Search This Blog

Saturday, October 19, 2013

Εκδήλωση σφραγίδων…


Κοσμοσυρροή, σήμερα το βράδυ, στην μΕΓΑΛΗ εκδήλωση των …οργανώσεων- σφραγίδες στο υπόγειο του Αϊ Γιάννη , μπας και εξοικονομηθεί  κανένα ενοίκιο για τα γραφεία του πεθερού ο οποίος όλο και φωνάζει… Βλέπεις, τα χιλιάρικα των νέο-ερχόμενων Ελλήνων δεν φτάνουν, διότι ο αρκάς κρατάει για πάρτη του την μερίδα του λέοντος-αλλιώς τι στο διάολο Αρκάς θα ήταν.!!! Ας είναι όμως, αφού ο «Ανατέλλον  αστέρας» και επίδοξος …Μακεδονάρχης,  χρησιμοποιεί ακόμα το σύλλογό «του» για να προβάλει την αφεντομουτσουνάρα του…
Μπράβο παιδιά, συνεχίστε το θεάρεστο έργο σας. Είστε εξ’ άλλου οι μόνοι ηΓΕΤΕΣ που μείνατε στην παροικία, φυσικά με τον Αντώνη και τον Ερμή. Εσάς θέλει ο λαός, προχωρήστε…
Απ’ ότι μαθαίνω, σήμερα παρουσιάζεται για πρώτη φορά δημόσια και η επόμενη «πρώτη» κυρία προέδρου των Ελλήνων του οντάριο ή του Καναδά, θα σας γελάσω…

Αυτά…

ΞΕΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


Hell Bad News

POSTED BY TORONTO GREEKBLOGGERS

"Με ένα χαστούκι σου
ήρθα να σ' αγαπήσω
και στο εξής εγώ
στο πλάϊ σου να ζήσω
χτύπα σατράπη μου.."

Θα μου πεις τώρα εσύ που με διαβάζεις, τι με έπιασε και το έριξα στο παλιό λαϊκό. Είναι αλήθεια, πως με εμπνέουν κάποια πράγματα, π.χ. το τόσο ξύλο που πέφτει σε μια "γνωστή" παρέα.

Βασικά, εμείς οι μεγάλοι και έγκυροι δημοσιογράφοι, κάνουμε ένα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα. Και λέμε επικίνδυνο, γιατί τρώμε πολύ ξύλο ρε παιδάκι μου.
Πάμε σε κάποιο μαγαζί στη Ντάνφορθ για παράδειγμα, και ο άλλος μας πατάει μια σφαλιάρα τόσο σβουριχτή και τόσο καλλιτεχνική, που συγκινούμαστε, και μας πιάνουν τα κλάματα. Βέβαια, μετά τον γλείφουμε ασταμάτητα, για να δείξουμε απ' τη μια στον κόσμο ότι και καλά δεν τρέχει τίποτα και πάλι φιλαράκια είμαστε, κι από την άλλη, μπας και μας λυπηθεί ο "καρπαζώνω άγρια άμα ακούω μαλακίες" και μας ξαναμιλήσει.

Από την άλλη πάλι, αν δεν μας δείρει κάποιος αγανακτισμένος, δερνόμαστε κι αναμεταξύ μας, δεν έχουμε ενδοιασμούς εμείς. Γενικά, βαράμε ο ένας τον άλλο στην πρώτη ευκαιρία, και ξαναβάζουμε τα κλάματα στο γραφείο του εισαγγελέα για να μη μας κλείσει στη μπουζού.. με κατάλαβες; Φωνάζουμε κατόπιν και κανέναν υπουργό να μας σώσει για δέκατη πέμπτη φορά, για να 'χει και λίγο σασπένς η υπόθεση. Πάλι καλά που δεν έχουμε λογαριασμό στο Twitter, να γελάει μαζί μας η υφήλιος.

Πολλές φορές, και για διάφορους λόγους, απολύουμε όλο το προσωπικό μας εν ριπή οφθαλμού, και μάλιστα χωρίς να το πληρώσουμε.. Άμα τελείωσαν τα φράγκα, και άμα μας πήρανε χαμπάρι και δεν μας αφήνουν π.χ. να τους δαγκώσουμε τα κοιμισμένα γελάδια που ξύπνησαν, από που θα βρούμε να πληρώσουμε; Και στο κάτω κάτω, τιμή τους που εργάζονται στα γραφεία μας. Αντί να μας πληρώνουν που τους προβάλλουμε, ζητάνε και λεφτά από πάνω; Λίγη τσίπα κυρίες και κύριοι δεν θα σας έβλαπτε που ζητάτε και λεφτά σαν ζήτουλες. Πού είναι ο πατριωτισμός σας ρε;

