Search This Blog

Friday, September 14, 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ


Τιμωρία 80χρονου ιερέα διότι τέλεσε
βάπτιση και γάμο την ίδια μέρα.!!!
...ΚΙ’ ΕΚΕΙ ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ 
 Ο μητροπολίτης Δημητριάδος
...Γινάτιος
ΕΝΟΣ …ΓΙΝΑΤΙΟΥ

Έντονη αντίδραση των κατοίκων του Αγίου Βλασίου, Μαγνησίας, στην απόφαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου να θέσει σε αργία ενός μήνα από τα καθήκοντά του τον 80χρονο ιερέα της ενορίας τους, επειδή τέλεσε βάπτιση και γάμο την ίδια μέρα, κάτι που …απαγορεύεται.!

Μάλιστα, το Τοπικό Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, καταδικάζει την απόφαση του Μητροπολίτη, να τιμωρήσει τον ιερέα και ζητά την άμεση άρση της τιμωρίας. Επιπλέον, οι κάτοικοι δηλώνουν, ότι αν η Μητρόπολη αποστείλει άλλον ιερέα να ιερουργήσει την Κυριακή, δεν θα το επιτρέψουν.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της Μητρόπολης Δημητριάδος, η ταυτόχρονη τέλεση των δύο αυτών μυστηρίων την ίδια ημέρα απαγορεύεται, και γι’ αυτό το λόγο συνιστάται, ο ιερέας να τελεί τη βάπτιση, για παράδειγμα, το Σάββατο, και το γάμο την Κυριακή.!!!

«Ο ιερέας μας, Γ.Ρ. για 45 και πλέον έτη, διακόνησε με επιτυχία στο χωριό μας και παρά το ότι έχει συνταξιοδοτηθεί προ 10ετίας, συνεχίζει να λειτουργεί αφιλοκερδώς στα 80 του έτη». Ο πρόεδρος εισηγήθηκε, το τοπικό συμβούλιο να καταδικάσει την απόφαση του Μητροπολίτη να τιμωρήσει τον ιερέα και να ζητήσει την άμεση άρση της τιμωρίας, κάτι που έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

Να δούμε τώρα αν γίνει δεκτό και από τον …πνευματικό τους “πατέρα”, ο οποίος το …παίζει και μεγάλος ποιμενάρχης, π’ ανάθεμά τον… Και ίσως μια μέρα τον δούμε και προκαθήμενο.! Έτσι δεν έκανε και ο προκάτοχός του Χριστόδουλος;

Πάντως, ό, σοι πιστοί, μην εκπλήσεστε.! Άλλος ο Θεός του Βόλου κι’ άλλος του Τορόντο… Εδώ επιτρέπονται τα πάντα, αρκεί να πληρωθούν καλά…
Το μόνο που απαγορεύει στους ιερείς του, ο Σωτήριος, είναι να κατοικούν λίγο μακριά από την ενορία τους.!
Έναν μάλιστα απ’ αυτούς τον έθεσε σε …μόνιμη αργία επειδή προτίμησε να κατοικεί κοντά στο νοσοκομείο στο οποίο  η πρεσβυτέρα μεταφέρεται δυο φορές την εβδομάδα για θεραπεία.!
Αμ, τι νομίζετε; Έχουν όλοι οι … «δεσπότες» τα βίτσια τους και φυσικά ο καθ’ ένας το δικό του Θεό…
Αλλά θα τα ξαναπούμε…  


ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ


Όχι μόνο «Ο Θεός» αλλά και οι
Θεατές αγάπησαν το "Χαβιάρι"
του Γιάννη Σμαραγδή.

ΣΕ μια κατάμεστη αίθουσα  του κινηματογράφου της Novascotia Bank, στο κέντρο του Τορόντο, καταχειροκροτήθηκε από πολλούς ομογενείς και πάρα πολλούς Καναδούς κινηματογραφόφιλους, η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή με τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» στην σημερινή πρώτη παγκόσμια προβολή της.!
Με το τέλος της προβολής της και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα, η μισή σχεδόν αίθουσα έμεινε να ακούσει τις απαντήσεις των συντελεστών της ταινίας, σε σχετικές ερωτήσεις πολλών θεατών, φίλων του κινηματογράφου.
Η ό, ποια περεταίρω, εκ μέρους μας, κριτική στην ταινία θα αδικούσε σίγουρα τόσο αυτή όσο και τον σκηνοθέτη της, αλλά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρέπει να τη δει κάποιος, έχοντας έστω και  λίγη σχέση με το αντικείμενο, ή ακόμα και καθόλου, όπως εμείς…
Μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την προβολή και τους συντελεστές της ταινίας…









