Search This Blog

Saturday, August 15, 2020

Μια ακόμα …επατυχία του Εθνικού Κογκρέσου στα Καναδικά Δικαστήρια.!

 Ύστερα από την πρώτη ατυχή δικαστική «νίκη» του Εθνικού Κογκρέσου, επί του Επαρχιακού του Κεμπέκ και τις πολυήμερες, σε όλα τα Ελληνοκαναδικά ΜΜΕ, γιορτές των «εκλεγμένων» ηΓΕΤΩΝ του, ήρθε προχθές και η δεύτερη κατραπακιά στα κεφάλια τους από το ίδιο δικαστήριο το οποιο αποφάσισε ότι τα έξοδα της δίκης επιβαρύνουν τον κερδισμένο της υπόθεσης που μόνο το «Εθνικό» ΔΕΝ είναι.! Και παρ’ όλη τη δεύτερη αυτή σφαλιάρα, οι ίδιοι ηΓΕΤΕΣ, άρχισαν ξανά της γιορτές και τα πανηγύρια, μέσα από τα ραδιοφωνικά προγράμματα του Μόντρεαλ και τις προσκείμενες σ’ αυτούς εφημερίδες..

Το γεγονός αυτό, βέβαια, ΔΕΝ μας εκπλήσσει στο σύνολό του αλλά κατά ένα, μόλις, μέρος  και ειδικά του προέδρου του γιατρού κ. Χαλάτση. Όπως καταλάβατε, ουδόλως  μας εκπλήσσουν οι γιορτές και τα πανηγύρια των πρώην προέδρων, Διδάκτορος κ. Παππά και του απατεωνίσκου κ. Μάνιου καθ’ ότι περιμέναμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά τους αφού έπαψαν προ πολλού να γνωρίζουν τη λέξη ΝΤΡΟΠΗ με τα παράγωγάτης. Διότι αν είχαν έστω και λίγη σχέση με τη λέξη αυτή ΔΕΝ θα τολμούσαν να βγούν από το σπίτι τους με φως της ημέρας και του Ήλιου, αλλά θα κυκλοφορουσαν μόνο νύχτα και κατά προτίμηση σε σκοτεινά σοκάκια.

Γυρίζουμε, τώρα, για λίγο στον πρόεδρο, τον οδοντίατρο κ. Χαλάτση  ο οποίος τους ακολουθεί ως …πιστό υποζύγιο κάνοντάς τους τα χατίρια, ενώ είμαστε σίγουροι ότι -αν και γιατρός- αντιλαμβάνεται τον κατήφορο στον οποιο τον οδηγούν οι εν λόγω δυο … κύριοι.! Ελπίζουμε κάποια μέρα να μας το λόγο που τον κάνει να υπακούει σ’ αυτούς και να γελάσουμε όλοι μαζί. Και τώρα, η νεότερη απόφαση του δικαστηρίου με την οποία τους καταλογίζονται τα δικαστικά έξοδα, για την οποία ρωτήσαμε ένα μαθητή της 5ης δημοτικού και μας είπε ότι όποιος πληρώνει τα έξοδα της δίκης, μόνον ο κερδισμένος της υπόθεσης ΔΕΝ μπορεί να είναι.! Διαβάστε τώρα κι’ εσείς την απόφαση και πείτε μας αν έχει δίκιο ο μαθητής ή κάνει λάθος και μετά τα ξαναλέμε:     

Η Απόφαση του δικαστηρίου για τα έξοδα της Δίκης του Κογκρέσου…

 Έγκριση Εξόδων

 

Σύνοψη

 

1. Στις 14 Απριλίου 2020, ενέκρινα την αίτηση του Αιτούντος, Le Congrès Hellénique du Quebec (“CHQ”): 2020 ONSC 2224

 

2. Το CHQ επιζητά τα δικαστικά έξοδα της αίτησης επί της βάσης μερικής εγγύησης αποζημίωσης, που ανέρχεται στο ποσό των 15,496.93 καναδικών δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των τελών εκταμίευσης και του HST.

 

3. Ο εναγόμενος, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο ( Canadian Hellenic Congress - CHC) έχει τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία υποχρέωση για δικαστικά έξοδα, από τη στιγμή που και τα δύο μέρη είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και η αίτηση βοήθησε ώστε να αποσαφηνιστεί η διοίκηση του CHC και στα δύο μέρη. Το CHC επιπλέον υποστηρίζει ότι η αίτηση του CHQ δεν ήταν απόλυτα επιτυχής.

 

 Ανάλυση

 

4. Στο ζήτημα του κατά πόσον το CHQ πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα, το CHC δεν παρέθεσε οποιαδήποτε απόδειξη για την θέση ότι, όταν και τα δύο μέρη είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, απαλλάσσονται των δικαστικών εξόδων. Η Αίτηση κατέστει απαραίτητη από την θέση του CHC ότι το CHQ δεν αποτελούσε πλέον μέλος του εθνικού οργανισμού και από την αντικατάσταση του από έναν άλλο οργανισμό που δημιουργήθηκε από το CHC. To CHQ δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει με την αίτηση, προκειμένου να αξιώσει τη νομιμότητά του. Στο CHQ επιβλήθηκαν τα δεδομένα νομικά έξοδα για την καταβολή της αίτησης. Επομένως το CHQ δικαιούται των δικαστικών εξόδων.

