Search This Blog

Monday, February 18, 2013


Καιρός να ειπωθεί η αλήθεια.
Σπάμε τους μύθους.
Μετά την μεγάλη αποδοχή που είχε η ανάρτηση με την παρουσίαση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ σε μία προς μία των ισχυρισμών με τις οποίες επιχειρήθηκε η αποδόμηση της διετίας της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, αποφασίσαμε να αναρτούμε κάθε μέρα και ένα μύθο με την αντίστοιχη ΑΛΗΘΕΙΑ
Παρακολουθήστε, λοιπόν:


ΠΡΩΤΟΣ ΜΥΘΟΣ:  
«Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε τα πάντα προεκλογικά για το έλλειμμα»

ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ:
Δεν γνώριζε ότι στο Eurogroup του Ιουλίου 2009 υπήρξε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο προβλεπόταν ότι το έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει το 10%. Το κείμενο αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Δεν γνώριζε τα Δελτία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο 2009, τα οποία η κυβέρνηση Καραμανλή αποφασίζει, για πρώτη φορά, να μην δημοσιοποιήσει. Στα δελτία αυτά φαινόταν ήδη ότι το έλλειμμα έως τον Αύγουστο ήταν περίπου 21 δισ. ευρώ δηλ. ήδη κοντά στο 10% του ΑΕΠ. Δηλαδή στους πρώτους 8 μήνες του έτους είχαμε ήδη έλλειμμα 10%.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ:
Γνώριζε ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμούσε ότι έτσι όπως πήγαινε η κατάσταση στην οικονομία ήταν πολύ πιθανό το διψήφιο έλλειμμα.
Γνώριζε ότι στις 5/9/2009, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο τότε πρωθυπουργός, που είχε συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, διαβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο:
 «Το δημόσιο έλλειμμα, αλλά και η ανεργία, παρά την αύξησή τους, παραμένουν σε επίπεδα καλύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε.» (δηλαδή περίπου 6% για το έλλειμμα).Γνώριζε ότι στις 2/10/2009, μόλις 2 ημέρες πριν τις εκλογές, παρά τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει πρόβλεψη με την επίσημη ενημέρωση στην Ε.Ε. για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009.
ΠΟΤΕ ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΨΗΦΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ;
Στις 8/10/2009, τέσσερεις μέρες μετά τις εκλογές, ο Διοικητής της ΤτΕ δηλώνει για το έλλειμμα του 2009 «Εγώ αισιοδοξώ ότι δεν θα ξεπεράσει το 10%».Την επόμενη ημέρα όμως, στις 9/10/2009, έχοντας πλέον τα στοιχεία του εννιαμήνου του 2009, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει: «Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του α’ εννιαμήνου προκύπτει ότι το έλλειμμα είναι της τάξης του 10%. Εάν συνυπολογίσει κανείς τη δυναμική όπως έχει διαμορφωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με σχετική βεβαιότητα ότι το έλλειμμα -δυστυχώς, το ξαναλέω- θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα επίπεδα του 12%». 
Στις 9 Οκτωβρίου 2009 λοιπόν πληροφορούνται όλοι, ότι η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παρέλαβε έλλειμμα με δυναμική που όχι μόνο προσέγγιζε το 10% αλλά ξεπερνούσε το 12%. Πρώτος ο Διοικητής της ΤτΕ μιλάει για έλλειμμα που θα ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ, όταν και αυτός μόλις την προηγούμενη μέρα αισιοδοξούσε ότι δεν θα ξεπεράσει το 10%.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γνώριζε ότι το 6% έλλειμμα για το οποίο δεσμευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, ότι το έλλειμμα πήγαινε για διψήφιο – δεν γνωρίζαμε ότι το έλλειμμα είχε φτάσει ήδη στο οχτάμηνο το 10%, ότι η Ε.Ε. προειδοποιούσε από τον Ιούλιο για έλλειμμα μεγαλύτερο του 10%. Η κυβέρνηση Καραμανλή γνώριζε, αλλά απέκρυπτε.
Είχε προσαρμόσει τον προεκλογικό του λόγο στο χειρότερο σενάριο, με βάση τα τότε δεδομένα: το έλλειμμα να προσεγγίζει διψήφιο αριθμό, δηλαδή όχι 6%, αλλά 8%, 9%, 10%. Αλλά ούτε το χειρότερο σενάριο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Κανείς δεν γνώριζε ούτε για 12,5% που το έμαθαν όλοι μετά τις εκλογές, ούτε για 13,6% που το έμαθαν όλοι 6 μήνες μετά τις εκλογές, ούτε για 15,6% που το έμαθαν όλοι ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2009. Άλλο το 8%, άλλο το 10%, άλλο το 12,5% και άλλο το 15,6% (κάθε μονάδα ΑΕΠ ήταν περίπου 2,5 δισ).

No comments:

Post a Comment