  

Thursday, September 13, 2012

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΕΙΟ


Ενημερωτική συνάντηση των ΜΜΕ
με την Επιτροπή για τον Μαραθώνιο

Παρόν και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής

Ενημερωτική συνάντηση με τα ομογενειακά ΜΜΕ είχε σήμερα το μεσημέρι η Ελληνοκαναδική Επιτροπή Συμπαράστασης της διοργάνωσης του Μαραθώνιου 2012, στην πόλη του Τορόντο. (Toronto Waterfront Marathon). Την Επιτροπή η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Γ. Προξενείου, εκπροσώπησαν ο κ. Γιάννης Δάγωνας, η κ. Ειρήνη Κερογλίδου, ο πρόεδρος του ΒΙΑ κ. Ντίνος Βοϊδονικόλας, ο πρόεδρος του Πρ. Ηλία κ. Δημ. Τσατσαρώνης, ο πρ. της Κοινότητας του Markham κ. Γιάννης Λιαγκάκης και η κ. Νάνση Αθανασοπούλου.
Την συνάντηση προλόγισε ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και αναφέρθηκε για λίγο στη διαχρονική προσφορά των απόδημων Ελλήνων στην πατρίδα. Μάλιστα το έργο του «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» η πρώτη προβολή του οποίου πραγματοποιείται απόψε, έχει ως θέμα του έναν απόδημο Έλληνα τον Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος….κ. λπ θα τα παρακολουθήσουμε το βράδυ στην πρώτη παγκόσμια, στο Τορόντο, προβολή της ταινίας….
ΣΤΗ συνέχεια, εκπροσωπώντας ουσιαστικά τον γενικό πρόξενο, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΣΑΕ Καναδά Γιάννης Δάγωνας ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες οι οποίες έγιναν από την επιτροπή ώστε αυτή την (3η) φορά το κέντρο των εκδηλώσεων να είναι ο χώρος της πλατείας «Μέγας Αλέξανδρος» στη γωνία Danforth & Logan. Η απόφαση αυτή είπε θα ανακοινωθεί και επίσημα σε λίγες ημέρες. Στο θέμα της διοργάνωσης αυτής, αναφέρθηκαν διάφοροι ομιλητές όπως ο κ. Βοϊδονικόλας, η κ. Κερογλίδου, ο κ. Αρτεμάκης, η κ. Αθανασοπούλου και άλλοι, εκφράζοντας διάφορες απόψεις για τον καλλίτερο συντονισμό της διοργάνωσης, αλλά πάντα στο ίδιο πνεύμα και τον ίδιο στόχο.
Σε προσεχή καταχώρησή μας θα πούμε περισσότερες λεπτομέρειες. Παρακάτω μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ενημερωτική μάζωξη…















ΜΕ την ευκαιρία της CNE
Πολιτιστική εκδήλωση του Συνδέσμου
Τύπου Εθνικών Μειονοτήτων.
Βίντεο από τον ομογενή δημοσιογράφο
κ. Πήτερ Γαλιάτσο
ΣΕ ένα βίντεο διάρκειας 30 λεπτών, αποθανάτισε τις καλλίτερες στιγμές της πολιτιστικής εκδήλωσης του Συνδέσμου Τύπου Εθνικών Μειονοτήτων, με την ευκαιρία της φετινής έκθεσης CNE. Ο κ. Γαλιάτσος μας …ξεναγεί με την κάμερά του στην αίθουσα της εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκε έκθεση των εντύπων τα οποία εκδίδουν μέλη εθνικών μειονοτήτων για την ενημέρωση των μελών διάφορων παροικιών στη μητρική τους γλώσσα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός του πλήθους των επισκεπτών της έκθεσης και πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι της οργάνωσης, πρόεδρος της οποίας είναι ο ομογενής δημοσιογράφος, εκδότης της επιθεώρησης «Πατρίδες» κ. Θωμάς Σάρας.
Αλλά καλλίτερα να δείτε το βίντεο για τις λεπτομέρειες και τις δηλώσεις των επισήμων…


ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΝΤΑΡΙΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
11 Σεπτέμβρη 2012.

