Search This Blog

Saturday, February 2, 2013


Μικρό αλλά καλόοοο.!
Ένα από τα πιο πετυχημένα ανέκδοτα που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, είναι αυτό με την Κατερίνα.
Κάποιος τύπος πάει σε ένα μπαρ, βλέπει μια κοπέλα στη μπάρα και κάθεται δίπλα της. Παραγγέλνει ποτό και γυρνάει με ύφος προς το μέρος της. «Τι θα γίνει, Κατερίνα, θα κάνουμε σεξ σήμερα;» τη ρωτάει. Αυτή γουρλώνει τα μάτια και όλο απορία του απαντάει: «μα δεν με λένε Κατερίνα». Αυτός με φυσικότητα της ανταπαντάει: «δεν σε ρώτησα αυτό»….

Friday, February 1, 2013


ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Μεταφέρω τούτο το σχόλιο ως κύριο θέμα για όσους από σας δεν …ψάχνετε στα σχόλια.! Μπορεί, διαβάζοντάς το, να μην γίνετε σοφότεροι αλλά σίγουρα θα πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη …γεύση από το …πλούσιο λεξιλόγιο του «κυρίου» Χάρη, από κάποιον αναγνώστη μας που τον παρακολουθεί…. 

“Αγαπητέ Αντίποδα, δημοσίευσε σε παρακαλώ το παρακάτω σχόλιο το οποίο είναι γραμμένο με βάσει  δικές του εκφράσεις, για να δείτε για ποιο …πράμα, για ποιον αλητάμπουρα μιλάμε… 
Πες μου σε παρακαλώ, τι στο διάολο είμαστε και ανεχόμαστε αυτόν τον αρχιηλίθιο, αυτό το «καλλιτεχνικό» ξέρασμα, αυτό το σκατό, να μας πουλάει το φτηνιάρικο εμπόρευμα της δεκάρας, να μας υβρίζει, να μας ξευτελίζει, να μας προκαλεί με τις χυδαιότητές του…
Έχουμε μέσα μας αίμα; Μας έχει απομείνει στάλα φιλότιμου, ευθιξίας και παλικαριάς;
 
Αφού είμαστε ανάξιοι να τον φτύσουμε, ανίκανοι να εξεγερθούμε και να τον στείλουμε στο διάολο, προτιμότερη είναι η ομαδική αυτοκτονία από τον εξευτελισμό μας…
 
Ναι ρε… Απομεινάρια Ελλήνων είμαστε, θρασύδειλα ανθρωπάκια της ξευτίλας και της καρπαζιάς έτοιμοι να συμβιβαστούμε ένεκα φόβου με τον βιαστή της γλώσσας μας και της αξιοπρέπειάς μας.!
 
Διεφθαρμένο ανθρωπάκι που έφτασε στην εσχατιά της ανυποληψίας, μιλόντας (μας) για ώρες με το βρόμικο λεξιλόγιο της ασέβειας προς τον άνθρωπο, για να βγάλει το ψωμάκι του…
 
Αυτό το γελοίο ιδεολογικό μίασμα, αυτή η μάστιγα που λέγεται
Hary Klin, είχε το σθένος, με τις πλάτες των –πολλές φορές-ανυποψίαστων παραγωγών, να βωμολοχεί επί ώρες χωρίς ίχνος ντροπής. 
Αυτό το σίχαμα, εντελώς ξεδιάντροπα πλέον, επαναλαμβάνει 3 και 5 φορές, ό, τι βρομόλογο …διαθέτει η ελληνική γλώσσα, προφανώς για να το καταλάβουμε όλοι και έχει το θράσος να γελάει μόνος του ώστε να παρασύρει περισσότερους να κάνουν το ίδιο.!
 
Αυτό το άδειο τσουβάλι έχει την ψυχή να μας προγκίζει και μερικοί από μας, ευτυχώς λίγοι, ως κότες λειράτες, αναλωνόμαστε σε χαχανιτά εκτονωτικού χαρακτήρα και χειροκροτήματα της πλάκας...
 
