Search This Blog

Saturday, November 16, 2013

ΣΙΚΑΓΟ-ΤΟΡΟΝΤΟ

Πολιτιστικό Κέντρο 
της Ελληνικής Κοινότητας Σικάγου

Έτοιμο να τεθεί στη διάθεση της εκεί Ομογένειας είναι το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Σικάγου, το οποίο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο και φιλοξενεί την Κρητική Αδελφότητα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το προσφάτως ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο διώροφο κτίριο διατίθεται για τη φιλοξενία διαλέξεων, σεμιναρίων, μαθημάτων, ημερίδων, συνεδρίων, εκθέσεων, θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών και συνεδριάσεων. Διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων, στον πρώτο όροφο, χωρητικότητας 200 θέσεων, ενώ στο δεύτερο όροφο στεγάζονται τα γραφεία όπου φιλοξενούνται τα αρχεία και οι συνεδριάσεις συλλόγων, σωματείων κι ενδιαφερομένων ομάδων Ελληνοαμερικανών».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο εμπνευστής της ιδέας, γνωστός επιχειρηματίας και τ. Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας Αμερικής Θεόδωρος Σπυρόπουλος, που πρόσφατα αγόρασε το κτίριο για να το διαθέσει στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα και στους Φιλέλληνες του Σικάγου, δήλωσε ότι «επιδίωξή μας είναι ο χώρος να αποτελέσει ένα πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή του Σικάγου». Επίσης, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην Επιτροπή Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας Σικάγου, που αποτελείται από επιχειρηματίες, ηγέτες ομογενειακών οργανώσεων και ενδιαφερόμενους ομογενείς. Θεωρούμε καθήκον και υποχρέωση που απορρέει από την ιστορική και πολιτισμική μας παρακαταθήκη να προσφέρουμε στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους μας ένα Πολιτιστικό Κέντρο που θα προσφέρει ποιοτικές εκδηλώσεις και ευκαιρία για κοινωνική δικτύωση.

Το εν λόγω έργο είναι κάτι παρόμοιο με το πολιτιστικό Κέντρο των κ. κ. Μενεγάκη - Γερονικολού, οι οποίοι όμως δεν μπόρεσαν να το φτάσουν στο τέλος του, προτιμώντας το τέλος της Κοινότητας, παρότι υπηρέτησαν (ή τους υπηρέτησε;) το ΣΑΕ από τη θέση του συντονιστή, όπως  ο κ. Σπυρόπουλος. Τελικά αποδείχτηκε ότι το Σικάγο πα' ότι είναι μικρότερο σε ελληνικό πληθυσμό έχει μεγάλους ηγέτες εν αντιθέσει με το Τορόντο που είναι μεν μεγαλύτερο αλλά οι ηγέτες του ήταν και είναι μικροί...

ΞΕΝΗ ΑΝΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Πρέπει να θεωρηθεί ΑΣΕΛΓΙΑ η πράξη του "γνωστού και μη εξαιρετέου" του ηλεκτρολόγου κ. Αντώνη, ο οποίος ελαφρά τη καρδία «κατήγγειλε» με ύφος 30 καρδιναλλίων ότι έδωσε στην ΕΚΤ, σε συγκεκριμένο πρώην σύμβουλο, $500 και δεν πήρε απόδειξη.
Το ίδιο ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗ είναι η πράξη του «δημοσιογράφου» κ. Κουρτέση που θεωρώντας πως έπιασε «λαβράκι» το δημοσίευσε με εκβιαστικές απειλητικές διαθέσεις.
Όλα αυτά γράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα HELLAS NEWS. Μέσα σε μιά εβδομάδα φάνηκε ότι και απόδειξη είχε κοπεί και όλα έγιναν νομότυπα. Τα γεγονότα και η ΑΛΗΘΕΙΑ αναγκάζουν τον κ. Κουρτέση να ανακαλεί αυτά που κατήγγειλε με εκβιαστικό ύφος και χωρίς έρευνα.
Εμείς, χωρίς να έχουμε την πείρα των 40 χρόνων "δημοσιογραφίας", ταπεινά τον προτρέπουμε όταν έχει καταγγελίες να κάνει και μιά μικρή σχετικά έρευνα, μιάς και κατά διαστήματα, εμφανίζεται να θέλει να βοηθά την Κοινότητα όταν και όποτε τα συμφέροντά του το υπαγορεύουν.

ΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΝΕΟ, ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ !...

Εκτός τόπου και χρόνου και σε συνεχές παραμιλητό, ο Αντωνάκης, προκαλεί τον κοινό νου, ενώ προσθέτει νέους πόντους στην κλίμακα της ηλιθιότητάς του !

