Search This Blog

Saturday, May 5, 2012

Globe and Mail:



Με τον τίτλο «Βρίσκοντας ευκαιρίες στη βασανισμένη από την ύφεση Ελλάδα», ο δημοσιογράφος Μπιλ Κάρι, σε ολοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα «The Globe and Mail», αναφέρεται σε ορισμένες πρόσφατες καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και στους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμενη κρίση χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εμπορικό ισοζύγιο Καναδά - Ελλάδας είναι αρνητικό, αφού έχει μετακινηθεί από το πλεόνασμα των 20 εκατομμυρίων δολαρίων το 2007 (όταν οι συνολικές εξαγωγές είχαν ανέλθει σε 155 εκατομμύρια δολάρια) σε εμπορικό έλλειμμα ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων το 2011, με συνολικές εξαγωγές 88 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις καναδικές εταιρείες που έχουν επενδύσει πρόσφατα στην Ελλάδα, όπως η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών του Βανκούβερ
Endurance Wind Power, που εκτιμάται ότι οι εξαγωγές της στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα κινηθούν ετησίως σε 80 εκατομμύρια.
Το άρθρο εστιάζει, επίσης, στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού
El Dorado, που θα δραστηριοποιηθεί σε ένα ορυχείο στη Θράκη. Το έργο αποτιμάται περίπου σε 190 εκατομμύρια δολάρια και υπόσχεται 400 θέσεις εργασίας για την κατασκευή του ορυχείου και 200 θέσεις εργασίας για τη συνεχή εξόρυξη χρυσού.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, υπογράμμισε στον δημοσιογράφο ότι η ταχεία επένδυση της
El Dorado αποδεικνύει πως οι δομές στην Ελλάδα αλλάζουν γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ κάλεσε τους Ελληνοκαναδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα.

«Η Ελλάδα αλλάζει» τόνισε ο Έλληνας πρέσβης, σημειώνοντας: «Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται και πιστεύω ότι σε αυτό το νέο, θετικό επιχειρηματικό πλαίσιο, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις».

Στο ίδιο κλίμα, ο
Martin Schwerdtfeger, οικονομολόγος της Toronto-Dominion, ο οποίος ασχολείται με τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι αλήθεια πως υπάρχουν ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, σε τομείς όπως ο τουρισμός ή η εξαγωγή των πρώτων υλών. Ωστόσο, ο ίδιος προβλέπει πως τελικά η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, «προκαλώντας τεράστιο κίνδυνο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες για τους επενδυτές».



Friday, May 4, 2012

"ΑΡΩΓΗ"


Γιατί αρνήθηκε την πρόσκληση 
της Κοινότητας ο κ. Μενεγάκης...

Λέγεται ότι η Ελληνική Κοινότητα κάλεσε επίσημα τον ομοσπονδιακό βουλευτή κ. Μενεγάκη, να παρευρεθεί και να μιλήσει στην χθεσινή εκδήλωση για την ΑΡΩΓΗ στους νεοφερμένους Έλληνες μετανάστες.
ΑΝ η πληροφορία μας είναι αληθινή, αναρωτιόμαστε: Είναι δυνατόν, ένα Δ. Συμβούλιο το οποίο παρέλαβε μια ξεχαρβαλωμένη Κοινότητα από τον σημερινό βουλευτή, αλλά επί ΔΕΚΑ χρόνια πρόεδρό της, να τον καλεί επίσημα σε τέτοιες σοβαρές προσπάθειές της; Πώς είναι δυνατόν να τον …θυμούνται ακόμα, αφού επί δυο χρόνια τώρα τους έχει …γραμμένους κανονικά; Τι μπορεί να περιμένουν από έναν πρώην πρόεδρό της ο οποίος εγκατέλειψε την Κοινότητα, όπως την εγκατέλειψε, και με δική του επιλογή ΔΕΝ ξαναπαρουσιάστηκε …μπροστά της, λες και νοιώθει ενοχές για ό,τι άφησε πίσω του…
Ή μήπως νοιώθει ενοχές και με τον τρόπο του (μας) τις ομολογεί, αλλά εμείς, απλά, ΔΕΝ μπορούμε να ερμηνεύσουμε σωστά και …τρέχουμε ξωπίσω του επειδή είναι βουλευτής; Μα είναι σοβαρά πράματα αυτά κ. Νίκωνα;
Και με την ευκαιρία να πούμε κάτι και για τον έτερο …ηγέτη και επί 10 χρόνια αντιπρόεδρο της Κοινότητας, …εξ’ απορρήτων  στενό συνεργάτη του κ. Μενεγάκη και ελέω αυτού, πρόεδρο του πανκαναδικού  Εθνικού Κογκρέσου. ΠΟΥ βρίσκεται αλήθεια ο κ. Γερονικολός ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος των μεγάλων έργων της Κοινότητας; Γιατί απέχει από τα κοινοτικά δρώμενα; Λέτε να νοιώθει κι’ αυτός τις όποιες ενοχές του; Ο κ. Γερονικολός ως αρμόδιος μεταναστευτικός δικαστής, δεν θά ’πρεπε να είναι από τους πρώτους παρόντες στη χθεσινή εκδήλωση; ΜΗΠΩΣ ξέρει κάτι παραπάνω που εμείς αγνοούμε, ώστε να απέχει; Θα τα ξαναπούμε, πάντως…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ...