Πάρτε γιαούρτια ρε, αρπάξτε τα απομεινάρια από τα πιάτα σας, τους ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε άλλο βρεθεί μπροστά σας και πλακώστε τον…
 
Ο βιασμός της ακοής μας με το βρομερό λεξιλόγιό του θέλει βία μήπως και σταματήσει να είναι …σάτυρος, αφού, 40 χρόνια τώρα, δεν έμαθε σάτιρα και συνεχίζει τις παπαριές του…”


Ο Αβραμόπουλος στο Τορόντο
ΣΤΙΣ 25 ΚΑΙ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Στην πόλη του Τορόντο θα βρίσκεται στις 25-26 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από ομάδα Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων. Για τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων και τη μετακίνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα συνοδεύει τον κ. υπουργό έχει ενοικιαστεί ΒΑΝ με οδηγό το οποίο θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο, πέντε περίπου χιλιάδες δολάρια. Τώρα μπορεί κανένας να φανταστεί το συνολικό ποσό που θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο το ταξίδι αυτό του κ. υπουργού.
Και ρωτάει κάποιος …αφελής: Γιατί τόσοι παρατρεχάμενοι συνοδοί αφού το Υπουργείο διαθέτει σε μόνιμη βάση δεκάδες υπαλλήλους σε Πρεσβεία και Γ. Προξενεία Τορόντο και Μόντρεαλ, μαζί με 3 τουλάχιστον ανώτατους διπλωμάτες οι οποίοι (θα πρέπει να) γνωρίζουν άριστα τις μεταξύ των δυο χωρών σχέσεις, αφού τις διαμορφώνουν ουσιαστικά…
Τι λέτε κ. υπουργέ μας; Δεν νομίζετε ότι θα πρέπει να κόψουμε κάτι και από τα έξοδα της διπλωματίας; Γιατί επί παραδείγματι να ταξιδεύουν κάποιοι με το δωρεάν εισιτήριο των καλοκαιρινών διακοπών τους στην πρώτη θέση εν μέσω ισχνών αγελάδων; Αυτά για τώρα…   

Μια ανεκδιήγητη παράσταση του.…

Βρεθήκαμε χτες βράδυ από …τσόντα, σε μια εκδήλωση με πρωταγωνιστή έναν καλεσμένο «καλλιτέχνη» από την Ελλάδα. Η εκδήλωση προσεγμένη και άρτια οργανωμένη, με σεβασμό στον πελάτη, όπως πάντα, από τους συγκεκριμένους διοργανωτές. Τι κρίμα, όμως, που ο καλεσμένος τους «καλλιτέχνης»  δεν είχε έστω και κατά το ήμισυ την ευγένεια και το σεβασμό προς τους παρευρισκόμενους ομογενείς, …πελάτες τους. Επαναλάμβανε 3, 4 και 8 ακόμα φορές την ίδια λέξη όπως ας πούμε την «αρχή διαλόγου» …διασκευάζοντάς την σε «αρχήδια λόγου».! Τόλεγε και το ξανάλεγε ο φουκαράς, προφανώς για να το …εμπεδώσουμε, ή ίσως και από έλλειψη άλλων λέξεων στο …φτωχό ελληνικό λεξιλόγιο. Διότι είναι αλλιώς να πετάξεις μια οποιαδήποτε κοτσάνα και να την πάρει ο αέρας κι’ άλλο να τη λες και να την ξαναμασάς, σαν να τη …ζητάει ο ουρανίσκος σου.!

