Search This Blog
Saturday, October 24, 2020
Αθηνών Ιερώνυμος: Η Εκκλησία μας καλεί για αποφυγή μαζικών συναθροίσεων την 28η Οκτωβρίου
«Οι στιγμές για την πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού απειλεί την υγεία και τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
«Η Εκκλησία μας, που, από την πρώτη στιγμή, μπήκε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την προστασία του ανθρώπινου προσώπου, και τήρησε, και τηρεί, όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων υγειονομικών αρχών της χώρας μας, καλεί, ενόψει της Δοξολογίας για την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και μέσα στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, τους δημοτικούς, περιφερειακούς και λοιπούς πολιτικούς αξιωματούχους να συμμετάσχουν, αυτή τη χρονιά, με έναν διαφορετικό τρόπο», σημειώνει.
Και προσθέτει: «Να τιμήσουν τις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που έδωσαν τη ζωή τους για τον τόπο μας, χωρίς να λάβουν μέρος στις επίσημες τελετές, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα για την αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν τη βασική πηγή διασποράς του ιού. Άλλωστε, κάθε εθνική εορτή είναι ημέρα μνήμης, είναι ημέρα ευθύνης και χρέους για όλους μας. Είναι ευκαιρία να προσευχηθούμε στην Υπέρμαχο Στρατηγό και Μητέρα όλων μας, την Υπεραγία Θεοτόκο, να σκεπάζει την πατρίδα μας από κάθε είδους ορατή ή αόρατη απειλή και μάστιγα», καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος.
Friday, October 23, 2020
Προνοια, ΑΧΕΠΑ και Αρκάδες προσφέρουν βοήθεια σε έχοντες ανάγκη…
Το Τμήμα κυριών «Η Πρόνοια» της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, σε συνεργασια με την τοπική οργάνωση των «ΑΧΕΠΑΝΣ» και την Παναρκαδική Ομοσπονδία Καναδά, προσέφεραν οικονομική βοήθεια, με την ευκαιρία της γιορτής των Ευχαριστιών, σε εκατό (100) περίπου οικογένειες ομογενών, με σκοπό να καλύψουν κάποιες από της ενισχυμένες και λόγω κορωνοϊού, οικονομικές ανάγκες τους.
Η Ελληνική Κοινότητα μέσω της «Πρόνοιας», ευχαριστεί και συγχαίρει την ΑΧΕΠΑ και την Παναρκαδική για τη συμμέτοχή τους στην προσπάθεια ανακούφισης των αναγκών κάποιων- έστω και λίγων – ομογενών που έχουν ανάγκη και εύχεται να απαλλαγούμε γρήγορα από την περιπέτεια της πανδημίας αυτής…
Θερμά συγχαρητήρια τόσο στην Ελληνική Κοινότητα και την «Πρόνοια» όσο και στην ΑΧΕΠΑ και την Παναρκαδική για τη συμμετοχή τους. Πάντα τέτοια και καλύτερα…
Wednesday, October 21, 2020
Scotiabank - WATERFRONT MARATHON...
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Σπιτιού κ. Γιάννης Φαναράς, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συμμετέχει στην εκδήλωση «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» που διοργανώνει η Scotiabank και όλες οι προσφορές που θα συγκεντρώσει θα πάνε στο ταμείο του Ιδρύματος για τις ανάγκες του οι οποίες εφέτος είναι πολύ περισσότερες λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, και αφού ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε ουδεμία από τις άλλες προγραμματισμένες ετήσιες εκδηλώσεις του Ε. Σ.
Για το λίγο αυτό προσκαλεί και παρακαλεί τους ομογενείς, φίλους και μέλη του ιδρύματος, να βοηθήσουν, όπως ο καθένας μπορεί, την προσπάθεια αυτή της συγκέντρωσης χρημάτων για τις ανάγκες του. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την προσωπική επιστολή του με την οποία ζητάει την συμπαράστασή σας για την επιτυχία της προσπάθειάς του αυτής.!
Dear Friends
This year as a result of the COVID-19 pandemic, the Scotiabank Toronto Waterfront Marathon will be a virtual race and it will take place from October 1st to 31st. I will complete my actual run on Saturday October 24, 2020 and I will visit the Race Roster to input my time.
I am participating again this year in support of the Hellenic Home for the Aged. This is my 10th run and with the continued support of friends like you, I have managed to raise $140,000 over the previous 9 years.
I would like to make a special appeal to you this year in my efforts to support me once more. We are raising funds to build a new Nursing Home with 128 beds in the empty lot that is adjacent to the existing Scarborough Facility. We are also planning to expand the Toronto (Winona) facility from 81 to 102 beds.
