Search This Blog

Saturday, December 7, 2013

ΞΕΝΗ (ΚΑΛΗ) ΑΝΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ μας λέει ο Θανάσης στο "φιλανθρωπικό" χορό της HELLAS NEWS την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο πολύ κόσμο είχε, που με το ζόρι χώρεσαν τα 250 άτομα που πανω-κάτω υπέκυψαν στα παρακάλια του παραγωγού. Πολύ κόσμος ρε παιδί μου.. ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ! Τόσο πολύ.. που ο παραγωγός πήρε το μήνυμα και επιζητεί να βρεί συνέταιρο-κορόΐδο γιά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Προσπάθησε να "συνεταιριστεί" με την Κοινότητα, έφαγε το μπούλο και τώρα ψάχνει γιά άλλο θύμα. Οι κακές γλώσσες λένε πως προβλέπεται να χτυπήσει τα βόρεια προάστεια.. Λέτε;

Friday, December 6, 2013

ΕΥΧΕΣ....

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους Νικόλαους
 (κάτω τα χέρια Νίκωνα...)
που έχουν τη γιορτή τους σήμερα....

Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους σας.!!!

Thursday, December 5, 2013

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Τούτος φαίνεται ότι κάτι παραπάνω γνωρίζει... Ας το κάνουμε πρώτο θέμα ώστε να διαβαστεί από περισσότερους, μπας και ...παρασυρθούν κι΄άλλοι να μας πουν περισσότερα, αν ξέρουν...

Σχόλιο αναγνώστη

"Μάλλον πολύ σοβαρά μιλάτε κ. Αντίποδα.
Το παιδί αναμφισβήτητα έχει πολύ ταλέντο στα φέσια. Η φήμη του ξεκινά από Ελλάδα, φτάνει Νέα Υόρκη Μόντρεαλ .. και δεν συμμαζεύεται . Ένας φίλος προσκεκλημένος , στην δεξίωση που αναφέρατε, θυμάται ότι, όλοι ρωτούσαν στο πολυτελές ξενοδοχείο « Μην είδατε τον… διοργανωτή? Όλοι απαντούσαν, ποιος Θανάσης?
Το ταλέντο του έφτασε να παίζει και το (Παππά..). εδώ ο παπάς εκεί ο παπάς… τελικά πάλι τυχερός .. 0 παπατζής , τον βρήκε τον Παππά!! Που Αλλού, στο Τορόντο φυσικά . Έχει ρίξει στο θύμα τέτοιο φέσι , μέχρι και το πενάκι του παραμιλάει . Αποκαλεί κάποιον φίλο του πρόεδρο και άλλους , ‘ ’Βλάκες ‘’ ‘’Αμοιβάδες’ αρκεί να ακούγετε το όνομα του ( παίζοντας )με το πενάκι του‘’. Έχει λαλήσει ο φουκαράς από το μεγάλο φέσι.
Πιστεύω, αγαπητέ πενάκια, Googlografe, οτι είναι καιρός να ξυπνήσεις και να καταλάβεις ότι "Βλάκες"  και "Αμοιβάδες" είναι αυτοί οι οποίοι εθελοντικά φοράνε το φέσι.
Μήπως είναι καιρός να Βάλης το πενάκι σου κάπου αλλού?  Έτσι είναι πιθανόν να αποκτήσεις και κάποια αξιοπρέπεια στην Παροικία ."
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΩΝ 
Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...

... γιατί δεν τον έχει ανάγκη, ΔΕΝ είναι αυτός ο τρόπος που πολιτεύεται.

Πάλι λάθος κάνετε στις εκτιμήσεις και άρα στα συμπεράσματα και στους σχεδιασμούς σας.

ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ και δεν φημίζομαι για τη νοημοσύνη μου...
Για αυτό αν θέλετε εξηγήστε μου:

Μέχρι πριν λίγο καιρό μας λέγατε ότι ο ΓΑΠ είναι ΜΟΝΟΣ του και τελειωμένος, δεν του μιλάει κανείς, η επιρροή του μηδενική, οι Πασόκοι δεν θέλουν να τον βλέπουν, η κοινωνία τον μισεί και διάφορα τέτοια.