 Έλληνες και Ελληνίδες,      
    Η Ελληνοκαναδική Ομοσπονδία του Οντάριο καλεί όλους τους 
τοπικούς  συλλόγους και οργανώσεις να συμμετάσχουν στο Ετήσιο
Συνέδριο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου. Το Συνέδριο αυτό θα
πραγματοποιηθεί στις  28, 29 και 30 Σεπτέμβρη, 2012 στην αίθουσα
της Παμμακεδονικής ένωσης στο 406 Danforth Ave, Toronto, Ontario,
2ος όροφος. 
      Αν θέλετε να στείλετε αντιπροσώπους, ο οργανισμός σας θα πρέπει
να είναι τακτοποιημένος οικονομικά σαν συνδρομητής (μέλος) τα
τελευταία τρία χρόνια (2010, 2011 και 2012). Πληρωμή συνδρομής μη
τακτοποιημένων οικονομικά μελών πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι
τις 20 Σεπτέμβρη 2012. Ειδοποιήστε μας πριν τις 20 Σεπτέμβρη 2012
και στείλτε μας το όνομα του αντιπροσώπου σας για να συμπεριληφθεί
στην ομάδα του Οντάριο.
      Ο κάθε αντιπρόσωπος που θα συμμετέχει θα πρέπει να πληρώσει
επιπλέον  συνδρομή των εκατό ($ 100.00) δολαρίων η οποία
συμπεριλαμβάνει το πλήρες κόστος του Συνεδρίου.
 Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες  ή ερωτήσεις σας
παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον Κο Γιώργο Μάνιο στο
τηλέφωνο (647) 378-3256 ή στο e-mail georgemanios@gmail.com.
Εκ της γενικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας,
Γιώργος Μάνιος                                                                                                                                               
Γραμματέας HCFO

ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


Έμπλεξαν τα …μπούτια τους.!
Ευχαριστίες στους κ. κ. Μάνιο και Παπαδάκη.

ΚΑΙ φυσικά το Κογκρέσο και η Ομοσπονδία ΔΕΝ έχουν μπούτια για να τα μπλέξουν… Έχουν όμως οι, όλων των ειδών, ηγέτες τους.! Αυτοί που είτε το παίζουν πρόεδροι είτε γραμματείς και Φαρισαίοι …υποκριτές.!
Ο πρόεδρος του Κογκρέσου, επί παραδείγματι, είναι συγχρόνως και μέλος του Δ. Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (συν γυναιξί και τέκνοις) με αρμοδιότητα τον πολιτικό σχεδιασμό του οργανισμού.!
Ο πρόεδρος (!) της Ομοσπονδίας, ανέλαβε ως οικοδεσπότης την …επιμέλεια της διοργάνωσης του συνεδρίου του Κογκρέσου βοηθούμενος, έστω και …χωρίς να είναι απαραίτητο, από τον γραμματέα του κ. Μάνιο, ο οποίος ενδιαφέρεται να είναι και υποψήφιος πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον προσωρινό κ. Πάππα…
Τέταρτος στη σειρά ο βοηθός Δημ. Σχέσεων κ. Παπαδάκης ο οποίος κρατάει στη μασχάλη του τους δυο παραπάνω οργανισμούς, υπό μορφή …σάπιων καρπουζιών.! Εξ αιτίας της ιδιότητος αυτής, δηλαδή του …μεταφορέα των σάπιων καρπουζιών, …δι-ορίστηκε ως το τέταρτο μέλος της «Επιτροπής Συνεδρίου» της οποίας είναι και ο προς τα έξω εκπρόσωπος.
ΑΥΤΟΙ οι 4 ομογενείς μας, λοιπόν, …συνεδρίασαν και αποφάσισαν να διαχωρίσουν τα ΜΜΕ σε «έγκριτα» και μη.! Συνεδρίασαν με τις ώρες και σε κρυφή ψηφοφορία αποφάσισαν το 2-2, όσον αφορά το emphasis, τον «μακεδνο» και φυσικά τον «Αντίποδα».! Εδώ, λοιπόν, ήταν που χρειάστηκε να μετρηθεί διπλή η ψήφος των προέδρων και να χαρακτηριστούμε ως μη έγκριτοι… Υποθέτω ότι τα υπόλοιπα, όπως οι «Πατρίδες» το συγκρότημα «Μανιατάκου» και η «Hellas News», κέρδισαν τις ψήφους όλης την επιτροπής, ενώ ο «Ελληνικός Τύπος» πέρασε τις …εξετάσεις με 3-1.! Έτσι, λοιπόν, είμαστε όλοι εμείς κατά το μισό «έγκριτοι» και κατά το μισό …«ανέγκριτοι».! Μας έφαγε όμως η διπλή ψήφος των προέδρων Κογκρέσου και Ομοσπονδίας, οι οποίοι ως …εκπρόσωποι του ελληνισμού του Καναδά, ξεχώρισαν την …ήρα από το σιτάρι, δίνοντας ουσιαστικά στην ομογένεια την οδηγία να μας αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι… Προσωπικά και από τούτη τη θέση θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τους δυο προαναφερθέντες της Επιτροπής για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Θα τους έχω υπ’ όψη μου όταν έλθω εις την …βασιλεία.!!! Αμήν…       