«Δεν θα γίνω Παπανδρέου», τραύλισε ο τρελλαντώνης και μας ξεβίδωσε στα γέλια : ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε θα γίνει ποτέ Παπανδρέου, ο εξουσιομανής κωλοτούμπας. Δεν έχει τα κότσια, ούτε τη μέση, για να μοιάσει στο Γ. Παπανδρέου, όσο για τις ιδέες, ας μη μιλάμε καλύτερα !

Ο οσφυοκάμπτης καιροσκόπος, που τάκανε όλα για να ρίξει τον Παπανδρέου και τάδωσε όλα, για να γίνει πρωθυπουργός, θα μείνει στην ιστορία, γραμμένος στα μαύρα κατάστιχά της, όπως του αξίζει !

 ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ
Κωλοτούμπες...

Διαβάστε τι σκέφτηκαν ή τι κυκλοφορεί στην πιάτσα ότι σκέφτηκαν, για να εκβιάσουν κάποιον πρώην σύμβουλο -και πρώην φίλο τους να σταματήσει τις απαιτήσεις του για την επιστροφή των δανικών που τούβαλαν στο χέρι.! Θα αφήσουμε, λέει, να διαρρεύσει ότι αυτός ήταν που πήρε το πεντακοσάρικο από τον (εξαιρετέο) ηλεκτρολόγο και άντε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας... Έλα όμως που ο Νίκωνας είναι γάτος και η Κινέζα γατούλα ώστε μέσα σε λίγες ώρες από την δημοσίευση  της ...καταγγελίας του βλάκα να βγουν όλα στη φόρα, να γίνουν ρεζίλι και φυσικά να κάνουν την κωλοτούμπα τους ανασκευάζοντας τη βρωμιά τους. Έτσι το κόλπο δεν πέτυχε, ο σύμβουλος επέμεινε να του επιστραφούν τα δανεικά και αφού δεν υπήρχαν τους πήρε το μαγαζί, πριν προλάβει να τους το πάρει ο άλλος με τους μπακλαβάδες, ο οποίος τώρα ξεπληρώνεται με διαφήμιση...
Αυτά για τώρα.!

Thursday, November 14, 2013

Ο Καζαντζάκης ...ταξιδεύει σε Ευρώπη 
και Αμερική...


Δραματοποιημένα αποσπάσματα έργων του μεγάλου συγγραφέα παρουσιάζονται σε μια παράσταση
Μια παράσταση με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: 130 χρόνια φως» παρουσιάζουν ο Μάριος Ιορδάνου και οι εκδόσεις Καζαντζάκη.

Πρόκειται για μια δραματοποιημένη αφήγηση αποσπασμάτων από τα πιο αγαπημένα βιβλία του μεγάλου συγγραφέα από τον Μάριο Ιορδάνου και τη Σοφία Καζαντζιάν.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάριος Ιορδάνου και η παράσταση θα παρουσιαστεί σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, ξεκινώντας από το Βερολίνο.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην πρωτεύουσα της Γερμανίας στις 19 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο και το Ίδρυμα Παλλάδιον. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ελληνιστής Καθηγητής Δρ. Diether Roderich και η διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου.

Στόχος των εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μάριου Ιορδάνου είναι να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα κράτος που υποφέρει από την οικονομική κρίση αλλά ένα έθνος πολιτισμού, ήθους και ηρωισμού.

Δείτε το trailer της παράστασης…

Wednesday, November 13, 2013

Κατά μάνα, κατά τάτα...

Αυτό το παιδί θα πρέπει να εξελεγχθεί σε πολύ μεγάλος ηγέτης.! Να φανταστείτε ότι ενώ δεν ανοίκεια σε κανένα σύλλογο, εκλέγεται απευθείας στη διοίκηση της καναδοελληνικής.!!! Προχθές, μάλιστα, ...κατάφερε να επανεκλεγεί, έστω και αν απουσίαζε από το "συνέδριο", διότι έπρεπε να είναι στην εργασία του.! Όμως μετά το τέλος της συνεδρίασης και την ...εκλογή του, παρουσιάστηκε για το Ντίνερ που παρέθεσε ο προεδράς... Κατά μάνα, κατά τάτα, που λέει κι' ο λαός.....
“Έφυγε” πλήρης ημερών ο Νικόλαος Μάρτης


“Έφυγε”, σε ηλικία 98 ετών, το βράδυ της Τρίτης, ο άλλοτε υπουργός Βορείου Ελλάδας και εκ των στενών συνεργατών του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Νικόλαος Μάρτης.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το μεσημέρι. Η επικήδειος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, ενώ η ταφή του αύριο στη Μουσθένη Καβάλας.