Τώρα ξαφνικά και απο το πουθενά διαβάζω και ακούω ότι οι Πασόκοι που υπάρχουν ακόμα είναι οι Παπανδρεϊκοί, ότι κόμματα κάνουν "ανοίγματα" στον Παπανδρέου γιατί θέλουν να προσεταιριστούν μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κλπ, κλπ.

Τώρα ξαφνικά και απο το πουθενά μας λέτε ότι ο Παπανδρέου θα κάνει το ένα ή το άλλο. Πως γίνεται αφού κατα πως μας λέγατε είναι "τελειωμένος", χωρίς απήχηση και πολιτικό λόγο;

Προπέτης δεν θέλω να γίνω και αναγνωρίζω σε όλους, σχεδόν, το δικαίωμα του λάθους. Πείτε το όμως. Πείτε το, ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ.

Αλλά μην ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ το ίδιο λάθος που υποψιάζομαι ότι είστε έτοιμοι να διαπράξετε. Μην διαβάζετε λάθος την πραγματικότητα.

Γιατί ο Παπανδρέου ΔΕΝ έχει στρατό παπανδρεϊκών.

Έχει κάτι περισσότερο.

Έχει μαζί του την αλήθεια και πολιτικό λόγο με πραγματικό και όχι ψευδεπίγραφο προοδευτικό πρόσημο. Και σε αυτά τα δύο πιστεύουν πολλοί, πάρα πολλοί συμπολίτες μας. Που κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι.

Επομένως μην φοβόσαστε μόνο τον Παπανδρέου, είναι πιο χρήσιμο για σας να ανησυχείτε κυρίως για την πολιτική πρόταση Παπανδρέου που αργά ή γρήγορα θα γίνει κίνημα.

Κι αυτό σημαίνει για όσους μπορούν και θέλουν να βλέπουν λίγο παραπέρα απο τη σκιά τους ότι η δικαίωση Παπανδρέου ΔΕΝ αφορά μόνο στον Παπανδρέου αλλά στο χτίσιμο μιας καλύτερης προοπτικής για την έξοδο από την κρίση για το χτίσιμο μιας δικαιότερης και πιο δημοκρατικής κοινωνίας.

Κι αυτό μας αφορά ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ.

http://alekos.blogspot.gr/

Wednesday, December 4, 2013

ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ - ΘΥΜΑ...



Λέγεται ότι μέχρι και διπλωματικούς υπαλλήλους, στον Καναδά, επιστράτευσε μεγάλο, γνωστό, ξενοδοχείο της Αθήνας, μήπως κι' εντοπίσουν κάποιον μεγαλο-παραγωγό ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στην πόλη μας... Η αιτία που τον ψάχνουν είναι το φέσι που τους έβαλε, όταν λίγο πριν φύγει από ...κοντά τους, διοργάνωσε μια μεγάλη δεξίωση με προσκεκλημένους " τρανταχτά" ονόματα της καλλιτεχνικής πιάτσας και του σιναφιού του, δηλαδή ...συναδέλφους ραδιο-φονικούς παραγωγούς και λοιπούς απατεώνες του είδους..
Η δεξίωση διοργανώθηκε με σκοπό μπας και τσιμπήσει κανένας φουκαράς νεόπλουτος καλλιτέχνης, με ψώνιο την προβολή και του αρπάξει μέρος του πορτοφολιού, αλλά ΔΕΝ...
Έτσι αναγκάστηκε να την κοπανίσει κανονικά, προς το τέλος της βραδιάς, αφήνοντας τον κ. ΧΙΛΤΟΝ να τον περιμένει με τον λογαριασμό στο χέρι... Όπως έκανε με τον φίλο τον αείμνηστο Φεντάνη, ο οποίος βαρέθηκε να (τον) περιμένει και πέθανε...
Αν ένα από τα ...παλιόπαιδα αυτά που πήγαν  στη δεξίωση, έβαζε το χέρι του στην τσέπη, ίσως να γλίτωνε η παροικία από την παρουσία του... Αυτά για τώρα και το εννοούμε.!!!