Υπάρχει όμως και το ρητό, που λέει "ουδέν κακόν αμιγές καλού". Τουτέστιν, μπορεί να τρώμε ξύλο, μα όταν δέρνουμε γυναίκες, μας ερωτεύονται. Από τη μια μας πάνε στον εισαγγελέα, κι από την άλλη αποσύρουν τη μήνυση και διώχνουν και τον Ρούντολφ.
(Αυτό το χτικιάρικο, μάλλον θα πρέπει να ήταν εμπόδιο κάπου και το ξεφορτώθηκαν. Ρε δεν μου το βγάζεις εμένα από το μυαλό, ότι την έφαγε ζεστή την φρατζόλα του..)

Πάντως, εάν δεν είσαστε μεγαλοπαραγωγοί, η τίποτε μεγαλοεκδότες-μεγαλοδημοσιοκάφροι όπως εμείς, μην τολμήσετε και δείρετε γυναίκα. Αυτά είναι σπορ για νταήδες σαν εμάς. Εσείς τις γυναίκες να τις σέβεστε και να τις αγαπάτε. Όταν κι άμα ποτέ γίνετε σαν κι εμάς, τότε δικαιούστε να ρίξετε ένα μπερντάκι στο τσόκαρο που θα σας τη βγει.
Και προσοχή στην ούγια: Να είναι ξανθιά!

Εγώ για παράδειγμα με την δικιά μου ξανθιά, είμαστε σαν το λαϊκό ρητό, βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ. Μα τέτοια ομοιότης.. Φτου μας!
Μάλλον, φτύστε μας εσείς καλύτερα, γιατί εμείς, μας φτύνουμε αλλά... δεν μας πετυχαίνουμε. Ούτε και το σάλιο μας ρε συ δεν μας θέλει.. Κάνει κάτι περίεργα ζικ-ζακ και πέφτει πιο πέρα..
Αϊ σιχτίρ..

Πάντως έρχονται γεγονότα σύντομα, που... Θα γελάσει και το παρδαλό αρκουδάκι..
TGB

Friday, October 18, 2013

18-10-1981:

Το 48% της Αλλαγής και της μεταρρύθμισης


Σήμερα συμπληρώνονται 32 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, της "Αλλαγής", η οποία ψήφιστηκε από το 48% του εκλογικού σώματος, δίνοντας ρητή εντολή στον χαρισματικό ηγέτη να υλοποιήσει το περίφημο τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία-Κοινωνική Δικαιοσύνη, το οποίο επρόκειτο να αποτελέσει και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινούνταν το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα έκανε, ιδίως την πρώτη τετραετία 1981-1985, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ.

Ως Epikairo, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε την μεταρρυθμιστική πτυχή της πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου στους παραπάνω συνθηματικούς άξονες, μια πτυχή που σήμερα λησμονείται εν πολλοίς από την Κεντροαριστερά και λοιδορείται από τη Δεξιά, πάνω στην απολίτικη θέση ότι οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου διόγκωσαν το δημόσιο χρέος και τις δημόσιες δαπάνες, με όχημα τον λαϊκισμό (πόσες άραγε φορές δεν έχουν συμπυκνωθεί τα χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη φράση "Τσοβόλα δώστα όλα") και τους περίφημους "πρασινοφρουρούς" των κλαδικών. Η συγκρότηση και το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου δεν μπορούν να εξαντληθούν στο Ειδικό Δικαστήριο και στη Δήμητρα Λιάνη. Αντίθετα πρέπει να ιδωθούν από τη σκοπιά της μεταρρυθμιστικής κληρονομιάς των Παπανδρέου, ξεκινώντας από τον Γεώργιο Παπανδρέου και τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία το 1964 (μιας εποχής που παλάτι-Στρατός-Αμερικανοί βυσσοδομούσαν εις βάρος του Παπανδρέου και της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα την Αποστασία του 1965 και τη δικτατορία δύο χρόνια μετά) και συνεχίζοντας με τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον τελευταίο να θεσπίζει μεταρρυθμίσεις-τομές σε μια εποχή που η χώρα χρεοκοπούσε οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά.

Το κείμενο δεν επιφυλάσσει για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό "αγιογραφία", πόσω μάλλον να δικαιώσει μετά θάνατον τον Ανδρέα. Αντίθετα θέλει να αναδείξει κάτι που σήμερα στο δημόσιο διάλογο αγνοείται: Οι μεταρρυθμιστές έχουν πολιτική κληρονομιά και ιστορική αναφορά και αυτή προσωποποιείται στον Ανδρέα Παπανδρέου και στους Παπανδρέου γενικότερα.

