crimenet.gr
Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες η βιογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Σπύρο Δραΐνα, η οποία φέρνει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες και στοιχεία για την πολιτική και την προσωπική του ζωή.
Το βιβλίο, με τίτλο «Andreas Papandreou: The Making Of A Greek Democrat And Political Maverick», περιγράφει την μετάβασή του από επιτυχημένου οικονομολόγου σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητας της μεταπολεμικής Ευρώπης και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «ποιος ήταν και τι πίστευε».
Συγγραφέας του ο Σπύρος Δραΐνας, πολιτικός αναλυτής, ιστορικός και αρθρογράφος, ο οποίος επί αρκετά χρόνια εργαζόταν ως ιστορικός στο Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου.
Στη βιογραφία παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τα νεανικά χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, τη ζωή του στις ΗΠΑ, την επιστροφή στην Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη πολιτικά περίοδο αλλά και τη μεταμόρφωσή του σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Σύμφωνα με τον βιογράφο του, αρχικά ο Α. Παπανδρέου δεν είχε καμία διάθεση να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, παρά τις πιέσεις του Γεωργίου Παπανδρέου αλλά και της δεύτερης συζύγου του Μαργαρίτας. Η συμμετοχή του όμως στην προεκλογική καμπάνια του Δημοκρατικού υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Αντλάι Στίβενσον το 1952 έδωσε το έναυσμα. «Η προεκλογική εκστρατεία του Στίβενσον, μου ξύπνησε συναισθήματα, που είχα για χρόνια βάλει στον πάγο» θα πει αργότερα.
Το βιβλίο στέκεται ακόμη στη ρήξη του με τον Γεώργιο Παπανδρέου, καθώς την περίοδο της Αποστασίας και της ριζοσπαστικοποίησής του. Εκτενής αναφορά, αν και όχι σε ξεχωριστό κεφάλαιο, γίνεται και στις αμφιλεγόμενες σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τις ΗΠΑ, οι οποίες διατρέχουν όλο το βιβλίο.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο Α. Παπανδρέου, χρησιμοποίησε πολλές φορές τις γνωριμίες του για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση του πατέρα του. Από την άλλη, οι Αμερικανοί έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν πολύ χρήσιμο σύνδεσμο, καθώς θεωρούσαν σημαντικό να έχουν μέσα στην ελληνική κυβέρνηση ένα «Αμερικανό», όπως τον αποκαλούσαν. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Α. Παπανδρέου γνώριζε αυτήν την αντίληψη και προσπαθούσε να αποτινάξει από πάνω του τη «ρετσινιά».
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα στο βιβλίο που αναφέρεται στην οριστική σύγκρουση του Ανδρέα Παπανδρέου με τις ΗΠΑ. Όταν το BBC χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στον ελληνικό ραδιοφωνικό αέρα για να επιτεθεί στον αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο Α. Παπανδρέου ως υπουργός Προεδρίας, έκοψε το πρόγραμμά του, όπως επίσης και τον χρόνο της VOA (Voice Of America) και τη Γαλλική Ραδιοτηλεόραση. Τότε, ο Βίνσεντ Τζόις, επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών των ΗΠΑ (USIA) στην Ελλάδα επισκέφθηκε τον Α. Παπανδρέου, έχοντας κατά νου τον «Handy Andy» των Αμερικανών.
«Αndy, δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα» είπε στον Α. Παπανδρέου.
«Από εδώ και στο εξής, δεν θα με αποκαλείς Andy. Θα με αποκαλείς 'κύριε υπουργέ'» ήταν η απάντηση του Ανδρέα.
Το βιβλίο κλείνει με την παράθεση μιας ομιλίας του Α. Παπανδρέου στο Πρίνστον το 1968, όταν, οργισμένος μετά την επιβολή της δικτατορίας, συγκρίνει τη στάση των ΗΠΑ με αυτή της Σ. Ένωσης και αναπτύσσει το όραμά του για μια Ευρώπη ελεύθερη, που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τη σχέση της με τις δύο υπερδυνάμεις.
Η βιογραφία για τον Ανδρέα Παπανδρέου έχει τύχει εγκωμιαστικών κριτικών από τα διεθνή μέσα και όχι μόνο.
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φιλοξενούνται στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων I.B. Tauris:
«Οι πλούσιες λεπτομέρειες του βιβλίου παρέχουν μια ασυνήθιστη αίσθηση αυτού του ανθρώπου»
New York Times
«Μια καλοδουλεμένη μελέτη. Το βιβλίο εισάγει τους αναγνώστες βαθιά σε ένα πολιτικό δράμα, του οποίου είναι συνέπειες εξακολουθούν να υφίστανται».
The Economist
«Ο συγγραφέας έχει κάνει μια υπέροχη δουλειά στην έρευνά του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, επαναφέροντάς τον πίσω στη ζωή».
Καθηγητής Ντέιλ Γιόργκενσεν, Χάρβαρντ
«Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια στην Αγγλία να αναλυθεί η καριέρα και η προσωπικότητα ενός από τους πιο συναρπαστικούς και πολύπλοκους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες του 20ου αιώνα, του Ανδρέα Παπανδρέου».
Μόντι Στερνς, Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα μεταξύ 1981-1985
No comments:
Post a Comment