Εγκωμιαστικό άρθρο για τον ΓΑΠ

“Ίσως στην πορεία οι Έλληνες να ανακαλύψουν, ότι υπήρξε μεγάλος ηγέτης"

του Ζεράρ Ορνύ, στην ιστοσελίδα “Slate.fr”.
“Ίσως στην πορεία οι Έλληνες να ανακαλύψουν, ότι υπήρξε μεγάλος ηγέτης”, αναφέρει ο αρθρογράφος και αιτιολογεί την άποψή του, γράφοντας πως “κανείς από τους προκατόχους του δεν βρέθηκε μέσα σε τόσο δύσκολους αγώνες και δεν κλήθηκε να λάβει τόσο αντιλαϊκές αποφάσεις”.
 
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο γίνεται αναφορά στις ευθύνες των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική κρίση, καθώς σημειώνεται ότι από το 2004 έως το 2009 εθελοτυφλούσαν σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.Ο αρθρογράφος σημειώνει, πάντως ότι ο Έλληνας τέως πρωθυπουργός ήταν “ενίοτε υπερβολικός”, όταν κατήγγειλε τους Μέρκελ και Σαρκοζί για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την Ελλάδα και ενστερνίζεται τη θέση ότι οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει για το ευρωομόλογο. Προσθέτει, όμως, ότι η συμφωνία των ηγετών του Γαλλογερμανικού άξονα, στη Ντοβίλ, ήταν ένα βαρύτατο λάθος, που “σκόρπισε τον πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές”. 
Το άρθρο τάσσεται υπέρ της απόφασης του Γ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς σημειώνεται ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό:
 “Ο Γ. Παπανδρέου έκανε όλη τη λάτζα, οπότε το μόνο που έμενε ήταν να αποπεμφθεί στη συνέχεια”. Αν τελικά οι μεταρρυθμίσεις ευοδωθούν, καταλήγει ο αρθρογράφος, οι Έλληνες “ίσως να σκεφθούν να αποκαταστήσουν τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν μόνος στην πιο δύσκολη εποχή”.

“Slate.fr”

ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΟΥΝ !...


 Τόμσεν : «…αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κάνει αυτά που ζητάμε, εσείς δεν θέλετε να τα κάνετε !!!...». 

Δεν πρόκειται για εικασία, ούτε για εκτίμηση : είναι πληροφόρηση που προέρχεται από μέλος της κυβέρνησης, που είναι σε κρίσιμο Υπουργείο, από εκείνα που έχουν πολλά πάρε-δώσε με την τρόικα και, κάθε φορά, είναι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων μαζί της.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν συνηθίζουν, στις επαφές με τους κυβερνητικούς παράγοντες, να πολιτικολογούν, μη θέλοντας να μπλέξουν σε γρανάζια έξω από τα στενά και στυγερά πλαίσια των τεχνοκρατικών απόψεών τους, όταν, όμως, το κάνουν (πολύ σπάνια), ρίχνουν, κυριολεκτικά, κεραυνούς !

Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά προσήλθε στις συζητήσεις με πολλά επιχειρήματα πολιτικής φύσης, κεντρική θέση στα οποία, κατείχε η άποψη, πως «…δεν αντέχονται νέα μέτρα κι αν επιβληθούν δεν θα περάσουν από τη βουλή και η κυβέρνηση θα πέσει !...».

Κορυφαίο, δε, στέλεχος της κυβέρνησης, φέρεται να απηύθυνε, κάποια στιγμή στους επί κεφαλής της τρόικας, την απειλή, πως «…αν επιμείνετε σε νέα μέτρα, εμείς θα πέσουμε και θάρθει ο Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ… Κι άντε, να τα βγάλετε πέρα μαζί τους !...».