Εθνική Ανεξαρτησία: Ποιος δεν θυμάται ότι μέχρι και το 1974 ο ξένος παράγοντας και ιδιαίτερα από το 1947, όπου οι Αμερικανοί είχαν άμεση παρέμβαση στα ελληνικά εσωτερικά πράγματα; Ποιος ξεχνά ότι η Δεξιά μετεμφυλιακά καμάρωνε που ήταν ο εντολοδόχος της αμερικανικής θέλησης, η οποία χειραγωγούσε την εγχώρια πολιτική σκηνή με το Σχέδιο Μάρσαλ; Και ο Καραμανλής μέχρι το 1961 βασίστηκε στην εύνοια του Στέμματος και των Αμερικανών, μέχρι που ο ίδιος έφτασε να απευθύνει το διάσημο ερώτημα "μα ποιος κυβερνά αυτό το τόπο" με αφορμή τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγορίου Λαμπράκη. Επίσης ποιος ξεχνά ότι οι Παπανδρέου, τόσο ο Γεώργιος (από το '58 και έπειτα κυρίως), όσο και ο Ανδρέας ήταν "ανεπιθύμητοι" από το παλάτι και τους Αμερικανούς; Υπενθυμίζουμε ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί, ακόμα και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας από τον Καραμανλή, δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Σήμερα, ακόμα και κύκλοι που πρόσκεινται στον πατριωτικό δεξιό χώρο, δεν αμφισβητούν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου διαμόρφωσε μια αυτόφωτη εξωτερική πολιτική, διευρύνοντας τις συμμαχίες της Ελλάδος στον αραβικό χώρο, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιος ξεχνά την εκτίμηση που έχαιρε ο Ανδρέας από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τον Πάλμε, τον Μιτεράν, τον Γκονζάλεζ; Ποια ανάμνηση όμως προπαγανδίζεται στις μέρες μας; Η σχέση του Ανδρέα με τον Καντάφι και τον Αραφάτ, μια ανάμνηση αποσπασματική και ανιστόρητη.

Λαϊκή Κυριαρχία: Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 σήμανε για πρώτη φορά, από το 1933 που ο Παναγής Τσαλδάρης κέρδισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ότι η απόφαση του ελληνικού λαού για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, γίνεται απολύτως σεβαστή, χωρίς να χρειάζεται ο νικητής των εκλογών να συμμορφώνεται σε εξωθεσμικούς παράγοντες και στον άτυπο κανόνα που έλεγε ότι "η Δεξιά είναι η μόνη που πρέπει να κυβερνά". Η αποκατάσταση της δημοκρατίας πέρασε μέσα από τον σεβασμό της λαϊκής βούλησης και για πρώτη φορά η πλειοψηφία στηριζόταν αποκλειστικά και μόνο στη λαϊκή νομιμοποίηση. Οι κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού αφορούσαν πλέον όλους, με την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία να γίνεται ο νέος κανόνας και όχι η εξαίρεση. Επίσης η λαϊκή κυριαρχία ενδυναμώθηκε και με τη διεύρυνση της συμμετοχής του ελληνικού λαού στη διοίκηση των δικών του υποθέσεων, ιδίως στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και στα πολιτικά κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε το πρώτο κόμμα "μαζών", με οργανωμένα δίκτυα, οργανώσεις και στελέχη, διαδεχόμενο το κόμμα των αξιωματούχων που ίσχυε μέχρι τότε τόσο για τη Δεξιά, όσο και για το κέντρο. Τι θυμόμαστε όμως σήμερα; Τις κλαδικές του ΠΑΣΟΚ και το πως αυτές μοίραζαν πελατειακά το κράτος.

