Search This Blog

Friday, December 13, 2013

The NEP and MCC Conference



The National Ethnic Press and Media Council of Canada Hosted their 2nd Professional Development Conference and Training Seminar 2013 in Journalism on December 6 to 8,  2013
The event took place at Seneca College in Toronto.
To this unique professional learning and skills development offering and opportunity, the NEPMCC wishes to thank the Government of Canada through the Canadian Periodical Fund of the department of Canadian Heritage for their belief in and financial support of this project.

The goal during this training seminars was,to learn new professional skills, to leverage compatibility advantage by creating uncontested market space, to truly be Canada's dominant press and media freedom advocacy voice that resonates locally,nationally and world- wide in the definition of democracy.Participants took the opportunity,to learn new ways to create and define their goals and they had the opportunity to affirm and shape their professional competence,viability and competitive capability and capacity.
The main speakers at the Gala dinner were, Chris Alexander, Minister of Citizenship and  Immigration, the mayor of Markham Ontario Mr. Frank Scarpitti,and Jim Karygiannis, Liberal MP.
For NEPMCC  ''Canada's Other Voices''
Peter Galiatsos 

Τους καταλάβαμε

Αντιθέτως, προσωπικά με εντυπωσίασε - για μία ακόμη φορά - το επίμονο «στήσιμο» που κάνει ένα, ορισμένο, κόμμα στον Γιώργο. Ο στόχος προφανής. Να καταγραφεί το όποιο σκηνικό με ένα κινητό, να ανέβει στη συνέχεια στο YouTube, να το πάρουν τα διάφορα site στην Αθήνα (και όχι μόνο) και να γίνει η σχετική σπέκουλα εις βάρος του. 

Το «καινούργιο» συνέβη στο Μάντσεστερ. Από μία κατάμεστη αίθουσα, ένας φώναξε στον Γιώργο, την ώρα που αποχωρούσε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, «ρε Καραγκιόζη». Ακολουθήθηκε η γνωστή διαδικασία, και βγήκαν οι τίτλοι: «Αποδοκιμασίες εις βάρος του Γιώργου στο Μάντσεστερ». Καλά, δεν έχουν βαρεθεί; Και τι φαντάζονται; Οτι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί όλο αυτό; Έλεος, πια...
Γ.Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

Thursday, December 12, 2013

Μανιφέστο Παπανδρέου:

 Όσο αναλωνόμαστε στην Ευρώπη με την κρίση, η Ιστορία μας ξεπερνά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Science Po με θέμα «Δημοκρατία στην Ευρώπη: Με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές» καθώς αποτελεί ένα συνολικό μανιφέστο για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Παραδοσιακά η Ευρώπη ήταν μία «δύναμη καλού» υποστηρίζοντας τέτοιες ανθρωπιστικές αξίες. Οι Ασιάτες, ωστόσο, παρότι θετικά διακείμενοι στα κεκτημένα μας, όσο αφορά τη διατήρηση της Ειρήνης στην ήπειρό μας, δεν θα μας περιμένουν.

Η επιρροή μας στον κόσμο, στο ποιες αξίες θα κυριαρχήσουν στις μελλοντικές δομές διακυβέρνησης, εξαρτάται από την επιτυχία του δικού μας μοντέλου διακυβέρνησης.

Και σήμερα αυτό τίθεται σε αμφιβολία. Το ίδιο και στις ΗΠΑ, όπου συχνά, με έκπληξη, βρισκόμουν αντιμέτωπος με ερωτήσεις, όπως: «Είναι η Δημοκρατία το σωστό πολίτευμα» ή «μπορεί να δουλέψει σωστά η Δημοκρατία;». Ίσως αυτές οι ερωτήσεις είναι σημεία των καιρών.

Ήμουν και στην Τουρκία πρόσφατα. Εκεί συναντήθηκα με την Συριακή αντιπολίτευση, πολλούς Άραβες πολιτικούς, την Αραβική Λίγκα, με ακτιβιστές της κίνησης για το Πάρκο Γκεζί που κινητοποίησαν μεγάλο αριθμό νέων ζητώντας περισσότερη και βαθύτερη Δημοκρατία. Όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχειρούν να εκδημοκρατίσουν ή να εμβαθύνουν τις δημοκρατικές πρακτικές στις κοινωνίες τους.

