Search This Blog

Saturday, September 7, 2013


Ο Σαμαράς μας περνάει για χαχόλους!!!

Ο Σαμαράς περιέγραψε ως άμεσο σχέδιο το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ενώ ανέφερε τη λέξη εξωστρέφεια, σημειώνοντας ότι αυτή «σημαίνει εξάγουμε ή παράγουμε για να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές. [...] Όταν φτάσουμε εκεί θα είμαστε μια οικονομία με πολύ σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.
Είναι φανερό ότι πλέον δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις οικονομίας, αφού όλοι έχουμε μάθει τα στοιχειώδη και ξέρουμε πολύ καλά ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα κάτι θ' αρχίσει να κινείται. Αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, για το οποίο επαίρεται ο υποδυόμενος τον πρωθυπουργό.
Πήγε στη Θεσσαλονίκη και μίλησε σ' ένα αφελές ακροατήριο και σαν κουτσαβάκι ρωτούσε κι απαντούσε μόνος του. Εξυπναδούλες της πλάκας. Είπε για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» που έχει πετύχει η κυβέρνηση: «σπάμε τα καρτέλ, ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα... χτυπάμε την γραφειοκρατία, βάζουμε τάξη στα νοσοκομεία, βάζουμε τέλος στο πάρτι με τις προμήθειες και στις χιλιάδες συντάξεις μαϊμού». Να γελάσουμε;;;;
Δεν βλέπει και δεν ακούει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δεν πιάνει τους χτύπους της καρδιάς μιας κοινωνίας που έχει γονατίσει από τα αλλεπάλληλα χαράτσια και τους φόρους, δεν άκουσε ότι ο τομέας Υγείας έχει σμπαραλιαστεί με τη διάλυση των νοσοκομείων;; Προφανώς ο Σαμαράς δεν κατοικοεδρεύει στην Ελλάδα... Πού ζει;;; Ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία;;; Έχει καταλάβει ότι η πολιτική της (δικομματικής) κυβέρνησης, μας έχει τσακίσει και άλλο δεν αντέχουμε;
Όσα είπε στη Θεσσαλονίκη δεν αντέχουν σε καμιά κριτική. Είναι ένας επιπόλαιος και αλαζόνας πολιτικός της πλάκας, που δεν γνωρίζει τα προβλήματα του ελληνικού λαού και απλώς έχει καταντήσει ο καταστροφέας των θεσμών και ξεθεμελιωτής των κατακτήσεών του, με την συνδρομή του βενιζελικού ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Λαγκαδινός 

Βαριά διανόηση...
Έκλεψε τις εντυπώσεις των εγκύρων αναλυτών- πρεφαδόρων Λουτρακίου και περιχώρων το δίδυμο Χασαπόπουλου-Αναγνωστάκη. Ειδικότερα ο Μανώλης με το νέο του σοφιστικέ look κέρδισε τις...
γηραιές κυρίες της Φιλοθέης οι οποίες μόνο επιφωνήματα θαυμασμού είχαν για τον πετυχημένο παρουσιαστή με το σπινθηροβόλο πνεύμα. Ο Ιορδάνης και ο Μανώλης παίρνουν απολύτως αξιοκρατικά την δημοσιογραφική σκυτάλη από την καθημερινή εκπομπή των Καμπουράκη-Οικονομέα η οποία εμβαθύνει σε θέματα φιλοσοφίας- όπως η 3η σελίδα της Espresso-και πάνε την αναζήτηση ένα βήμα παραπέρα. Χωρίς αμφιβολία το Mega για την νέα σεζόν θα είναι το κανάλι της διανόησης.

Πλέον το μόνο μεγάλο όνομα της τηλεοπτικής πιάτσας που απουσιάζει από τις τάξεις του Mega είναι ο Σταμάτης Μαλέλης.

kourdistoportocali

Friday, September 6, 2013

Τότε δημαγωγία. 
Τώρα…δημοσιογραφία‏!