Κοινωνική Δικαιοσύνη: Στο τομέα αυτό οι μεταρρυθμίσεις του Ανδρέα Παπανδρέου έθεσαν τις βάσεις για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, το οποίο μέχρι τότε πολύ απλά δεν υπήρχε, υλοποιώντας στο ακέραιο το τρίπτυχο της σοσιαλδημοκρατίας: "υγεία-παιδεία-κοινωνική ασφάλιση". Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τη μεταρρρύθμιση του ΕΣΥ, το νόμο του 82 για τα Πανεπιστήμια, τη θέσπιση για πρώτη φορά εθνικής σύνταξης, με ειδική μέριμνα για τους αγρότες του ΟΓΑ, που μέχρι τότε όχι μόνο δεν είχαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά πέθαιναν δίχως την παραμικρή πρόνοια από πλευράς κράτους; Το ΠΑΣΟΚ δεν αρκέστηκε μόνο εκεί. Η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου το 1983, καθώς και η αναδιανομή πλούτου προς όλους δίχως την επίδειξη πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, όχι μόνο αποκατέστησε τη αδιάλειπτη αδικία εις βάρος του μισού πληθυσμού, αλλά και συγκρότησε τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα, που σήμερα όλοι κόπτονται για τη διάσωσή της. Η Δεξιά είχε μάθει να μοιράζει τα προνόμια μόνο στους δικούς της λίγους και εκλεκτούς, αφήνωντας το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού σε καθεστώς "τίμιας πενίας". Μέσω της αναδιανομής του εισοδήματος ο Ανδρέας μπόρεσε να δώσει την ευκαιρία στον καθένα να φτιάξει ένα επίπεδο ζωής, χωρίς όμως να μπει στη διαδικασία του νεοπλουτισμού, κάτι που χρεώνεται ο Σημίτης την οκταετία 1996-2004. Σήμερα όμως ποια εντύπωση έχει μείνει; Ότι επι Ανδρέα η αναδιανομή εισοδήματος έγινε με δανεικά, βυθίζοντας και διογκώνοντας το κράτος σε δυσβάσταχτα χρέη και ελλείμματα.

Συμπέρασμα: Ο μεταρρυθμιστής Ανδρέας δημιούργησε ένα νέο πολιτικό υποκείμενο το 1974, το οποίο επτά μόλις χρόνια αργότερα πήρε την εξουσία με τρόπο εκκωφαντικό, ένα πολιτικό υποκείμενο που ευαγγελίστηκε την "Αλλαγή" και την έφερε, αλλάζοντας μια για πάντα το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ένας εκσυγχρονιστής τι θα έκανε στη θέση του; Θα κληρονομούσε την Ένωση Κέντρου (ποιος θα του έλεγε τότε όχι, αφού θα είχε το awareness του επωνύμου του πατέρα) και θα προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τις δομές και τη λειτουργία της, εγχείρημα όμως που ποτέ δεν θα ψηφιζόταν από το 48% των Ελλήνων. Ή ακόμα πιο σύγχρονα, θα προσπαθούσε να κάνει μια πρωτοβουλία από τα πάνω, συσπειρώνοντας γύρω μια πετυχημένη ελίτ, η οποία δεν εκφράζει τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Αντίθετα ο Ανδρέας το 1981 συσπείρωσε τη δυναμική νέα γενιά της εποχής, ανθρώπους με μ.ο ηλικίας τα 30 και όχι τα 57. Αυτή η γενιά στήριξε τις μεταρρυθμίσεις, όπως και τη δεκαετία του '60 ο Γεώργιος Παπανδρέου συσπείρωσε γύρω από το 114 τους φοιτητές της νεολαίας Λαμπράκη ή η τωρινή, που μέρος της οποίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Γιώργο Παπανδρέου και στις αρχές που εκείνος προσπάθησε να περάσει στις μεταρρυθμίσεις του με την εκλογική του νίκη στις 4 Οκτωβρίου 2009, δημιουργώντας, ως Παπανδρέου, τις συνθήκες για ένα νέο '81.

Ο οποιοσδήποτε θα κέρδιζε τον Ράλλη το '81, αλλά δεν θα έφερνε την επανάσταση που έφερε ο Ανδρέας με το ΠΑΣΟΚ. Και ο Γιώργος με την καθιέρωση της άμεσης εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την βάση του άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, κάτι που ο Σημίτης δεν θα το τολμούσε ποτέ, τη συμμετοχική δημοκρατία και τη σταδιακή μετατροπή του κόμματος μαζών σε κόμμα των εκλογέων.

Ως προς την κοινωνία, ο εκσυγχρονιστής θα προσπαθούσε να προσεταιριστεί την παραδοσιακή αστική τάξη, δείχνοντας με το πλούσιο έργο του ότι μπορεί εκείνη να ικανοποιήσει τα συμφέροντά της καλύτερα μ' αυτόν. Είναι τυχαίο ότι ο Σημίτης ψηφίστηκε και από παραδοσιακά δεξιά στην κουλτούρα στρώματα το 1996 και το 2000; Αντίθετα ο Ανδρέας, με τη δημιουργία της νέας μεσαίας τάξης, κατάφερε εν τοις πράγμασι να υλοποιήσει το "νέο συμβόλαιο με το λαό", πετυχαίνοντας σ' αυτό το συμβόλαιο να ενσωματώσει και την Αριστερά με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης το 1982 (ο πολιτικός πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού Ευάγγελος Αβέρωφ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση τότε, μαζί με την υπόλοιπη Νέα Δημοκρατία στην οποία ήταν αρχηγός).