Αμ εκείνο το, κατ’ επανάληψη  ξύσιμο των …αμελέτητων, όταν δήθεν μιλούσε στο κινητό με τον Σαμαρά, τι στο διάολο το‘θελε; Το ίδιο έκανε και πριν δυο χρόνια στη Λάρισα, όταν παρουσιάστηκε στην εκπομπή του, άλλου ανεκδιήγητου, Λαζόπουλου, όπου δήθεν μιλούσε με τον Παπανδρέου..! Η σάτιρα θέλει φαντασία και ανανέωση «Mr» Κλείν και όχι μ@λ@κι@ και …αρπαχτές. Η σάτιρα είναι τέχνη από αρχαιοτάτων χρόνων και πρόσφερε έργο… Η δική σου …σάτυρα τι προσφέρει;  Μεγάλωσες πια, δεν ντρέπεσαι να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια, ικανοποιημένος που (ευτυχώς) ελάχιστοι διασκορπισμένοι εδώ κι’ εκεί μέσα στο ακροατήριο, χαχανίζουν (με) και χειροκροτούν τις μπουρδολογίες σου; Δεν κατάλαβες ποτέ σου ότι οι μεγάλη πλειοψηφία όσων, από άγνοια οι περισσότεροι, έρχονται να δουν τις παραστάσεις σου αηδιάζουν από την πρώτη κι’ όλας στιγμή που ανοίγεις το βόθρο σου; Πόσο περήφανος θα πρέπει να νοιώθεις τώρα που πληροφόρησες τον …λαό σου ότι το αντίθετο του «αρνιόμουνα» είναι οι …γιδόπουτσες; Ου να χαθείς παλιολεχρίτη του κερατά…         

Thursday, January 31, 2013



ΕΦΕΡΕ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΑ 
(Ο ...ΚΑ(H)ΜΜΕΝΟΣ)
 ΣΤΟ 
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ;
Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν φτάνει μόνο που ο καμένος Καμμένος πήρε πίσω στη δίκη όλες τις αθλιότητες που είχε εκτοξεύσει ενάντια στον Α. Παπανδρέου, έχει προκύψει μείζον θέμα και με τον μάρτυρα που παρουσιάστηκε για να υπερασπιστεί τον Καμμένο.
Μείζον θέμα.
Έγραψε χθες ο Γ. Παπαχρήστος στην εφημερίδα «Τα Νέα»:
«ΚΑΙ ΜΙΑ και το έφερε η κουβέντα, αυτός που κατέθεσε ως μάρτυρας του προέδρου Πάνου στη δίκη με τον Αντρίκο Παπανδρέου και ονομάζεται Κυριάκος Τόμπρας του Χρήστου, γεννηθείς το 1963 στην Αθήνα, έναν Κυριάκο Τόμπρα που ο πρόεδρος Πάνος τον έχει οικονομικό σύμβουλο και ένα φεγγάρι και υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού τι τον έχει ακριβώς;
ΤΟ ΛΕΩ αυτό διότι ο μάρτυρας που ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο ως καλός χριστιανός δήλωσε ρητά ότι «δεν έχει καμία σχέση, φιλική ή επαγγελματική, με τους διαδίκους»όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.
- Ποιος σας έφερε εδώ; Φίλος, γνωστός; ρώτησε πάλι ο πρόεδρος.
- Μόνος μου ήρθα, απάντησε ο μάρτυρας.
- Και πώς ξέρατε ότι σήμερα αυτή την ώρα εκδικάζεται η υπόθεση; ξαναρώτησε ο πρόεδρος.
- Μα το ξέρει όλη η Ελλάδα, ήταν η απάντηση.
ΤΟ ΟΠΟΙΟ σημαίνει ότι αν είναι το ίδιο πρόσωπο (η πηγή μου δηλώνει ότι ΕΙΝΑΙ!), κινδυνεύει να πέσει φωτιά να τον κάψει (αφού ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο ότι δεν τον ξέρει τον πρόεδρο Πάνο). Δευτερευόντως, λέω εγώ, έχει υποπέσει στο αδίκημα της ψευδορκίας. Ε, κύριε εισαγγελέα μου;»
Και σήμερα ο δημοσιογράφος επανήλθε με φωτογραφία (!) του μάρτυρα δίπλα στον Καμμένο από παλαιότερη επίσκεψη του τελευταίου σε Υπουργείο!
Γράφει τα εξής:  ΒΕΒΑΙΩΝΩ  ότι δεν έχω την παραμικρή διάθεση να ασχολούμαι και μάλιστα επί καθημερινής βάσεως με τα πεπραγμένα - «έργα και ημέρες» τα λέγαμε παλιά - του προέδρου του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» Πάνου Καμμένου, αλλά δεν με βοηθάει και ο ίδιος.
ΕΝΩ εμφανίζεται λαλίστατος σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα, θέματα τα οποία τον καίνε. προσποιείται ότι δεν υπάρχουν. Κοινώς κάνει το παπί, τον Κινέζο, τον «σφυρίζω αδιάφορα», γενικά τον «δεν πά’να λένε, θα βαρεθούν και θα σταματήσουν».
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ πρόσφατο: διερωτήθηκα χθες αν ο μάρτυρας ονόματι Κυριάκος Τόμπρας του Χρήστου που εμφανίστηκε κατά την εκδίκαση της αγωγής του Αντρίκου Παπανδρέου δήθεν αυθόρμητα έχει καμιά σχέση με έναν Κυριάκο Τόμπρα, οικονομικό του σύμβουλο και υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος, δεδομένου ότι στο δικαστήριο ο εν λόγω Τόμπρας είχε δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τον πρόεδρο Πάνο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ δεν έλαβα φυσικά. Ούτε από τον πρόεδρο Πάνο ούτε από τον Τόμπρα. Ως εκ τούτου, άρχισα κι εγώ να ψάχνω. Και τι ανακάλυψα; Οτι ο εν λόγω Τόμπρας, ο μάρτυρας, …άκου τώρα κάτι συμπτώσεις, (!!!) είναι ίδιος, μα ίδιος μιλάμε - πρόσωπο, σωματότυπος, ομιλία, κίνηση - με τον  σύμβουλο του κυρίου προέδρου!   
ΕΙΝΑΙ δε τόσο κολλητός στο καμμενοσύστημα ώστε ο πρόεδρος τον τοποθέτησε στις 13 Ιανουαρίου στην Κεντρική Προσυνεδριακή Επιτροπή (ΚΠΟΕ) - όπως λέγεται ο καταφανώς καμμενοόρος! Τον κουβαλάει δε παντού (εξού και τον πήρε και στη δίκη επί της αγωγής Παπανδρέου, δεν εξηγείται αλλιώς), αν κρίνω από το γεγονός ότι σε μια συνάντηση που βρήκα στο Διαδίκτυο με τον υπηρεσιακό  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου συνόδευε τον πρόεδρο Πάνο.

