Search This Blog

Friday, March 20, 2020

Πολύ γρήγορος ο παπα …εφοριακός.!


Πριν μόλις από λίγο, 7:27 το απόγευμα- φεύγοντας από ένα κατάστημα της Κόστκο, έπεσα πάνω σε έναν πολύ γνωστό παπά της παροικίας το όνομα του οποίου μας παραπέμπει σε …άλογο ή ποιο πρόσφατα σε υπηρεσία είσπραξης χρημάτων για τα κρατικά ταμεία.! Ήταν μια ώρα …δύσκολη (όπως λέει και το γνωστό άσμα) και που …λογικά θα έπρεπε να βρίσκετε -ο παπάς- μέσα στην εκκλησία για την τέλεση των καθιερωμένων τρίτων Χαιρετισμών… 

Κλείνουν οι εκκλησίες του Καναδά, με εντολή (όχι φυσικά) …Σωτηρίου, όπως ο ίδιος νομίζει ή ίσως ακόμα και να πιστεύει.!!!



Θείες Λειτουργίες και άλλες Ι. Ακολουθίες δίχως εκκλησίασμα.!!!


 Υπέκυψε τελικά ο αρχιεπίσκοπος και έκανε πράξη αυτό , που οι 2-3 ιερείς και πρόεδροι εκκλησιών, αποφάσισαν πριν απ’ αυτόν γι’ αυτόν, αφήνοντας κατά μέρος τους λεονταρισμούς και την επίδειξη ισχύος που προσπάθησε να επιβάλει στους αντιρρησίες των αποφάσεών του.! Τελικά τα «κακά» παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας και 3-4 άλλων εκκλησιών, με τη συνηγορία του πατριάρχη Βαρθολομαίου, αποφάσισαν ουσιαστικά και «διέταξαν» την αναστολή λειτουργίας των εκκλησιών των ανά τον Καναδά Κοινοτήτων, προστατεύοντας τους πιστούς από τον συνωστισμό τους εντός των Ι. Ναών, κατά τη Θ. Λειτουργία και τις άλλες Ι. Ακολουθίες…

Thursday, March 19, 2020

Απάντηση του καθ. Δανιήλ Σαχά στην πρόσκλησή μας και σε σχόλιο ανώνυμου αναγνώστη μας…


Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να εκθέσω, όπως γράφετε, σκέψεις, απόψεις και σχόλια για τον αείμνηστο π. Απόστολο" (Ανανιάδη, +13/3/2020). Πριν προχωρήσω θα ήθελα επίσης, με όλη την ειλικρίνειά μου, να ευχαριστήσω τον ανώνυμο αναγνώστη σας για την επισήμανση της συνήθειας ή αδυναμίας μου, όπως γράφει, να κρίνω τους άλλους εκτός από τον εαυτό μου, και ότι σπάνια ακούει κανείς από μένα θετικές κουβέντες για άλλους. Για να κάνει αναφορά στην ηλικία μου, σημαίνει ίσως ότι με γνωρίζει από χρόνια - αλλά φαίνεται ότι, ουσιαστικά, με γνωρίζει ελάχιστα. Επίσης, επειδή το γράψιμό του μοιάζει να είναι ιερατικό, με κάνει να καταλαβαίνω ίσως περισσότερο το περιεχόμενο αλλά και την ... ανωνυμία του μηνύματός του. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως του εκφράζω την αγάπη και τα ειλικρινή μου σέβη. Και το εννοώ αυτό! Λυπούμαι αν δεν έχει νιώσει και τα δύο. Διότι κριτική και αγάπη είναι αλληλένδετα, όχι ασύμβατα "πράγματα".