Διαβάστε αυτήν την είδηση στο ΒΗΜΑ:
101 υπαλλήλους απασχολεί η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού

Εκατόν ένας υπάλληλοι υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Όπως γίνεται γνωστό από το έγγραφο του κ. Σταμάτη στην Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού υπηρετούν 72 εργαζόμενοι (ειδικοί σύμβουλοι - συνεργάτες, μετακλητοί και αποσπασμένοι), επίσης υπηρετούν 8 απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και 21 υπάλληλοι μόνιμοι και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, συνολικά δηλαδή 101 υπάλληλοι…

Και θυμηθείτε και αυτήν την είδηση, πάλι από το ΒΗΜΑ:

Είκοσι σύμβουλοι... ύψους 1 εκατ. ευρώ για τον Γιώργο Παπανδρέου
Το ποσόν αυτό αφορά σε αμοιβές που έλαβαν από το 2009 έως το 2011

Ένα εκατομμύριο ευρώ -για την ακρίβεια 997.839 ευρώ- κόστισαν οι ειδικοί σύμβουλοι του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Στ. Παναγούλη και Ν. Αθανασίου, δίχως, ωστόσο, να κοινοποιήσει τα ονόματά τους…

Δεν είναι μόνο ΤΟ ΒΗΜΑ. Όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης έτσι αντιμετώπισαν την απάντηση του Δ. Σταμάτη το 2012 αναφορικά με το τι συνέβαινε επί Παπανδρέου και την απάντηση πάλι του Δ. Σταμάτη για το τι συμβαίνει τώρα. Τότε ακόμα και οι τίτλοι ξεχείλιζαν από δημαγωγία – τώρα απλή παράθεση στοιχείων. Τότε, πάση θυσία να δηλητηριαστεί ο αναγνώστης ώστε να προσανατολιστεί σε βαθυστόχαστες αναλύσεις του στυλ «να, λεφτά υπάρχουν για το στρατό συμβούλων του Γιωργάκη που δεν κάνουν τίποτα, ενώ ο κόσμος πεινάει» - τώρα ...αντικειμενική δημοσιογραφία και ορθή παράθεση στοιχείων για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Και η ουσία; Θα ασχοληθεί κανείς με την ουσία; Λειτουργεί πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο Πρωθυπουργός χωρίς συμβούλους και δομές να τον στηρίζουν; Είναι δυνατόν να υπάρχουν δομές (υπουργεία, γενικές γραμματείες) που διασφαλίζουν την όποια συνέχεια, πέρα από τον εκλογικό κύκλο, στη λειτουργία της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, αλλά όχι στο επίπεδο πρωθυπουργού; Και πόσο τραγικό είναι το γεγονός ότι έπρεπε να περιμένουμε και σε αυτό να φτάσουμε στο 2009 και στον Γιώργο Παπανδρέου για να γίνει το αυτονόητο, να αποκτήσει ο Πρωθυπουργός της χώρας πραγματικές δομές για την υποστήριξη του έργου του και τη διασφάλιση της «θεσμικής μνήμης» σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο;

Είναι τέλος πολύ ενδεικτικές οι απαντήσεις του κ. Σταμάτη. Το πόσο κόστισαν οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου για δύο χρόνια το μαθαίνουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ. Το πόσοι είναι σήμερα και πόσο έχουν κοστίσει ένα χρόνο τώρα, το αγνοούμε. Δεν πρέπει να μάθουμε; Όχι για δημαγωγία. Ο κάθε πρωθυπουργός έχει τις ανάγκες του και πρέπει να καλυφθούν. Αλλά για τη σύγκριση – και για να κρυφτούν ακόμη βαθύτερα στα λαγούμια τους όσοι έγραφαν αυτά που έγραφαν για τον πρώην πρωθυπουργό...

Thursday, September 5, 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ...