We are trying to do all of this in the middle of a pandemic when all of our fundraising activities (like the Golf tournament, Gala, and walkathon) have been cancelled. At the same time, our waiting lists have grown to over 500 people looking for accommodation in one of our facilities.
I am very passionate about the Hellenic Home. My immediate family members have stayed at both the Toronto and Scarborough facilities. The Home provided them with the opportunity to live the last few years of their lives with dignity, compassion, and respect. If you have, or had, family members residing in one of the two facilities, you will appreciate the work that our dedicated staff are doing. It is not by chance that we are rated by the Ministry of Health as one of the top nursing homes in Ontario.
It gives me great pleasure to visit the residents. I see their smiles when they greet me, and I know that they are well taken care of in an environment that respects and enhances the Greek heritage and Greek Orthodox faith. This is what gives me the inspiration and the drive to financially support the Home’s mission, to raise funds for it, to get involved, and to deal with the ever-changing needs of our residents.
Please join me in my fundraising and help us ensure that the Home will always be the Jewel of our Community.
John C. Fanaras
President & Chair of the Board of Directors
The Hellenic Home for the Aged
Donate to help John Fanaras raise money for Scotiabank Toronto Waterfront Marathon Virtual Race 2020’s fundraising campaign.
Γιώργος Α. Παπανδρέου: «Η ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο προϋπόθεση για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε ως ειδικός προσκεκλημένος στο διαδικτυακό Συνέδριο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσε η ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβαση του είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Δεκαετίες τώρα οι λαοί της Μεσογείου έχουν οραματιστεί μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας μακριά από γεωπολιτικές συγκρούσεις. Ακόμα και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν πρωτοβουλίες για μια περιοχή αδέσμευτη μακριά από τους στόλους των μεγάλων δυνάμεων. Η ΕΕ έχει κατά διαστήματα προωθήσει την ευρώ-μεσογειακή συνεργασία. Σήμερα, δυστυχώς, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μοιάζει πιο ζοφερή από ποτέ.
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις με την παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων, από τον πόλεμο στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, όπως και το Παλαιστινιακό ζήτημα, αποτελούν αιτίες και εστίες ανάφλεξης που έχουν δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Δυστυχώς και η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - που πολλά χρόνια είχε μειωθεί σημαντικά και θετικά - έχει φθάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο.
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στα Κατεχόμενα της Κύπρου αποτελούν άλλη μια αρνητική εξέλιξη για όλους όσους μάχονται για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας δι-ζωνικής, δι-κοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου για τον Μουσταφά Ακιντσί, που έχασε τις εκλογές αυτές με μικρή διαφορά. Έδρασε πάντα προσπαθώντας να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο τρόπο την τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά εξέφρασε και με συνέπεια τις προοδευτικές αξίες.
Αξίες που προτάσσουν την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αξίες που προσπαθούμε να προωθήσουμε και μέσα από τη δουλειά μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο αγώνας μας για μια ενωμένη Κύπρο δεν θα σταματήσει, δεν πρέπει να σταματήσει. Αλλά ασφαλώς, σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις .
Παρά τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της υπάρχουσας κρίσης, η Τουρκία επιμένει στην στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής της πολιτικής, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά απέναντι και σε άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή η στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής, συνοδεύεται από μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και όπως έχουν βιώσει άμεσα οι συνάδελφοι βουλευτές από το HDP και το CHP.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Καταρχήν, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις της Τουρκίας και της Κύπρου ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα: ότι οι λαοί της περιοχής μας θέλουν να λύσουν ειρηνικά τις υπάρχουσες συγκρούσεις, γιατί σε μια εποχή πανδημίας, αυξανόμενης ανισότητας, κλιματικής και προσφυγικής κρίσης, αυτά είναι τα θέματα που θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα.
Απαιτείται όχι μόνο παγκόσμια αλλά και περιφερειακή συνεργασία. Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ έχει αποδείξει στο παρελθόν θετική και ισχυρή δύναμη απέναντι σε πολεμοχαρείς ηγέτες.
Η ΕΕ έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Αδιαμφισβήτητα, δεν θα πρέπει να εφαρμόζει διακρίσεις στην Τουρκία για λόγους θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς. Αλλά δεν μπορεί και να δέχεται, η Τουρκία να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, δυο μέλη της Ένωσης ή να καταπατά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Τουρκία, όπως και για όλη την ευρύτερη περιοχή. Αν δει κανείς τις παγκόσμιες ισορροπίες και εξελίξεις προοπτικά, αυτό είναι προφανές.
