Search This Blog

Wednesday, June 24, 2015


Toρόντο, 23 Ιουνίου   2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tα μέλη της νεολαίας της  Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία το 8ο Φεστιβάλ Παμποντιακής νεολαίας  Βορείου Αμερικής. Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Παμποντιακής  Ομοσπονδίας ΗΠΑ ΚΑΝΑΔΑ και φιλοξενείται κάθε χρόνο από κάποιο σωματείο της Ομοσπονδίας. Από το 2013 που η Αδελφότητά μας διοργάνωσε το συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ ΚΑΝΑΔΑ, ανέλαβε με μεγάλη χαρά και μας ανέθεσε τη σημαντική αυτή διοργάνωση.
Από την πρώτη στιγμή αισθανόμενοι τη μεγάλη αυτή ευθύνη με όρεξη και ποντιακό μεράκι
ως οικοδεσπότες προσπαθήσαμε και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φέρουμε εις πέρας ένα συναπάντεμα με ποντιακούς αντίλαλους εδώ στο μακρινό Καναδά.
Για τρεις ημέρες 19, 20 και 21 Ιούνη η καρδιά του ποντιακού Ελληνισμού χτυπούσε στην Ελληνική παροικία του Τορόντο. Οι  καταπληκτικές για την περίσταση εγκαταστάσεις του Metropolitan Centre φιλοξένησαν τα παρακάθια μας, τα μουχαπέτια μας,  το μεγάλο μας χορό, το σεμινάριο χορών, τη φωτογραφική μας έκθεση,  τα γλέντια μας και τις χαρές μας. Έγινε το δεύτερο σπίτι μας. Η άοκνη και φιλόξενη πρόεδρος του Αγίου Νικολάου, η κυρία Τασία με τις κυρίες της Φιλοπτώχου παρούσα και ακούραστη να μας εξυπηρετήσει, συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία αυτή! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προεδρείο και την επιτροπή και στο προσωπικό για την υπέροχη φιλοξενία τους φαντάζει φτωχό μπροστά σε αυτό που μας παρείχαν.
Για το βετεράνο χοροδιδάσκαλό μας το Νίκο Ζουρνατζίδη όσες ευχαριστίες και να εκφράσουμε θα τον αδικήσουμε. Μας δίδαξε την παράδοση, αυτό που είδε και κατέγραψε από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς: τον τοπικό χορὀ, την κινησιολογία, την ενδυμασία, τα μουσικά όργανα, τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Tα παιδιά μας συναντήθηκαν για πρώτη φορά με το «γίγαντα» των ποντιακών μας χορών και διδάχθηκαν άγνωστους χορούς από διάφορες περιοχές, όπως επίσης έμαθαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας των ποντιακών μας χορών.
Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2015 κατέφθαναν οι συμμετέχοντες στο ποντιακό συναπάντεμα στο συνεδριακό χώρο του Αϊ  Νικόλα με όλα τα μέσα μεταφοράς: αυτοκίνητα πουλμανάκια και λεωφορεία αποβίβαζαν νέους κάθε ηλικίας. Μεγάλη και η ανταπόκριση και η συμμετοχή των συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας μας. Τα αδελφά σωματεία που μετείχαν με χορευτικά και εκπροσώπους στη διοργάνωση ήταν:
PONTIAN SOCIETY “AKRITAI” OF PHILADELPHIA
PONTIAN SOCIETY “PONTOS” NORWALK
PONTIAN SOCIETY “PANAGIA SOUMELA” OF BOSTON
L’ASSOCIATION PONTIENE DE MONTREAL “ EFXINOS PONTOS”
KOMNINI PONTIAN CLUB CANTON OHIO
PONTIAN SOCIETY “ PHOENIX” OF CLEVELAND
PONTIAN SOCIETY “KOMNINI” NEW YORK
BROTHERHOOD PONTION TORONTO “PANAGIA SOUMELA”.
Νέοι και νέες από τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά συναντηθήκαμε για ακόμη φορά και αποκομίσαμε νέες εμπειρίες, αποκτήσαμε νέους φίλους, θυμηθήκαμε  τα παλιά, μάθαμε από το δάσκαλό μας το Νίκο Ζουρνατζίδη ο οποίος αφιλοκερδώς ταξίδεψε από την Ελλάδα για να διδάξει στο σεμινάριο ποντιακών χορών. Χορέψαμε στους ρυθμούς του ομάλ του τικ του κότσαρι και του πυρρίχιου.
Το μήνυμα που δώσαμε όμως έγινε κατανοητό από όλους πλέον και χωρίς αμφισβήτηση: εμείς οι νέοι στη Βόρεια Αμερική παιδιά μεταναστών και προσφύγων πρώτης δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν ξεχνούμε τις ποντιακές μας ρίζες. Αυτές για τις οποίες αισθανόμαστε υπερήφανοι και περίτρανα διαλαλούμε  όπου γης σταθούμε. Η ποντιακή ψυχή, η λεβεντιά, ξεχειλίζει  αναβλύζοντας μέσα από την καρδιά μας.
Εμείς, η ποντιακή νεολαία, είμαστε εδώ, ενωμένοι και δώσαμε το μήνυμα για ακόμη μία φορά, της ενότητας, της αγάπης για τα ποντιακά ιδεώδη αξίες και ιδανικά. Είμαστε περήφανοι για την αρχαιοελληνική καταγωγή μας. Γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, διατηρούμε την αρχαιοελληνική μας διάλεκτο, τα ήθη και έθιμά μας, τη θρησκεία μας και διαδίδουμε τον ποντιακό μας πολιτισμό.
Υποκλινόμαστε στον γενοκτονημένο λαό μας, στις θυσίες και τα βάσανα των προγόνων μας, των παππούδων μας.