...εκδήλωση «ΑΡΩΓΗΣ» 
στους Έλληνες νεομετανάστες

Ο επικεφαλής των διργανωτών της εκδήλωσης
Θέμης Αραβοσιτάς,
διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της
Ελληνικής Κοινότητας


 «Ξενοκρατούμενη» έμοιαζε χθες βράδυ η επάνω, μεγάλη αίθουσα του «Πολυμενάκειου Πολιτιστικού Κέντρου» της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο. Για πρώτη φορά κοίταζες γύρω σου κι’ έβλεπες τόσες άγνωστες, «ξένες»  στην πλειοψηφία τους, ανθρώπινες φυσιογνωμίες.! Ήταν η γνωστή, από ημερών, διοργάνωση της εκδήλωσης της Ελληνικής Κοινότητας με στόχο την ενημέρωση παλιών και νέων Ελλήνων μεταναστών, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι νέοι να βοηθηθούν στην παραμονή τους και πώς ο καθένας μας θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον  από αυτούς τους συμπατριώτες μας. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής θα πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι που υπηρετούν έναν τέτοιο οργανισμό ο οποίος παρ’ όλες τις δύσκολες στιγμές που περνάει, μπορεί και οργανώνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις, για να προσφέρει τη βοήθειά της σε όσους από τους νέους συμπατριώτες μας τη χρειάζονται.
Το καλωσόρισμα των ομιλητών όσο και των παρευρισκομένων, έγινε από τον πρόεδρο της Κοινότητας – οικοδεσπότη – κ. Νίκωνα Γεωργακόπουλο, ο οποίος αναφέθηκε και σε θέματα τα οποία έχουν σχέση με τη φορολογία φυσικών προσώπων στον Καναδά.
Τους παρευρεθέντες συμπατριώτες μας ενημέρωσε επίσης  για εργασιακά θέματα η κ. Λία Δήμου-Κοστούρου, για θέματα Παιδείας, οι Σάκης Γκέκας, Σπύρος Βολανάκης, Θόδωρος Τζαλαλής και Θέμης Αραβοσιτάς. Για διάφορα άλλα θέματα που απασχολούν ή θα απασχολήσουν τους νεοφερμένους ομοεθνής μας στο Τορόντο, μίλησαν οι Τάσος Καραντώνης, γιατρός, Ιωάννης Σιγάλας, γιατρός, Σπύρος Δοροβέντης, φαρμακοποιός, Φίλιππος Σερδαρίδης, Τραπεζίτης, Γεωργία Αθανασίου, κτηματομεσίτρια, Ιωάννης-Πάρης Φίλιππς, σύμβουλος μετανάστευσης, και οι πολιτικοί Craig Scott, Ομοσπονμδιακός βουλευτής, Michael Pru, Επαρχιακός βουλευτής και Μαρία Φραγκεδάκη, δημοτική σύμβουλος του Τορόντο, οι οποίοι μίλησαν για τα πολιτικά και δημαρχιακά δικαιώματα των πολιτών.
Στη συνέχεια, μεταξύ καφέ και αναψυκτικών, οι ομιλητές  από το τραπέζι τους ο καθένας, απάντησαν σε εξειδικευμένες ερωτήσεις ενδιαφερομένων.
Στη συνέχεια μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την άκρος πετυχημένη εκδήλωση…
Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Φραγκεδάκη και οι βουλευτές Craig Scott kai Michael Prue


























Χωρίς τον Παναγιώτη μάλλον δεν θα ακούγαμε τιποτα... από τους παρακάτω ομιλητές.!