Ο γάμος Πούτιν στην Ελλάδα.!
Το ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν ξαναπαντρεύεται δεν είναι είδηση. Το ότι ο γάμος αυτός, όμως,  θα γίνει στην Ελλάδα και είδηση είναι και αποκλειστικότητα περιέχει. Όπως λοιπόν, πληροφορούμαστε κατευθείαν από άνθρωπο  της ρωσικής προεδρίας, ο κ. Πούτιν θα παντρευτεί εντός του έτους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λακωνίας.
Περισσότερες λεπτομέρειες, πέρα του ότι μπορεί να μη ενδιαφέρουν και κανέναν,  μας ζητήθηκε να μην αναφέρουμε, για λόγους ασφαλείας, αλλά όπως γράφει και ο …μεγάλος παγκόσμιος «δημοσιογράφος» της παροικίας μας, …  «ουδέν κρυφό από τον Ήλιο».!


Wednesday, September 4, 2013


Δημοσιογραφική καφρίλα από τον Ντερμπεντέρη...

 Έβλεπε το βίντεο της ομιλίας του Γ.Παπανδρέου και γέλαγε...

Ο φακός τον έπιασε με το πιγούνι προτεταμένο, σε βοναπάρτια στάση, βλέμμα λοξό και ένα ειρωνικό, απαξιωτικό χαμόγελο. Όταν όμως...
άρχισε να αναπτύσσει το σχόλιο του για την συνεύρεση των Παπανδρέου - Σημίτη - Βενιζέλου, τα λόγια του ήταν μετρημένα.

Βρήκε το κλίμα θετικό (ο Τσίμας, "λυτρωτικό" , για την δημοκρατία, καθώς για πρώτη φορά οι πρώην αρχηγοί ενός κόμματος μίλαγαν ανοιχτά και δημόσια για τα λάθη τους).

Όμως στους τηλεθεατές, έμεινε το χλευαστικό, όπως σας περιγράψαμε, ύφος του Ντερμπεντέρη ...
Γιώργος Παπανδρέου: 
Γελοιοποιήθηκαν οι θεωρίες συνωμοσίας, χάθηκαν στο Ζάππειο οι μαγικές λύσεις

Ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων των οποίων τις αμαρτίες σήκωσε ο ίδιος στην πλάτη του και με τους μισούς μετέπειτα απέναντι του, ο Γιώργος Παπανδρέου εκφώνησε μια ομιλία που καθίσταται εξ ορισμού ιστορική, μιας κι αποτελεί τη μαρτυρία του βασικού πολιτικού πρωταγωνιστή των τελευταίων ετών.

Παραθέτω τα βασικά της σημεία:

(...)Και αυτοί οι πολίτες, φίλες και φίλοι, είναι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ. Άσχετα με το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

Είναι όλοι αυτοί που παρότι ματώσαμε, θυσιαστήκαμε πολιτικά και ψυχολογικά δίνοντάς τα όλα γι’αυτούς και την πατρίδα, δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα τους δικαίωνε.
Γιατί έχουν δίκιο -όσο κι αν είναι σκληρό για μας- ότι η δικαίωση περνά μέσα από το αποτέλεσμα.
Και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε.

-Πετύχαμε σίγουρα τη χορήγηση οξυγόνου για να μην καταστραφεί η χώρα. Σημαντικό; Απόλυτα.
Αλλά δεν ήταν αυτός ο κύριος στόχος μας. Στόχος μας ήταν να δώσουμε λύση μια για πάντα στα δημοσιονομικά μας και να τα αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα στη χώρα. Αναπτυξιακό μοντέλο, διοίκηση, κοινωνικό κράτος, πολιτικό σύστημα, τα πάντα. Σήμερα, μπορεί να μοιάζει ουτοπικό, αλλά αυτό προσπαθήσαμε και φτάσαμε κοντά.

Και σ’αυτόν τον κύριο στόχο μας, μπορεί να κάναμε όσα δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση σε δύο χρόνια, 222 νομοσχέδια ψηφίστηκαν, και πάλι δεν προλάβαμε.Δεν αλλάξαμε τα κακώς κείμενα στη χώρα χώρα, όσο θέλαμε να τα αλλάξουμε. Όμως η παράδοση της αριστεράς λέει ότι κανένας μεγάλος αγώνας δεν δικαιώνεται αμέσως. Κανένας στρατηγικός στόχος δεν επιτυγχάνεται αν δεν μεσολαβήσουν ήττες, πισωγυρίσματα, λοιδορίες, λιποψυχίες, προδοσίες.