Wednesday, September 12, 2012

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ...


ΔΙΑΒΆΖΩ σε σχόλιο του “Αμαξά» το εξής:

{Διευκρινίζει δε, όσον αφορά την απόφαση αποκλεισμού από το συνέδριο του ελληνοκαναδικού κογκρέσου ορισμένων παροικιακών μέσων ενημέρωσης ως μη έγκριτα, πως «Στην προκειμένη περίπτωση, «στην απαίτηση Δαλακούρα» υπήρξε ισοψηφία της επιτροπής (δύο-δύο) και φυσικά οι ψήφοι των προέδρων, σε περίπτωση ισοψηφίας μετράνε διπλοί».}

Δηλαδή κ. αμαξά, αν κατάλαβα καλά, υπάρχει μια Επιτροπή Συνεδρίου, η οποία απαρτίζεται από 4 άτομα. Θα μπορούσες, μήπως, να αναφερθείς στα ονόματα των τεσσάρων αυτών κυρίων ώστε να …ανακαλύψω -αν μπορέσω- ποιοι είναι οι δυο που με θεωρούν έγκριτο και ποιοι όχι; Οι λόγοι για τους οποίους θέλω την πληροφορία αυτή είναι πρώτα να μάθω ποιοι είναι οι σοβαροί της Επιτροπής και δεύτερο θέλω να τους ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκαναν να με θεωρήσουν «έγκριτο»… Τίποτα άλλο… «Αντίποδας»
Υ. Γ. Αν η …απαίτησή μου θεωρηθεί ως προσπάθεια «ρουφιανιάς», μη μου απαντήσεις. Θα το μάθω απ’ τους ίδιους σύντομα…    