Ακόμα και θεσμικά, τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου, όσο και ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργοί αναθεώρησαν το Σύνταγμα, το 1986 και το 2001 αντίστοιχα. Ο μεν μεταρρυθμιστής Ανδρέας, περιόρισε τις υπερεξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια στρατηγική ριζοσπαστική, με εισηγητή της πλειοψηφίας τον αξεπέραστο Σάκη Πεπονή. Ο δε εκσυγχρονιστής Σημίτης κατοχύρωσε συνταγματικά ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, ανώ κατοχύρωσε συνταγματικά αρχές που είχαν νωρίτερα διαπλαστεί νομολογιακά, όπως η αρχή της αναλογικότητας ή η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, μια στρατηγική διεκπεραιωτική, κάτι που φάνηκε και από τον εισηγητή της τότε πλειοψηφίας Βαγγέλη Βενιζέλο..

Τελευταία λέξη: Η λέξη μεταρρύθμιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Παπανδρέου. Αν κλείσει κανείς τα αυτιά του στην πασοκική συνθηματολογία, τη δεξιά μάχη των συμβολισμών και τα συμπλέγματα της Αριστεράς, θα καταλάβει ότι οι αλλαγές που εκείνοι έφεραν, μπόρεσαν να σημαδέψουν την Ελλάδα διαχρονικά, ξεπερνώντας την επιτυχία ενός εκλογικού κύκλου. Αυτές οι αλλαγές όμως για να υλοποιηθούν είχαν δύο απαρέγκλιτες προϋποθέσεις: Ηγέτη με λαϊκό έρεισμα και πολιτικό υποκείμενο που μπόρεσε να δαμάσει και να εμπνεύσει τις μάζες. Στη συζήτηση σήμερα για την ανασύαταση της Κεντροαριστεράς λείπει τόσο ο ηγέτης, όσο και το ξεκάθαρο πολιτικό υποκείμενο. Μα πάνω απ' όλα λείπει η μεταρρυθμιστική ατζέντα. Οι Παπανδρέου μπορούσαν να συνδυάζουν και το άγγιγμα στις μάζες και τις μεταρρυθμίσεις, παράγοντες που σήμερα για κάποιο περιέργο λόγο θεωρούνται αμοιβαία αποκλειόμενοι. Στην πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, όπως κι αν αυτή ονομαστεί, ότι προτάσεις και να υιοθετήσει, αν δεν συνδυαστεί με το αναγκαίο λαϊκό έρεισμα, τότε είναι καταδικασμένη να περιοριστεί στο ρόλο του "έντιμου" διαχειριστή, είτε συγκυβερνώντας με τον Σαμαρά, είτε εκλογικεύοντας τον Τσίπρα. Πολλά μπορεί να προσάψει στους Παπανδρέου, αλλά πανάθεμά τους είχαν τον χάρισμα να συγκεντρώνουν γύρω τους ευρύτατες κοινοβουλευτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες, συνδυάζοντας το χάρισμα με το πλαίσιο πολιτικής, το οποίο ανταποκρινόταν στις λαϊκές ανάγκες που εκείνοι το διαισθάνονταν.



Νέα "προσχώρηση" στην κίνηση των 58 μετά τη δήλωση στήριξης του Κ. Σημίτη ότι «Το κείμενο των “58” το βρίσκω πολύ σωστό, χαιρετίζω την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο» , είναι αυτή του Τάσου Γιαννίτση ο οποίος δήλωσε ότι είναι «Θετική κίνηση, που σκοπεύει να παίξει ρόλο καταλύτη στην πολιτική σκηνή». Και έσπευσε να διευκρινίσει πως για να έρθει το νέο είναι «αναγκαία η πατροκτονία των δογμάτων και αντιλήψεων του παρελθόντος».
Τέλος, η πολιτική κίνηση «Δυναμική Ελλάδα» με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Ηλία Μόσιαλο εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή της και δήλωσε έτοιμη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στο νέο εγχείρημα.
Aν και οι κινήσεις αυτές δεν μας εξέπληξαν το γεγονός ότι η επιτυχία της Πρωτοβουλίας αυτής΄εξαρτάται άμεσα από το νέο και το φρέσκο, η στήριξη της από τους συγκεκριμένους δεν αποτελει τον καλύτερο οιωνό.




