Search This Blog

Wednesday, May 27, 2015

Στη Ρόδο διεθνές συνέδριο για τη σχέση γλώσσας – ετερότητας – εκπαίδευσης

Συνδιοργανωτές τα Πανεπιστήμια Τορόντο, Αιγαίου και Κρήτης...



Διεθνές συνέδριο με θέμα «Επανεξετάζοντας τη Σχέση Γλώσσας Ετερότητας και Εκπαίδευσης-Rethinking Language, Diversity and Education» θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2015 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, προς τιμήν των Μιχάλη Δαμανάκη, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Jim Cummins, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του συνεδρίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που
έδωσαν χθες στο Δημαρχείο, η πρόθεση είναι να τεθούν σε συζήτηση τα κεντρικά θέματα της γλωσσικής πολυμορφίας στο σχολείο, επανεξετάζοντας τα ερμηνευτικά εργαλεία και τις μέχρι τώρα πρακτικές καθώς το ζήτημα αυτό έπαψε προ πολλού να συζητείται ως πρόβλημα, που αφορά μετανάστες ή μειονότητες και χαρακτηρίζει όλο και πιο δυναμικά το βασικό κορμό της εκπαίδευσης. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι σχετικές με τη γλωσσική πολυμορφία πολιτικές σε συγκεκριμένες χώρες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών.
Ως προς την Ελλάδα, θα επικεντρωθούν στο γλωσσικό τοπίο στην εκπαίδευση, όπως αυτό διαμορφώνεται από τη σχέση της ελληνικής, ως κυρίαρχης γλώσσας και ως γλώσσας διδασκαλίας με τις γλώσσες των μαθητών (γλώσσες καταγωγής, κληρονομιάς και μάθησης μαζί με την Ελληνική) και στις εκτεταμένες παρεμβάσεις για παιδιά που ανήκουν σε διαφορετικές από την κυρίαρχη ομάδες όπως π.χ. προγράμματα για παλιννοστούντες, Μουσουλμάνους ή ΡΟΜΑ μαθητές ή για μαθητές ελληνικής καταγωγής στη Διασπορά.
Οι εργασίες θα γίνουν σε δύο γλώσσες, την ελληνική και την αγγλική και θα λάβουν μέρος 300 σύνεδροι από 25 χώρες.
Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το συνέδριο, το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό, αφού το θέμα είναι πολύ επίκαιρο και αφορά την διδασκαλία 2ης ή 3ης γλώσσας στο δημοτικό σχολείο.
«Η μετανάστευση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις γι’ αυτό και μέσα στα σχολεία υπάρχουν παιδιά μεταναστών που μιλούν άλλες γλώσσες. Για την Ρόδο είναι πολύ σοβαρό αφού υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που προέρχονται από μικτούς γάμους τα οποία αντιμετώπιζαν πρόβλημα όταν έπρεπε να μάθουν τα ελληνικά και παράλληλα έπρεπε να μάθουν την μητρική τους γλώσσα (αγγλικά, σουηδικά κ.λπ) Συνεπώς, οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται γνώσεις, εκπαίδευση αλλά και εργαλεία γι’ αυτό τον σκοπό» δήλωσε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή θα σταθεί αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια.
Στην όλη διοργάνωση συμμετέχουν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το Κέντρο Συγγραφέων, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, η Καναδική Πρεσβεία στην Αθήνα και οι Διευθύνσεις Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης.



Πηγή:www.dimokratiki.gr

No comments:

Post a Comment