Ο «κεραυνός» ήρθε με την απάντηση του Τόμσεν, ο οποίος αντέτεινε, κατηγορηματικά, το : «…αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κάνει αυτά που ζητάμε, εσείς δεν θέλετε να τα κάνετε !!!...».

Ο «κεραυνός» αυτός μεταφέρθηκε και συζητήθηκε, άμεσα και αναλυτικά, στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο, όπου υπήρξε η εκτίμηση, πως η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις θέσεις της, «έχει δώσει, πια, σ΄ όλα τα κέντρα των αποφάσεων, τα μηνύματα και τις διαβεβαιώσεις, πως δεν αποτελεί κίνδυνο για τις εξελίξεις, δεν πρόκειται να βγάλει την χώρα από την Ευρωζώνη και, κυρίως, δεν πρόκειται να προκαλέσει ουσιώδεις ανατροπές, στις πολιτικές των Μνημονίων…» !
Μ΄ αυτή την εκτίμηση, ως δεδομένη, το κυβερνητικό επιτελείο επιζήτησε και πραγματοποίησε την επίσκεψη του Σαμαρά στο Βερολίνο και τη συνάντηση με τη Μέρκελ, προκειμένου να τεθούν και να ξεκαθαριστούν ορισμένα, κρίσιμα, ζητήματα, καθαρά πολιτικής φύσης.

 ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ 

Tuesday, December 3, 2013


Είπα να το αναλύσω.. 
θα έσκαγα..
(σ. Α.: καλύτερη η ανάλυση από το
 ...σκάσιμο, νομίζω.!)

 TORONTO GREEKBLOGGERS


Ακούω να με βομβαρδίζουν σχεδόν κάθε μέρα από το "ελληνικό" (σε εισαγωγικά) ραδιόφωνο της πόλης μας, με τον καλλιτέχνη που γράφει, μελοποιεί και τραγουδάει μόνος του, τα μοναδικά του τραγούδια, και είπα να αναλύσω ένα από αυτά, μιας κι έχει τόσο πόνο, τόσο δάκρυ, τόσο λυγμό, πικρή ορφάνια, και παράλληλα απίστευτο ΜΑΖΟΧΙΣΜΟ...

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτηνής που "μας τον βάζει" ασταμάτητα κι αλύπητα, τι διάολο της άρεσε από αυτό το "άσμα κοασμάτων", η, τι κακό της κάναμε εμείς, και πότε που δεν μας λυπάται.. Αλλά δεν.. Είπαμε, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Ευγενικοί μου αναγνώσται, αυτήν την στιγμήν που γράπτω εις υμάς αυτάς τας γραμμάς, το δάκρυ'α μου πίπτουσι ωσεί κορόμηλα εκ καστανέας ...Ζντούπ ! (ήτο ένα κορόμηλον).

Πάμε μαζί, στίχο-στίχο, να διούμαν τον πόνον του λεβέντου..

Μπορεί να χάνεσαι και στη δική του αγκαλιά
-Το "και" τι σημαίνει; Ότι χάνεται "και" σε αλλουνού... ;
μπορεί να λιώνεις και με τα δικά του τα φιλιά
-"Και" ότι φιλάει κι άλλον... ;
μπορεί να νιώθεις όπως τότε ασφαλής μαζί του
- Όπως τότε; Άρα τα είχε και παλιά με τον άλλονε..
μα σε ρωτάω, αυτός μπορεί να δώσει τη ζωή του;
-Γιατί, εσύ μπορείς; Μα είσαι τελείως Παντελής;