 (στη φωτογραφία, δεξιά του κ. Καμμένου...).

Wednesday, January 30, 2013


Γιορτή των τριών ιεραρχών
Και απονομή βραβείων σε μαθητές

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε, σήμερα το απόγευμα, η  μεγάλη γιορτή των Προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, των μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από την Ελληνική Κοινότητα Τορόντο και το Γραφείο Παιδείας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 6:30 με τον μεγάλο εσπερινό στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου και στη συνέχεια με την γιορτή των γραμμάτων στην επάνω αίθουσα του «Πολυμενάκειου» Πολιτιστικού Κέντρου.
Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων προσκεκλημένων, οι οποίοι εξέφρασαν, με λίγα λόγια, τη χαρά τους που γονείς, δάσκαλοι και μαθητές ήρθαν να τιμήσουν αυτούς οι οποίοι τίμησαν την Ελληνική Παιδεία και τα Ελληνικά Γράμματα, η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας κ. Μάγδα Σιγάλα εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών, ενώ απαγγέλθηκαν ποιήματα από μαθητές, αναφερόμενα στους τρείς Μέγιστους Φωστήρες.
Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι των σχολείων απένειμαν τιμητικά βραβεία στους μαθητές οι οποίοι αρίστευσαν κατά την περασμένη σχολική χρονιά καθώς και σε όσους συμμετείχαν με επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης της Ελληνομάθειας το 2012.

