Search This Blog

Saturday, September 12, 2020

Ενημέρωση της Ελληνικής Κοινότητας, για τον τρόπο μετάδοσης της Θ. Κοινωνίας.


 Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Νιώθουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε ότι την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, ένας επιθεωρητής της Τοπικής Υγειονομικής Υπηρεσίας του Τορόντο επισκέφθηκε το γραφείο της Κοινότητάς μας, μετά από παράπονα ότι η Ιερά Κοινωνία δίνεται με το ίδιο κουτάλι σε όλους τους ενορίτες της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου. Ο επιθεωρητής έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για να σταματήσει αυτή η πρακτική αμέσως, επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετο με τις οδηγίες που ορίζονται τόσο από την επαρχία του Οντάριο, όσο και από την Υηρεσία Δημόσιας Υγείας του Τορόντο.

Την προηγούμενη ημέρα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τον Επίσκοπο Αθηναγόρα. (Δημοσιεύεται παρακάτω)

Αμέσως μετά την επίσκεψη του επιθεωρητή, στείλαμε ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τόσο στους υπαλλήλους της Δημόσιας Υγείας της Επαρχίας όσο και του Τορόντο ζητώντας διευκρινίσεις. (Δημοσιεύεται παρακατω)

Στη συνέχεια, στείλαμε την ακόλουθη επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Σωτήριο ζητώντας του να τηρήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις.(Δημσιεύεται στη συνέχεια)

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η δημόσια υγεία και ασφάλεια παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Επιστολή Ελληνικής Κοινότητας προς τον αρχιεπίσκοπο Σωτήριο

 

Τορόντο, 11 Σεπτεμβρίου 2020

 Προς τον σεβασμιότατο  αρχιεπίσκοπο κ. Σωτήριο

Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Τορόντο (Καναδάς)

86 Overlea Blvd, East York, ON.

 Σεβασμιότατε,

 Παρακάτω θα βρείτε αλληλογραφία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Τορόντο, η οποία δείχνει σαφώς ότι ΔΕΝ επιτρέπεται η χρήση ενός κουταλιού για την Ιερή Θ. Κοινωνία.

 Δώστε εντολή στους ιερείς σας να διακόψουν τη μονομερή πρακτική της χρήσης κοινής λαβίδας (κοινό κουτάλι) για τη μετάδοση της Θ. Κοινωνίας.

Για να είμαστε σαφείς εάν δεν τηρείσετε αυτή την οδηγία, η Αρχιεπισκοπή και οι ιερείς της, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για όσες και όποιες συνέπειες, προκύψουν.

 Ανυπομονούμε για την επιβεβαίωσή σας πριν από την προσεχή Κυριακή.

 Ευχαριστώ.

 Με τον προσήκοντα σεβασμό,

 Αντώνης Αρτεμάκης, πρόεδρος

 Κοινοποίηση προς τους ιερείς: Παν. Αυγερόπουλο,  Φίλιππο Φίλιππου,  Κωνσταντίνο Παυλίδη και Σπυρίδωνα Βιτουλαδίτη.

 Κοινοποίηση: Βανέσα Κηρυττοπούλου - Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο

Απαντηση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, σε αίτημα της Ελληνικής Κοινότητας...

 

Απάντηση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Τορόντο, σε αίτημα καθοδήγησης της Ελληνικής Κοινότητας για την μετάδοη, στους πιστούς, της Θ. Κοινωνίας από τους ιερείς των εκκλησιών της.

Η απάντηση και συμβουλή της Υπηρεσίας αυτής έχει ως εξής:

 Προωθημένο μήνυμα

Από: David Mowat <David.Mowat@toronto.ca>

Ημερομηνία: Παρ, 11 Σεπτεμβρίου 2020 στις 12:34 μ.μ.

Θέμα: RE: FW: Η ερώτησή σας σχετικά με την καθοδήγηση για τους χώρους λατρείας.

Προς: Γεωργία Παπασπύρου <officemanager@togreekcom.org>

Κα Παπασπύρου:

 Η καθοδήγηση από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Τορόντο, δεν μπορεί να παρέχει ακριβείς οδηγίες για όλες τις διαφορετικές Εκκλησίες  (συναγωγές, τζαμιά κ.λπ.), και αν το επιχειρούσε, θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα. Ωστόσο, το κάνει και σας συμβουλεύει ότι οι πρακτικές που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης πρέπει να ανασταλούν, συμπεριλαμβανομένης της κοινής χρήσης αντικειμένων. Θα ήταν μια λογική προσδοκία ότι η πρακτική της χρήσης ενός κοινού κουταλιού για την κοινωνία θα αναγνωριστεί ως μία από αυτές οι πρακτικές, όπως είναι συγκρίσιμες με τον κοινό κάλυκα - όπως χρησιμοποιούνται στα Αγγλικανικά και περιστασιακά στα Καθολικά

κοινωνία - που δίνεται ως παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό εντοπίστηκε από τον επιθεωρητή υγείας και το καταλαβαίνω από την επιστολή σας ότι σας συμβουλεύτηκε να διακόψετε τη χρήση του κοινού κουταλιού. Το συζητήσαμε προηγουμένως το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος συμφώνησε να απαιτήσει μεμονωμένα κουτάλια Ο κίνδυνος που παρουσιάζεται από τη χρήση του κοινού κουταλιού δεν έχει αλλάξει από τότε. Η νέα καθοδήγηση από τον Διευθυντή Ιατρικής Υγείας δεν απαγορεύει, πλέον, εντελώς την κοινωνία, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί να διεξάγεται με τρόπο που δεν παρουσιάζει αδικαιολόγητο κίνδυνο.