Παρόλα αυτά αισθάνθηκα την απουσία της Ευρώπης. Και δεν εννοώ επίσημους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εννοώ την παρουσία της πλήρους ισχύος της Ευρώπης και των ιδεών που αντιπροσωπεύει. Την βοήθειά μας στους γείτονες στους ζωτικής σημασίας αγώνες τους ειρηνική μετάβαση. Μια μετάβαση σε πιο ελεύθερες και ανοικτές κοινωνίες. Το τι τελικά θα συμβεί σε αυτές τις κοινωνίες θα έχει ιδιαίτερες συνέπειες και στις δικές μας ζωές.

Όσο εμείς αναλωνόμαστε με την κρίση στην Ευρώπη, η Ιστορία μας ξεπερνά.
Θα σημειώσω επίσης ότι, η Ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι βέβαια απλά μια «σπατάλη χρόνου» αλλά ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης έχει υπονομεύσει τις βασικές αξίες που αντιπροσωπεύουμε. Και γι’ αυτό έχουμε αποδυναμώσει τις αξίες μας και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Από την προσωπική μου εμπειρία, η αντίδρασή μας, ως Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της κρίσης, χαρακτηριζόταν περισσότερο από φόβο και άγνοια. Γίναμε εσωστρεφείς, αμυντικοί. Επιλέξαμε να βρούμε καταφύγιο στο δόγμα της «λιτότητας» αντί να σκεφτούμε κριτικά και με φαντασία να αναζητήσουμε τον ρεαλισμό πιο αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων.

Εναποθέσαμε τη μοίρα μας σε αρχιερείς και μάγους – σήμερα τους αποκαλούμε τεχνοκράτες – αντί να πιστέψουμε στο δυναμικό των κοινωνιών μας. Αφήσαμε την πρωτοκαθεδρία στον πιο ισχυρό, τη Γερμανία στην περίπτωσή μας, αντί να εμπιστευτούμε συλλογικά τα έθνη και τους πολίτες μας. Και όταν το πρόβλημα έγινε πιο πολύπλοκο και ο πόνος εντονότερος, ψάξαμε για αποδιοπομπαίους τράγους αντί να αντιμετωπίσουμε τα αληθινά προβλήματα της Ένωσής μας.

Γι’ αυτό και επιχειρηματολογώ πως η κρίση στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο δημοσιονομική, οικονομική, ούτε καν μόνο θεσμική.

Είναι κρίση Πολιτικής. Είναι κρίση Δημοκρατίας. Πολλοί εδώ είστε Ευρωπαίοι πολίτες και όσοι δεν είστε αντιλαμβάνεστε πως η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών της.
Τι σημαίνει για σας η Ευρώπη σήμερα; Ποιες αξίες αντιπροσωπεύει; Είναι ακόμα επίκαιρη;
Αν δυσκολεύεστε να καταλήξετε σε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι.

Ένας Ισπανός φοιτητής μου είπε το εξής:

«Οι γονείς μου ήταν 25 ετών όταν έπεσε η δικτατορία στην Ισπανία. Περίμεναν μία διαφορετική, δημοκρατική Ισπανία. Η Ευρώπη ήταν που εγγυήθηκε αυτή τη Δημοκρατία και έφερε ευημερία. Παρόλα αυτά, σήμερα νιώθουν αποδυναμωμένοι, δεν αισθάνονται πλέον να ελέγχουν τη μοίρα τους».

Στη σημερινή ΕΕ των 28 μελών, περίπου ο μισός πληθυσμός που ζει σήμερα σε περιβάλλον Δημοκρατίας, ζούσε σε δικτατορίες. Η ΕΕ ήταν βασικός πυλώνας της μετάβασης. Γι’ αυτό και επιμένω πως η ηγεσία της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει την κρίση ως μια ευκαιρία αναζωογόνησης της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Tuesday, December 10, 2013

ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΗΚΕ ΧΘΕΣ

Επίτιμη Διδάκτωρ του 
Πανεπιστημίου Αθηνών

η  κ. Margaret Atwood
Σε μια επιβλητική τελετή μέσα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, η απονομή του τίτλου της επίτιμης διδάκτορος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην κυρία Margaret Atwood.

Ως γνωστόν, η κα Atwood θεωρείται τα τελευταία χρόνια η κορυφαία Καναδή συγγραφέας, ποιήτρια, μυθιστοριογράφος και κριτικός με ογκώδες, πολυβραβευμένο και πρωτότυπο έργο, το οποίο έχει γοητεύσει τον κόσμο διεθνώς.