Wednesday, March 18, 2020

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε το κλείσιμο των ανά τον κόσμο Ι. Ναών και και Μονών της δικαιοδοσίας του…



Σε σημερινή σύσκεψή της η Ι. Σύνοδος των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αποφάσισε, ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση, το κλείσιμο όλων των ανά την Υφήλιο Ιερών Ναών και Μοναστηριών της δικαιοδοσίας του. Η ανακοίνωση της απόφασης αυτής που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ως ακολούθως:

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Καθώς συνεχίζεται σέ παγκόσμια κλίμακα, καί δή καί ἐπιτείνεται, ἡ κρίσις τοῦ κορωνοϊοῦ, τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο παρακολουθεῖ τήν κατάστασι μέ ὑψηλό αἴσθημα εὐθύνης ἔναντι τῶν πιστῶν του καί ἔναντι ὅλων ἀνεξαιρέτως τῶν ἀνθρώπων καί, σέ συνέχεια τοῦ Ἀνακοινωθέντος τῆς 11ης Μαρτίου ἐ. ἔ., κατόπιν συσκέψεως τῶν Ἱεραρχῶν του στήν Πόλη, ἀνακοινώνει τά ἑξῆς:

Αλητεία χωρίς όρια, στην αρχιεπισκοπή...


Δεν έγραψαν ούτε μια λέξη για τον π. Απόστολο Ανανιάδη.!!!

Τι αλητεία είναι αυτή που βασιλεύει στους χώρους  - ή, καλύτερα, στους ...κόλπους - της Ιεράς (τρομάρα της) Αρχιεπισκοπής του Καναδά ρε σεις; ΔΕΝ ντρέπονται για τίποτα, τελικά, εκεί μέσα; Έτσι τιμάτε, μωρέ, εσείς εκεί πέρα τους επί  δεκαετίες ολόκληρες υπηρέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, όταν έρθει η ώρα του μεγάλου ταξιδιού τους στους ουρανούς; Τι ήταν ρε τενεκέδες ο π. Απόστολος Ανανιάδης και τον αγνοήσατε παντελώς, φοβούμενοι ακόμα και να γράψετε κάτι, έστω δυο λέξεις, για τον θανατό του;

Αν είναι δυνατόν.!!!


Πληροφοριθήκαμε ότι σε μια εκκλησία των Βορειοανατολικών περιοχών, παπάς και πρόεδρος πιστοί στις εντολές του αφέντη τους Σωτηρίου, τήρησαν ακριβώς τις εντολές του για περιορισμό των πιστών στους χώρους της εκκλησίας τους… Έτσι …σκέφτηκαν και αποφάσισαν να κλείσουν με κορδέλες το μισό τμήμα του ναού ώστε να μη μπορουν να χωρέσουν περισσότεροι από τον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών και να είναι πάνω απ’ όλα νομοταγείς χριστιανοί και Καναδοί πολίτες.!

Ποιο είναι το μήνυμα της 2ης εγκυκλίου του αρχιεπίσκοπου;



Και ενώσω εσείς διαβάζατε και ενημερωνόσαστε για τον Κορωνοϊό από τη 2η εγκύκλιο του Σωτηρίου, εμείς ψάχναμε να βρούμε τι εννοούσε ο αρχιεπίσκοπος με την αναφορά του στους 2.3 κληρικούς, και λαϊκούς, γράφοντας επί λέξη: «Οι Ιεροί Ναοί δεν θα κλείσουν. Ό,τι και αν συμβεί οι οδηγίες και εντολές θα επιβάλλονται από την ιερά μας αρχιεπισκοπή και από κανέναν άλλο.

Tuesday, March 17, 2020

Επιτέλους ...κάτι κινείται (;) στην Αρχιεπισκοπή Καναδά.!!!