Δυο σάπια καρπούζια…


Το ένα διοργανώνει το συνέδριο 
του ...άλλου.!!!
Μέχρι και η Χρυσή Αυγή ευαισθητοποιήθηκε με τις απανωτές αποκαλύψεις για τον διορισμό του αδελφού, του βουλευτή της, Κασιδιάρη στη Βουλή και τον ανάγκασαν σε παραίτηση.! Στην εδώ «Ομοσπονδία» μας δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.! Ότι και να γραφεί σε βάρος τους κι’ ό, ποια …πατάτα να κάνουν, μένουν …απαθείς και αδιάφοροι…. Δεν τους καίγεται καρφάκι για ότι και να γράφεται.! Τους αρκεί η …καρέκλα τους για να νιώθουν ότι είναι κάποιοι.!!
Γιατί κακά τα ψέματα, χωρίς μια τέτοια, έστω και της πλάκας, καρεκλίτσα είναι από μετριότητες μέχρι μηδενικούρες…
Πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε τη δική σας, ανάγωγη, γλώσσα για να καταλάβετε ότι με τη συμπεριφορά σας, τα έργα και τις προθέσεις σας, δεν μπορείτε να …εκπροσωπείτε τον ελληνισμό, κάτι που μόνο εσείς πιστεύετε;
Με ποια προσόντα κ. πρόεδρε της κακιάς ώρας, συγνώμη της «Ομοσπονδίας» ήθελα να πω, τολμάς να λες δημόσια ότι εκπροσωπείς τους ομογενείς του Οντάριο; Ποιος σε ψήφισε μωρέ, εκτός από τον κ. Πάππα, την κ. Πάππα  και τον υιό τους; Είναι επιστολές προέδρου Ομοσπονδίας αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας; Με ποια …προσόντα μωρέ αποφάσισες μόνο σου, να ανακαλέσεις «πρόσκληση» παρουσίας τριών ΜΜΕ στο συνέδριο του Κογκρέσου, η οποία, μάλιστα, ποτέ δεν εστάλη;
Με ποιο δικαίωμα κ. αντιπρόσωπε του …εαυτού σου και ολίγων του περίγυρού σου οι οποίοι σε χρησιμοποιούν, αποφάσισες να ανακατευτείς στη διοργάνωση του συνεδρίου του Εθνικού Κογκρέσου; Θεωρείς ανίκανο τον σημερινό πρόεδρό του κ. Πάππα για κάτι τέτοιο; Κι’ αφού οι οργανισμοί αυτοί είναι δυο σάπια καρπούζια, όπως λέει ο βοηθός δημοσίων σχέσεων, τι είδους συνέδριο μπορεί να οργανωθεί;
Ακόμα λένε ότι ο γραμματέας θέλει να ξαναγίνει πρόεδρος του Κογκρέσου, έστω κι’ αν τότε είχαν γραφεί και ειπωθεί τόσα πολλά περί ατασθαλιών και άλλων όχι κολακευτικών, για τον ίδιο, πράξεων…
Ποιος σας παρασύρει να πιστεύετε ότι εσείς η μπορείτε να οδηγήσετε την ομογένεια του Καναδά σε επιτυχίες;
Με τέτοια ηγεσία θα πάμε μπροστά ως ελληνισμός, μωρέ;
Ακούστε …παιδάκια: Είναι καιρός να αντικαταστήσετε προσωρινά τους εαυτούς σας με κάποια αξιότερα από σας, μέλη του Δ. Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, οι οποίοι θα οργανώσουν καλλίτερα τους δυο οργανισμούς και αφού τους φέρουν σε κάποια σοβαρή κατάσταση, ας διοργανώσουν όσα συνέδρια θέλουν…
Τι γνώμη έχετε κ. πρόεδρε του Εθνικού;
Ελπίζω αυτή τη φορά να εισακουστώ, αν όχι απ’ την αγία τριάδα των …τεσσάρων, τουλάχιστον από τους υπόλοιπους συμβούλους του οργανισμού οι οποίοι φαίνεται να έχουν πολύ περισσότερο μυαλό από σας.  . Αυτά προς το παρόν….  

Tuesday, September 11, 2012

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Συνάντηση του προέδρου 
της Γερουσίας του Καναδά
Noël A. Kinsella, με τον 

υπουργό Εξωτερικών  
Δημ. Αβραμόπουλο 
Στη συνάντηση μετείχαν, οι γερουσιαστές 
James S. Cowan και Leo Housakos.  

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά τόνισε ότι κύριος στόχος της επίσκεψής του ήταν να εκφράσει την αλληλεγγύη του Καναδά προς την Ελλάδα. Υπογράμμισε δε το σεβασμό της χώρας του προς τις τεράστιες προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι δύο πλευρές επισήμαναν τη μεγάλη σημασία που έχει η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά, η οποία αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Kinsella ότι πρόκειται να επισκεφθεί τον Καναδά στα τέλη Οκτωβρίου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του, ενώ υπογράμμισε τα αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες από την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά από την πλευρά του εξέφρασε την βούληση της χώρας του για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, που αποτελεί εμπορική πύλη για την Ευρώπη και σημαντικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή.

Monday, September 10, 2012

ΚΑΝΑΔΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη
και Νότη Μηταράκη με τον
 Πρόεδρο της Καναδικής Γερουσίας Noel Kinsella.

Οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Καναδά συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νότης Μηταράκης, με αντιπροσωπεία της Καναδικής Γερουσίας υπό τον πρόεδρό της κ.
Noel A. Kinsella. Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, οι Γερουσιαστές James S. Cowan και Leo Housakos (ελληνικής καταγωγής), παρουσία του πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα κ. Robert W. Peck.


Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία του Καναδά ενημέρωσε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, καθώς και για τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στον Καναδά. Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη η ανωτέρω συμφωνία να λάβει υπόψη της την προστασία των προϊόντων με ονομασία προέλευσης και επεσήμανε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση. Αλλαγές που θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες ζήτησε από την Καναδική πλευρά να τις αξιοποιήσει.

