Search This Blog

Monday, February 14, 2022

Σκέψεις και απόψεις, αναγνώστη μας, για τις επερχόμενες εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλης…

 

Μετά το φιάσκο της συμφωνίας Σωτηρίου – Καραντώνη και την έγκρισή της από το Δ. Συμβούλιο, καθώς και των προκάτ -με συνοπτικές διαδικασίες- «εκλογών» που ακολούθησαν, για τη διοίκηση της, νέας πλέον,   Κενότητας Τορόντο, ξεκίνησαν  αμέσως οι σωστές πλέον διαδικασίες, για την ανάδειξη του νέου Δ. Συμβουλίου της Κοινότητας Μόντρεαλ…

Φίλος αναγνώστης μας, λοιπόν, γνωρίζοντας αρκετά πράγματα για την εκεί Κοινότητα και τους ενδιαφερομένους να την υπηρετήσουν, προσπαθεί να μας ενημερώσει...

 Και μαζί με μας, τους αναγνώστες μας, ψηφοφόρους στο Μόντρεαλ, γράφοντας τα εξής:

*Εδώ είναι μερικές σκέψεις για τις επερχόμενες εκλογές στην Κοινότητα του Μόντρεαλ. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το δέντρο «Διαφάνειας» αλλά χάνουν το δάσος. Ο Επίσκοπος Ιάκωβος χτες όρκισε τα 2 νεότερα μέλη του ΔΣ για την Κοινότητα του Μόντρεαλ. Δύο μέλη του ΔΣ παραιτήθηκαν. Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι ο Γεράσιμος Τουλιάτος και ο Νικόλαος Ρούσσος θα έπαιρναν αυτές τις κενές θέσεις. Ήταν στη λίστα των επιλαχόντων από τις εκλογές του 2019. Ο κ. Τουλιάτος ήταν στην 33η θέση και ο κ. Ρούσσος στην 35η θέση στις εκλογές του 2019. Ήταν και οι δύο υποψήφιοι για την ομάδα από την αντιπολίτευση. Ο κ. Τουλιάτος μετακόμισε πέρυσι στην ομάδα της Φιλικής Εταιρείας. Επικράτησε σύγχυση ,την Πέμπτη, όταν φάνηκε ότι υπήρχαν άλλοι επιλαχόντες που παραλείφθηκαν. Φαίνεται ότι κανένας άλλος από την αντιπολίτευση δεν είχε ανανεώσει την ιδιότητα του μέλους σε 2 χρόνια. Δεδομένου ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να είναι στο ΔΣ, αποφασίστηκε να περάσουν στο επόμενο άτομο που ανανέωσε την ιδιότητά του, ως μέλος. Όταν ανακοινώθηκε η είδηση, ο κ. Σύρρος και η Φιλική Εταιρεία του πανηγύρισαν. Αυτό εξόργισε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης που θεώρησαν ότι δικαιούνται αυτές τις θέσεις. Η Φιλική Εταιρεία ανακάλεσε γρήγορα τη θέση της και ενθάρρυνε όλους να προσφύγουν στα δικαστήρια για να βρουν μια λύση.

Ο κ. Σύρρος είπε στο ΦΒ ότι “Τόσο το μελος της Ομαδας Πραξις όσο και η Ομάδα στο σύνολο της υπέθεσε ότι ολλα ήχαν γίνει τηρώντας μια ηθική υπόσταση. Δύστυχος έχουμε αλλη μια συμπεριφορά που φαίνεται να οδηγεί στα δικαστήρια από ότι μας έχετε πει. Τον λόγο τον έχει τώρα ο δικαστής. Θα σεβαστούμε ότι πει.” Για πολλά χρόνια, ο κ. Μανίκης πάντα αποθάρρυνε οποιονδήποτε να τρέχει στα δικαστήρια ενάντια την κοινότητα. Είναι πολύ περίεργο για τον κ. Σύρρο να ενθαρρύνει αυτό το είδος συμπεριφοράς ειδικά όταν τον Φεβρουάριο του 2019 η ίδια ομάδα ανθρώπων έτρεξε στα δικαστήρια 5 φορές εναντίον της κοινότητας.