Wednesday, October 16, 2013

Το μικρό σπίτι στο κεντροαριστερό λιβάδι


Ένα μήνα πριν είχαμε την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, της 3ης Σεπτέμβρη τότε που ο Ανδρέας μίλησε στην καρδιά και την ψυχή χιλιάδων ανθρώπων και σηματοδότησε με την Διακήρυξη το δρόμο της αλλαγής, το δρόμο μιας διαφορετικής Ελλάδας και μιας διαφορετικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του ιδεολογικού προβληματισμού ο ίδιος ο Ανδρέας σε ομιλία του στις 19 Ιανουαρίου 1975, μίλησε για την «ταυτότητα» του κινήματος, θεωρώντας τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη

Tuesday, October 15, 2013


Σημίτης: Χαιρετίζω την κίνηση των 58 για την κεντροαριστερά...

Την πλήρη υποστήριξη του στην κίνηση των 58 για την Κεντροαριστερά εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Σημίτης είπε χαρακτηριστικά :«Χαιρετίζω την κίνηση των 58 για την Κεντροαριστερά. Το κείμενο των 58 το βρίσκω πολύ σωστό και πιστεύω ότι μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο».

Epikairo: Η επιτυχής πορεία της ανασύστασης της κεντροαριστεράς, αυτή δηλαδή που θα δώσει προοπτική στο συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο θα πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά [θα επανέλθω με ποστ]...

Αν αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρήσουμε ότι έχουν τη μορφή πυραμίδας [προφανώς κ

ΞΕΝΗ ΔΙΜΟΣΙΕΥΣΗ

Λάβαμε ένα γράμμα στην αγγλική γλώσσα, την οποία ο αντίποδας δεν χρησιμοποιεί, αλλά αναγκαζόμαστε να το δημοσιεύσουμε διότι αναφέρεται σε πρόσφατη ανάρτησή μας και διότι μοιάζει να γνωρίζει ο συντάκτης του, πολύ περισσότερα από εμάς. Αν κάποιος από τους ενδιαφερόμενους ή ένας από τους αναγνώστες μας μπορεί και θέλει να το μεταφράσει στην ελληνική, ευχαρίστως θα το δημοσιεύσουμε….

Dear Antipodas:
  Regarding your article "The killer always returns at the seen of the crime", i would like to add my own observations and express my own feelings, and the feeling from other members of the GCT we spoke to, regarding this matter .. They all expressed similar feelings, some  of disapointment others of outrage for the disgusting  behaviour by this politician who came back hopping to use us once more for his political courier. The disapoinment was evident  towards the people  that we elected recently to protect us from past negative experiences.
 Mr. Artemaki, you were  supposed to restore confidence to the members in this Community if you want people to trust you and contribute  financially.  Instead  you choose to get elected to protect the former president,s interest and not the community's.  Did you invite Menegaki for advice on how to run our community?  You can not  hide any more, the masks are  down.
There is an old Greek Saying .  God protects ton k.l.….. but he also protects ton Nikokiri as the saying  goes. This time you got caught with your pan… down having him in the community office. . 
Your actions sends members away. You should understand why people don't trust you any more, and why they stopped contributing to the community.
Didn't you  get the massage when a lot of people cancelled their tables at the dance last week. You were told this many times and you chose to ignore it.. 
They were told,  that since they chose to invited Mr Menegaki to the event people decided to cancel  and refused to go.
 Don't they get the message?  No they chose to ignore everyone and continued to please their master, not the people that elected them. 
How can we  forget the behaviour displayed by the  "AMETANOHTO EFIALTI"…, a man who  deserted  our Greek Canadian Community and left it in economic disaster.
This Community was once a proud one,  guided by the vision from another dissent, charismatic,  'HONEST' and  honourable  former  President  Mr. Polymenako. 
Whatever Polymenakos, a respectable Lakonian build, another embarrassment for the community and Lakonians,  torn down with his brilliant!!! management… practices.
 We are all  upset  because we are afraid, based on last fridays events,  that our community's afairs are still been influenced by the former president through his PUPETS.  It seems that his loyal friends are still running the community, following his management style.
 His friends, the 3 stooges, brought him in to the community the day the auditors were present. That gives us great concern. How can they open the door to the person  that  caused so much pain and embarrassment, especially near our financial records. . Could it be coincident that  he just dropped in?  The people from inside that happen to be  present at the time don't  seem to share that view.
.
 The picture is very clear now and no one is stupid enough to believe the Menegakis dropped into the Community offices because of his love for the Greek Community.
We were told that the  new 'TROJAN HORCE" plan,  supported  by his tree stooges ,  Kritiko,   Spartiati,   Kyprio,  should be taken very seriously.  It is  possibly that the Trojan horse plan  hides long term catastrophic implications for the Greek Community of Toronto.
 You  have probably heard of the expression '"BE AWARE OF GREEKS  BARRING GIFTS "?  Unfortunately this is probably one of these stories full of political games , manipulation, and based on peoples opinions we happened to speak to on the Danforth, everyone believes that it  is an insult to our intelligence..
 Read to understand as we were informed,  what they manufactured and hope to cell to the community members:
The information we received claims that the  3 elected officers within the community, are hoping to convince us, that this politician is our MESIA and saved us from returning aprx. 2 million to the Federal and Provincial governments.  2 million dollars from the money collected after the community centre on Warden was sold.  