--*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*--
Μπορεί να καίγεσαι και στη δική του τη ματιά
-Οι ματιές "καίνε", τα κάρβουνα δροσίζουν, το παλικάρι κάτι πίνει..
μπορεί να έχει χιούμορ και άλλα τόσα περιττά
-Το χιούμορ μόνο περιττό δεν θεωρείται, μη γίνεσαι μαλάκας
μπορεί να νιώθεις σαν παιδί όταν ξυπνάς μαζί του
-Εντάξει.. ασχολίαστο.. ποιητική αηδία... αδεία, σόρυ!
μα σε ρωτάω, αυτός μπορεί να δώσει τη ζωή του;
-Επιμένει στην ηλίθια ερώτηση.. το χαβά του ο τέτοιος
--*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*----*--*--
Δεν ταιριάζετε σου λέω τόσο
-Πόσο είναι το "τόσο" ρε τρισδιπλάσιε ;
αντικειμενικά σ’ το λέω
-Καλά, από αντικειμενικότητα.. ρίχτου τώρα μια ρε με τα κέρατα
και άσ’ τις φίλες σου να λένε το αντίθετο
-Ναι μωρέ οι κάργιες..
ξέρεις μάτια μου πού μένω
-Μωρέ.. ξέρει, απλά μάλλον θέλει να το ξεχάσει..
και όσο δίνεσαι θα περιμένω
-Ναι.. Πού 'σαι Παντέλο; περίμενε λίγο παραπάνω, βλέπω μεγάλη ουρά..
από αντίδραση το ξέρω το έκανες και αυτό.
-Τι θα πεί "και αυτό" ρε κόπανε; Άρα έκανε "και" άλλα.. 
Μήπως σε άκουσε ποτέ να τραγουδάς ρε Παντέλο; Μάλλον γι αυτό το 'κανε.. τι αντίδραση και παπαριές. Καλά, πρέπει να είσαι και ΠΟΛΥ ΜΑΖΟΧΑΣ ρε φίλε.. !!

Λοιπόν! Μετά από όλα αυτά, αποφάσισα να γίνω στιχουργός, και θα δίνω τα τραγούδια μου μόνο στον Παντέλο, να τα ερμηνεύει στο YouTube.. Τέλος!
Πάω να σκουπίσω τα δάκρυα τώρα, πλημμυρίσαμε ..ασταδιάλα.. !!
TGB





Το θράσος του Καραμανλή
του Γιώργου Καρελιά


Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που επέλεξε να παραδώσει την εξουσία, για να γλιτώσει ο ίδιος και να φορτώσει σε άλλους την οικονομική καταστροφή που ερχόταν. Και τα τέσσερα αυτά χρόνια παρέμεινε σιωπηλός. Ούτε μια ομιλία στη Βουλή, ούτε μια συνέντευξη, ούτε καν μια απλή δήλωση. Για τίποτα. Κατά καιρούς ορισμένοι βουλευτές και άλλοι στενοί συνεργάτες του μεταφέρουν κάποια «οργή» του ή κάποια «επιθυμία» του. Αλλά ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αφού ο ίδιος σιωπά. Η σιωπή του είναι αιδήμων ή προκλητική; Μάλλον και τα δύο.

Ο Κώστας Καραμανλής- περί αυτού ο λόγος, για όσους δεν το κατάλαβαν αμέσως- δεν έχει πει ούτε λέξη, επειδή αισθάνεται ντροπή ή ενοχή(ή και τα δύο). Έτσι θα έπρεπε. Ο νεότερος πρωθυπουργός στη νεότερη ελληνική ιστορία έκανε ό,τι (δεν) έπρεπε, για να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας. Τι να πει, λοιπόν; Κανονικά θα έπρεπε να απολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη. Έστω να δώσει κάποιες εξηγήσεις.

Τίποτα απ’ όλα αυτά. Από το κυριακάτικο «Βήμα» μάθαμε ότι «απειλεί» πώς στις επόμενες εκλογές δεν θα δεχθεί να είναι ξανά υποψήφιος, εφόσον είναι υποψήφιος της ΝΔ και ο Γιάννης Στουρνάρας. Γιατί; Επειδή-λέει- ο υπουργός Οικονομικών έχει χαρακτηρίσει «καταστροφική» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του στη διετία 2008-2009.