Η ΕΚΜΜ κέρδισε κάθε φορά. Δεν ήταν απαραίτητο να αναφέρουν κάτι για προσφυγή στα δικαστήρια ειδικά όταν βασίστηκαν στον βλ@κ@ Γιάννη Βάθη για αυτές τις πληροφορίες. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που επιδιώκουν για προσωρινά μέτρα ενάντια σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς είναι άνθρωποι που έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Αντί να αποθαρρύνουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι ο κ. Σύρρος την ενθαρρύνει. Είμαστε σίγουροι ότι το ίδιο νιώθει και ο κ. Μανίκης. Ο κ. Σύρρος έχει τεράστια πολιτική εμπειρία αλλά κάνει πολλά βασικά πολιτικά λάθη. Έσπευσε να βγάλει πανηγυρικό δελτίο τύπου που είχε ως αποτέλεσμα να υβριστεί η αντιπολίτευση.

Το σχέδιό τους είναι να αλλάξουν το καταστατικό αλλά δυστυχώς με αυτό το φιάσκο φαίνεται ότι δεν το έχουν διαβάσει.

*Tο μεγαλύτερο λάθος που έκανε ο κ. Σύρρος είναι ότι δεν ενέταξε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης στην ομάδα του που ανακοινώθηκε στις 19 Ιανουαρίου. Αυτό τους εξόργισε και είναι απίθανο τώρα να δεχτούν πρόταση να συμπεριληφθούν στην ομάδα του. Το νυν ΔΣ είναι απίθανο να συνεχίσει για άλλη μια θητεία.

Έχουν μειώσει το χρέος κατά 3.5 εκατομμύρια και συνολικά έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά σε μια δύσκολη πανδημία. Συγκριτικά, άλλοι οργανισμοί όπως η Φιλία, οι περισσότεροι σύλλογοι, το ΣΕΦ & η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο έχουν καταστραφεί από την Πανδημία. Το σημερινό ΔΣ έχει κάνει καλή δουλειά σε σύγκριση με τους περισσότερους οργανισμούς. Αμφιβάλλουμε σοβαρά ότι θα επιδιώξουν άλλη θητεία. Φαίνονται κουρασμένοι και η πανδημία ήταν δύσκολη για όλους. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ηγέτες κοινοτικών οργανώσεων παντού έχουν κουραστεί από την πανδημία και θα προτιμούσαν κάποιος άλλος να πάρει τη θέση τους.

 Έτσι νιώθουν όλοι οι επικεφαλής των συλλόγων στην παροικία μας. Γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι απίθανο να παρουσιαστεί το νυν ΔΣ στις εκλογές του Ιουνίου.

 Εάν το σημερινό ΔΣ δεν παρουσιαστεί στις εκλογές, τότε πιθανότατα θα έχουμε ένα σενάριο όπου η Φιλική Εταιρεία θα είναι εναντίον της αντιπολίτευσης στις εκλογές. Θεωρούμε ότι αν ίσχυε αυτό, τότε η αντιπολίτευση πιθανότατα θα κερδίσει αυτές τις εκλογές εάν διεξαχθούν σήμερα. Η αντιπολίτευση δεν έχει αξιόπιστο ηγέτη. Π.Χ. , ο εκπρόσωπός τους που εμφανίστηκε στο CFMB το Σάββατο κατηγόρησε την κοινότητα ότι είναι «ρατσιστική» εναντίον τους.

Είμαστε όλοι της ίδιας φυλής, οπότε είναι ανόητο να σκεφτόμαστε έτσι. Ακούμε επίσης ότι κάποιοι ενθαρρύνουν τον Θεόδωρο Χαλάτση να αναλάβει την ηγεσία αυτής της ομάδας. Αν ο Δρ Χαλάτσης φροντίσει να μείνουν μακριά, κ@θίκι@ όπως ο Βάθης, ο Πάππας και ο Κωνσταντακάκος, τότε αυτή η ομάδα μπορεί εύκολα να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Εθνικό Κογκρέσο έχει καταστραφεί με αρχηγό τον Δρ Χαλάτση. Πιστεύουμε ότι η ευθύνη για αυτό πέφτει περισσότερο στα χέρια των Πάππα & Μάνιου. Συγκριτικά, ο κ. Σύρρος έχει καταστρέψει το Σ.Ε.Φ. σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Τα περισσότερα μέλη έχουν καλή εντύπωση για τον Χαλάτση αρκεί να μην μπαίνει εμπόδιο η ομάδα του των λ@μ@γιων (Πάππας, Βάθης, Κωνσταντακάκος, Μάνιος κ.λπ...).

