Search This Blog

Wednesday, June 17, 2020

Επιστολή Σωτηρίου προς τους ιερείς του Καναδά…



Έπεσε στα χέρια μας επιστολή του αρχιεπισκόπου Σωτηρίου προς όλους τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής Καναδά και – έστω με λίγη καθυστέρηση – σας την μεταφέρουμε, ώστε να συνεχίσετε να είστε,  κατά το δυνατόν,  ενημερωμένοι και να αντιλαμβάνεσθε ευκολότερα και πληρέστερα τα συμβαίνοντα γύρω μας… 
Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρεσθε, ρίξτε μια ματιά κρατώντας όσα σας ενδιαφέρουν και το ξανασυζητάμε...

Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταµένους, των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά

Αγαπητοί εν Κυρίω,

Στή δύσκολη αυτή περίοδο του κορωνοϊού, σκέφτοµαι σας και τις Κοινότητές µας και αδιαλείπτως προσεύχοµαι. Κάποιοι κληρικοί και λαϊκοί εκφράζουν την ανησυχία τους, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει δώσει οδηγίες για το άνοιγµα των εκκλησιών και τη µετάδοση της Θείας Κοινωνίας.

Την Παρασκευή 29 Μαΐου, στην Ιερά µας Αρχιεπισκοπή είχαµε µία µικρή σύσκεψη µε ορισµένους ιερείς της επαρχίας Οντάριο και συζητήσαµε τα θέµατα αυτά. Εκλήθησαν οι τρεις ιερείς-µέλη του Συµβουλίου Πρεσβυτέρων από το Οντάριο και ορισµένοι άλλοι ιερείς. Δυστυχώς, δύο από τους προσκληθέντες δεν ήλθαν. Κάποιοι από τους προσκληθέντες έκαµαν και δηµόσιες δηλώσεις για το θέµα µετάδοσης της Θείας Κοινωνίας.

Η πρώτη µου φράση στην εισήγησή µου ήταν, ότι δεν θα κάµω καµία δήλωση, εάν δεν έχω γραπτές οδηγίες από το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουµενικό µας Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουµενικό µας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοµαίο.

Ο Παναγιώτατος Οικουµενικός µας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολοµαίος µε την από 02/06/2020 σεπτή επιστολή του προς όλους τους Αρχιερείς του Οικουµενικού Πατριαρχείου, ζητεί από αυτούς: “Αποφεύγετε ίνα προβαίνετε εις δηλώσεις, σχολιασµούς και συνεντεύξεις προς µέσα γενικής ενηµερώσεως και ίνα λαµβάνετε άλλας πρωτοβουλίας σχετικώς προς τα θέµατα τα αφορώντα εις την δηµιουργηθείσαν νέαν κατάστασιν”.

Όπως ανωτέρω έγραψα, θα συνεχίσω να µη κάµω δηλώσεις, εάν δεν έχω γραπτές οδηγίες από το Οικουµενικό µας Πατριαρχείο. Τούτο, διότι πιστεύω, ότι η Εκκλησία είναι Σώµα Χριστού. Είναι Μία και Αγία. Είναι µία οικογένεια. Κανείς δεν πρέπει για τέτοια σοβαρά θέµατα να οµιλεί αφ’ εαυτού του (αρχιερεύς, ιερεύς, διάκονος, καθηγητής ή οιοσδήποτε ορθόδοξος χριστιανός).

Με λυπεί το γεγονός, ότι ορισµένοι από τους ιερείς µας έχουν κάµει χρήση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχουν εκφέρει γνώµες δικές τους, αλλά και έχουν µεταφέρει γνώµες άλλων, οι οποίοι ασχολήθηκαν µε το θέµα αυτό. Παρακαλώ θερµά στο µέλλον να µη ξανασυµβεί το ίδιο πράγµα.

