Search This Blog

Saturday, September 8, 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Υφ. ΑΠ. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


«Με το νέο αλλαγμένο ΣΑΕ θα είμαστε 
κοντά στον κάθε Έλληνα ομογενή»

«Μέλη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα είναι όλοι οι ομογενείς Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται» δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Κωνσταντίνος Τσιάρας σε συνέντευξή του στο
WEB TV του ΑΜΠΕ, μιλώντας διεξοδικά για τις ριζικές αλλαγές στο ΣΑΕ, μία μέρα μετά την μακρά σύσκεψη που είχε με το προεδρείο του ΣΑΕ και τους συντονιστές των ανά τον κόσμο περιφερειών στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλλαγές σε τρεις άξονες μιας σύγχρονης, κάθετης και διαφανούς οργάνωσης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και θα επαναπροσδιορίσουν τα θεμέλια μιας πραγματικής σχέσης ανάμεσα στον ελληνισμό και την μητροπολιτική Ελλάδα. Ο υφυπουργός απαντά μεταξύ άλλων και για το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των αποδήμων, αποσαφηνίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του ζητήματος αυτού με το δικαίωμα ψήφου και ανακοινώνει ότι εντός του τρέχοντος μήνα θα έχει την πρώτη του επαφή με τους ομογενείς Έλληνες των ΗΠΑ.

Αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση του νέου ΣΑΕ μέσα από ένα νέο σχέδιο νόμου, θα αλλάξουν, όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, ριζικά τα δεδομένα του παλιού ΣΑΕ το οποίο «παρεξέκλεινε αρκετά των αρχικών στόχων που είχαν τεθεί με αποτέλεσμα αφενός να μην εκπροσωπεί το σύνολο των αποδήμων Ελλήνων και αφετέρου να δημιουργεί μία θολή εικόνα με πάρα πολλά ερωτηματικά, στην συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής ομογένειας».

«Αποφασίσαμε από κοινού με το προεδρείο του ΣΑΕ, και πιστεύω ότι αυτό ήταν μία εξαιρετικά ώριμη στάση, να κάνουμε βαθιές τομές, ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα νόμο του ΣΑΕ» τόνισε αναφέροντας ότι «επειδή τα τελευταία δύο χρόνια η διοίκηση του ΣΑΕ λειτουργεί ουσιαστικά με νομοθετικές παρεμβάσεις που δίνουν παράταση σε μια προηγούμενη διαδικασία- πρέπει να υπάρχει ένα πολύ στενό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να μη μείνουν εκτός νομιμοποίησης οι διαδικασίες για ένα διάστημα, το οποίο θα δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά».

«Έτσι λοιπόν» πρόσθεσε ο υφυπουργός «είπαμε ότι θα συσταθεί μία επιτροπή η οποία μέσα στο επόμενο δίμηνο καταρτίσει καινούρια πρόταση, η οποία πρέπει να μπει σε μία διαδικασία διαβούλευσης. Τόσο μεταξύ των μελών του ΣΑΕ του συνόλου του αποδήμου ελληνισμού, όσο βεβαίως και στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας. Μέχρι να φθάσουμε στην Τακτική Συνέλευση που θα αναδείξει το νέο Προεδρείο του νέου αλλαγμένου και διαφορετικού ΣΑΕ» τονίζοντας ότι «το εξάμηνο της επόμενης χρονιάς πρέπει να είναι και το όριο χρόνου για να ολοκληρωθεί κάθε διαδικασία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των αποδήμων Ελλήνων και το ενδεχόμενο σύνδεσής του με το δικαίωμα ψήφου, ο υφυπουργός εξήγησε ότι τόσο το παραπάνω όσο και αυτό της στράτευσης είναι δύο θέματα που του έχουν τεθεί από την ομογένεια με μεγάλη επίφαση. «Προσπαθώ να τα προσεγγίσω με πολύ μεγάλη προσοχή και να αναζητήσω τις όποιες προτάσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία και προτίθεμαι στο προσεχές χρονικό διάστημα να αναλάβω πρωτοβουλίες προκειμένου να βρούμε τη λύση και να το αντιμετωπίσουμε. Σχετικά με τη σύνδεση της όποιας φορολογικής υποχρέωσης με το δικαίωμα ψήφου, θα σας έλεγα ότι δεν υπάρχει, διότι δεν συνδέεται το ένα με το άλλο».

Ερωτηθείς αναφορικά με την παρουσία του στον ανά τον κόσμο απόδημο ελληνισμό κ. Τσιάρας απάντησε ότι ξεκινάει αυτή την προσπάθεια, μέσα από πολύ διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με το παρελθόν, από αυτή την εβδομάδα όπου θα βρεθεί στον εορτασμό της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, στις 14 Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά ένα ταξίδι που θα βρεθώ στην ομογένεια των ΗΠΑ για να έχει την ευκαιρία και να συναντηθεί, και να καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν, ούτως ώστε από εδώ και πέρα να υπάρξει μια συγκεκριμένη σταθερή σχέση με τον ομογενειακό ελληνισμό, κυρίως η αναζήτηση ενός νέου πλαισίου σχέσης».

«Πρόκληση για μένα προσωπικά» κατέληξε ο κ. Τσιάρας «είναι η αναμόρφωση όχι απλά των ελληνικών κοινοτήτων αλλά αυτής της πραγματικής σχέσης που πρέπει να οικοδομηθεί μεταξύ απόδημου ελληνισμού και μητροπολιτικής Ελλάδας. Και θα κάνω ότι είναι δυνατόν προκειμένου και να την επαναπροσδιορίσουμε αλλά κυρίως να τη στηρίξουμε σε θεμέλια που θα δημιουργήσουν άλλου είδους προοπτικές αυτή τη δύσκολη στιγμή και για την πατρίδα και για την οικονομία και για την κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο για το ίδιο το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».
Σ. Αραβοπούλου
Description: https://mail.google.com/mail/ca/images/cleardot.gif

No comments:

Post a Comment