Οι Καναδοί επισκέπτες συναντήθηκαν επίσης με την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάνη και συζήτησαν την αναθέρμανση της τουριστικής αγοράς της Βορείου Αμερικής. Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Ελευθ. Αγγελόπουλος συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν σε επενδύσεις στον τουρισμό και πανεπιστημιακές ανταλλαγές σε επίπεδο τουρισμού.
Η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, αναφερόμενη στις προοπτικές που υπάρχουν στον τουριστικό τομέα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η τουριστική αγορά της Βορείου Αμερικής βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και στο σχεδιασμό που γίνεται για μια δυναμική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και την προσέλκυση τουριστών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ


Πριν αρχίσει το φεστιβάλ τα εισιτήρια 
για το … «Χαβιάρι» είχαν πωληθεί.!
Κατενθουσιασμένος φάνηκε στη σύντομη συνάντησή μας στο Μegas, το π. Σάββατο, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ο οποίος βρίσκεται στο Τορόντο για την παρουσίαση της ταινίας του «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι». Όπως μας είπε ο σκηνοθέτης, προτού ακόμα αρχίσει το φεστιβάλ (χθες, Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου) τα εισιτήρια των τριών προβολών του έργου εδώ, στο Τορόντο, ήταν ήδη εξαντλημένα.!

Μάλιστα, ο σκηνοθέτης εξέφρασε την θλίψη του διότι πολλοί ομογενείς εδώ στο Τορόντο, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να δουν την ταινία κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.

Όπως όλα δείχνουν το απογοητευμένο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την ταινία στις αίθουσες γιατί το «Χαβιάρι» του Σμαραγδή που ασχολείται με τον βίο και την πολιτεία του Ιωάννη Βαρβάκη, προβλέπεται να κάνει σημαντικές πωλήσεις και στο εξωτερικό.


Οι προβολές της ελληνικής ταινίας θα γίνουν: 
Πέμπτη-Παπασκευή-Σάββατο, 13, 14, 15 Σεπτεμβρίου

  Η ταινία «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» θα διανεμηθεί στους κινηματογράφους στην Ελλάδα από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΟΡΥΤΣΑΣ


Εκδήλωση για το Σεφέρη. 
Έκκληση για διάσωση 
του κτιρίου όπου διέμενε 
ως πρόξενος...

   Πτυχές του πολυσχιδούς έργου ενός εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων λογοτεχνών θα αναδείξει η εκδήλωση για το Γιώργο Σεφέρη που διοργανώνει, στις 15 Σεπτεμβρίου, το Γενικό Προξενείο Κορυτσάς.

   Ένας πρόξενος, ο Ιωάννης Πεδιώτης, αποτίει φόρο τιμής σ' έναν άλλο πρόξενο, το Γιώργο Σεφέρη, ο οποίος με την ιδιότητα του διπλωμάτη είχε θητεύσει δύο χρόνια (1936 και 1937) στην πόλη αυτή της Αλβανίας.

   Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Πεδιώτη, θα ακολουθήσει προβολή βίντεο για τη ζωή του Νομπελίστα λογοτέχνη και τοποθετήσεις για το έργο του από Έλληνες κι Αλβανούς ομιλητές, ενώ η βραδιά θα «κλείσει» με συναυλία του μουσικού σχολείου Κορυτσάς, με έργα κλασσικών συνθετών.

   Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, ο κ. Πεδιώτης επανέλαβε, με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, την έκκληση να σωθεί το κτίριο όπου έμενε κι εργαζόταν ο Γιώργος Σεφέρης κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κορυτσά. Πρόκειται για ένα ιστορικό νεοκλασικό, στο κέντρο της πόλης, που αγόρασε η ελληνική πολιτεία το 1998 έναντι του ποσού των περίπου 100.000 δολαρίων και, σήμερα, καταρρέει, αφημένο στο έλεος καταπατητών κι εμπόρων οικοδομικών υλικών. Το κτίσμα υπέστη μεγάλες ζημιές από πυρκαγιά, κατά τις αναταραχές που είχαν ξεσπάσει το 1997 με την περιβόητη υπόθεση των «πυραμίδων».

