Search This Blog

Sunday, March 6, 2022

Σχόλιο του κ. Γιάννη Κακαγιάννη, στον «Ελληνικό Τύπο», με θέμα την κατάπτυστη συμφωνία Καραντώνη – Σωτήριου…

 


ΣΤΗΝ εφημερίδα «Ελληνικός Τύπος» και τη στήλη «Τηλεσκόπιο», την οποία επιμελείται ο κ. Γιάννης Κακαγιάννης, βρήκαμε ένα άρθρο του το οποίο αναφέρεται στην, πάλαι ποτέ, Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, και το οποίο έχει βασικό θέμα την κατάπτυστη συμφωνία του αρχιεπίσκοπου Σωτήρη με τον γιατρό Καραντώνη, την οποία υπόγραψε, για λογαριασμό της (τότε) Κοινότητας, ο τελευταίος – πριν την παράδοση στον Σωτήρη - πρόεδρός της, κ. Α. Αρτεμάκης. 

Το άρθρο, λοιπόν, αυτό, επειδή αναφέρεται στο διάστημα κατά το οποίο υπήρχε ως οργανισμός, με προσφορά στην ομογένεια, και ενδιαφέρει – υποθέτουμε – αρκετούς από τους αναγνώστες μας και τότε μέλη αυτού, το παρουσιάζουμε ως ελάχιστη προσφορά της ιστορίας, για όσους ΔΕΝ είχαν την τύχη να ενημερωθούν απ’ ευθείας από την συγκεκριμένη, ή άλλη, πηγή.

(Τα όποια τυχόν σχόλιά σας, αγαπητοί αναγνώστες, παρακαλούμε να αναφέρονται στη διάρκεια του βίου της και όχι μετά την ανυπαρξία της και την μετατροπή της σε ενοριακή – σωτηρια – τοιαύτη.!)

Γράφει, λοιπόν, ο συντάκτης, κ. Κακαγιάννης:    

 

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

Κυκλοφόρησε η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο ενημερωτικό δελτίο (newsletter) για τις δραστηριότητες της και μελλοντικές εκδηλώσεις για το 2022,  προς ενημέρωση των μελών της και της ευρύτερη παροικίας. Το ενημερωτικό δελτίο μπορεί να το διαβάσει κάποιος ηλεκτρονικά μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης της Κοινότητας.

Η προσπάθεια ενημέρωσης και επικοινωνίας μέσω του ενημερωτικού δελτίου αξιόλογη, αλλά όχι όμως η αισθησιακή εμφάνιση και η περιεκτικότητα του. Ίσως η προχειρότητα που διακρίνει το ενημερωτικό δελτίο να οφείλεται στο ότι η νέα διοίκηση της ΕΚΤ προσπαθεί να βάλλει αρκετά πράγματα σε μια σειρά..

Η πιο αξιόλογη πληροφορία από το ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε, κατά τη γνώμη μου, είναι η δημοσιοποίηση της περιβόητης συμφωνίας μεταξύ Κοινότητας και Αρχιεπισκοπής. Να σημειώσω πως η συμφωνία υπογράφτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021 και δημοσιοποιήθηκε από την ΕΚΤ την 1η Μαρτίου 2022. Δηλαδή σχεδόν 4.5 μήνες μετά.

Βέβαια υπήρχαν διαρροές όλο αυτό το καιρό αλλά δεν ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες της επίσημης συμφωνίας δημόσια. Πάντως, αν θυμάστε, στην ανάλυση που έγινε στις 19 Νοεμβρίου 2021 από τη στήλη «ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ», δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαφοροποιήσεις. Μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση εκείνη διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του «Ελληνικού Τύπου».

Θα σταθώ σε δύο σημεία που θεωρώ πως αξίζουν αναφορά.

Στη παράγραφο 5 της συμφωνίας αναφέρεται πως η «ΠΡΟΝΟΙΑ» πρέπει να μετονομαστεί σε «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ-ΠΡΟΝΟΙΑ» κλπ. κλπ. Έχω την άποψη πως για να εφαρμοστεί αυτό επιβάλλεται αλλαγή καταστατικού της ΕΚΤ. Η «ΠΡΟΝΟΙΑ» έχει δημιουργηθεί κατόπιν απόφασης Γενικής Συνέλευσης και μάλιστα με ειδικούς κανονισμούς λειτουργίας ως μέρος του καταστατικού της Κοινότητας. Η ερώτηση είναι: Πως υπέγραψαν, αυτοί που υπέγραψαν αυτή τη παράγραφο; Δεν το γνώριζαν αυτό; Μου φαίνεται παράξενο, γιατί όλη η «φασαρία» και το «μήλον της έριδος» της διαφωνίας μεταξύ της διαφωνίας Κοινότητας – Αρχιεπισκοπής ήταν η δημιουργία του τμήματος «ΠΡΟΝΟΙΑ» και η οικονομική ανεξαρτησία του. Όλα τα χρήματα που συγκεντρώνονται ελέγχονται και κοντρολάρονται από τη Κοινότητα.