Thursday, May 3, 2012

ΛΙΤΗ ΑΛΛΆ ...ΠΛΟΥΣΙΑ.!


Η συνάθροιση της Τετάρτης 
στο «ΖΟΡΜΠΑΣ»…

ΜΙΑ ακόμα …μάζωξη της Τετάρτης, στο εστιατόριο “ZORBAS”, αυτή τη φορά. Η οποία μπορεί να ήταν λιτή σε …ποσότητα, αλλά ήταν σίγουρα …πλούσια σε περιεχόμενο.! Πρωταγωνιστής της συγκέντρωσης ο αειθαλής  97χρονος Γιάννης Στεφανίδης ο οποίος είχε την καθιερωμένη έξοδό του από το σπίτι του με τη συνοδεία των παιδιών του, της κόρης του Σοφίας Στεφανίδου και του γιού του Μανώλη Στεφανίδη. Δεν ξέρω πόσοι 97χρονοι έχουν σήμερα την τύχη, όχι μόνο να βρίσκονται στη ζωή, αλλά να κυκλοφορούν δημόσια ...πάνω στα πόδια τους και το σπουδαιότερο να δέχονται την περιποίηση και τη φροντίδα των παιδιών τους, εντός και εκτός σπιτιού.! Φαινόμενα δυσεύρετα την σήμερον ημέραν όχι μόνο στον Καναδά αλλά και στην Ελλάδα. Ειδικά στην πατρίδα, μόλις τον τελευταίο χρόνο άρχισε η …παλιννόστηση των γερόντων, από τα γηροκομεία, στις εστίες τους.! Η φτώχεια βλέπετε έκανε τις νύφες να ξαναγαπήσουν τα …πεθερικά και (...ίσως) τη συνταξούλα τους.!  

 Ήταν ακόμα παρόντες  ο Νίκος Τσερωτάς, ο Κώστας Κουτρουμπής, ο Κώστας Κουβαριτάκης  ο Αντώνης Αρτεμάκης και ο Χρήστος Γουγάς.
Οι …καλλιτεχνικές αποδείξεις, για τους «άπιστους Θωμάδες», παρακάτω…
Η Σοφία Στεφανίδου με τον πατέρα της Γιάννη και τον αδελφό της Μανώλη

Ο Κώστας Κουβαριτάκης, η Σοφία Στεφανίδου, ο Αντώνης Αρτεμάκης, ο Κώστας Κουτρουμπής και ο Νίκος Τσερωτάς









Wednesday, May 2, 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ...


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις…

Ανώνυμος, αλλά φίλος, όπως λέει, μας έστειλε μια πραγματικά καλή φωτογραφία του γενικού πρόξενου κ. Αζεμόπουλου, 
από την επίσκεψή του στην όμορφη Κούβα. 
Είναι μια από τις λίγες φορές που βλέπουμε τον άνθρωπο Δημήτρη Αζεμόπουλο και όχι τον γενικό πρόξενο. 
Τον ευχαριστούμε και φυσικά τη δημοσιεύουμε, 
πιστεύοντας ότι δεν παραβιάζουμε προσωπικά δεδωμένα…

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ...


Αναγνώστης μας γράφει:


Αγαπητέ Αντίποδα,
Επιτρέψατέ μου μια μικρή παρέμβαση στο σχόλιό σας περί Λαζόπουλου και «ΜΑΚΕΔΝΟΝ»