Την εκδήλωση των Ελληνικών Γραμμάτων τίμησαν με την παρουσία τους ο επίσκοπος Χριστοφόρος, ο πρόξενος της Κύπρου κ. Ιάκωβος Κιρακοσιάν, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αντώνης Αρτεμάκης, η συντονίστρια Εκπαίδευσης Δρ. Δέσποινα Χατζηδιάκου, οι ιερείς του Αγ. Ιωάννη π. Φίλιππος Φιλίππου και του Αγ. Δημητρίου π. Κωνσταντίνος Παυλίδης, καθώς και 500 περίπου μέλη, γονείς, δάσκαλοι και μαθητές της Κοινότητας.
Με το τέλος της γιορτής οι διοργανωτές έκοψαν την καθιερωμένη βασιλόπιτα
Παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση…

































ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Διάλεξη του καθ. Βασίλη Γούναρη
στην Παμμακεδονική Ένωση
Διάλεξη με θέμα «Ανασκοπώντας τη σχέση της Ελλάδας και των Βαλκανίων 100 χρόνια μετά τους πολέμους του 1912-1913», διοργανώνει η Παμμακεδονική Ένωση, με ομιλητή τον καθ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. κ. Βασίλη Γούναρη. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στο «Μακεδονικό Πολιτιστικό Κέντρο», 406 Danforth Av., στο Τορόντο. Με το πέρας της ομιλίας του ο καθηγητής θα απαντήσει σε ερωτήσεις και θα ακολουθήσει δεξίωση. Η είσοδος θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Βασίλης Κ. Γούναρης έλαβε πτυχίο με ειδίκευση στην Ιστορία (1983) και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (1985) στη Νεώτερη Ιστορία από το ΑΠΘ και διδακτορική διατριβή στη Νεώτερη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (St. Antony’s College), όπου φοίτησε με υποτροφία του Ismene Fitch Charitable Trust (1985-88). Διετέλεσε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τομέα Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας (1985) του ΑΠΘ. Από το 1990 έως το 2001 διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΚΕΜΙΤ) στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 2001-2005 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας των Χωρών της Χερσονήσου του Αίμου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στη Φλώρινα, του οποίου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος καθώς και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το 2004 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας των Νεωτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και το 2009 Καθηγητής. Το 2009-2010 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στοKing’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 2011 είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και από το 2012 μέλος της ΜΟΔΙΠ του ΑΠΘ. Είναι επίσης μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Association for the Study of Ethnicity and Nationalism (Λονδίνο), της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών ΝΑ Ευρώπης, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικών Κλειώ και Journal of Byzantine and Modern Greek Studies.
Τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα: (α) Βρετανική πολιτική στην ΝΑ Μεσόγειο κατά το 17o και 18ο αιώνα (β) Ελληνική ιστοριογραφία και Ιστορία των Ιδεών (γ) Εθνικισμός, ζητήματα ταυτοτήτων & ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της Ιστορίας (δ) Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία των Βαλκανίων.

Συνέδριο Ελληνόγλωσσης 
Εκπαίδευσης Δυτικού Καναδά
Στο Calgary χτυπά δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού…



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Συνέδριο Δυτικού Καναδά 2013, στην πόλη Calgary, της επαρχίας Alberta. Το συνέδριο, που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Calgary πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2009), με συμμετοχή εκπαιδευτικών και φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης από τις επαρχίες Bristish Columbia, Alberta, Saskatcewan και Ontario. 

Εκπροσωπήθηκαν σχολεία διαφορετικών βαθμίδων και παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις και προτάσεις για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο από εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας όσο κι από ομογενείς εκπαιδευτικούς, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται και σε δημόσια καναδικά σχολεία.


Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, με χαιρετισμούς από την οργανωτική επιτροπή. Οι κυρίες Τίνα Λιαρίδη, Γεωργία Πασχάλη και Ελένη Τσεκούρα-Αποστολίδη, που ηγούνται του σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας
Calgary, μαζί με τον τ. πρόεδρο του οργανισμού Γ. Γιαννίτσο, καλωσόρισαν τους σύνεδρους και τους ξενάγησαν στο πανέμορφο ιδιόκτητο κοινοτικό κέντρο, που συστεγάζεται με τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο, σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκη κι άλλες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν υπηρεσίες και προγράμματα της δραστήριας τοπικής Ελληνικής παροικίας .
Η συντονίστρια Δρ. Δέσποινα Χατζηδιάκου



Πρώτη ομιλήτρια ήταν η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας στον Καναδά, Δρ Δέσποινα Χατζηδιάκου. Η Συντονίστρια Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, με έδρα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, αναφέρθηκε στην συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας προς τα ελληνόφωνα σχολεία του Καναδά, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, με την απόσπαση εκπαιδευτικών και την παροχή διδακτικού υλικού το οποίο διατίθεται πλέον κυρίως σε ηλεκτρονική μορφή για τις ανάγκες της νέας γενιάς ελληνοκαναδών μαθητών.
 

Στους ομογενείς εκπαιδευτικούς μίλησε στη συνέχεια ο κ.
Michael Embaie, πρόεδρος του οργανισμού SAHLA, που εκπροσωπεί δεκάδες εθνοτικές κοινότητες στη ΝότιαAlberta, υποστηρίζοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα Γλωσσών Κληρονομιάς, παρέχοντας υποστήριξη στους δασκάλους όλων των κοινοτήτων και χρηματοδοτώντας την επαγγελματική τους κατάρτιση με σεμινάρια και πρόγραμμα πιστοποίησης που παρέχεται από το University of Calgary.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους εκπροσώπους σχολείων και παροικιακών εκπαιδευτικών φορέων, που αναφέρθηκαν στα προγράμματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού που παρέχονται:
 


H διευθύντρια Ελένη Τσεκούρα Αποστολίδη με
μαθητές και δασκάλους της Κοινότητας του 
Calgary
- Στο Ελληνικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου,
Vancouver-British Columbia ( Eυγενία Μήτσιου).
- Στο Ελληνικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου,
Edmonton-Alberta ( Άννα Σταματάκη).
- Στο Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας ,
Calgary- Alberta ( Ελένη Τσεκούρα-Αποστολίδη).
- Στο Ελληνικό Σχολείο Γλωσσικής Κληρονομιάς «Άγιος Παύλος»,
Regina-Saskatchewan (Πέτρος Αιγινίτης).
- Στο Ελληνικό Ορθόδοξο Σχολείο «Μεταμόρφωση»,
Toronto-Ontario (Σπύρος Βολονάκης).
- Στο Ελληνικό Σχολείο «Αριστοτέλης»,
Toronto-Ontario (Θέμης Αραβοσιτάς).

Το Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τάξεις του κοινοτικού Σχολείου
Calgary, όπου παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής Γλώσσας και παραδοσιακών χορών και συνομίλησαν με τους εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές του σχολείου, που λειτουργεί προγράμματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες (από Νηπιαγωγείο μέχρι και Λύκειο/Credit).Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις από εισηγητές που κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων τα οποία απασχολούν σήμερα τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων του Καναδά.

Ο κ. Σπύρος Βολονάκης, εκπαιδευτικός και διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο-Καναδά, αναφέρθηκε στη διδασκαλία της γραμματικής μέσα από διαθεματικές προσεγγίσεις και παρουσίασε ένα πρακτικό εγχειρίδιο Ελληνικής Γραμματικής και Συντακτικού, που έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της ελληνοκαναδικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
 

Εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και βιωματικής προσέγγισης των μαθητών μέσα από παιχνίδια και πρωτότυπες δραστηριότητες που καλλιεργούν τον προφορικό λόγο και την επικοινωνία, παρουσίασε ακολούθως η Δρ Δέσποινα Χατζηδιάκου.