   Για την αναστήλωση του κτιρίου έχει εκπονηθεί μελέτη και το κόστος για την υλοποίηση των εργασιών εκτιμάται γύρω στις 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πεδιώτη, το σχετικό αίτημα του οποίου προς τις αρμόδιες αρχές του ελληνικού κράτους δεν βρήκε ανταπόκριση, εξαιτίας της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

   «Η πρότασή μου ήταν να πάρουμε ένα δάνειο από το εδώ παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας, η δόση του οποίου θα ήταν μικρότερη από το ενοίκιο που πληρώνουμε για τη στέγαση του προξενείου σε άλλο κτίριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεδιώτης, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα κτίριο, που με την αναστήλωσή του θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη.

   «Δυστυχώς, έχουμε πέσει στη δίνη μίας πολύ άσχημης οικονομικής κατάστασης» επισήμανε ο Έλληνας διπλωμάτης.

   Αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε και από ορισμένα ιδρύματα και φορείς- άλλα δεν έχουν απαντήσει ακόμη- στα οποία αποτάθηκε ζητώντας τη συνδρομή τους. Ωστόσο, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες για να σωθεί το κτίριο, το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά, «έχει 'δει' όλο τον 20ο αιώνα, έχει παρελάσει από μπροστά του όλη η ιστορία».

   Κι, όντως! Το κτίσμα ανεγέρθηκε στη σημερινή του μορφή γύρω στο 1900, όταν μία επιφανής οικογένεια της περιοχής, του γιατρού Τούρτουλη, αποκατέστησε ένα μικρότερο κτίριο που προϋπήρχε και πρόσθεσε νέους χώρους. Να πώς περιγράφει το οίκημα, την περίοδο της θητείας του Γιώργου Σεφέρη, η Στέφη Κόρτη- Κόντη στο βιβλίο της «Οι σοκολάτες του Σεφέρη» (εκδ. Επίκεντρο): «Το ελληνικό προξενείο δεν είναι μακριά από το σπίτι του Δημητρού, στεγάζεται στο μεγάλο και επιβλητικό σπίτι του Τούρτουλη με τη φαρδιά μαρμάρινη σκάλα. Στο κάτω πάτωμα λειτουργούν τα γραφεία του προξενείου και το επάνω πάτωμα είναι η κατοικία του προξένου. Μπροστά η αυλή με τις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες και τα ψηλά πεύκα».

   «Αυτό το κτίριο έχει απεριόριστες δυνατότητες. Εγώ, σκέφτομαι, εφόσον αναστηλωθεί, να υπάρχει Λέσχη Σεφέρη, να υπάρχει έκθεση για τον ελληνισμό της περιοχής κ.ά.» σημείωσε ο κ. Πεδιώτης, ο οποίος στους εννέα μήνες που βρίσκεται στην Κορυτσά έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει διάφορα αντικείμενα από την ομογένεια της περιοχής- παλιά έγγραφα, φωτογραφίες, διπλώματα (όλα πρωτότυπα)- τα οποία φυλάσσονται προσωρινά στο προξενείο.

   Αν κάποτε το κτίριο που φιλοξένησε το διπλωμάτη Γιώργου Σεφεριάδη (πραγματικό όνομα του Γιώργου Σεφέρη) ανακαινιστεί και δεν παραδοθεί στην αδυσώπητη φθορά του χρόνου, τότε ίσως όλα αυτά τα αντικείμενα να βρουν μία μόνιμη εστία.

   Σ.Π.

Sunday, September 9, 2012

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Δεν εξελέγη δήμαρχος του Σίδνεϊ 
η ομογενής 'Αντζελα Βυθούλκα

Δεν τα κατάφερε τελικά η ομογενής Αντζελα Βυθούλκα να εκλεγεί δήμαρχος του Σίδνεϊ.

Στις δημοτικές εκλογές που έγιναν το Σάββατο στη Νέα Νότια Ουαλία η δήμαρχος του Σίδνεϊ, Κλόβερ Μουρ, επανεξελέγη άνετα και δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που έφεραν την κ. Βυθούλκα να έχει πιθανότητες να εκλεγεί δήμαρχος της μεγαλύτερης αυστραλιανής πόλης.

Πάντως η κ. Βυθούλκα αισιοδοξεί ότι θα τα καταφέρει να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Σίδνεϊ.

Στις δημοτικές εκλογές του Σαββάτου στη Νέα Νότια Ουαλία δεκάδες ήταν οι ομογενείς υποψήφιοι.

Ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Τσιρέκας που επανεξελέγη δήμαρχος του Canada Bay City ενώ αρκετοί εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι σε διάφορους δήμους.

ΞΗΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ



Απορίες αναγνώστη μας…

Αγαπητέ Αντίποδα,
Διαβάζω στο «ΜΑΚΕΔΝΟ» και μάλιστα με αποδείξεις (φωτογραφίες) ότι ο ελληνοκαναδός βουλευτής κ. Μενεγάκης συνεχίζει να μοιράζει μετάλλια για τα 60 χρόνια βασιλείας της Α.Μ. Elizabeth II. Αλλά γιατί με τόση καθυστέρηση, αφού τα πρώτα δόθηκαν κάπου τον Ιούνιο… Μήπως τους …ξέμειναν μερικά από τις 60.000 που τύπωσαν, δεν έχουν τι να τα κάνουν και τα …μοίρασαν στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για να τα διαθέσουν στους …κολλητούς τους; Είναι η μόνη …λογική εξήγηση την οποία μπορώ να δώσω.! Έχεις εσύ μήπως κάποια καλλίτερη ή την …πραγματική εξήγηση ώστε να τη μοιραστείς μαζί μου  και με όσους τυχόν άλλους έχουν την ίδια, με μένα, απορία; Θα το ‘θελα πολύ…
Και βέβαια συγχαρητήρια σε όσους τιμήθηκαν με το μετάλλιο αυτό, αφού κόπηκαν …μόλις 60 χιλιάδες για όλο τον Καναδά, ώστε να φτάσουν τσίμα-τσίμα για να βραβευθούν οι αξιότεροι συμπολίτες μας.!
Και κάτι άλλο: Είναι αλήθεια ότι η Α. Μ. σκέφτεται να …πεταχτεί, γύρω στα Χριστούγεννα,  μια βόλτα μέχρις εδώ για να γνωρίσει από κοντά τους τιμηθέντες; Κάτι τέτοιο ακούστηκε στην πιάτσα και ρωτάω εσάς τους δημοσιογράφους που ξέρετε καλλίτερα… Ευχαριστώ 

Ποιος, τελικά, είναι
ο …«κλέφτης» του άρθρου;

ΔΕΝ πρόλαβα να πω δυο καλά λόγια για τον πρόεδρο του Κογκρέσου και συνεργάτη της Hellas News κι’ έπεσαν σαν τα …κοράκια να με φάνε και να τον φάνε.! Τόσο ο «αμαξάς» του emphasis, όσο και ο ΙΔΑΣ του ΜΑΚΕΔΝΟΥ, αμφισβητούν την πατρότητα του άρθρου του κ. Πάππα, στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας, με τίτλο «Τα 12 μοιραία αμαρτήματα του Γιώργου Παπανδρέου», σαν να είναι σίγουροι ότι ο ομογενής μας κ. Πάππας είναι ο «κλέφτης» του γραμμένου με το πενάκι του άρθρου κι’ όχι το ελληνικό blog «Πάμε Μαζί» το οποίο το «έκλεψε» απ’ αυτόν …παραποιώντας μάλιστα και τον τίτλο ως «Τα 12 φοβερά λάθη του Γιώργου Παπανδρέου, που του στοίχισαν την πρωθυπουργία».!!!
Τώρα εγώ τι να πω; Ας ευχηθώ μόνο να είμαι ο σωστός κι’ αυτοί οι δυο λάθος.! Ελπίζω πως μόλις ο κ. αρθρογράφος διαβάσει τις αναρτήσεις μας να επέμβει για να μας λύσει τη διαφορά. Το θέλω πολύ… Το γεγονός ότι το «Πάμε Μαζί» το δημοσίευσε μια εβδομάδα πριν (στις 2 Σεπτεμβρίου) δεν εννοεί κάτι, αφού μπορεί να το έστειλε εκεί άμα τη συγγραφή του και στην αμέσως επόμενη έκδοση το δημοσίευσε στην εφημερίδα του. Πάντα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ παίρνουν την πρωτιά από τα έντυπα… Λογική νομίζω η εξήγηση που δίνω… Σωστά;
Ελπίζω επίσης να μην ακολουθήσει τη μέθοδο του εκδότη του τον οποίο περιμένουμε ακόμα να διαψεύσει την υπεύθυνη δήλωση του συγκροτήματος Μανιατάκου, πως δεν έλαβαν δεκάρα από την Κοινότητα, τα τελευταία 40 χρόνια… Θα περιμένουμε άραγε πολύ ακόμα;