Search This Blog

Saturday, March 19, 2016

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκκλησία (3)



Ανθρώπινα δικαιώματα έχουν οι κανα-δυό που ξέρουν (ή νομίζουν ότι ξέρουν) κάτι απ’ τη θρησκευτική τους παράδοση και ταυτότητα, αλλ’ επίσης  και η συντριπτική πλειονότητα που έχει μεσάνυχτα! Αν μάλιστα πάρουμε στα σοβαρά και θεωρήσουμε τον αναλφαβητισμό σαν κοινωνική πληγή (όπως είναι), κι’ αν δούμε την κατάσταση μας απ’ τον στόχοεναντίον του αναλφαβητισμού που τα Ηνωμένα Έθνη εξήγγειλαν για την δεκαετία του 1990-2000, ή αν πάρουμε στα σοβαρά τον παράγοντα των δικαιωμάτων και των νέων, τότε πρώτ’ απ’ όλους έχουν δικαιώματα οι νέοι που χρειάζεται να ξέρουν κάτι απ’ την ταυτότητα, την πίστη και τις ρίζες τους και μάλιστα στο περιβάλλον και στη γλώσσα της ζωής και της καρδιάς τους—οποιαδήποτε είναι αυτή η γλώσσα…
Ανθρώπινα δικαιώματα έχει ο κάθε ιερεύς, αλλ’ επίσης κι’ εκείνος που δεν ξέρει πού του παν τα τέσσερα, από αρχαία ή κι’ από τα νέα Ελληνικά, από λειτουργικό και από Θεολογία. Είναι και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον τελευταίο, εφ’ όσον τον χειροτόνησαν, να του εξασφαλίζεται κάποια υποστήριξη και επιμόρφωση να μη ωθείται και να μη εξαναγκλαζεται να κοροϊδεύει τη συνείδησή του, την ιερατική αξιοπρέπεια, τους ανθρώπους και τον Θεό μα παθητικές αποστηθίσεις (κι’ αυτές στραβές), με σολικισμούς και λεκτικές ανοησίες που γίνονται κατόπιν χιούμορ, ή με μια προφορά ξένη εντελώς απ’ αυτήν που ανατράφηκε, που μορφώθηκε και που χρησιμοποιεί στη ζωή του… Ναι είναι και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μη γελοιοποιείται και να μη εκτίθεται ! (συνεχίζεται…)

Friday, March 18, 2016

Έφυγε ο Νίκος Πιλατέρης

Greek Community Of Toronto's photo.
H Ελληνική Κοινότητα Τορόντο θρηνεί ένα δικό της άνθρωπο. Ο Νίκος Πιλατέρης διετέλεσε Πρόεδρος του Πολιτιστικού τμήματος και Πρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας επί σειρά ετών και διέπρεψε επιτελόντας ένα σημαντικό έργο. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ο Νίκος Πιλατέρης απεβίωσε περιστοιχισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια την Πέμπτη ,17 Μαρτίου ,2016 σε ηλικία 66 ετών .Αγαπημένος σύζυγος της Σούλας για 44 χρόνια , στοργικός πατέρας του γιού του Peter, της κόρης του Nancy και του γαμβρού του Steve, πιστός κουνιάδος (γαμπρός) του Κώστα, αγαπητός αδελφός των Freda και Mike και των οικογενειών τους και αγαπημένος παππούς του Δημητρίου Νικολάου, θα λείψει πολύ στην οικογένειά του και στους φίλους του.
Η μεγάλη καρδιά του Νίκου και ο ευγενικός και γενναιόδωρος χαρακτήρας του θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας καθώ προσέφερε ακούραστα στην κοινότητα μέσα από την εθελοντική του εργασία με το Ποδόσφαιρο Νέων και την ΕΚΤ.
Ο Νίκος μετανάστευσε στον Καναδά από τη Ρόδο στην ηλικία των 17 . Εργάστηκε και σπούδασε σκληρά προκειμένου να αποκτήσει πτυχίο M.Sc. ως Πολιτικός Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Εργάστηκε ως επαγγελματίας Μηχανικός στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο για πάνω από 40 χρόνια.
Οι φίλοι μπορούν να επισκεφτούν την Κυριακή 20 Μαρτίου ,2016 από 1-3 και από 6-9 μ.μ στο Γραφείο Κηδειών Dixon-Garland Funeral Home 166 Main St. N., Markham (Hwy 48). Η νεκρώσιμη ακολουθία είναι την Δευτέρα 21 Μαρτίου ,2016 στις 11 π.μ. στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Νεκταρίου στο 1223 Dovercourt Rd., Toronto. Δωρεές μπορούν να γίνουν στο Brain Tumour Foundation of Canada (https://www.braintumour.ca) ή στο Lymphoma Canada (http://www.lymphoma.ca).


Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκκλησία (2)



Και τώρα στο συγκεκριμένο επίπεδο. Συνολικά σαν Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στον Καναδά, η επίδοση μας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι χαμηλή, αν όχι ανύπαρκτη. Σε σύγκριση μάλιστα προς την όλη νοοτροπία του Καναδά και τα επιτεύγματα του, η διαφορά είναι αβυσσαλέα. Το χειρότερο δε είναι ότι δικαιολογούμε την καταστρατήγηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το επίχρισμα της πίστεως μας, της παραδόσεως τάχα, των κανόνων και της εκκλησιαστικής ευταξίας, ενώ όλα αυτά στην πραγματικότητα είναι προπύργια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρχών αξιοπρεπείας. Όχι μόνο, λοιπόν, καταστρατηγούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισορροπία, αλλά και γελοιοποιούμε ό,τι πιο άγιο, ό,τι πιο ιερό πιο θεμελιώδες έχει να επιδείξει η Ορθόδοξη πίστη κα παράδοση μας στον τομέα αυτό!
Παραδείγματος χάριν: ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όσοι νομίζουν ότι μιλάνε αρχαία ελληνικά (και υπογραμμίζω το αρχαία – αν υπάρχει κανείς απ’ αυτούς!), αλλά επίσης και όσοι δεν μιλάνε! Αυτοί οι τελευταίοι έχουν δικαίωμα τουλάχιστον να καταλαβαίνουν τι προσεύχονται. Και μια και κανείς μεν δεν μιλάει, αλλά ελάχιστοι καταλαβαίνουν κουτσά-στραβά μερικά αρχαία ελληνικά (ή νομίζουν ότι καταλαβαίνουν), είναι αναγκαίο και δίκαιο να προστατευτούν τα δικαιώματα και αυτών των ελαχίστων, και να ισορροπηθούν με τα δικαιώματα του συνόλου… (συνεχίζεται…)

1.275 δολάρια για μια κηδεία στον Άγ. Ιωάννη.!!!


Διαβάστε ποια «πράματα και θαύματα» γίνονται από ιερείς της Κοινότητας ύστερα, προφανώς, από διαταγή του …ιεράρχη μας μητροπολίτη Σωτηρίου… Ομογενής μας πήγε στον ιερέα του Αϊγιάννη για να κανονίσει τα της κηδείας της μητέρας του και ο αθεόφοβος του ζήτησε 600 δολάρια για την Μητρόπολη, 400 δολάρια για τον εαυτό του (μαζί με τον ψάλτη) και 275 δολάρια για να γίνει –προφανώς η απελθούσα – μέλος της εκκλησίας.! Δηλαδή 1.275 $ για την κηδεία μιας μακαρίτισσας.!!!
Οι συγγενείς απευθύνθηκαν σε 2-3 μη Κοινοτικές εκκλησίες οι οποίες τους ζήτησαν 375 $ ποσό που

Απάντηση σε σχόλιο:




Όχι αγαπητέ, ΔΕΝ συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω. Θεωρούνται λίγο …παραπάνω μικροί όσοι νομίζουν ότι μπορούν να φιμώσουν τον Αντίποδα. Ειδικά ο Σωτήριος και οι περί αυτόν…
Μόνο κάποια εκατομμύρια ιοί της γρίπης το κατάφεραν, αλλά κι’ αυτοί ελπίζουμε προσωρινά, αφού ο βομβαρδισμός τους από τις …πυρηνικές κεφαλές της φαρμακοβιομηχανίας κατάφεραν να τους …αναχαιτίσουν, όπως όλα δείχνουν... Έτσι, λοιπόν, δειλά- δειλά  θα βρούμε σύντομα το δρόμο μας.!!!
Στον άλλο φίλο, το Χρήστο, έχω να του προτείνω να προσπαθήσει να γράψει αυτός κάποια σχόλια ή απόψεις του σε διάφορα θέματα, όταν είναι υγιής  και θα υπομείνουμε τις μέρες που ίσως αρρωστήσει…Πάντως είμαστε εδώ ...ακόμα.!