 

5. Σύμφωνα με την Courts of Justice Act, s. 131(1) [= νόμου περί διοίκησης δικαστηρίων], το δικαστήριο έχει ευρεία διακριτική ευχέρεια όταν καθορίζει την επιβολή δικαστικών εξόδων. Ο τελικός σκοπός της τροποποίησης εξόδων είναι να καθοριστεί ένα ποσό που είναι δίκαιο και λογικό να καταβάλει το ανεπιτυχές μέρος, και όχι ένα ποσό προκαθορισμένο από τα πραγματικά έξοδα που καταβλήθηκαν από τον επιτυχή διάδικο. Το δικαστήριο πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του την αρχή της αναλογικότητας στο  R. 1.01(1.1) of the Rules of Civil Procedure [= κώδικας Πολιτικής Δικονομίας], συνυπολογίζοντας ότι θα πρέπει να εξισορροπήσει την αρχή της αποζημίωσης με το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

 

6. Το άρθρο 57.01(1) του Rules of Civil Procedure [= κώδικας Πολιτικής Δικονομίας] καθορίζει όλους τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από το δικαστήριο προ του καθορισμού των δικαστικών εξόδων:

 

(1)Καθώς ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια, σύμφωνα με το εδάφιο 131 της Courts of Justice Act [= νόμου περί διοίκησης δικαστηρίων] για την επιβολή δικαστικών εξόδων, το δικαστήριο μπορεί να συνυπολογίσει, εκτός από το αποτέλεσμα της εκδίκασης και οποιαδήποτε γραπτή προσφορά συμβιβασμού ή συνεισφοράς,

(0.a)  την αρχή της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένης, εάν υφίσταται, της εκτίμησης του δικηγόρου του μέρους που δικαιούται την αποζημίωση για τα διάφορα έξοδα, καθώς και της αμοιβής του εν λόγω δικηγόρου για τις ώρες που εργάστηκε

(0.b) το συνολικό ποσό που το ανεπιτυχές μέρος θεωρεί λογικό να καταβάλει, σε σχέση με το σημείο της διαδικασίας όπου καθορίζονται τα δικαστικά έξοδα

(a) το ποσό που διεκδικείται και το ποσό που επιδικάστηκε κατά τη διαδικασία

(b) τον επιμερισμό της ευθύνης

(c) το βαθμό πολυπλοκότητας της υπόθεσης

(d) τη σημαντικότητα των ζητημάτων

(e) τη στάση οποιουδήποτε μέρους που μπορεί να προκάλεσε την αδικαιολόγητη συντόμευση ή επιμήκυνση της διάρκειας της διαδικασίας

(f) εάν οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας ήταν:

(ι) αθέμιτη, κακόβουλη, ή μη απαραίτητη, ή

(ιι) προκλήθηκε από αμέλεια, λάθος ή υπερβολική επιφυλακτικότητα

(g) η άρνηση παραδοχής κάποιου μέλους για οτιδήποτε θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη

(h) κατά πόσον είναι δόκιμο να υποχρεωθεί με δικαστικά έξοδα ή περισσότερες κυρώσεις ένα μέρος 

(ι) προκάλεσε περισσότερες εκδικάσεις για αξιώσεις που θα μπορούσαν να εκδικαστούν σε μία δίκη

(ιι) κατά την υπεράσπιση, διαχωρίστηκε αναίτια από κάποιο άλλο μέρος ιδίου συμφέροντος, ή χρησιμοποίησε άλλον δικηγόρο, και

(i)  οποιοδήποτε άλλο ζήτημα σχετιζόμενο με τα δικαστικά έξοδα

 

7. Το εν λόγω ζήτημα αφορούσε την ερμηνεία του καταστατικού και των εσωτερικών κανονισμών του CHC, γεγονός που το κατέστησε εξαιρετικά περίπλοκο. 

 

8. Το CHC παρέσχε αρκετά  επιχειρήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του CHQ και κατά πόσον η αίτηση έχει παραγραφεί. Αν και το CHQ δεν επέτυχε όλη την παραγραφή χρέους που επιζητούσε, δικαιώθηκε σε όλα τα ζητήματα.

 

9. Η περιγραφή των εξόδων του CHC ανέρχεται στο ποσό των  $26,931, συμπεριλαμβανομένων εκταμιεύσεων και του σχετικού φόρου (HST). Επομένως το CHC υπολόγιζε να καταβάλει παρόμοιο αντίτιμο σε περίπτωση μη δικαίωσης.

 

10. Βρίσκω ότι τα έξοδα του CHQ είναι λογικά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά ζητήματα που τέθηκαν από το CHC. Και τα δύο μέρη διενήργησαν εξετάσεις κατ’ αντιπαραβολή. Το CHQ καταθέτει ότι δεν έχει συμπεριλάβει κάποια έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας καταβολής των εξόδων. Επίσης επισημαίνω ότι η πρώτη ακροαματική διαδικασία διεκόπει, λόγω της διάρκειας της αγόρευσης του CHC.