Πολλοί θυμούνται πώς ο Δρ Χαλάτσης έκανε φανταστική δουλειά στο Επαρχιακό Κογκρέσο. Μετά απο αυτό, τον συμβουλεύουν λ@μόγι@ σαν ο Πάππας & Βάθης και όλοι αναρωτιούνται πότε θα σταματήσει να τους ακούει; Η πιο σημαντική διαφορά για τις δύο ομάδες είναι ότι τα περισσότερα ΜΜΕ θα υποστήριζουν την αντιπολίτευση αντί τη Φιλική Εταιρεία στις εκλογές. Μόνο ο κύριος Μανίκης & το Ράδιο Ακρίτες θα είναι με την ομάδα Σύρρου. Όλα τα άλλα ΜΜΕ θα υποστηρίξουν μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Χαλάτση.

Πολλά από τα ΜΜΕ είναι πεινασμένοι απο το 2004. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την αντιπολίτευση είναι ακριβώς οι ίδιοι ακροδεξιοί που ήταν μέλη της Ομάδας Κατσαμπάνη. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αναστατώνονται όταν ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίζεται στην ετήσια παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο γιατί η ιδεολογία παίζει ρόλο στις ομάδες που συμμετέχουν σε κοινοτικές εκλογές. Για πολλά χρόνια είχαμε Συντηρητικούς/Χρυσή Αυγή από τη μια πλευρά και Φιλελεύθερους από την άλλη. Μέχρι το 2004, όταν ήταν στην εξουσία η Ομάδα Κατσαμπάνη, πλήρωναν 200.000 $ το χρόνο στα ΜΜΕ. Όλα τα ΜΜΕ το θυμούνται και θα στηρίξουν την αντιπολίτευση στις εκλογές. Προφανώς, θα περιμένουν ότι η κοινότητα θα αρχίσει να τους βάλει στο payroll όπως και στο παρελθόν.

* Επιπλέον, ο Δρ Χαλάτσης θα διατηρούσε πιθανότατα το status quo με την Αρχιεπισκοπή. Τα τελευταία 50 χρόνια, η σχέση μεταξύ εκκλησίας και κοινότητας δεν ήταν ποτέ τόσο καλή. Η Φιλική Εταιρεία πιστεύει ότι τα μέλη θα δεχτούν να διοικούνται από τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς από την Αρχιεπισκοπή. Αυτό θα είναι λάθος και θα εξοργίσει πολλά μέλη. Δεν είμαστε σίγουροι ποιος συμβουλεύει τον Σύρρο, αλλά πρέπει να επανεξετάσει τις θέσεις του για την εκκλησία.

Ο Σύρρος βλέπει το δέντρο αλλα χάνει το δάσος. Το άλλο θέμα που ανησυχεί τη παροικία στην «αποκεντρωμένη» πρόταση της Φιλικής Εταιρείας είναι τι θα συμβεί αν μια εκκλησία ή σχολείο αποκτήσει συνεχώς έλλειματα μετά από μερικά χρόνια. Θα προτείνουν να κλείσει το τμήμα; Τα περισσότερα σχολεία και οι εκκλησίες έχουν ελλείμματα και είναι απίθανο αυτό να αλλάξει στο μέλλον.

Πολλά μέλη ανησυχούν τι θα γίνει με αυτά τα ελλειμματικά τμήματα. Η κοινότητα λαμβάνει 1 εκατομμύριο $ σε ενοίκιο κάθε χρόνο από το ξενοδοχείο, τη Στέγη και τους παιδικούς σταθμούς. Αυτό το ενοίκιο καλύπτει τα περισσότερα ελλείμματα από σχολεία και εκκλησίες. Ποια τμήματα θα καλύψουν τα ελλείμματα ο Σύρρος και ποια θα αφήσουν να πεθάνουν;

