Search This Blog

Tuesday, July 5, 2016

Παραστάσεις Καραγκιόζη σύντομα;



Λάβαμε και ευχαρίστως δημοσιεύουμε κείμενο φίλου-όπως λέει- αναγνώστη. Κάθε «ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα, είναι εντελώς συμπτωματική», μας λέει.
Παραστάσεις Καραγκιόζη, ετοιμάζει ο ….Καραγκιοζάκος !
 Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το λαό (του), αλλά η έξοδος θα τους κοστίσει κάτι παραπάνω....

Ο  Καραγκιόζης είναι ο ιδανικός τύπος του φτωχού Έλληνα, αγαθός, σκληρός καμιά φορά στ’ αστεία του, αλλά «καλόκαρδος». Γεμάτος τεμπελιά και αισιοδοξία, αλλά και γεμάτος διάθεση ν’ ανακατεύεται σε όλα ΚΙ’ ΌΤΙ ΤΟΥ ΚΆΤΣΕΙ. Τον ενδιαφέρει κάθε τι που γίνεται γύρω του, όλους τους πειράζει αλλά και τους κοροϊδεύει... αρπάζοντάς τους ό, σα μπορεί, απ’ ό, τι έχουν…
Το χέρι του είναι εξαιρετικά ευκίνητο και
υπερβολικά μακρύ, για σκηνικούς λόγους, για να μπορεί να ξύνει την πλάτη του και το κεφάλι του ή για να χειρονομεί και όχι μόνο. Επίσης έχει συμβολική σημασία γιατί εκπροσωπεί το έξυπνο πνεύμα του και την επινοητικότητά του.  Μπλέκεται πάντα σε περιπέτειες, μαλώνει,  τρώει ξύλο και προσπαθεί να αποφύγει την κακοτυχία και την τιμωρία.
Εφευρίσκει ένα σωρό δικαιολογίες, ψέματα και πονηριές για να ξεφύγει από όλους όσους τον κυνηγούν και έτσι γίνεται  το διαχρονικό σύμβολο του Νεοέλληνα και εκπρόσωπος ενός ολόκληρου λαού....
Τις παραστάσεις, με το έργο «ο Καραγκιόζης Δημοσιογράφος», θ’ αρχίσει από τις ….μπουμπουλίνες ΤΟΥ της Ν.Υ. κι’ αν .…πιάσουν -και δεν τον πιάσουν- θα τις παρουσιάσει κι’ αλλού, ίσως και στο Τορόντο, αν είσαστε τυχεροί.
Σημ. Αν. Τους καραγκιοζοπαίχτες δείτε τους, τους καραγκιόζηδες δέστε τους…

2 comments:

  1. Το τελευταιο εργο του καραγκιωζη,που τωρα γραφεται, θαχει τον τιτλο "ο Καραγγιωζης και οι αλητες της Ντανφορθ"

    ReplyDelete
  2. Αγαπητέ Κε. Αντίποδα, θα ήταν πολύ τυχερό το ελληνικό βασίλειο ή μάλλον η ελληνική παροικία του Τορόντο να ήταν ο μόνος καραγκιόζης και οι μόνοι καραγκιοζοπαίχτες του.
    Έχει γεμίσει η παροικία από τέτοιους που θέλουν να είναι στα μέσα και στα έξω, να κυβερνούν ή να κυβερνήσουν, τρομάρα τους, δήθεν εθελοντικά αλλά πάντα με το αζημίωτο σε φορείς που γνωρίζουν πως υπάρχει μπόλικο παστό. Αν μας ενδιαφέρει η παροικία μας, θα πρέπει να τους παραμερίσουμε για να προχωρήσει η παροικία μπροστά.
    Υγιαίνετε.

    ReplyDelete