «greeklish», επισήμανε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Μιλώντας στα Χανιά, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου για τη γλώσσα, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής γλώσσας σε ένα επίπεδο ποιότητας.
Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει: «τη γλώσσα και τα μάτια σας». Θα έλεγα ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας, ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία».

Αναφερόμενος στην ευρέως διαδεδομένη χρήση των
greeklish» (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) μεταξύ των νέων που στέλνουν γραπτά μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα ή συνομιλούν μέσω του Διαδικτύου, ο Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τόνισε:
«Τα
greeklish
είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ: Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Sunday, June 12, 2011

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Πρώτη φορά έχουμε ένα συστηματικό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την οικονομική μας πολιτική. Και σε αυτό το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί. Στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες πήραμε ομόφωνη απόφαση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το σχέδιο μας στο οποίο περιλαμβάνονται μεγάλες αλλαγές. Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον μας.
Αυτό το σχέδιο δεν είναι προϊόν μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας. Έγινε μετά από συστηματικές διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με άλλα κόμματα, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με κοινωνικούς εταίρους. Και περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές παντού. Στο πολιτικό σύστημα, στην παιδεία, στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Για να χτίσουμε ένα κράτος λειτουργικό. Στο σύστημα πρόνοιας, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους, τους άνεργους. Στην Ανάπτυξη, για την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και καλώ και πάλι όλους, και μέχρι την ψηφοφορία, αλλά και μετά - κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού - να καταθέσουν κάθε χρήσιμη πρότασή τους. Κάθε δίκαιη πρόταση που θα κατανέμει ακόμα καλύτερα τα βάρη αυτής της κρίσης ή τους όποιους καρπούς της ανάπτυξης: υπέρ των ασθενέστερων, και ναι, με μεγαλύτερες υποχρεώσεις στους έχοντες.
Κάθε έξυπνη πρόταση που θα δώσει γρήγορη ώθηση στην επένδυση και την ανάπτυξη. Κάθε αποτελεσματική πρόταση που αξιοποιεί ακόμα καλύτερα τον πλούτο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι εφικτές, να μας οδηγούν στον στόχο του νοικοκυρέματος της οικονομίας και του κράτους μέσα στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων.
Καλώ ξανά τις ηγεσίες όλων των κομμάτων να συνεργαστούμε.
Υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις. Και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε - εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε- από κοινού με τους εταίρους μας. Κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης. Να δουλέψουμε με κοινές ομάδες εργασίας. Να επιλέξουμε ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις. Να επεξεργαστούμε κοινές προτάσεις. Πολιτικές, που μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και όχι που μας κάνουν να αποκλίνουμε από τους στόχους.
Όταν ξέρουμε ότι, το σημερινό κράτος έχει λυγίσει και θέλει δουλειά και νοικοκύρεμα πολύ, για να σταθεί στο ύψος των αναγκών. Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερβούμε τα κομματικά τείχη. Όλοι μας, ο καθένας μας, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πολίτες. Δουλεύοντας μαζί.
Πρώτον, έτσι κάνουμε υπέρβαση. Υπέρβαση απαραίτητη, που συμβολίζει την αλλαγή. Παραμερίζουμε τις μικροκομματικές και ψηφοθηρικές αντιλήψεις. Βάζουμε πρώτα την Πατρίδα. Και αυτό και μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίσει.
Δεύτερον, δείχνουμε τη σοβαρότητά μας απέναντι στους εταίρους μας. Ότι είμαστε σοβαροί με τα δικά τους χρήματα που μας δανείζουν. Σοβαροί με την προσπάθεια μας, για μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, δίχως επιτηρήσεις, δίχως δανεικά. Ας δείξουμε όλοι την απαραίτητη στάση ευθύνης.
Και τρίτον, οι αποφάσεις μας μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, να σπάνε αντιστάσεις μικροσυμφερόντων ή και μεγάλων συμφερόντων που δε μας θέλουν μαζί. Που δε θέλουν την αλλαγή.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας: Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση όπως και τον Μάρτιο όπου πετύχαμε την επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δισ. Μπροστά μας έχουμε μια νέα, δύσκολη, σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του Ιουνίου, εγώ θα κάνω όπως πάντα το καθήκον μου. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εάν η χώρα μας πάει στη διαπραγμάτευση με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό, η θέση μας θα είναι ακόμα ισχυρότερη. Θα αποτελούσε εγγύηση και για τους εταίρους μας. Εγγύηση να επενδύσουν στην χώρα μας, να βάλουν πλάτη έως ότου νοικοκυρέψουμε το δικό μας σπίτι. Ξέρω πολύ καλά τις δυσκολίες, την αγωνία, που περνά καθημερινά η ελληνική οικογένεια. Την ανησυχία και ανασφάλεια. Ξέρω επίσης ότι, είναι στο χέρι μας να βγούμε από την κρίση. Να την κάνουμε την μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγές σοβαρές στην χώρα μας.

Και δεν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη στην μέση της διαδρομής. Θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε πιο γρήγορα και θα μπούμε στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικά όσο δουλεύουμε μαζί, όλοι οι Έλληνες. Γιατί ξέρω καλά πως μαζί μπορούμε και να τα καταφέρουμε. Για το καλό της Ελλάδας. Για να εγγυηθούμε το αύριο των παιδιών μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
(Σάββατο 11 Ιουνίου 2011)