-Ξέρω όμως ότι τη διετία 2009-2011, μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, έγινε μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση, παντού. Σε κάθε τομέα. Αρχή, που αν είχε γίνει έστω λίγα χρόνια πριν, δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ Μνημόνια.

Σήμερα, δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα που να μην οφείλεται σε ενέργειες που εμείς ξεκινήσαμε. Από τη μείωση των ελλειμμάτων, τη φοροδιαφυγή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, μέχρι την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Ξέρω επίσης ότι, με στοιχειώδη ουσιαστική πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ή έστω αμέσως μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του 2011, η χώρα θα βρισκόταν σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα. Θα είχε γλυτώσει πολλά. Θα είχε περάσει σήμερα, ήδη, τον κάβο.

Κανονικά, σε συνθήκες στοιχειώδους πολιτικής ομαλότητας, σε λίγες εβδομάδες θα κρινόταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το έργο μίας τετραετίας. Θα ήταν, είμαι σίγουρος, οι εκλογές της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα. Οι εκλογές της νέας σελίδας στην ιστορία της χώρας.

Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Γιατί την ώρα της ύψιστης εθνικής ευθύνης, κάποιοι σκεφτόντουσαν μόνο πώς θα αναρριχηθούν γρηγορότερα στην εξουσία. Και κάποιοι άλλοι πώς θα τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο καθένας από αυτούς είχε τους δικούς του λόγους. Αποτέλεσμα; Έπληξαν τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον.

-Τώρα, οι περισσότεροι τουλάχιστον έχουν έρθει στα λόγια μας. Τότε, η πολιτική συναίνεση για τους περισσότερους ακόμη και σε αυτονόητα πράγματα μπροστά στον κίνδυνο εθνικής καταστροφής, ήταν αδιανόητη. Ήταν πιο εύκολο για πολλούς να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας παρά να στηρίξουν.

Άλλοι επέλεξαν το ρόλο του «προπονητή της εξέδρας». Τους άρεσε για παράδειγμα, εκ των υστέρων βέβαια, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά όχι το πρώτο. Λένε ότι δεν ήθελαν το πρώτο Μνημόνιο, αλλά πανηγυρίζουν για την πρωτοφανή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που οφείλεται στο πρώτο Μνημόνιο. Λες και τα ελλείμματα θα εξαφανίζονταν με κάποιο μαγικό τρόπο. Λες και τα πλεονάσματα γίνονται από μόνα τους, χωρίς κόπο, χωρίς πόνο.

Τι ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια...
Πόσες μαγικές συνταγές που εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο.

-Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την αλλαγή της χώρας. Πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Όχι λευκές επιταγές.

Ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση.
Δεν διαιρεί. Στόχος μας - οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης. Άλλωστε, φίλες και φίλοι, όλοι τους, τον δικό μας πολιτικό λόγο, των τελευταίων ετών, προσπαθούν να αντιγράψουν.

-Αυτά λοιπόν που ξεκινήσαμε ως Κίνημα και ειδικά οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας διετίας διακυβέρνησής μας πρέπει επιτέλους να βγουν από το τέλμα! Από το Open.gov μέχρι την αυτοδιοίκηση. Αυτό έπρεπε και πρέπει να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ – κόκκινη γραμμή στην συνεργασία του με άλλες παρατάξεις.

-Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα κατρακυλάει στον ανορθολογισμό της μυθοπλασίας. Το τι έχει ακουστεί, δεν περιγράφεται. Να θυμηθούμε μερικά; Ότι μας χάριζαν δήθεν δισεκατομμύρια και εμείς τα αρνηθήκαμε. Τι έχουν να πουν όσοι τα έλεγαν αυτά μετά τα όσα βίωσε η Κύπρος;

Ότι «φουσκώσαμε» λέει επίτηδες το έλλειμμα, όταν με τρόμο ανακαλύπταμε κάθε μέρα νέους σκελετούς στην ντουλάπα και σήμερα, κανείς δεν αμφισβητεί το τρομακτικό έλλειμμα 15,6% του 2009. Ότι συνωμοτήσαμε για να μπούμε στον μηχανισμό! Όταν λιώσαμε στην κυριολεξία και να αποφύγουμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους εταίρους αλλά και να πείσουμε τους Ευρωπαίους να μας στηρίξουν με ένα πρωτοφανές πακέτο διάσωσης στην ιστορία όταν μας απέκλεισαν οι αγορές.

Ότι αργήσαμε δήθεν να πάρουμε για 2-3 μήνες μέτρα, όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χώρες που είχαν εφαρμόσει προγράμματα προσαρμογής πολύ πιο πριν, εντάχθηκαν κι αυτές στο Μηχανισμό, θύματα κι αυτές μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης που αδυνατούσε να διαχειριστεί την κρίση.

Ότι αρνηθήκαμε δήθεν προτάσεις για διαφορετική διαχείριση χρέους εξαρχής, όταν όλοι ξέρουν ότι ήμασταν εξαρχής σε διαρκή διαπραγμάτευση είτε για «κούρεμα» είτε για ανάληψη του ελληνικού χρέους από την ΕΕ, όλοι όμως οι εταίροι μας έλεγαν ότι θα συζητηθεί μόνο όταν δείξουμε αξιοπιστία στην προσαρμογή και πορευτούμε κοντά σε πρωτογενή πλεονάσματα;

Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα και τώρα; Όλη η μυθοπλασία, όλες οι θεωρίες συνωμοσίας, ακόμη και των πιο κακόπιστων, γελοιοποιήθηκαν η μία μετά την άλλη από τις εξελίξεις. Η μυθοπλασία δεν είναι τίποτα άλλο από το ναρκωτικό του φοβισμένου. Το φοβισμένο κατεστημένο δημιουργούσε μύθους στον φοβισμένο πολίτη. Για να του πει ότι δεν υπήρχε και κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη χώρα το 2009. Δεν υπήρχαν κακώς κείμενα. Και έτσι να τον αποπροσανατολίσει από το πραγματικό διακύβευμα της εποχής που είναι η διαμόρφωση μίας ισχυρής δημοκρατικής πολιτείας.

-Διαιρέθηκαν οι Έλληνες, επειδή έτσι το θέλησαν οι μυθοπλάστες, σε μνημονιακούς και σε αντιμνημονιακούς. Λες και αυτό ήταν το ζήτημα – το μεγάλο δίλημμα. Λες και υπάρχει κανένας που να θέλει σώνει και καλά Μνημόνια. Δεν απαντούν ούτε στο γιατί χρειάστηκαν, ούτε στο ποιές αξιόπιστες εναλλακτικές υπήρχαν. Μόνο μύθοι.

-Το Αιγαίο και τα νησιά μας σήμερα πλημμυρίζουν από Τούρκους φιλήσυχους τουρίστες.
Διατηρήσαμε τις παραδοσιακές μας σχέσεις με τους άραβες και ανοίξαμε νέους δρόμους με το Ισραήλ. Προωθήσαμε την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη. Μετά από δεκαετίες όλοι ομνύουν στο πιθανό φυσικό αέριο που θα βρούμε. Δικές μας κινήσεις και αποφάσεις – που, πιστέψτε με, και γεωπολιτικά δεν ήσαν απλές.Τι από αυτά θα είχε γίνει αν η Ελλάδα είχε ζήσει μια εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας; Τι από αυτά θα είχε γίνει με την Ελλάδα απόβλητο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

-Μία νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη. Πρώτα στην οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους για όλες τις χώρες της περιφέρειας. Αυτό που έχω ονομάσει «η Μεγάλη Συμφωνία».