Μέσα στο γενικό χαμό που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην παροικιακή Κοινότητα, να και ο …εκφραστής των κατατρεγμένων ελλήνων, ο καταγραφέας του πόνου και των δεινών του πτωχευμένου λαού και κατακεραυνωτής της αναλγησίας και της ανικανότητας των κυβερνώντων, και όλων των πολιτικών, πλην της …κυρίας Κανέλη.!!!
Ρακένδυτος, πότε με μπαλωμένο παλτό και πότε με το στριγκάκι του στο χέρι και άλλοτε με βρώμικο πουκάμισο, αλλά πάντα από τη συχνότητα και το ταμείο του ΑΛΦΑ, είτε υπό γερμανική κατοχή, είτε υπό ελληνική, του Κοντομηνά, αλλά πάντα αυτών που καθορίζουν και κατά κόρον επιβάλουν την πολιτική της Τρόικα.! Ένας ρακένδυτος παλιάτσος, αλλά εκατομμυριούχος.! Αλήθεια κ. Λαζόπουλε, πόσο μειώθηκε ο μισθός σας, από το μνημόνιο και την Τρόικα και σε ποιο ποσό διαμορφώθηκε;
Μήπως, αν γνώριζαν τις απαντήσεις αυτές οι θεατές σας, αντί να γελάνε θα πέταγαν και σε σας γιαούρτια, ενώ οι τηλεθεατές σας και μαζί τους ο κ. Μακέδνος,  θα άλλαζαν κανάλι, ή εκπομπή, αντί να γελάνε ακούγοντάς σας να τους αποκαλείτε μ@κ@κες επειδή «δέχονται» τη μείωση  στο μισθό τους…
Αναρωτιέμαι: Πόσο υπερήφανος νοιώθει ο ΜΑΚΑΔΝΟΝ για την προτροπή του προς τους αναγνώστες του να παρακολουθήσουν την αναπαραγωγή της εκπομπής του Λαζόπουλου;
Μεγάλε, οι ηγετικές θέσεις απαιτούν  και …κάποιο (όχι οριζόντιο) επίπεδο.… Σωστά;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Tuesday, May 1, 2012


Οι …ηγέτες μας προτρέπουν
να γελάσουμε..!
Με τα εσώρουχά του διασκεδάζει τους τηλεθεατές του ο Λαζόπουλος.!

«Σήμερα Τρίτη όλη η Ελλάδα... και όχι μόνο.. παρακολουθεί τον Λαζόπουλο στη πασίγνωστη εκπομπή "Αλ Τσαντίρι news.." 
Και επειδή μας χρειάζεται γέλιο αυτές τις μίζερες εποχές... κ. λπ.»

Διαβάζουμε τα παραπάνω στον προσφάτως …αναστάντα ΜΑΚΕΔΝΟ και δεν πιστεύουμε στα μάτια μας.! Είναι δυνατόν να γράφονται τέτοια πράγματα; Τι θα πει, «όλη η Ελλάδα»; Μόνον  η …σοβαρή Ελλάδα και η αντίστοιχη ομογένεια, παρακολουθεί τέτοιες εκπομπές κ. Μακέδνε και όχι όλη… Εξ΄ άλλου η …πολιτιστική προσφορά του κ. Λαζόπουλου, όπως και η παλιότερη του mister Κλύν, είναι εγνωσμένης αξίας ώστε να μη χρειάζεται ο …ξεπεσμός στην αναφοράς τους.! Τέτοιες εκπομπές αερίων, κύριε Μακέδνε μας, δεν τις αναμεταδίδομε έτσι ώστε να  συμβάλλουμε στον περιορισμό  της μόλυνσης της ατμόσφαιρας… Πέρα του ότι τέτοιο …γελοίο γέλιο είναι μάλλον για κλάματα.!
Ελπίζουμε πως με τις σκέψεις μας αυτές δεν θα μπούμε εμπόδιο στο …θεάρεστο έργο σας…. Συνεχίστε…

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ...


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ


Έτοιμες οι αλλαγές του Καταστατικού
ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – «ΖΩΝΤΑΝΩΝ»
Πιο απλό και πιο δημοκρατικό αναμένεται να είναι το νέο Καταστατικό της Κοινότητας, 15 σχεδόν χρόνια μετά την αναθεώρηση του προηγούμενου Καταστατικού που συντάχθηκε υπό «στρατιωτικό» καθεστώς. Το υπάρχον Καταστατικό δίνει μεγάλη δύναμη στο Δ. Συμβούλιο, το οποίο ακόμα και στον διορισμό των μελών της ελεγκτικής Επιτροπής αποφασίζει.!
Φανταστείτε τον εαυτό σας να επιλέγει όχι μόνο τον δικαστή του αλλά και το σύνολο των ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν την ποινή..!
Είναι ακριβώς αυτή η πρόταση, κάποιων "ζωντανών", μελών της Κοινότητας, η οποία καθυστερεί τις αλλαγές του Καταστατικού Χάρτη με αποτέλεσμα να αναβάλουν ακόμα και την προγραμματισθείσα για την 13η του Μάϊ Γενική Συνέλευση των μελών για την έγκρισή του.
Τελικά, οι δυο πλευρές, βάζοντας νερό στο κρασί τους, συμφώνησαν να δημιουργηθεί μεν η ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου των πράξεων του Δ. Συμβουλίου, αλλά οι δικαιοδοσίες της και ο τρόπος εκλογής της να επεξεργαστούν από το νέο Δ. Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου και να παρουσιαστούν στην πρώτη Γ. Συνέλευση του 2013, για έγκριση από τα μέλη του οργανισμού, εν αντιθέσει με τις αλλαγές των άλλων άρθρων οι οποίες θα ζητηθεί να εγκριθούν στη Συνέλευση της 13ης του προσεχούς Μαΐου.
Και χωρίς να θέλουμε να προσάψουμε κατηγόριες σε συγκεκριμένα άτομα, διαπιστώνουμε μια …κάποια κωλυσιεργία στο ζήτημα της Επιτροπής Ελέγχου, με πρωταγωνιστές συμβούλους προσκείμενους στην ηγεσία της 10ετίας Μενεγάκη – Γερονικολού, πράγμα που βάζει στο μυαλουδάκι μας κάποιες υποψίες …κακές. Μακάρι, βέβαια να μην είναι έτσι, αλλά όλα δείχνουν ότι (θα πρέπει) …έτσι να είναι...
Αυτά για τώρα…

