Search This Blog

Friday, February 7, 2014

Θα γράψει βιβλίο ο Γ.Α.Π.;


«Ο Γ.Α.Π. θα γράψει βιβλίο», «ο Γιωργάκης θα εκδώσει βιβλίο και θα “κάψει” πολύ κοσμάκη».
Αυτά ακούγονται εδώ και δυο μέρες, στα δημοσιογραφικά γραφεία...
Σε αυτή τη συζήτηση έχουν παρελάσει όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ που ίσως σου ανακατεύουν το στομάχι όταν τα ακούς, σαν πηχυαίοι τίτλοι σε κάποιες φυλλάδες που βάζουν, όμως, «πλούσιες προσφορές, για όλη την οικογένεια»...

«Σεισμό θα προκαλέσει το βιβλίο του», «...θα συζητηθεί πολύ», «θα κάνει πάταγο...» και άλλα παρόμοια, συνοδεύουν την (δημοσιογραφική) πληροφορία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει γράψει ένα βιβλίο για τη διετή θητεία της κυβέρνησής του. Στις σελίδες του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μιλήσει για όλα: Ποιοι τον υποχρέωσαν και τον εκβίασαν να παραιτηθεί - βλέπε Μέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ και (kalo kouragio) Όλι Ρεν. Τι συζήτησε μαζί τους σε απόρρητες συνομιλίες
και ποιος ήθελε τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ποιοι καναλάρχες ήθελαν να τον «φάνε», από την πρώτη στιγμή και ήθελαν να παραιτηθεί – ακόμα και στελέχη μέσα από το ίδιο του το κόμμα.

Για ποιον λόγο επέλεξε να δημοσιεύσει τώρα αυτό το βιβλίο; «Ο Γιώργος θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και ότι δεν αντέχει άλλο στη σιωπή του» σου απαντούν οι καλά -ή οι άσχημα- γνωρίζοντες.

Σε όλα όσα διαβάσατε, υπάρχει μια τόση δα λεπτομέρεια: Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες, ότι έχει γράψει όντως αυτό το βιβλίο. «Αλλά ούτε και τις έχει απορρίψει προς το παρόν», θα μου πεις.

Ας θεωρήσουμε, λοιπόν, ως δεδομένο ότι ο Παπανδρέου θα εκδώσει αυτό το βιβλίο, ας δεχτούμε, επίσης, ότι το περιεχόμενό του θα εμπεριέχει σίγουρα τις παραπάνω πληροφορίες. Ακόμα και στα μισά, όμως, από αυτά να αναφερθεί, πάλι είδηση θα βγάλει. Ταυτόχρονα, θα βγάλει και πολλούς από το βαθύ σκοτάδι στο οποίο ζουν και έχουν καταλήξει, πιθανώς, σε λάθος συμπεράσματα. Σκεφτείτε με πόσους έχετε μιλήσει έως τώρα για εκείνον και πόσοι από αυτούς σας έχουν παρουσιάσει τον Γιώργο μέχρι και ως υπαίτιο του τωρινού σεισμού στην Κεφαλονιά.

Προσωπικά, θεωρώ ότι έκανε -αναντίρρητα- λάθος χειρισμούς σε πολλά θέματα, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ ότι στερείται εξυπνάδας και υπέπεσε από πολιτική ανοησία στα εν λόγω πολιτικά ολισθήματα. Πιστεύω, επίσης, ότι έχει μέσα του πολιτικό πολιτισμό και ότι θα ήταν «ο καταλληλότερος» πρωθυπουργός κάποιας χώρας που δεν έχει σημαντικά προβλήματα -αντίστοιχα των δικών μας- βλέπε Σουηδία. Γνωρίζω προσωπικά, επίσης, ότι είχε και έχει όραμα για την Ελλάδα - στη χώρα που το «όραμα» είναι μια λέξη παρεξηγήσιμη, ενέχει ειρωνείες τύπου «ναι, είναι σίγουρο ότι βλέπει οράματα ο τύπος». Ξέρω, ταυτόχρονα, ότι στα μυαλά πολλών θα μείνει για πάντα καταγεγραμμένος στην Ιστορία ως εκείνος που μας οδήγησε στον καιρό του μνημονίου - λες και χωρίς αυτό θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούσαμε.

Είναι δεδομένο, όμως, ότι θα ήθελα να μάθω από εκείνον το παρασκήνιο της διετούς διακυβέρνησής του όπως το βίωσε ο ίδιος, χωρίς να φοβάται, πια, (αν φοβάται) να προβεί σε αποκαλύψεις και δίχως να υπολογίζει τις όποιες συνέπειες των λόγων του – των γραπτών του, εν προκειμένω, αφού αναφερόμαστε στην ύπαρξη ή μη ενός βιβλίου του.

Ναι, θέλω να διαβάσω όλα όσα κατέγραψε στο μυαλό του όσο ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, για τα όσα προηγήθηκαν και επακολούθησαν της πρωθυπουργίας του με ορόσημο το μνημόνιο. Να πει σε όλους μας τι σκεφτόταν, πώς αντέδρασε σε διάφορα ακούσματα, τι αποφάσεις πήρε, ποιοι προσπάθησαν να τον επηρεάσουν, ποιοι τον εξώθησαν σε κάτι και ποιοι ήταν εκείνοι που τον απέτρεψαν από κάτι άλλο που ο ίδιος πίστευε.

Είτε συμφωνείς με τα όσα έκανε είτε υποστηρίζεις πως ήταν ο χειρότερος πρωθυπουργός που πέρασε ποτέ από τη χώρα, δεν θα ήθελες να μάθεις και τη δική του άποψη για τα πεπραγμένα; Ή έχεις καλυφθεί από τα όσα έχεις δει και ακούσει από άλλους;

«Τα πράγματα ποτέ δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται», όμως, και αυτές θα μπορούσαν να είναι και οι πρώτες γραμμές του εισαγωγικού του σημειώματος από αυτό το βιβλίο. Είτε υπάρχει στην πραγματικότητα είτε όχι...
Σπύρος Σεραφείμ

No comments:

Post a Comment