Την απονομή έκανε, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά κου Ελευθέριου Αγγελόπουλου και του Έλληνα Γενικού Προξένου στο Τορόντο κ. Δημήτρη Αζεμόπουλου, αντιπροσωπεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενη από την καθηγήτρια Αρχαιολογίας κυρία Ελένη Μαντζουράνη, Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος και την κυρία Μαίρη Κουτσουδάκη, καθηγήτρια Αμερικανικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους ηγετικοί παράγοντες της Ομογένειας, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, επιχειρηματίες, Έλληνες φοιτητές στα Πανεπιστήμια του Τορόντο και πλήθος θαυμαστών της μεγάλης Καναδής συγγραφέως.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που απονέμεται διδακτορικό δίπλωμα στην κα Atwood, η οποία σε μια μεστή περιεχομένου ομιλία της, μετά το τέλος της τελετής περιένδυσης, μαγνήτισε το κοινό με την ειλικρινή αγάπη και τις γνώσεις της για τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και τη προσφορά του στην Ανθρωπότητα.

Να πούμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας της, η κα. Margaret Atwood έχει βρεθεί υποψήφια ή έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία στον Καναδά και στο εξωτερικό, όπως το βραβείο Premio Mondello (1997), το Commonwealth (1987, 1994), το Booker (1989, 1996, 2000, 2003, 2005, 2007), και το Orange (2001, 2004). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

H εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των συμμετασχόντων σε αυτή ως μοναδική στην Ιστορία της Ελληνικής Παροικίας στο Τορόντο και έδωσε ένα ηχηρό θετικότατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Απο το Γ. Προξενείο Τορόντο

(Σημείωση Αντίποδα:
"Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους ηγετικοί παράγοντες της Ομογένειας,"
γράφει μεταξύ άλλων ο κ. γενικός, αλλά απ' ότι γνωρίζουμε απουσίαζε η ...αφρόκρεμα των ηγετών μας, δηλαδή τόσο η ηγεσία του εθνικού κογκρέσου όσο και του επαρχιακού.!
Αν ο κ. Αζεμόπουλος τους κάλεσε αλλά ένεκα άλλων σπουδαιότερων υποχρεώσεων τους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, έχει καλώς, Εάν όμως ο γενικός πρόξενος ΔΕΝ τους προσκάλεσε, ενθυμούμενος εκείνη την περσινή ομολογία τους ότι ΔΕΝ τους θέλει ΚΑΝΕΝΑΣ, τότε τι να πω, δεν έχω γνώμη...

Λέγεται, πάντως, ότι οι εξ' Αθηνών πανεπιστημιακοί επέμειναν μέχρι ...κεραίας στην απαραίτητη παρουσία των δυο αυτών "ηγετών" της ομογένειας, σε σημείο που παραλίγο να ακυρωθεί η απονομή του τίτλου.!!! Βέβαια...)

SPARTAN TV1-PETER GALIATSOS

Ένα μικρό δείγμα -εισαγωγή, από τη δράση του  
ETHNIC MEDIA ASSOCIATION 
και την εκδήλωση του π. Σαββάτου.

Monday, December 9, 2013

Περί ηγετών ο λόγος...

Οι ηγέτες εκλέγονται ή διορίζονται στη θέση αυτή για να παίρνουνε τις σωστές και γρήγορες, αποφάσεις, όταν πρέπει για το καλό του λαού.
Στην Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, ο πρόεδρος Αντώνης Αρτεμάκης και ο αντιπρόεδρος Νίκωνας Γεωργακόπουλος με την τελευταία τους απόφαση έδειξαν ότι ΔΕΝ κάνουν τις σωστές επιλογές για το καλό του οργανισμού.
Τους προτάθηκε τελευταία να αναθέσουν σε έναν πεπειραμένο γνωστό παροαγωγό, την διοργάνωση του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν της Κοινότητας και αυτοί αρνήθηκαν.!
Τους πρότεινε, δηλαδή, ένας επαγγελματίας του είδους, να συνδιοργανώσουν μαζί και αντάμα τον χορό της πρωτοχρονιάς κι’ αυτοί του είπαν όχι.! Είπαν δηλαδή όχι σε έναν άνθρωπο ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα απόδειξε τις ικανότητές του αφού κατάφερε να γεμίσει μια αίθουσα των 700 θέσεων με μόλις 250 ανθρώπους.! Και μάλιστα αποδεδειγμένα αφού στην εφημερίδα του που κυκλοφόρησε την ίδια μέρα, είχε δυο φορές την ανακοίνωση “SOLD OUT”…
Δεν νομίζετε, λοιπόν, αγαπητοί μου αναγνώστες ότι ο Νίκωνας και ο Αρτεμάκης ...σαμποτάρουν την Κοινότητα, με παρόμοιες αποφάσεις;
Το χειρότερο είναι το ότι διέρρευσαν σε διάφορα βλογκς την προσφορά του «ατζέντη» λέγοντας ότι «πήρε τον ...πούλο».! Ντροπή τους... Με το δίκιο του αφρίζει και ξαφρίζει από το κακό του ο μεγαλοεκδότης-δημοσιογράφος...
Ούτε την πετυχημένη απλήρωτη εκδήλωσή του στο Χιλτον δεν εκτίμησαν οι αθεόφοβοι...
Ζητώ σήμερα κιόλα από τη θέση ετούτη να μπει το θέμα στην ατζέντα της επόμενης Γ. Συνέλευσης, για τα περαιτέρω... Και αν χρειαστεί θα επανέλθω.