 

11. Με βάση τις ανωτέρω εκτιμήσεις, βρίσκω ότι ένα δίκαιο και λογικό ποσό για τα έξοδα, στη βάση της μερικής αποζημίωσης είναι το  $15,496.93. Κατά συνέπεια, καθορίζω το ύψος του κόστους σε $15,496.93, συμπεριλαμβανομένων εκταμιεύσεων και του σχετικού φόρου (HST).

 

12. Αυτή η επιδίκαση του ποσού είναι σε ισχύ ως απόφαση του δικαστηρίου από την ημερομηνία έκδοσής της, χωρίς την ανάγκη επιπλέον εντάλματος. Παρόλα αυτά, ο συνήγορος μπορεί να υποβάλει ένα προσχέδιο εντάλματος μέσω της δικαστικής γραμματέως μου στη διεύθυνση roxanne.johnson@ontario.ca

 

Friday, August 14, 2020

Πτυχίο μικρο-ϊο-λόγου απέκτησε ο Σωτήριος.!!!

Ύστερα από 6 σχεδόν μήνες «κλεισούρας» και …προσευχής, έναν καινούριο επιστήμονα απόχτησε ο ελληνισμός του Καναδά.! Πρόκειται για τον αρχιεπίσκοπο Σωτήριο ο οποίος μελετώντας εντατικά, όλο αυτό το διάστημα, κατάφερε να λάβει το πτυχίο του ϊολόγου και να αρχίσει μάλιστα και τις …επιστημονικές του διαλέξεις, δι’ αλληλογραφίας,  προς τους πιστούς χριστιανούς οι οποίοι τον ρωτούν για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και, ειδικότερα, τον τρόπο μετάδοσής του στον άνθρωπο.!(Αν μας έλεγε σε ποιούς απευθύνεται το …κήρυγμα, θα ήταν καλύτερη-πληρέστερη η ενημέρωσή μας, αλλά ας είναι, θα μάθουμε…)

Παρακολουθήστε τώρα όλη τη γραπτή διάλεξη του Σωτηρίου, ο οποίος μπορεί να μη τα κατάφερε τόσο -εως καθόλου-καλά στη Θεολογία, αλλά έγινε ξυράφι στην ϊολογία, και την λαβιδολογία, μέσα σε μόλις 6 μήνες και τα ξαναλέμε.!!!

 Αγαπητοί εν Κυρίω,

 Ευχαριστώ για την επιστολή σας, αναφορικά με την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας.

 Πιστεύω, ὀτι πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη Θεία Κοινωνία με τον τρόπο μετάδοσής της. Το μυστήριον είναι η Θεία Κοινωνία, δηλαδή το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Το μυστήριο είναι μυστήριο και δεν εξηγείται, ούτε χρειάζεται αποδείξεις. Η μόνη απόδειξη είναι το να ζει ο πιστός το μυστήριο με την πίστη του. Από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού ουδέν μικρόβιο μεταδίδεται.

 Η Εκκλησία μας στην δισχιλιετή ιστορία της έχει χρησιμοποιήσει διαφόρους τρόπους μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας. Εσωκλεἰω τον εκατοστό πρώτο (101) ιερό κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου το 691-2 μ.Χ., για να ιδείτε τί επιτρέπεται και τί δεν επιτρέπεται. Δυστυχώς, ο κανόνας αυτός παρεκάμφθη -μόνο ο Θεός γνωρίζει πώς και γιατί- και επεκράτησαν πρακτικές μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, οι οποίες δεν συμφωνούν με τον ιερό αυτό κανόνα.

 Η ουσία είναι ο xριστιανός να πιστεύει στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Να το λαμβάνει και να το ζει χωρίς να επηρεάζεται από τον τρόπο με τον οποίο η Θεία Κοινωνία μεταδίδεται. Δεν χρειάζεται να γράψω περισσότερα. Ὀποιος είναι πιστός, ταπεινός και όντως ζει το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν χρειάζεται να ακούσει τίποτε άλλο, παρά με πολλή πίστη να λαβαίνει και να ζει το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

 Η λέξη λειτουργία είναι αρχαία ελληνική και σημαίνει έργο του λαού. Όποιος τελεί Θ. Λειτουργία και δεν δίδει Θεία Κοινωνία στον λαό (τους ορθοδόξους χριστιανούς) κάνει μεγάλη αμαρτία.

 Πάλι σας ευχαριστώ, γιατί είχατε την καλοσύνη, αλλά και κάνατε τον κόπο να μου γράψετε. Προσεύχομαι για σας, παρακαλώ προσεύχεσθε και σεις για μένα.

 

Συνημμένα αποστέλλονται:
1) Ο 101ος κανόνας της Πανθέκτης Οικουμενικής Συνόδου
2) Άρθρο του καθηγητή Λειτουργικής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή.

 Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

 Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