Μπορεί να αποφεύγει να μιλάει και να βάζει άλλους να τα λένε εκ μέρους του, αλλά για την περίπτωση Στουρνάρα δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες. Φαίνεται καθαρά από τα όσα λένε κατά καιρούς γι’ αυτόν ορισμένα τέως πρωτοπαλίκαρα του καραμανλισμού, βουλευτές και μη. Με πρόσχημα διάφορα οικονομικά μέτρα, στοχοποιούν τον «κακό» Στουρνάρα, αλλά αποφεύγουν επιμελώς τον «καλό» Σαμαρά. Κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν ότι όσα κάνει ο Στουρνάρας τα κάνει σε συνεννόηση, δηλαδή με την έγκριση, του Σαμαρά. Αν ήταν αλλιώς, θα είχε πάρει πόδι.

Αλήθεια, τι είχε πει ο Στουρνάρας για την πολιτική Καραμανλή, που τάχα δεν συμφωνεί ο Σαμαράς; Εντάξει, ο νυν πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει ότι, εξαιτίας της καταστροφικής διετίας 2008-2009, το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο 15%. Το αποδέχτηκε στην πράξη. Ο Προϋπολογισμός της πρώτης κυβέρνησής του συντάχθηκε με βάση αυτήν την παραδοχή. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, όταν αυτό έχει αποδεχθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Εντάξει, ο Σαμαράς δεν μπορεί να πει δημόσια αυτά που έχει πει ο Στουρνάρας. Αρχηγός καραμανλικού κόμματος είναι, υπουργός του Καραμανλή ήταν και ο ίδιος. Πώς να παραδεχθεί ότι και ο ίδιος έχει μερίδιο ευθύνης για την καταστροφική διετία; Όμως, τώρα πια το έχει αναγνωρίσει. Εμπράκτως. Γι’ αυτό η σημερινή «απειλή» του Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αν στο ίδιο ψηφοδέλτιο είναι και ο Στουρνάρας, είναι προκλητική. Έτσι κι αλλιώς η παρουσία του στα βουλευτικά έδρανα απαρατήρητη περνάει. Όλοι οι άλλοι ζώντες πρώην πρωθυπουργοί (ο Μητσοτάκης, ο Σημίτης, ο Παπανδρέου) κατά καιρούς μιλάνε. Έτσι όλοι -είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί τους- έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν και να αντικρούσουν τις απόψεις τους. Μοναδικός απών ο Καραμανλής. Αφού έτσι έχει επιλέξει, τι τις θέλει τις διαρροές και τις «απειλές»; Για να δίνει ρόλο σε ορισμένους πρώην «φρουρούς» του; Για να δηλώνει «παρών», ενώ είναι απών; Για να πλήξει τον Σαμαρά μέσω Στουρνάρα;

Η στάση του είναι προκλητική. Και απαράδεκτη για κάποιον που οι πολίτες ανέδειξαν δυο φορές στην πρωθυπουργία.

Sunday, December 1, 2013

Αποκαλύψεις Θαπατέρο:




Ο Παπανδρέου φώναζε «Τι άλλο θέλετε; 
Τα ελληνικά νησιά και τον Παρθενώνα;»

Αίσθηση συνεχίζουν να προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος στο βιβλίο του κάνει εκτενή αναφορά στην ταραχώδη σύνοδο των G20 στις Κάνες με επίκεντρο το ελληνικό πρόβλημα.

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει σημεία από το βιβλίο με τίτλο El dilema.600 dias de vertigo ( Το δίλημμα. 600 ημέρες ιλίγγου) στα οποία ο Θαπατέρο περιγράφει την εκρηκτική συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2011 στη γαλλική πόλη.

Η λέξη «Ελλάδα» εμφανίζεται στον τίτλο κεφαλαίων και υποκεφαλαίων και συνολικά 160 φορές στο βιβλίο. Ενδεικτικό της έμφασης που δίνεται στη χώρα μας είναι ότι οι λέξεις «Γαλλία» και «Γερμανία» εμφανίζονται 42 και 76 φορές αντίστοιχα.