Sunday, December 8, 2013

ΜΕΡΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΤΩΝ TGB ΜΕ ΤΙΤΛΟ...


Αυτός μας αποκάλεσε ηλίθιους 
και βλάκες;
POSTED BY TORONTO GREEKBLOGGERS

Αυτός εδώ στ' αριστερά, ο έγκυρος, ο ενυπόγραφος, αυτός με το πενάκι, αυτό το αστέρι του 21ου αιώνα, αποκάλεσε εμάς ηλίθιους;
Κι εμείς σίγουρα θα χεστήκαμε. Μας είπε το "νεο-εκκολαυθέν πενάκιον" βλάκες, κι εμείς, όσο να 'ναι, μια στεναχώρια τη φάγαμε. Ένα ζόρισμα το 'χουμε.

Κοιτώντας την φωτογραφία σου, βγάζουμε θλιβερά συμπεράσματα αγαπητέ Κώστα. Έχεις ένα χαμόγελο ηλίθιο, που θυμίζει Σαρτζετάκη στο απόγειο της πτώσης του.

Έδειξα τη φωτογραφία σου στο γηροκομείο την περασμένη βδομάδα σε έναν παππού, και καταχάρηκε. «Βρε τον αφιλότιμο, καθόλου δεν γέρασε, ακριβώς έτσι ήταν και τότε που νεαροί ακόμη, παίζαμε μαζί μπάλα. Μήπως είναι από τότε τραβηγμένη;».
Τι του θύμησες! Ενάμισι αιώνα πίσω τον πήγες!

Πάντως, από ανθρώπους της ηλικίας σου και της πληθώρας πτυχίων σου, περιμέναμε περισσότερη σοφία, και λιγότερη "σαχλαμαρίτιδα".

Όμως, όπως λένε κι όλοι οι σοφοί επιστήμονες της γης, «ακόμη και η δυσφήμηση, αποτελεί είδος διαφήμισης», κι εσύ μας διαφήμισες δωρεάν για ακόμη μία φορά κατ'ονομάζοντάς μας. Σε ευχαριστούμε θερμά, κι ας ήταν άλλη φυσικά η "οφθαλμοφανέστατη" πρόθεσή σου. Επίσης, σε ευχαριστούμε και που μας διαβάζεις.
Όσο να 'ναι, είναι διπλή τιμή να σε διαβάζει κάποιος καθημερινά και αδιαλείπτως, ενώ σε αποκαλεί βλάκα και ηλίθιο επί σειρά εβδομάδων, φάσκοντας και αντιφάσκοντας. Σωστός;

Τώρα, το να πει κάποιος την σήμερον "βλάκα" η "ηλίθιο" κάποιον άλλο, είναι κάτι το συνηθισμένο και πανεύκολο.
Άρα, δεν μετράει "τι" λέει κάποιος, αλλά "ποιός" το λέει.

TA FILARAKIA...


ΤΟ Πολιτιστικό τμήμα της ΕΚΤ σας καλεί σε μία διαφορετική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2014 στο Πολυμενάκειο, από τις 2:30 μ.μ. μέχρι και 4:30 μ.μ.
Σκοποός της προσπάθειας είναι να διδάξει στα παιδιά μας τις παραδόσεις των Χριστουγέννων. "Γίνε το φιλαράκι μου" λοιπόν, μιά προσπάθεια που αξίζει να την αγκαλιάσουμε πηγαίνοντας τα παιδιά μας στην Κοινότητα.
The GCT Department of Cultural Affairs presents "Come Make a Christmas Ornament With Me" as one of the "Be My Greek Filaraki" events. Learn how to make traditional Greek ornaments! You can register by telephone at 416.425.2485 or by email to nancy@greekcommunity.org