Μερικοί φαίνεται, ότι θέλουν να καυχώνται για τις θεολογικές (καθηγητικές) γνώσεις τους. Ας σκεφθούν όµως, ότι η πρώτη γνώση την οποία πρέπει να έχουν είναι, ότι δεν πρέπει να οµιλούν χωρίς καθοδήγηση από την Αρχή της Εκκλησίας. Μερικοί φιλόδοξοι καλό θα είναι να χρησιµοποιήσουν τις καθηγητικές τους γνώσεις για τα θέµατα αυτά µόνον στις πανεπιστηµιακές αίθουσες.

Λυπάµαι, διότι έπρεπε να γράψω την επιστολή αυτή. Ελπίζω, ότι όλοι σας θα εννοήσετε τη σοβαρότητα του θέµατος και θα πράττετε πάντοτε το ορθό. Σας διαβεβαιώνω, ότι η κατάσταση του κορωνοϊού µε πονεί πάρα πολύ και υποφέρω. Προσεύχοµαι και παρακαλώ προσεύχεσθε και σεις να βγούµε από τη δύσκολη αυτή κατάσταση το συντοµότερο δυνατό.

Με πατρική αγάπη και θερµές ευχές
 Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
 Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ


4 comments:

  1. Τώρα οποίος πιστεύει ότι ο Σωτήριος «αδιαλείπτως» προσεύχεται είναι ηλιθειος...
    Το ότι υποφέρει το βλέπω αλήθεια γιατί δεν έχει ‘κονομες αυτό το καιρό .... Όσο για τους παραμορφωμένους θεολόγους παπάδες, να βλέπει την κατάντια που ο ίδιος ομολογεί στην επιστολή του προς αυτούς και τηςΑρχιεπισκοπής που είναι στα κακά της χάλια
    κρίμα.... Το ψάρι βρώμα απ’το κεφάλι .....

    ReplyDelete
  2. Με προσευχές και κλάματα, δεν γίνεται καμία νεκρανάσταση. Ούτε ο ιός θα εξαφανισθεί και ας σχίζει τα ιμάτιά του ο άγιος. Όσο για τους θεολόγους παπάδες, βρήκαν μια καλή δουλειά, τους φιλάνε και το χέρι οι κυράτσες και οι κατηχήτριες.

    ReplyDelete
  3. Έχασε την ισορροπία της η Αρχιεπισκοπή Καναδά....
    Ο Σωτήριος επισημάνει την ανυπακοή διό παπάδων που επιλέξαν να αγνοήσουν την σύναξη που κάλεσε...
    Τέλος πάντων, έχει κι’αλλα προβλήματα ο Μεγάλος
    Τέσσερις παπάδες εξέφρασαν επιθυμία να φύγουν απ’τον Καναδά..... Πρ. Θεολόγος, Πρ. Ο. Δρόσος,
    Πρ. Χριστιανός και Πρ. Μιχάηλ ..... Πάμε στην Ελλάδα για παπαδομαζωμα ευ’οσον η Πατριαρχική Ακαδημία δρν είναι ικανή να ξεφουρνίσει Παπάδες

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ κύριε, 1:44, θέλεις κάτι να πεις αλλα εγώ δεν σε καταλαβαίνω. Γιαυτό θα πω τα δικά μου. Αν ο Σωτήριος πραγματικά προσεύχεται - και δεν έχω λόγους να μη τον πιστέψω - γιατί ο Παντοδύναμος τον γράφει στα αποτέτοια του; Και καλά μ' αυτόν, αφού εκεί μας γράφει και ο ίδιος ο Σωτήριος, αλλά με τους άλλους ιερείς τι γίνεται; Επί 4 μήνες τώρα προσεύχονται μόνοι τους χωρίς εμάς τους αμαρτωλούς, αλλά ο Κύριος αγρόν ηγόρασε, ως προς τον ιο! Μήπως νάβγαιναν οι παπάδες από τις εκκλησιές και να έμπαιναν ΜΟΝΟΝ οι πραγματικά θρησκευόμενοι - και όχι οι υποκριτές με τους επιφανειακούς μεγαλόσταυρους - για να προσευχηθούν, μπας και έκανε κάτι ο Θεός, αφού και παντοδύναμος είναι και το ποίμνιο αγαπάει; Έτσι μ9α πρόταση για δοκιμή, καταθέτω!

    ReplyDelete