Λάβαμε και δημοσιεύουμε τη 2η εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Καναδά – με υπογραφή Σωτηρίου – η οποία μεταφέρει τις εντολές των κυβερνήσεων της χώρας, για τη συμπεριφορά της Εκκλησίας του Καναδά και την προστασία των πιστών από τον Κορωνοϊό. Στην εγκύκλιο αυτή διαπιστώνουμε με χαρά ότι η Αρχιεπισκοπή υπακούει χωρίς αντίρρηση στις εντολές της Κυβέρνησης και πληροφορούμαστε ότι κάποιοι εκ των ιερέων ΔΕΝ πειθαρχούν σε εντολές του Σωτήριου, χωρίς να μας λέει σε ποια ζητήματα, ώστε να ξέρουμε τόσο εμείς όσο και σεις, αν είναι προς το καλό ή το κακό της Εκκλησίας μας.!!!

π. Απόστολος Ανανιάδης, ο κρυφός θησαυρός της Ελληνικής Ορθόδοξης επισκοπής Καναδά, από συστάσεώς της


Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στη θέση των σχολίων, όπου θα διαβαστεί μόνο από όσους ασχολούνται και διαβάζουν τα σχόλια, το μεταφέρουμε εδώ ώστε να γίνει κτήμα και των υπολοίπων αναγνωστών μας αφού φέρει την βαρειά υπογραφή του καθηγητή Σαχά και αφορά ένα από τα λιγα επίλεκτα μέλη της Εκκλησίας μας στον Καναδά, τον αείμνηστο π. Απόστολο Ανανιάδη… 

 «Με βαθύτατη λύπη πληροφορήθηκα από τον ΑΝΤΙΠΟΔΑ την κοίμηση του προσφιλούς και σεβαστού μου π. Αποστόλου Ανανιάδη. Στο μέσον αυτής της θλίψης, συγχαίρω και επαινώ την ιστοσελίδα αυτή για την έγκυρη πληροφοριακή παρουσίαση της είδησης. Δεν θα αφαιρούσα ούτε θα άλλαζα ούτε καν μία λέξη της. Ο Θεός χάρισε τον π. Απόστολο στη ζωή μου από τα 18 μου χρόνια.
Ο π. Απόστολος ήταν ο κρυφός θησαυρός της Ελληνικής Ορθόδοξης επισκοπής Καναδά, από συστάσεώς της. Όσοι το ξέρουν αυτό και δεν το λένε ανοιχτά, ή δεν το αναγνωρίζουν (φωναχτά ή σιωπηλά),δεν είναι άξιοι της όποιας θέσης έχουν στην Εκκλησία.
Ο π. Απόστολος ήταν σπουδασμένος και εκ πεποιθήσεως Θεολόγος. Δεν πέρασε έξω από τα σκαλιά, αλλά μέσα από τα έδρανα Πανεπιστημίου. Έγινε ιερέας επίσης από πεποίθηση - όχι γιατί δεν ήξερε η δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο στη ζωή του. Ήταν ευλαβής, προσευχόμενος ιερέας του Υψίστου - όχι ηθοποιός. Ήταν σκεπτόμενος, προσευχόμενος, στοχαζόμενος και ανήσυχος πνευματικά άνθρωπος - όχι ρομπότ κούφιων και πρόσκαιρων φιλοδοξιών. Ήταν άνθρωπος που διάβαζε και καλλιεργούσε τον εαυτόν του και τους άλλους - όχι απολιθωμένη στήλη άλατος. Ο π. Απόστολος ήταν προπάντων ευθύς και καθαρός άνθρωπος - στο σώμα, στην καρδιά, στη σκέψη, στην πρόθεση, στη συναναστροφή. Χαιρόσουν να είσαι δίπλα του, χωρίς ντροπή ή φόβο.
Και μία πολύ προσωπική ανάμνηση, "εις μνημόσυνον αιώνιον" του π. Αποστόλου:
Τον θυμάμαι ως λαϊκό θεολόγο σε μία λειτουργία της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης στην Αθήνα,νέον, φοβερά λεπτόν και ψηλό στο ανάστημα. Μας αποσβόλωσε όλους - όχι με το ύΦος, ή κανένα στόμφο (δεν ήταν καθόλου ρήτορας!), αλλά με το ήΘος και ιδιαίτερα την επιλογή θέματος του κηρύγματός του: "Η σιωπή της Παναγίας" !!! Έχετε ακούσει ποτέ τέτοιο κήρυγμα;;; Ακόμη το θυμάμαι, 60 χρόνια αργότερα, σαν να 'ναι τώρα. Το επαναλαμβάνω και το εμπλουτίζω διαρκώς στο μυαλό και στην καρδιά μου. Πόσοι μπορούν να πουν το ίδιο για οποιοδήποτε κήρυγμα άκουσαν στη ζωή τους ...;
Αιωνία του η μνήμη! Στην πολύτιμη πρεσβυτέρα του Καλλιόπη, στα υποδειγματικά παιδιά του Ιωάννη, Μαρία και Ελένη και στα προσφιλή εγγόνια του: ο Θεός να μην εξαλείψει από το νου τους τη μνήμη του, και να έχουν την ευχή του."