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»

Δεν αποτελεί  για μας ένα απλό σύνθημα, είναι αυτοσκοπός, είναι οδηγός μας, είναι η συνέχειά μας.
Με σεβασμό μνημονεὐουμε τους 353.000 χιλιάδες νεκρούς μας, συνεχίζουμε την παράδοσή μας, τους χορούς μας, τον πόνο και τη χαρά που έγινε τραγούδι και μακρύς καϊτές. Η σεμνή και βαριά φορτισμένη συγκινησιακά παρουσία μας και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που ανέγειρε η Αδελφότητά μας, θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις καρδιές μας.
Άσβεστο το φως των κεριών μας μέσα στις ψυχές των προγόνων μας θα τους οδηγεί στην αιώνια ζωή.

Αισθανόμαστε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας στήριξαν σε αυτή την τόσο σημαντική για εμάς διοργάνωση.  

Ευχαριστούμε το Γενικό μας πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Αλέξανδρο Ιωαννίδη ο οποίος μας στηρίζει ηθικά και είναι πάντα παρών στις εκδηλώσεις μας.
Eυχαριστούμε τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ ΚΑΝΑΔΑ κ.Κώστα Τσιλφίδη για το συντονισμό των συλλόγων και την προσφορά του.
Ευχαριστούμε τον Ομογενή μας Ιβάν Σαββίδη για το μήνυμα συμπαράστασης που μας απέστειλε, με τη διαβεβαίωση ότι στον αγώνα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των προγόνων μας και στη διατήρηση του πολιτισμού μας θα σταθεί αρωγός βοηθός και συμπαραστάτης.
Ευχαριστούμε την αοιδό μας την Πέλα Νικολαϊδου και τον δεξιοτέχνη της λύρας Δημήτρη Ξενιτόπουλο που μας ταξίδεψαν μουσικά στους αθάνατους σκοπούς μας, στις ρίζες μας, στον Πόντο.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν στις προετοιμασίες αυτού του φεστιβάλ:
Αισθανόμαστε βαριά τη κληρονομιά της ποντιακής μας καταγωγής.
Μα πιο πολύ νιώθουμε την αγάπη και προστασία της Μάνας μας! Της μάνας όλων των Ποντίων, της Παναγίας μας της Σουμελιώτισσας! Η ευλογία που νιώθουμε είναι αυτή που μας δίνει ζωή, έμπνευση, ὀραμα και προοπτική. Είναι μαζί μας στα δύσκολα μας δίνει όρεξη και μεράκι να δείξουμε  την αγάπη μας και να αγκαλιάσουμε όλους τους νέους, να μυήσουμε στις αξίες μας και στα ιδανικά μας όλα τα παιδιά, ποντιακής ή όχι καταγωγής. Ευχαριστούμε Παναγιά μας Σουμελά που έκανες πάλι το θαύμα σου! Που μας ένωσες και μας έφερες πάλι κοντά στην αγκαλιά σου. Ρίγη συγκίνησης νιώσαμε όλοι μας αυτές τις μέρες! Ξέρουμε ότι ήσουν μαζί μας για ακόμη μία φορά. Νιώσαμε το όραμά σου, να δεις αδελφωμένα όλα μαζί τα παιδιά σου. Η προσευχή μας εισακούστηκε για ακόμη μία φορά! Μεγάλη η χάρη σου !
Κλείνοντας την αυλαία του 8ου Παμποντιακού Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ ΚΑΝΑΔΑ, ανανεώνουμε το ραντεβού μας  για την Ατλάντα των ΗΠΑ όπου θα διεξαχθεί το 9ο Φεστιβάλ Παμποντιακής Νεολαίας τον Ιούνιο του 2016.
Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς
Για την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ Νεολαίας
Κώστας Κοτσαμποϊκίδης






No comments:

Post a Comment