The plan is supposedly, having the Toronto Greek Community executive, approve and announce, that their conservative idol and M. P,  used his political influence with the Conservative party, and convinced  the Canadian Government forgive the one million dollars, the federal funds that were given to the Greek Community for the development of a new community centre.
If this is true, these brainless  individuals, as we were told, are so arrogant, that are planing  to convince the community,  that their master politician, negotiated the other portion that the Ontario Provincial Government contributed.  How can a federal  man  interfere in the Provincial government affairs? He used MESON this is not Skoura he leaves in Canada now..  In Canada we don't have ROUSFETIA.    ELEOS  PLEASE…..
It has became obvious  that this is  the reason  his 3 puppies  invited him to visit the offices at our community centre together with the accountants.  You are all probably wonder why did the meeting take place at the Polimenakio?  Was it because of  the accountants presents  at the time made it easier to manipulate the information from the sale from the Menegakio disaster centre as we were told ? 
Do they think anyone will buy this fairy tail ?  They must think that we are all stupid in this community.
 We all know that the people that bought the centre were  representing a NON PROFIT organization, and there was no issue as far as returning the 2 million dollars  to the respective governments. 
Even if it wasn't sold that money where going to be written off by the Government after 20 years. The 20 years are over and the loans are written off  without Menegakis involvement.
After antipodes article  was published, no one from the community's executive  has come forward to deny the incident.  Based on their silence we can safely  assume that what we were told is true  and they except the allegations as being true.
It seems to all of us  that the 3 individuals values, are of a typical  shameless politician looking back as we  look back on their friends  record. 
What does his record like? lets look at it looking back from our experience with him. 
He does not seem to be loyal to anything or anyone.  He left the GCT in debt,  he damped the liberal party and join the conservatives, just after organizing a fundraising  Gala for IGNADIEF , the former Liberal leader at Crystal Fountain, where he was verbally blasting  Steven Harper for his policies at that event.  This event took place only a few months before he joined Harper and his conservatives and agreed with the polices he was objecting to, when he was a liberal. 
 Are these the people that represent the values that Steven Harper and his conservatives want to portray?  If these are the values Mr  Harper wants us to respect him for, goof  luck to him, he can have him!!.  How long before he betrays Harper ?
His record clearly displays his values. We were misled by his full of (crocodile tears) resignation press conference, that he is ending his political efforts in  the community to go buck to his family.  He even told his friends a few hours before the press conference that he will cry and he will put an emotional show on.
 This creature did not hesitate to lie to us  by using his own children, claiming he was going buck to them because  he missed them .  Everyone in that room thought that he was honest and everyone supported his choice . We all wished him goof luck because we all believe  that family comes first and we respected him for that. Why did he lie to us?  If he feels he didn't he could have given us an explanation, but he did not. Someday he might discover what honesty, and conscience mean.  He misled all of us by continuing to pursue his political courier.
All the community knows that his tricks have one purpose, to restore Menegakis credibility in the Greek  community , in order for him to score points with Steven Hurper. 
 The timing  is well calculated  and well planed in order to rebuild his image and claim to the conservative boss that he will bring the party votes from the Greek Community at the next  federal election.
 Don't forget that all the political parties are planing to start their preparations for the next federal election starting February 2014. They are also planing to bring him to the parader Οctober 28. to Danforth.
We,  as Greek Canadians  feel that this man  has  humiliated and embarrassed all Greek Canadians, and Lakonians across the globe.  He  should have had at least some respect for the people in  his community, who unfortunately, made the big mistake trusting  him with their community and its finances.  Didn't this man have the decency to stay away from the daed body of a community he brought near bankruptcy? Express politely your feelings at the parade.. We should not forget every  EFIALTI  that choses to distroy  our community for his personal gain .
  WE WILL ALWAYS REMIND THE COMMUNITY.   THE COMMUNITY... WILL NEVER FORGET….. STAY AWAY
We will certainly be informing your constituency of your past record, during your re- election campaign  if you  don't live us alone.   We will see you then……

Αυτά...