Μέχρι να εξηγήσει ο κ. Σύρρος τι θα κάνουν με τα μη κερδοφόρα τμήματα, πολλά μέλη θα ψηφίσουν αλλού. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που είναι καχύποπτοι για το γιατί θέλουν να κλείσουν τα περιφερειακά συμβούλια. Έχουν δικαίωμα βέτο να μπλοκάρουν την πώληση ενός σχολείου εάν το ΔΣ ήθελε να το κάνει αυτό. Ας ελπίσουμε ότι η Φιλική Εταιρεία θα ξεκαθαρίσει με «διαφάνεια» τις θέσεις της σε αυτά τα σημαντικά θέματα. Ο Σύρρος μάλλον πιστεύει ότι μπορεί να χειραγωγήσει τα παιδιά από την αντιπολίτευση ενθαρρύνοντάς τα να γαυγίσουν και να τρέξουν στα δικαστήρια. Πιστεύει επίσης ότι θα δεχτούν έναν ασήμαντο ρόλο σε μια ενορία ή ένα περιφερειακό συμβούλιο και δεν θα ανταγωνιστούν με την ομάδα του. Όταν η αντιπολίτευση καταλάβει ότι είναι πιο ισχυρή από τη Φιλική Εταιρεία και μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν όλοι. Θα δούμε πόσο χρόνο θα πάρει αυτές οι 2 ομάδες για να δουν το δάσος και να προσεγγίσουν και να στρατολογούν υποστηρικτές του νυν Δ.Σ..

Αύριο συνεδριάζει το Δ.Σ. Θα δούμε αν η αντιπολίτευση θα ακολουθήσει τις συμβουλές του Σύρρου και θα είναι οι «κακοί». Αν είναι έτσι, ο Σύρρος πιθανότατα θα παίξει τον ρόλο στις εκλογές του καλού ειρηνοποιού που μπορεί να ενώσει την παροικία. Οι επόμενοι 4 μήνες θα έχουν πολύ ενδιαφέρον

4 comments:

  1. Barman.... Φίλε που έκανες το παραπάνω σχόλιο. Από ότι φαίνεται, ο κύριος Σύρρος κάνει πολύ μελετημένες κινήσεις. Το ότι έκανε μεγάλο "ντόρο" για το θέμα των επιλαχόντων είναι ολοφάνερο ότι ήθελε να ακουστεί στην Παροικία ότι σχεδόν όλοι τους δεν είχαν πληρώσει την συνδρομή τους. Ποιος ισορροπημένος συμπαροικος θα ψηφίσει κάποιον επιλαχόντα που για δύο χρόνια δεν είχε πληρώσει τουλάχιστον την συνδρομή του; Να σου πω εγώ; Κανένας. Και καθώς οι ψηφοφόροι αυτών των "ανεξαρτήτων" δεν ψηφίζουν την νυν διοίκηση, θα ρίξουν την ψήφο στον κύριο Συρτό. Με μια ενέργεια που τα μωρά παιδάκια νόμισαν ότι είναι υπέρ τους. Τους έκανε μαμ τους ψήφους τους σε μια μπουκιά. Όσο γιά την τωρινή διοίκηση. Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι θα παραδώσουν τα όπλα. Είναι καλά οργανωμένοι και πολύ μεθοδικοί. Εξ άλλου έφεραν και ένα πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα, και η Κοινότητα βγήκε από πολύ σοβαρά οικονομικά αδιέξοδα.
    Ως τις εκλογές, έχουν μπροστά τους 4,5 μήνες.
    Θα αναμένουμε.

    ReplyDelete
  2. better the devil you know (Halatsis) than the devil you don't (Sirros). I doubt that anyone will be impressed by the ideas of a career politician who has zero real life experience. Get involved in the community for a couple years before making grand plans especially when you've never been at the front lines.

    ReplyDelete
  3. Αυτό είναι ένα Δελτίο Τύπου από τη Φιλική Εταιρεία. Μας λένε ότι η ομάδα τους είναι οι καλοί με ακεραιότητα και ότι η ομάδα Κατσαμπάνη είναι αυτή που συμπεριφέρεται άσχημα. Υπονοούν επίσης ότι αν το CFMB δωροδοκούσε ακόμα με χρήματα από την ΕΚΜΜ όπως το 2004, τότε ίσως η Σούλα θα ενεργούσε πιο «αντικειμενικά». Θα δούμε αν η αντιπολίτευση θα συμπεριφερθεί ως καλοί μπάτσοι όπως ο κ. Σύρρος ή ως κακοί μπάτσοι.