Η χρήση του κινηματογράφου στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ήταν το θέμα της παρουσίασης από τη φιλόλογο Μαρία Καλογεροπούλου, που υπηρετεί στο τμήμα Νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου
Simon Fraser στην πόλη Vancouver. Δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα διαθεματικής καλλιέργειας της Γλώσσας, του Πολιτισμού, της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, μέσα από σύγχρονες κινηματογραφικές ταινίες όπως τα έργα «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη και «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή. 

Στο σημαντικό θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των μαθητών αναφέρθηκε η ομογενής εκπαιδευτικός, Χρυσάνθη Παπαβασιλείου, που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο σχολείο Αγιος Γεώργιος του
Edmonton. Έμφαση δόθηκε σε εναλλακτικές μεθόδους αξιολόγησης που δεν έχουν ως σκοπό μόνο την βαθμολόγηση των μαθητών αλλά τη διάγνωση και συνεχή διαμόρφωση του εκπαιδευτικού έργου ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουν τεθεί από τη σχολική κοινότητα.

Η εκπαιδευτικός Ευγενία Μήτσιου παρουσίασε το πρόγραμμα
VLN (Vancouver Learning Network) που παρέχει τη δυνατότητα σε μαθητές ελληνικής καταγωγής της επαρχίας British Columbia, να διδάσκονται την ελληνική με το σύστημα "blended learning» συνδυάζοντας στοιχεία εξ αποστάσεως και συμβατικής μάθησης μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας της πόλης του Vancouver. 

Στην ίδια πόλη υπηρετεί και η αποσπασμένη από την Ελλάδα εκπαιδευτικός Ευσεβία Σπαντιδάκη που μίλησε για την αξιοποίηση του παραμυθιού στη διδασκαλία κυρίως μαθητών των μικρότερων τάξεων παραθέτοντας πρακτικά παραδείγματα κατασκευής «μεγάλων βιβλίων» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές ομαδικά μέσα στην τάξη προσεγγίζοντας τη γλώσσα ολιστικά και συνδυάζοντας εικόνες και ζωγραφιές ώστε να γίνεται το μάθημα πιο ευχάριστο και δημιουργικό.

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του εκπαιδευτικού, Θεμιστοκλή Αραβοσιτά, αποσπασμένου στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας
Toronto, ο οποίος παρουσιάζοντας μια έρευνα δράσης για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, μίλησε για τις δυνατότητες ενίσχυσης του έργου των ελληνικών σχολείων μέσα από τη δικτύωσή τους, τόσο σε επίπεδο σχολικών μονάδων και παροικιών όσο και μέσα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες. Αναφέρθηκε σε προγράμματα ηλεκτρονικής μάθησης και συγκρότησης Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων-Αδελφοποιήσεων Τάξεων που προωθούνται αυτή την περίοδο μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά» που έχει αναλάβει το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών) του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Δόθηκαν πληροφορίες για προγράμματα σύνδεσης και συνεργασίας ομογενών μαθητών από κάθε γωνιά της γης και συνεχούς κατάρτισης και επιμόρφωσης των δασκάλων που υπηρετούν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τόσο από το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ ( με σεμινάρια που γίνονται κάθε χρόνο στη Ελλάδα) όσο κι από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας μέσω διαδικτύου (Διαδρομές στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής). Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τις προοπτικές της ελληνικής γλώσσας στον Καναδά, στο πλαίσιο του συστήματος καλλιέργειας Γλωσσών Κληρονομιάς που είναι ένα νέο εκπαιδευτικό πεδίο με πολλές ιδιαιτερότητες και προκλήσεις. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα χαρτογράφησης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στον Καναδά, δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων σχολείων και διδασκόντων και της ανάπτυξης σύγχρονου και ενιαίου αναλυτικού προγράμματος για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης σε όλη την καναδική επικράτεια.