Με λίγα λόγια: πιθανό κούρεμα, καλύτερη διαχείριση του χρέους και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, με αντάλλαγμα αυστηρές προδιαγραφές που δεν θα είχαν να κάνουν με μέτρα οριζόντιας μορφής, αλλά μόνο με ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που απαντάνε στα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Μια παραλλαγή δηλαδή της αρχικής ελληνικής πρότασης του 2009. Βασισμένο σε όσα είχα πει το 2009, ότι ναι, λεφτά υπάρχουν εάν γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις - μια πολύ παρεξηγημένη φράση.

-Παλεύουμε για μια προοδευτική Ευρώπη που θα ενώσει τους πολίτες, τους νέους, τις φωνές των λαών για μια δίκαιη, πράσινη δημοκρατική Ευρώπη. Και ο βασικός τρόπος για να το καταφέρουμε είναι η συμμετοχή, η ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στα όσα τον αφορούν. Όταν ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα είχα και αυτό κατά νου.

Ένα δημοψήφισμα βέβαια δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα μιας χώρας. Θα αποτελούσε όμως μία συνειδητή, συλλογική νέα αφετηρία. Θα απαντούσε στην ανάγκη να μιλήσει επιτέλους ξεκάθαρα ο κάθε πολίτης, χωρίς μεσάζοντες, για την ιστορική Συμφωνία που είχαμε εξασφαλίσει στις Βρυξέλλες. Να πάρουν όλοι θέση. Να ακουστεί η συλλογική, ξεκάθαρη φωνή της Ελλάδας πάνω στο μείζον. Να πάψει η αμφισβήτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΕΥΡΩ.

Η πρόταση για δημοψήφισμα όταν ανακοινώθηκε, ήταν η μόνη απάντηση στη παντελή έλλειψη πολιτικής σωφροσύνης και στην κορύφωση της δημαγωγίας. Για αυτό και ξεγύμνωσε τους πάντες.
Πολέμιοι της συμφωνίας των Βρυξελλών άρχισαν να επαινούν τις αρετές της.
Εχθροί του ευρώ άρχισαν να ανησυχούν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή.
Κήρυκες της επανάστασης κατά των αγορών, κραύγαζαν ότι αναστατώσαμε τις αγορές.
Μεγάλοι στα λόγια πατριώτες που κατηγορούσαν εμάς ως προσκυνημένους, άρχισαν να ρωτάνε αν πήραμε την άδεια πρώτα της Μέρκελ.

-Ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ να τις υπηρετώ. Με τις όποιες επιτυχίες και τα ανθρώπινα λάθη.
Όποιες κι αν είναι οι συνέπειες εγώ θέλω να είμαι πρώτα συνεπής στις αρχές που πιστεύω.
Γιατί δεν με κρατάει κανείς. Δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός.
Τις ίδιες αρχές, με την ίδια παρρησία θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο.

Θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δώσω και να κερδίσω μάχες για τον τόπο μου και την δημοκρατία. Και σε αυτούς που με κατακρίνουν που ταξιδεύω, ένα έχω να πω. Λίγοι είμαστε εκεί έξω! Η Ελλάδα χρειάζεται φωνές. Και πρώην Πρωθυπουργούς, και υπουργούς, και δημοσιογράφους, και κάθε επαγγελματία που με την αξία του μπορεί να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που κάποιοι ήθελαν να περάσουν.

Μην κρύβεστε, μην φοβάστε και μην κατακρίνετε αυτούς που δίνουν την μάχη για την Ελλάδα διεθνώς. Παλεύουν απέναντι σε σκληρά στερεότυπα ακόμα και ρατσιστικές νοοτροπίες και είναι μια μάχη αξιοπιστίας που πρέπει άμεσα να κερδίσουμε

Tuesday, September 3, 2013


ΠΑΣΟΚΙΕΣ... ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ!