Monday, October 14, 2013

Ξεπλύματα…


ΟΣΟΙ θέλουν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα ας ρωτήσουν τον Τσοχατζόπουλο. Αυτός ξέρει…
ΟΣΟΙ όμως θέλουν να ξεπλύνουν κάποιον άνθρωπο από τις …αμαρτίες του, δεν χρειάζεται, πλέον, να ρωτούν τον Σωτήριο και εκείνος να τους το …παίζει δύσκολος. Καθότι έχασε την αποκλειστικότητα την οποία μοιράζεται πλέον με τον Ερμή και τον Αντώνη .! Διότι οι δυο κοινοτικοί παράγοντες, με τσόντα τον Νίκωνα, βρήκαν το κόλπο να ξεπλύνουν τις κοινοτικές αμαρτίες του Μενεγάκη και κατ’ επέκταση του Γερονικολού…
Τι σκέφτηκαν; Να μας παρουσιάσουν ότι ο πρώην πρόεδρος είναι αυτός που με την …μεσολάβησή του ως βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος, θα απαλλάξει τον οργανισμό από την …υποχρέωση να πληρώσει πίσω τα δυο εκατομμύρια δολάρια που έδωσαν  για το πολιτιστικό Κέντρο.!!!
Την ανακοίνωση αυτής της «επιτυχίας» Μενεγάκη, θα αναλάβει να παρουσιάσει, σε σχετική εκδήλωση, στο κοινό της Κοινότητας, ο Νίκωνας, θα …πέσουν τα σχετικά …χειροκροτήματα ή ό,τι άλλο φρούτο εποχής υπάρχει την περίοδο εκείνη, και νάσου …πεντακάθαρος ο πρόεδρος της δεκαετίας.!
Μετά την επιτυχία αυτή λένε ότι ο Ερμής τους πρότεινε να τον ανακηρύξουν και άνθρωπο της χρονιάς, αλλά ο Νίκωνας κρατάει προς το παρόν τις επιφυλάξεις του.!

Με το παραπάνω σκεπτικό έγινε η μυστική συνάντηση των τεσσάρων στο Πολυμενάκειο, την περασμένη Παρασκευή. Για να δούμε…   

EL GRECO CORNER


Επισκευθήκαμε εχθές αργά το απόγευμα με τον φίλο Μάνθο το καινούργιο μαγαζί της Pape Avenue, που άνοιξε η Θεσσαλονικιά φίλη μας Μάγδα με τον σύζυγό της Νίκο, και απολαύσαμε πραγματικά τον καφέ μας. Και το όνομα του νέου μαγαζιού:

"EL GRECO CORNER"
ESPRESSO & FOOD BAR

Νοστιμότατες λουκανόπιτες (καλά, γι αυτές θα έχω να λέω), τυρόπιτες, σπανακόπιτες, ζαμπονοκασερόπιτες, σάντουϊτς, κοτόπιτες, σάντουϊτς-μπιφτέκι, και πολλά άλλα που φτιάχνει η ίδια με τα χέρια της και που δεν υπάρχει πραγματικά λόγος να απαριθμήσω ένα-ένα, με τα καλύτερης ποιότητας, αγνά υλικά, και πάνω απ' όλα «μεράκι».

Το προσωπικό, δυό πανέμορφες νεαρές κυρίες, πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Πού θα το βρείτε; 
Pape Ave & Floyd Ave γωνία, απέναντι από το Gas Station.

Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε, πως έγινε ήδη ένα από τα αγαπημένα μας στέκια, όπως επίσης πιστεύουμε, πως θα γίνει και το στέκι όλων όσων το επισκευθούν.
Πραγματικά εδώ ταιριάζει το σλόγκαν, «Εμείς δεν έχουμε πελάτες, αλλά φίλους».



Από αριστερά: Μάνθος, Μάγδα, Ν. Ράμμος
Η παρέα του Toronto Greek Bloggers
εύχεται ολόψυχα "Καλές δουλειές, και καλή επιτυχία" στα παιδιά.
TGB
ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΙ ΑΠΟ ΜΑΣ...