Συμπερασματικά, το συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου με εκκλησιασμό και ανοιχτή συζήτηση των συμμετεχόντων, έδωσε τη δυνατότητα στην ελληνοκαναδική εκπαιδευτική κοινότητα του Δυτικού Καναδά, να αναλύσει τα σύνθετα ζητήματα που απασχολούν δασκάλους, μαθητές και γονείς και να θέσει τις βάσεις για μια νέα συνεργατική προσέγγιση που θα επιτρέψει την προσαρμογή του ελληνικού σχολείου στις ανάγκες της νέας εποχής.


Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, που απέδειξαν ότι η Ελληνική Κοινότητα του Calgary, που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα δράσης (1953-2013), είναι σημαντικός κόμβος ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, όπου ο ελληνισμός παραμένει ενωμένος και αποφασισμένος να παραδώσει στη νέα γενιά τη σκυτάλη της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, η ελληνική πολιτεία, αντιλαμβάνεται το σημαντικό ρόλο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά, την οποία ενισχύσει από το υστέρημά της με καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό που καθοδηγεί και ενισχύει το έργο των ομογενειακών εκπαιδευτικών οργανισμών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε το επόμενο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Συνέδριο, που πρόκειται να φιλοξενηθεί του χρόνου, στην Regina, πρωτεύουσα της επαρχίας Saskatchewan, με δραστήριο και εξαιρετικά επιτυχημένο ελληνικό στοιχείο.



Νυχτερινή "συνέντευξη"
 έξω από την …καλύβα.!

Ήρεμα κυλούσε ο νυχτερινός ύπνος των κατοίκων της Pape και των γύρω από το τσαντίρι του Καραγκιόζη ενοίκων… Ώσπου ξαφνικά κατά τις τέσσερις τα ξημερώματα άρχισαν να ακούγονται δυνατές φωνές και αντεγκλήσεις μεταξύ του …μεγαλοεκδότη-καραγκιόζη και ενός ομογενούς μας ο οποίος τον επισκεύτικε για κάποια προαποφασισμένη …συνέντευξη ή ίσως κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα διότι εντελώς έκτακτα πέρασε ένα περιπολικό, οι τόνοι έπεσαν και οι …τηλεθεατές πήγαν ξανά στα κρεβάτια τους.
Εκείνο που ΔΕΝ σας υπόσχομαι είναι το ότι η …συνέντευξη αυτή θα προβληθεί στο κυριακάτικο πρόγραμμα, καθ΄ότι χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη από τη λογοκρισία του καναλιού. Αλλά «ουδέν κρυφό από τον Ήλιο» που λέει κι’ ο καραγκιόζης…   

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΕΙΟ
Η Απονομή Βραβείων και
Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ 
ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Οι μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας που αρίστευσαν στη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς καθώς και όσοι συμμετείχαν με επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης Ελληνομάθειας 2012, πρόκειται να τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει αύριο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, στο «Πολυμενάκειο» Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.
Στο πλαίσιο της γιορτής των Τριών Ιεραρχών που έχει καθιερωθεί στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση ως ημέρα των ελληνικών γραμμάτων, θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 μεγάλος εσπερινός στο ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ στις 7:30 η σχολική γιορτή και απονομή των βραβείων. 
Οι εξετάσεις της Ελληνομάθειας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Τορόντο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, στο εξεταστικό κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας . Στις εξετάσεις μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από 9 ετών ως και ενήλικοι που επιθυμούν να λάβουν επίσημη αναγνώριση του επιπέδου τους στην ελληνική Γλώσσα. Έτσι εξασφαλίζουν ένα κρατικό πιστοποιητικό που τους επιτρέπει όχι μόνο να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους αλλά και να αποδείξουν την γλωσσική τους επάρκεια για λόγους εργασίας, σπουδών, κλπ. Οι εγγραφές για τις εξετάσεις της Ελληνομάθειας θα γίνουν από 1η Φεβρουαρίου ως και 20 Μαρτίου, στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, 30 Thorncliffe Park Drive, τηλέφωνο 416-4252485. Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης  προπαρασκευαστικών μαθημάτων που οργανώνει το Γραφείο Παιδείας.