Οπως γράφει ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός, η πρωτοβουλία Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος προκάλεσε «σάστισμα» και η ιδέα «έπεσε σαν βόμβα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τις Βρυξέλλες».

«Εκείνες τις μέρες», γράφει, «μίλησα σε αρκετές περιπτώσεις προσωπικά με τον Παπανδρέου σχετικά με την πρωτοβουλία του. Του επισήμανα με σεβασμό, λόγω της ειλικρινούς εκτίμησης που νιώθω γι' αυτόν, τους σοβαρούς κινδύνους που συνόδευαν την αιφνιδιαστική πρότασή του. Δεν ήταν εύκολο να πω στον Παπανδρέου κάτι που ακουγόταν σαν μομφή. Πάντα ήπιος, τις ημέρες πριν από την παραίτησή του μου μετέφερε το πόσο απομονωμένος αισθανόταν μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας του. (...) 'Δεν μπορώ άλλο', μου είπε. Τον καταλάβαινα και δεν ανέφερα ξανά το δημοψήφισμα. Μια πρωτοβουλία που πέθανε στους διαδρόμους και στα σαλόνια του παλατιού των φεστιβάλ και των συνόδων των Κανών.

Ο Θαπατέρο περιγράφει το πλαίσιο στο οποίο έφτασε να γίνει η Ελλάδα κεντρικό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας. Περιγράφει μια ατμόσφαιρα εφησυχασμού και συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατούσε στην Ευρώπη και διαλύθηκε απότομα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2009.

«Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε την εμπιστοσύνη του συμβουλίου με τη σοβαρότητα και τη διαφάνεια, αλλά η περιγραφή του (για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά τα δημοσιονομικά- την οποία ο Θαπατέρο χαρακτηρίζει «συγκλονιστική και «ζοφερή») είχε αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Τα πρόσωπα αρκετών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έδειχναν την κατάπληξή τους, ενώ άλλα κάποια συμπόνια για τον Έλληνα πρωθυπουργό», αναφέρει.

Αίσθηση προκαλούν τα όσα γράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας για τις ημέρες μετά την προσφυγή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση του Μνημονίου.

«Στις 2 Μαΐου μίλησα με τον Παπανδρέου», συνεχίζει ο Θαπατέρο. «Ήταν εξουθενωμένος αλλά μιλούσε με σταθερή φωνή. Ήταν αποφασισμένος να βάλει μπρος το απαιτούμενο σκληρότατο σχέδιο λιτότητας σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Αλλά συγχρόνως μου μετέφερε με πόνο, με πόνο και με κάποια παραίτηση, ότι δεν ένιωθε αρκετή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (...)».

Αναφορικά με τις συζητήσεις του καλοκαιριού του 2011 για το δεύτερο «πακέτο» ο Θαπατέρο τις χαρακτηρίζει ως τις πιο δύσκολες στιγμές που έζησε μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών.

«Ηταν τρεις το πρωί και δεν επιτυγχανόταν συμφωνία- για 0,25% επιτόκιο!» γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «επιπλέον ζητούσαν ακατάπαυστα εγγυήσεις και περισσότερες εγγυήσεις από την Ελλάδα. 'Τον Παρθενώνα; Τα ελληνικά νησιά;...Μέχρι πού θέλεις να φτάσεις; Είναι αυτό που θέλεις για εγγύηση;' έφτασε να αναφωνήσει ένας αγανακτισμένος Παπανδρέου και σχεδόν έτσι ήταν, με μορφασμούς ασυνήθιστους για έναν ηγέτη με πρόσωπο πάντα ήρεμο και ήπιο».
ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΣΕΚΑ

Όλο το βίντεο με την ομιλία του Λάζαρου Κασέκα στο "Πολυμενάκειο", την προπερασμένη Δευτέρα, για φορολογικά θέματα των ελληνοκαναδών ομογενών μας. Παρακολουθήστε το...