    Πρόσφατα, σε μια τοπική εκπομπή του Ελληνικού Ραδιοφώνου συζητήθηκαν τέσσερα θέματα σχετικά με τρέχουσες υποθέσεις της ΕΚΜΜ. Τα θεματα ασχολήθηκαν, πρώτον, με την έλλειψη επικοινωνίας και διαφάνειας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΜΜ, δεύτερον, με την ανακοίνωση ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΜΜ ανέτρεψε τη θέση του σχετικά με την αντικατάσταση των δύο κενών θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, τρίτον, με τη δύσκολη σχέση της ερανικής επιτροπής με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΜΜ και, τέλος, με μια απροσδόκητη αντίδραση του Προέδρου της ΕΚΜΜ στα παραπάνω θέματα.Tα θέματα και οι συνεντεύξεις αναδείχθηκαν από μια κακοφωνία κατηγοριών, αλληλοκατηγοριών, ψευδών και μισών αληθειών, όλα τυλιγμένα σε απίστευτη οξύτητα. Ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της ευγένειας! Ένας από τους εξαγριωμένους παρεμβαίνοντες έφτασε στο σημείο να ζητήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση και την άμεση αποπομπή του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ύφος και το περιεχόμενο των ανταλλαγών υποδείκνυε, με τον πιο προφανή τρόπο, τον λόγο για τον οποίο τόσοι πολλοί συμπάροικοι θεωρούν την ΕΚΜΜ ως μη άξια του χρόνου και της συμμετοχής τους. Είναι πραγματικά λυπηρό, πολύ απογοητευτικό και απαράδεκτο. Είναι καιρός να αλλάξουν τα πράγματα στην ΕΚΜΜ. Δεν μπορούμε, δεν θα ανεχτούμε και δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκτροχιασμού των επερχόμενων εκλογών και καλούμε όλους να ρίξουν τους τόνους. Η εμπλοκή σε τέτοιου είδους αντιπαραγωγικές συζητήσεις είναι μια εξαντλητική σπατάλη ενέργειας που μόνο υπονομεύει την ήδη διαβρωμένη εμπιστοσύνη των συμπαροίκων μας και διαιωνίζει την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να μιλήσει η δημοκρατία και να λύσει το πρόβλημα. Η ομάδα Πράξις επαναλαμβάνει ότι η δέσμευσή μας στη διαφάνεια, την ορθή διακυβέρνηση, τον σεβασμό των Εσωτερικών Κανονισμών της ΕΚΜΜ και την ανάγκη εκσυγχρονισμού και επαγγελματισμού της οργάνωσης, μας οδήγησε στο να αφιερώσουμε τους τελευταίους 18 μήνες στη συγκρότηση ενός συνεκτικού, καλά μελετημένου προγράμματος που θέτει την πορεία που χρειάζεται η ΕΚΜΜ για να πετύχει. Η παροικία μας μπορεί να επιτύχει αρμονία και εμπιστοσύνη στον εμβληματικό της οργανισμό μόνο αν το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών επιφέρει μια θεμελιώδη αλλαγή στην οργανωτική κουλτούρα. Μια κουλτούρα που θα βασίζεται στην ευγένεια, την αλήθεια, την ακεραιότητα και την ηθική συμπεριφορά. Μια κουλτούρα που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των μελών προς τους διοικούντες. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο με μια ομάδα ατόμων που διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, την εργασιακή ηθική και που εμπνέουν εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία τους και εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να εργάζονται ως ομάδα. Μια ομάδα ατόμων που έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους στη διαφάνεια, τη δημοκρατία, το σεβασμό των διαδικασιών και την ορθή διακυβέρνηση. Η ομάδα Πράξις, με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Σύρρο, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις στην κοινωνία του Κεμπέκ, και αποτελούμενη από αφοσιωμένα και εξειδικευμένα μέλη της παροικιας μας, είναι πράγματι η ομάδα ανθρώπων με την απαραίτητη ακεραιότητα για να εμπνεύσει αυτή την εμπιστοσύνη. Τέρμα τα λόγια, ήρθε η ώρα να δράσουμε για την καλυτέρευση της ΕΚΜΜ. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους όσους πιστεύουν ότι η ΕΚΜΜ πρέπει να αναμορφωθεί και να λειτουργήσει με σωστή διακυβέρνηση να γίνουν μέλη και να ενδιαφερθούν. Παρά τον αρνητισμό που εξυπηρετεί μόνο όσους δεν μπορούν να δουν πέρα από το προσωπικό τους συμφέρον, αξίζουμε μια κοινότητα για την οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι και όχι μια κοινότητα που μας κάνει να γυρνάμε αλλού με αγανάκτηση. Βοηθήστε μας να βάλουμε τα πράγματα σε μια πορεία προς αυτό που μπορούμε να γίνουμε.
    https://www.facebook.com/teampraxis4hcgm/

    ReplyDelete
  4. Let them all burn in hell. They no longer serve ANY useful purpose.

    ReplyDelete