Από το βήμα του διήμερου πολιτικοεπιστημονικού συμποσίου του ΠΑΣΟΚ μετά τις αρνητικές του αναφορές στον Αριστερό λαικισμό "που ακυρώνει μνημόνια στα λόγια και υπόσχεται να αποκαταστήσει... ό,τι καθήλωνε τη χώρα", πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης: "οφείλουμε παράλληλα να καταγγείλουμε και τον δεξιό λαϊκισμό, αυτούς που επενδύουν στο φόβο που ομνύουν στο αλάθητο της συνταγής, που υποτάσσονται σε κάθε απαίτηση των τεχνοκρατών της τρόικα, που καλλιεργούν παντού μονόδρομους"....
Ξέχασε να πεί οτι για όλα τα παραπάνω καταγγέλω το ΠΑΣΟΚ και τον ευατό μου και αποσύρομαι στο σπίτι μου, να λέω ο,τι θέλω. Για να μην ακούν και διαβάζουν πασοκίες...οι πολίτες.
Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να «προδώσει» τους Έλληνες γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν η Ελλάδα


Τρεις του Σεπτέμβρη σήμερα και το ΠΑΣΟΚ έχειγενέθλια, έστω κι αν τα γιορτάζει στην εντατική με μηχανική υποβοήθηση.

Θα ειπωθούν πολλά πράγματα σε αυτές τις δυο μέρες του εορτασμού από ανθρώπους σοβαρούς, άξιους και πετυχημένους αλλά κι' από πολλούς που η ρήση Κατσιφάρα περί θυρωρών θα τους συνοδεύει πια για πάντα, μιας και δεν μπόρεσαν να προσθέσουν ποτέ στο βιογραφικό τους κάτι πέρα από τη λέξη «ΠΑΣΟΚ».

Δεν μου αρέσουν οι βαθυστόχαστες αναλύσεις σε μέρες επετείων. Η κανονικοποίηση της Πολιτικής συχνά την αποξενώνει από τα υποκείμενα και τα αντικείμενα της, πόσο μάλλον στην Ελλάδα που σχεδόν τίποτα δεν έγινε στην πράξη επειδή το υπαγόρευσε η «σωστή» θεωρία.

Αναζητώντας μια φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου για να συνοδεύσει αυτό το κείμενο, επέλεξα αυτή που μου ήταν πιο γνώριμη από τα παιδικά μου χρόνια. Μεγαλώνοντας στην Πάτρα, στην πόλη των πόλεων του πράσινου μύθου, θυμάμαι τουλάχιστον 2-3 σπίτια γνωστών και φίλων που είχαν στο σπίτι τους αναρτημένη τη σχετική αφίσα, ακόμα και μετά το θάνατο του σπουδαίου Ανδρέα. Για σκεφθείτε το λίγο: πώς θα σας φαινόταν σήμερα αν βλέπατε σε οποιοδήποτε σπίτι αναρτημένη την αφίσα οποιουδήποτε τωρινού πολιτικού αρχηγού; Κι όμως, τότε δεν ήταν παράξενο. Γιατί ήταν ο Ανδρέας, γιατί ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Επιστρέφοντας στα της 3ης χιλιετίας, εκτιμώ ότι η μεγαλύτερη απόδειξη της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ και της ταύτισης του με τη σύγχρονη Ελλάδα ήταν η χρήση του όρου «προδοσία» για την πολιτική επιλογή του Μνημονίου από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον γιο του ιδρυτή αλλά ταυτόχρονα και τον πλέον προοδευτικό ηγέτη στην ιστορία του Κινήματος.