Δανιήλ Σαχάς
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Waterloo

ΥΓ Αν ο ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ το θελήσει, μπορώ ευχαρίστως να σας γράψω ένα μακρύτερο πληροφοριακό σημείωμα για τον μακαριστό π.Απόστολο. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συγνώμη για τον χώρο που ήδη σας ξόδεψα. δ.σ.



Sunday, March 15, 2020

Έφυγε από κοντά μας ο π. Απόστολος Ανανιάδης…

Ένας εξαίρετος κληρικός που κοσμούσε την Ορθόδοξη Εκκλησία του Καναδά…
Μια φωτογραφία του πατρός Απ. Ανανιάδη από την πρόσφατη
επίσκεψη του κ. Χατζικωστή στο Τορόντο...

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε, χθες, τον θάνατο του π. Απόστολου Ανανιάδη, πρώην Αρχιερατικού Επιτρόπου της …πάλαι ποτέ Επισκοπής Τορόντο, καθώς και ιερατικώς προϊστάμενος του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου Τορόντο…
Προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στις σχέσεις της Επισκοπής με την Κοινότητα Τορόντο, κρατώντας πολύ καλές ισορροπίες μεταξύ των ηγεσιών των δυο οργανισμών.! Όταν, μάλιστα, χρειάστικε, ΔΕΝ δίστασε - κάποια στιγμή - να ελέγξει αυστηρά τον προϊστάμενό του  Σωτήριο, για όσα «ιδίοις όμμασι» έβλεπε να συμβαίνουν εντός της Επισκοπής, ενώ παράλληλα βούϊζε η παροικία για σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες…
Αποτέλεσμα (και …ανταμοιβή!) της προσπάθειάς του αυτής να σώσει το κύρος της Εκκλησίας και να προσγειώσει τον επίσκοπο Σωτήριο ήταν η άμεση αποπομπή του από τα καθήκοντά του στην Επισκοπή, να τον θέσει σε δυσμένεια και να τον «περιφέρει» από ενορία σε ενορία σαν πρωτοδιοριζόμενο …παπαδάκι .!
Να σημειωθεί - για όσους ΔΕΝ γνωρίζουν - ότι ο π. Απόστολος ήταν από τους λίγους κληρικούς που διέθετε πανεπιστημιακές σπουδές και τίτλους και από τους ελάχιστους τότε ιερείς με ανώτατες σπουδές.
Για την ανήκουστη αυτή συμπεριφορά του από τον …γνωστό Σωτήριο δεν μίλησε ποτέ δημόσια, ο π. Απόστολος. Κρατούσε τον πόνο του και τη λύπη του μέσα του και προσευχόταν. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα εμπιστεύθηκε σε κάποιον ή έστω στα απομνημονεύματά του και θα πάρουμε λίγο περισσότερο φώς, εκτός των όσων είναι γνωστά και στα οποία θα επανέλθουμε εν καιρώ…
Οπ. Απόστολος Ανανιάδης ήταν ένας άριστος ποιμενάρχης και μαζί άριστος οικογενειάρχης.
Αιωνία η μνήμη του…