Ο Νικόλαος Μάρτης γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1915 στη Μουσθένη και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αρχικά άσκησε τη δικηγορία, ωστόσο αργότερα αναμίχθηκε με την πολιτική και το 1951 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου. Ακολούθως μεταπήδησε στην ΕΡΕ, με την οποία επανεκλέχθηκε βουλευτής Καβάλας από το 1956 έως και το 1963, ενώ το 1974 και το 1977 εκλέχτηκε με τη ΝΔ. Διετέλεσε, κατά σειρά, γενικός γραμματέας του υπουργείου Βορείου Ελλάδος κατά την περίοδο 1955-1956, υφυπουργός Εμπορίου (1956-1958), υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και υπουργός Βορείου Ελλάδος (από το 1974 μέχρι το 1981).
Άνθρακας ο ...θησαυρός.!

Άνθρακας βγήκε τελικά ο "θησαυρός" του μΕΓΑΛΟΥ και αγράμματου δημοσιογράφου ο οποίος πίστεψε ότι έπιασε λαβράκι, με τις μαρτυρίες του "εξαιρετέου", ως μάρτυρα, ηλεκτρολόγου. Το πεντακοσάρικο μπήκε την ίδια ώρα στα ταμεία της Κοινότητας με την πρόχειρη απόδειξη όπως γίνεται συνήθως, και με την επίσημη να ταχυδρομείται ένα μήνα αργότερα και να επιστρέφει λόγω αλλαγής διεύθυνσης του παραλήπτη. Η όλη ιστορία ήταν μια ακόμα απόπειρα εκβιασμού κάποιου συμβούλου το όνομα του οποίου θα μάθουμε σύντομα, ελπίζω... Η ντροπή είναι άγνωστη λέξη τόσο στον εκδότη όσο και στον ...καταγγέλλοντα. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.!

Tuesday, November 12, 2013

Αυστραλία: 
Παρουσία πλήθους ομογενών έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στον Έλληνα μετανάστη


Στην κορυφή του Red Hill (Κόκκινος Λόφος), που «βλέπει» τον κόλπο του Πορτ Φίλιπ Μπάϊ, από όπου γινόταν η είσοδος των πλοίων, που μετέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στη Μελβούρνη, σε περίοπτη θέση στους καταπράσινους κήπους του γνωστού μοναστηριού της Παναγίας Καμαριανής, στήθηκε μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες μετανάστες.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν χθες παρουσία πολυάριθμων ομογενών και επισήμων. Τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ, εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ρεγκ Χαντ, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον ιερέα Ελευθέριο Τάτση, που έλαβε τη σχετική πρωτοβουλία. Έκανε λόγο για τον «φλογερό παπά-Λευτέρη» και την απίστευτη ενεργητικότητα που τον διακρίνει, αφού -όπως είπε ο υπουργός- έχει να επιδείξει εντυπωσιακό έργο στο χώρο της Παναγίας της Καμαριανής.

Τον πολιτειακό πρωθυπουργό, Ντένις Νάφθαϊν, και τον υπουργό Πολυπολιτισμού, Νίκο Κότσιρα, εκπροσώπησε ο πολιτειακός υπουργός Παιδείας, ο οποίος μίλησε επίσης με κολακευτικά λόγια για τους Έλληνες μετανάστες και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Αυστραλίας.

Το Ομοσπονδιακό Εργατικό κόμμα εκπροσώπησε η βουλευτής Μαρία Βαμβακινού και το πολιτειακό Εργατικό κόμμα η σκιώδης υπουργός Τζένη Μικάκου. Και οι δύο, στις ομιλίες τους, εξέφρασαν συγκίνηση και χαρά για την ύπαρξη του μνημείου, το οποίο συμβολίζει την εγκατάσταση, τον καθημερινό μόχθο, τους αγώνες επιβίωσης και αναγνώρισης και τα επιτεύγματα του καθενός από τους μετανάστες στη χώρα του Νότου.