 Για να είστε ξεκάθαροι: σας ζητήθηκε από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Τορόντο να μην μεταδόσετε την κοινωνία χρησιμοποιώντας ένα κοινό κουτάλι. Αυτό είναι το εύρημα του επιθεωρητή ότι αυτή η πρακτική παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης του ιού που προκαλεί COVID-19, και ως εκ τούτου δεν συμμορφώνεται με τις συμβουλές του Προϊσταμένου Ιατρικού Λειτουργού Υγείας ή της Δημόσιας Υγείας του Τορόντο. Εγώ επιβεβαιώνω ότι αυτή είναι η απαίτηση.

 Δρ David Mowat

Thursday, September 10, 2020

Η Πρώτη (;) επικοινωνία του νέου επισκόπου Πατάρων Αθηναγόρα με τους κληρικούς του Οντάριο....!


 Έπεσε στα χέρια μας η πρώτη (:) επιστολή του νέου επισκόπου Πατάρων, προς τους ιερείς της …Θεοσώστου «ιεράς» Αρχιεπισκοπής Καναδά με θέμα τον κορωνοϊό και τον τρόπο μετάδοσης της Θ. Κοινωνίας στους πιστούς.

Πέρα από τη βεβαιότητά μας ότι όλοι αντιληφθήκατε το περιεχόμενο και φυσικά το νόημα της επιστολής αυτής, θα θέλαμε να πουμε κι΄εμείς λίγα λόγια ώστε να δόσουμε αφορμή στον θεοφιλέτατο Πατάρων να μας εξηγήσει κάποιες απορίες που μας γεννήθηκαν κατά την ανάγνωση του περιεχομένου της επιστολής του.

ΔΕΝ καταλάβαμε γιατί η επιστολή είναι γραμμένη στην αγγλική μόνο γλώσσα και όχι ΚΑΙ στην ελληνική. Έτσι σκοπεύει ο άγιος Πατάρων να υπηρετήσει την ελληνική γλώσσα μέσω της Εκκλησίας, αγνοώντας την;

ΠΟΙΟ …πανάκριβο μυστικό κρύβει η επιστολή αυτή, ώστε να απαιτηθεί από τους παραλήπτες, να μη δει το φως της δημοσιότητας;

ΓΙΑΤΙ μεταφέρουμε την απόφαση ενός καθαρά θρησκευτικού – εκκλησιαστικού ζητήματος στους …ώμους αναρμόδιων για κάτι τέτοιο, όπως είναι η λαϊκή διοίκηση ενός ναού;

ΓΙΑ ποιο λόγο υπάρχετε εσείς οι τέσσερις επίσκοποι, όταν ουτε για ένα τόσο δα, εκκλησιαστικό ζήτημα, ΔΕΝ είστε σε θέση να αποφασίσετε; ΓΙΑΤΙ εισπράττετε τους παχυλούς μισθούς σας, όταν ζητάτε ή και απαιτείτε από λίγους λαϊκούς να αποφασίσουν για τον τρόπο τέλεσης ενός τόσο μεγάλου μυστηρίου όπως είναι η Θεία Κοινωνία;

ΚΑΝΕΝΑΣ σας τελικά δεν έχει …κότσια εκεί πέρα στην ...«ιερά Αρχιεπισκοπή», τρομάρα σας;

Επιστολή επισκόπου Αθηναγόρα προς τους ιερείς...

Rev. Fathers of the

Greek Orthodox Communities across Ontario

 Beloved in the Lord,

On August 28, 2020 Toronto Public Health COVID -19 Guidance issued a new Revision which can be found on their website:

 https://www.toronto.ca/home/covid-19/covid-19-reopening-recovery-rebuild/covid-19-reopening-guidelines-for-businesses-organizations/covid-19-guidance-faith-based-organizations/. These recommendations are based on guidance from the provincial Ministry of Health.

Please study carefully the above directives and discuss with your community council and decide what you want to follow:

1.Continue with the distribution of Holy Communion with individual Lavides for

each parishioner. 

2.Proceed with the distribution of Holy Communion with one Lavida for all persons.

3.Give the choice to the parishioners to receive Holy Communion with the same Lavida, or with different Lavides for each one of them. 

What ever choice you make, your Community will be solely responsible for all

consequences.

 

With fatherly love and blessings, 

 Bishop Athenagoras of Patara

Archdiocesan Vicar for Ontario

 P.S. It is advisable that this text is for the use of the Rev. Fathers and the Boards of Directors of our Communities only and not to be disseminated via Social Media.