Αν προσέξετε λίγο τις αντιδράσεις από το 2009 μέχρι και σήμερα, θα παρατηρήσετε ότι ενώ τις δύσκολες επιλογές του Μνημονίου τις έχουν πια στηρίξει αρκετές πολιτικές δυνάμεις, μόνο το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του έχουν κατηγορηθεί με τέτοια λύσσα για «προδοσία», ούτε καν ο λαϊκιστής πατριώτης Καρατζαφέρης, πόσο μάλλον ο διαχρονικός εθνικός τυχοδιώκτης Αντώνης Σαμαράς.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ «πρόδωσε» γιατί «από τη Δεξιά το περιμέναμε», γιατί «τους άλλους τους ξέρουμε εδώ και χρόνια». Γιατί όταν ήρθαν τα δύσκολα, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πάλι εκεί γι' αυτούς, να δικαιώσει την εμπιστοσύνη τους, να ερμηνεύσει υπέρ τους το θρυλικό «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία». Γιατί στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους ψηφοφόρους ήταν σχεδόν ερωτική. Γιατί για τους έρωτες του καλοκαιριού μπορείς απλά να δακρύσεις αλλά για τους μεγάλους έρωτες, μπορείς να φτάσεις και στην παράνοια.

Γι'αυτο, πιο πολύ κι από το «θα τον μεθύσουμε τον ήλιο» και το «θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», το «αν θυμηθείς το όνειρο μου» μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρο και για το ΠΑΣΟΚ και για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που για δεκαετίες συμμετείχαν σε αυτήν την ιδιότυπη αλληλεπίδραση μαζί του, με το κόμμα της 3ης του Σεπτέμβρη, με το κόμμα της Ελλάδας.
Δημοσιεύθηκε από Παραπολιτική 

Monday, September 2, 2013



ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ...

Ακατάλληλο, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης αρσενικού, κρίθηκε το νερό στο Νεοχώρι της Χαλκιδικής, ύστερα... από ελέγχους και αναλύσεις που διενήργησε ο δήμος Αριστοτέλη.Ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας ενημέρωσε τους κατοίκους για τα αποτελέσματα των ελέγχων και τους πρότεινε για τις επόμενες ημέρες -έως ότου να λυθεί το πρόβλημα- να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.
«Οφείλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους για τους ελέγχους. Μέσα στον Σεπτέμβρη πιστεύουμε πως θα έχει λυθεί το ζήτημα. Προς το τέλος της εβδομάδας, όμως, θα κάνουμε νέα λαϊκή συνέλευση στο Νεοχώρι για να συζητήσουμε με τους πολίτες τις εξελίξεις», δήλωσε ο κ. Πάχτας.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε μια γεώτρηση της περιοχής και οι αναλύσεις έδειξαν υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό.
Στις σκέψεις των αρμοδίων για την επίλυση του θέματος είναι να χρησιμοποιηθούν τα νερά από τις πηγές και να βρεθεί νέα γεώτρηση.
Βαγγέλη, σε πήραν όλοι στο ψιλό...
Γ










Τη χτυπάνε από δεξιά, τη χτυπάνε από αριστερά αλλά η πολεμοχαρής παραδουλεύτρα του μονάρχη Αντώνη είναι αποφασισμένη να το κάνει λαμπίκο το συριακό μουσταρδόσπιτο. Σαν μυρίσει η ατμόσφαιρα χλωρίνη, βάζει το φακιόλι, πιάνει τη σφουγγαρίστρα όπως πιάνει ο Σταλόνε το αυτόματο στο Ράμπο το 3 (εκεί που σκότωσε τους 1089) και προσπαθεί να *καθαρίσει* με απορρυπαντικό αλτσχάιμερ το ποσοστό του σπιτιού του στις δημοσκοπήσεις. Θα κοψομεσιαστείς αγάπη μου τόσο κάτω που είναι...

Άσε το γκριζομάλη πιλότο με το ρέιμπαν, που τον άφησες δίχως αεροσκάφος, να την κάνει τη δουλειά που την ξέρει παπαγαλία. Εκείνος τουλάχιστον μπορεί να ρίχνει το βράδυ πυραύλους από τη Σούδα, να βγαίνει το πρωί στον Καμπουράκη με μπλουζάκι *make love, not war* και το μεσημέρι να ποτίζει το πρωτοχρονιάτικο δέντρο πούναι ίσα με το μπόι του σφυρίζοντας Βeatles.