του Σ. Χατζημανώλη
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Monday, November 11, 2013

Επιστολή Σωτηρίου με ολίγον ...εκβιασμό;

Λάβαμε την μακροσκελή επιστολή του μητροπολίτη Καναδά προς τους ευλαβέστατους ιερείς της Μητρόπολης με τις πατρικές και ολίγον εκβιαστικές νουθεσίες του, για να είναι καλά παιδιά να πλένονται τακτικά και να μη πάνε …ατημέλητη και φορώντας μπλού τζίν, στις εκκλησίες τους. Δεν μας κοινοποιήθηκε όμως ακόμα η επιστολή των 15 περίπου ιερέων προς την αγιότητά του, με την οποία επιστολή του ζητούν να μην ασχολείται με τα προσωπικά και οικογενειακά τους (ακόμα και τα σεξουαλικά τους ) ζητήματα.! Έχει σχέση η εκβιαστικούλα (απειλή μεταθέσεων κ. λπ.) αυτή επιστολή του με την επιστολή των ιερέων ή πρόκειται για απλή σύμπτωση; Περιμένουμε να μας το πει η Μητρόπολη, αλλά αν όχι θα το μάθουμε από τις …πηγές μας.! (Λίγος «εκβιασμός» κι’ από μας δεν βλάφτει…) 
Χαμός για ένα ...συνέδριο.!!!

Χαμός χθες το απόγευμα στη Ντάνφορθ, κοντά στην Τσέστερ.! Η αστυνομία σήκωσε τα χέρια ψηλά μη μπορώντας να βάλει τάξη στη λαοθάλασσα των ομογενών του Οντάριο οι οποίοι θέλησαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου της ...αγαπημένης τους Ομοσπονδίας. Ακόμα και μέσα στην αίθουσα της Παμμακεδονικής έγινε το αδιαχώρητο με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ...απερχόμενος- και ...επερχόμενος- προεδράς να καλέσει την επέμβαση της αστυνομίας.! Ευτυχώς που μεσολάβησε η αντιπρόεδρος κ. Τερέζα Νικαλαϊδου,  τα πνεύματα ησύχασαν και έγιναν όλα όπως αρμόζει σε ένα τόοοοσο μΕΓΑΛΟ οργανισμό. Ακόμα και η ...πέτρα του σκανδάλου, ο κ. Γαλιάτσος, για τον οποίο ο προεδράς έκανε όλη τη φασαρία, μπήκε στο Δ. Συμβούλιο αφού δεν υπήρχαν παρόντες, αρκετοί αντιπρόσωποι συλλόγων. Ως και οι αντιπρόσωποι της Κοινότητας, η οποία ΔΕΝ είναι μέλος, επιστρατεύθηκαν για να σώσουν την κατάσταση ή έστω την ξεφτίλα τους.! Θα υπάρχει και συνέχεια...

Sunday, November 10, 2013

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Τσιγκλάμε κάποιον.. πειράζει;

POSTED BY TORONTO GREEKBLOGGERS

Μπήκε λέει ο άνθρωπος στα γραφεία κάποιας εφημερίδας, και τον πήραν τα κλάματα, ώσπου ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος.
- Μάστορα, με το που μπήκα δάκρυσαν τα μάτια μου.. κάτι γίνεται εδώ μέσα
- Σίγουρα θα συγκινηθήκατε αγαπητέ, όποιος επισκέπτεται τα πολυτελέστατα γραφεία μας το παθαίνει, δεν είστε ο πρώτος.
- Μα έχω ξανάρθει, γιατί δεν το έπαθα και τότε;
- Γιατί ρε φίλε τότε δεν καθαρίζαμε κρομμύδια στο διπλανό δωμάτιο για το άλλο μας μαγαζί..
- Αυτό κάνει η καλή κυρία που μόλις βγήκε από κει μέσα;
- Φυσικά.. Τι άλλο να κάνει
- Ξέρω 'γω; Μπορεί να είναι ανταποκρίτρια από Ζιμπάμπουε
- Κρομμύδια καθαρίζει η γυναίκα, τι ανταποκρίσεις μου λες
- Κάτι για το σακάκι σας είπε όμως
- Ναι, μου είπε πως τα κρομμύδια θα πάρουν άσχημη μυρωδιά απ' το σακάκι μου, και να πάω να το πάρω.. Το παντεσπάνι μας προσπαθούμε να βγάλουμε με δάκρυα.
- Τι είδος κρομμύδια χρησιμοποιείτε;
- Κάτι εξειδικευμένα, από Ινδία
- Μα τι μου λέτε.. Τότε ασφαλώς και είναι συγκινητικό, έχετε δίκιο. Και δε μου λέτε; Τα εξειδικευμένα σκόρδα.. σε ποιο δωμάτιο τα καθαρίζετε;
- Στο γραφείο της αρχισυντάκτριας, γιατί;
- Τίποτα, απλά.. να.. το κατάλαβα μωρέ..
- Από πού;
- Δε λέω.. θα με πούνε κακό μετά..
TGB
http://torontogreekbloggs.blogspot.ca