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
Καλή Πρωτομαγιά...


και  ...καλό μήνα.!


Δεν θα …λιποθυμούν, πλέον,
οι μαθητές στη Λακωνία.!

Θυμάστε που γράφαμε πριν ένα περίπου μήνα, ότι κάποιος παλιός χωροφύλακας από τα λακωνικά χώματα, θα έρχονταν στο Τορόντο να …αρμέξει τους συμπατριώτες του  για να αγοράσει γάλα για να σταματήσουν οι …λιποθυμίες των μαθητών της περιοχής του; Και φυσικά το θυμάστε…
Ε, λοιπόν, αυτή η επίσκεψη ΔΕΝ θα γίνει.! Και δεν θα πραγματοποιηθεί  είτε διότι πήρε μυρωδιά τι τον περιμένει, είτε διότι η πληροφορία μας ήταν …λλλλαθεμένη.!
Μπορεί να χάθηκε η ευκαιρία της τζάμπα επίσκεψής του στην πόλη μας, αλλά, όμως, δεν χάθηκε η ελπίδα να φαν τα παιδάκια το γάλα που τους υποσχέθηκε.  Ένας καλός φίλος από τα μέρη τους μας έφερε …μερικές κατσίκες να του τις στείλουμε ώστε, αρμέγοντάς τες να ικανοποιηθεί η πείνα των παιδιών. Του τις στέλνουμε λοιπόν μέσω ιντερνέτ και μένει στον ίδιο να φροντίσει για τα περεταίρω…  


Sunday, April 29, 2012

ΕΠ' ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ...


Συγχαρητήρια στη Νεφέλη…

Μπράβο στους Έλληνες του Τορόντο που συνεχίζουν να τιμούν τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. ΜΠΡΑΒΟ.! 
Απ΄τα  Τρίκαλα με αγάπη
Νίκος Παπανικολάου, γιατρός

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ MEGAS


Με τη λύρα και το τραγούδι του
Ο Θεόδωρος Εμανουηλίδης στην πόλη μας

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ για λίγες ημέρες στο Τορόντο, ένας παλιός γνώριμος από τις εμφανίσεις του στο MEGAS.
Είναι ο Πόντιος λυράρης Θεόδωρος Εμανουηλίδης, από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος με τη λύρα και το τραγούδι του θα διασκεδάσει όχι μόνο τους Πόντιους αλλά και τους πολλούς  φίλους της ποντιακής μουσικής. Η περασμένη Παρασκευή ήταν ήδη η πρώτη άκρως πετυχημένη ποντιακή κατά το πλείστον βραδιά στο γνωστό εστιατόριο MEGAS, επί της Ντάνφορθ.
Ο Θεόδωρος Εμανουηλίδης μαζί με την επίσης Θεσσαλονικιά Δήμητρα Κοτζιά, και τον γνωστό σε όλους Γιώργο Αζελή με το μπουζούκι του, διασκέδασαν τους θαμώνες του κατάμεστου μαγαζιού, μέχρι τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου.
Λίγα στιγμιότυπα από τη βραδιά…
Η δήμητρα Κοτζιά με τον Γιώργο Αζελή

Ο θόδωρος Εμμανουηλίδης με τη λύρα του και ο Ανδρέας Νενδάνης

Η Δήμητρα με τη μητέρα της Ελένη Κοτζιά η οποία επισκέπτεται για λίγες ημέρες το Τορόντο
 και ο Γιώργος Αζέλης