Search This Blog

Monday, February 3, 2014

Ο «αναδιαρθρωτής» και αντιπρόεδρος της Πειραιώς Ρουμελιώτης ζητά να ανασάνουν οι τράπεζες #Mega



Για το παρασκήνιο πριν από το πρώτο μνημόνιο, αλλά και για τις "διαστάσεις" του ελληνικού χρέους μίλησε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Ο κ. Ρουμελιώτης είπε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή, τόνισε ότι οι ξένες τράπεζες ήταν εκείνες που μπλόκαραν την αναδιάρθρωση πριν από το πρώτο μνημόνιο και υπογράμμισε πως το χρέος σήμερα υπολογίζεται στα 186 δισ. ευρώ [enikos]...

Epikairo: O Ρουμελιώτης ξεκινά τη συνέντευξή του στους Χασαπόπουλο-Αναγνωστάκη αναφέροντας ότι μίλησε με τους ελεγκτές της τρόικα και συμφώνησαν με την άποψή του ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έπρεπε να είχε γίνει το 2010 και έτσι δε θα πηγαίναμε σε ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα με περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο Αναγνωστάκης σημειώνει ''α, μάλιστα, συμφώνησαν δηλαδή με αυτή την άποψη'' και ο Ρουμελιώτης απαντά ''βεβαίως, συμφώνησαν δημοσίως''!

Αλήθεια, γνωρίζει κανείς πολίτης αυτού του πλανήτη έστω και μία δημόσια δήλωση των ελεγχτών της τρόικα ότι θα έπρεπε να έχει γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους το 2010; Άντε, ο ανυποψίαστος πολίτης δεν αντιλαμβάνεται τις αυθαιρεσίες Ρουμελιώτη. Οι 2 δημοσιογράφοι δε θα έπρεπε να
γνωρίζουν μία τέτοια δημόσια δήλωση; Και αν όχι, δε θα έπρεπε να ρωτήσουν τον Ρουμελιώτη πού στο καλό συμφώνησαν μαζί του και μάλιστα δημόσια; Το δήλωσαν σε κάποιο τοπικό ραδιόφωνο της Ανδαλουσίας ή στο εθνικό κανάλι του Σαν Μαρίνο; Πού; Προτίμησαν να χαχανίζουν στις αναφορές Ρουμελιώτη περί έγκριτου Ιγνατίου και μεις να ψάχνουμε ποιος είναι ο γάιδαρος και ποιος ο πετεινός διότι από κεφάλες άλλο τίποτα.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Ρουμελιώτης έρχεται σε αντίφαση με τα όσα είπε και τον έκαναν διάσημο στη χώρα των χρυσόψαρων, δηλαδή στο γεγονός ότι η Ελλάδα απέρριψε το κούρεμα το 2010, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν μονομερής απόφαση της Ελλάδας, αλλά της Ε.Ε.. Γιατί; Διότι απλούστατα η Ελλάδα δεν μπορούσε να επιβάλει μονομερώς την αναδιάρθρωση! Γιατί; Διότι αυτό σημαίνει χρεοκοπία - η εξάπλωση της κρίσης σε όλες της χώρες (moral hazard, που είναι νο1 φόβος όλων στην οικονομία, από το 1992 ακόμη).

Εύλογα τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν αλλά προφανώς δεν κάνουν οι 2 δημοσιογράφοι:

- τι θα συνέβαινε αν δίναμε στον Ρουμελιώτη οδηγίες να πει στο ΔΣ του ΔΝΤ ότι εμείς δεν θέλουμε πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση... - Και άρα το ΔΣ απέρριπτε το πρόγραμμα και άρα το να βάλει τα 30 δις στην περίφημη συνεδρίαση της 10/5/2010 - Και άρα και οι Ευρωπαίοι έκαναν πίσω (γιατί βέβαια έβαζαν λεφτά μόνο αν έβαζε το το ΔΝΤ)

Θα περιμένουμε την απάντηση στο επόμενο βιβλίο Ρουμελιώτη-Ιγνατίου το οποίο μπορεί να βγει σε συνεργασία και με εισαγωγικό ποίημα του Χρήστου Παναγιωτόπουλου για τις επιπλοκές που έχουν οι ψεκασμοί στη χώρα μας.

Πάμε τώρα στο πιο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης. Ρωτούν τον Ρουμελιώτη οι 2 φωστήρες της ενημέρωσης τί πρέπει να γίνει από δω και στο εξής και ο Ρουμελιώτης απαντά ότι βασική προϋπόθεση είναι *να ανασάνουν οι τράπεζες *. Βέβαια, η άποψη Ρουμελιώτη, η οποία σήμερα ταυτίζεται με αυτή του Σάλλας, ήταν τελείως διαφορετική το 2010. Ποιος ο λόγος που ο Ρουμελιώτης έγινε φανατικός υποστηρικτής της άποψης Σάλλας;
Ρίξτε μία ματιά στοι διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς:





Kαλό θα ήταν, τα μέσα ενημέρωσης να μην παρουσιάζουν τον Ρουμελιώτη με την πρώην του ιδιότητα, αυτή του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, αλλά με την τωρινή του ιδιότητα, αυτή του αντιπροέδρου της τράπεζας Πειραιώς. Έτσι, για το αντικειμενικότητα της ενημέρωσης ρε αδερφέ.

No comments:

Post a Comment