Μια επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα σηματοδοτούσε την βούληση της επίλυσης διαφορών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου θα βοηθούσε να γίνουν βήματα μπροστά και σε άλλες περιφερειακές διενέξεις. Θα άνοιγε το δρόμο για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες, τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, θα μπορούσε να γίνει εφικτή μια συμφωνία για Πράσινη Ανάπτυξη (green deal) στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα αν θελουμε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρονιά.
Και σίγουρα, ένα χρήσιμο επόμενο βήμα θα είναι, η διοργάνωση με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με συμμετοχή όλων των κρατών της περιοχής.
Sunday, October 18, 2020
Για τον εξτρεμισμό των ηγεσιών των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας και Αφρικής.
Κώστας Καραμάρκος:
Tελικά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι διάφορες Παμμακεδονικές Ενώσεις υπερπόντιων χωρών, υπάρχουν κυρίως για δύο λόγους.
Πρώτον, για να βγάζουν ακραίες και πολιτικά αστείες ανακοινώσεις, όπου αποκαλούν ανοιχτά ή έμμεσα προδοτικές τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ελλάδας. Το έκαναν αυτό με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, το κάνουν και σήμερα, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας την ακήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών!
Δεύτερον, για να συντάσσονται με ανακοινώσεις, με διαδηλώσεις κ.λπ., με ό,τι πιο περιθωριακό υπάρχει, «κινητοποιείται» και εκμεταλλεύεται το Mακεδονικό ζήτημα στην Ελλάδα. Ένα ζήτημα που επίσημα, σε επίπεδο χωρών, όχι όμως και κοινωνιών ακόμα, έχει λυθεί. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις υπερπόντιων χωρών, χωρίς ίχνος πολιτικής, διπλωματικής, θεωρητικής και γεωπολιτικής σοβαρότητας, υπερθεματίζουν πάντα υπέρ των πιο ακραίων θέσεων για το «Μακεδονικό» στην Ελλάδα.
Στην Αυστραλία μάλιστα, οι Παμμακεδονικές, μαζί με άλλους μέχρι και πέρυσι, λόγω κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «επέβαλαν εμπάργκο» στις επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων και βουλευτών από την Ελλάδα. Ενώ στη Μελβούρνη, για ένα πολύ σύντομο διάστημα, μέχρι να τους πάρουν είδηση και να το σταματήσουν πιο σοβαροί και πιο έξυπνοι άνθρωποι, ανέβαζαν ή αναδημοσίευαν στον επίσημο τοίχο της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας στο facebook, αναρτήσεις ακραίων περιθωριακών από την Ελλάδα. Αναρτήσεις όπου ζητούσαν ανοιχτά να στηθούν στον τοίχο, ή να πάνε στην κρεμάλα, μέλη της τότε δημοκρατικά εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό κυβέρνησης Τσίπρα.
Πάντως, για να έχουμε μια αίσθηση των πραγμάτων και των αληθινών δεδομένων, το τι λένε και τι γράφουν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας και Αφρικής δεν έχει σημασία. Δεν έχουν ουσιαστική σημασία και αντίκτυπο οι ανακοινώσεις και οι καταδίκες των ελληνικών κυβερνήσεων από τις συγκεκριμένες Παμμακεδονικές Ενώσεις. Γιατί; Διότι αυτές οι οργανώσεις δεν έχουν πλέον κοινωνικό και πολιτικό εκτόπισμα στα ομογενειακά δρώμενα, ή στην ευρύτερη πολιτική και κοινωνική ζωή των διαφόρων χωρών του κόσμου, όπου ζουν ελληνικής καταγωγής κάτοικοι.
Κρίμα όμως. Κρίμα γιατί αυτοί που χειρίζονται τις τύχες των Παμμακεδονικών, σήμερα, δεν κατανοούν που σταματάει η σοβαρή πολιτική διαφωνία και κριτική, και που αρχίζει ο εξτρεμισμός, το γελοίο και η αυτοπεριθωριοποίηση .
Επίσης, με τις ακραίες θέσεις και ανακοινώσεις, αδικούν τις καλές πλευρές της ιστορίας και της κληρονομιάς των Ενώσεών τους. Αδικούν τους ίδιους τους τους εαυτούς, καθώς και έργο δεκαετιών σε ορισμένες περιπτώσεις, απέναντι στο ισχυρό αλυτρωτικό στοιχείο της ιδεολογίας των ομογενών της Βόρειας Μακεδονίας σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, κ.α. Αδικούν τα σημαντικά πολιτιστικά, αθλητικά κ.α. έργα τους, του παρελθόντος πρωτίστως, αλλά και τα ελάχιστα του παρόντος, όπου αυτά υπάρχουν.
Published KOSMOS NEWSPAPER
Subscribe to:
Posts (Atom)