Να σας θυμίσω μια από τις ερωτήσεις μου στην ανάλυση μου στις 19 Νοεμβρίου 2021 από το «ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ» ήταν:

«Βέβαια, κουβέντα δεν γίνεται για τα $200 χιλιάρικα που υπήρχαν σε GIC’s στη πρώην φιλόπτωχο του Αη-Γιάννη. Αυτά τα χρήματα υπάρχουν; Αν ναι, σε ποιόν λογαριασμό βρίσκονται; Στη Κοινότητα; Στην Αρχιεπισκοπή; Ή σε λογαριασμό τρίτων; Και ποιοι υπογράφουν; Οι υπεύθυνοι καλούνται να απαντήσουν σ’ αυτό το ηθικό θέμα που ουσιαστικά ξεκίνησε την διαφωνία μεταξύ Κοινότητας-Αρχιεπισκοπής και με αφορμή το γεγονός αυτό, τη δημιουργία του τμήματος της «Πρόνοιας».» 

Να θυμίσω, πως όλα αυτά τα χρήματα συγκεντρώθηκαν μέσα στις κτηριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ πριν τη δημιουργία της «Πρόνοιας».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ποτέ δεν μπήκαν στο ταμείο της Κοινότητας. Έχοντας αυτό το «γκρίζο» σημείο μήπως ο Σεβασμιότατος έπρεπε να ζητούσε τη «λογία» της Κοινότητας από τις αρχές του έτους 2023 και όχι από τον Γενάρη του 2022; Θα μου πείτε «όνειρα θερινής νυκτός»… Που τέτοια φιλοδωρία από τον Σεβασμιότατο.

Εν αναμονή διευκρινίσεων και απαντήσεων των υπευθύνων.


8 comments:

  1. Ya can’t trust the GCT or Sotirios when it comes to money in our churches. Just because the GCT posted financials doesn’t explain unethical things done, like why was 1 priest paid the last 7 years and the other 3 were not? Who decided this from the GCT and why? No one will give answers but the legal documents published from the settlement shows that they did it. But why? I’m surprised Antipodas ignores this but posts things about other money issues in the GCT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Αντίποδας κ. ασχετίδη, απ' ότι γνωρίζω καλά, ΚΑΙ ρώτησε ΚΑΙ έμαθε ΚΑΙ ξέρει ΚΑΙ το έγραψε, γιατί ο ένας ιερεας (του καθεδρικού ναού της Παναγίας) πληρωνόταν για τα 7 χρόνια που οι άλλοι παπάδες δεν ήθελαν να πληρώνονται, διότι το χρήμα από το ποίμνιο έτρεχε άφθονο στις τσέπες τους, με αφορμή της δήθεν μη πληρωμής τους, ενώ οι μισθοί τους αποθηκεύονταν κανονικά Κόψε, λοιπόν, τις χαζές σου ερωτήσεις και κοίτα δουλειά σου.... Η διοίκηση της τότε Κοινότητας, έχει κάνει τόσες μ@λ@κιες ώστε να είναι αρκετές και να μη τους φορτώνετε και όσες και όποιες άλλες δεν έκαναν! Εγώ νομίζω ότι ήταν όλα προσχεδιασμένα για να τα παραδώσουν όλα για αλλότριους σκοπούς και στόχους που κάποια μέρα θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Ντάνφορθ - Πέϊπ και αλλού!!

      Delete
    2. 8:57 PM — priests did not say nooo please we don’t want to get paid but instead we’ll sue the GCT for not paying us. That doesn’t even make sense. And let’s pretend that what you’re saying is true that only Panagia’s priest said yes I will accept pay for my work, then why did he join the lawsuit against the GCT if he was getting paid? It should have just been the 3 priests who weren’t actually getting paid then, no? This is the sort of thing I’d expect to hear about Sotirios doing, but I guess when the father is sick so are the children. The rot in the church needs to be cut out starting by Sotirios, these useless Bishops, and a bunch of these priests.

      Delete
    3. Διαπιστώνουμε ότι δύο "γαϊδούρια" (ο 8:57 και ο 10:40), μάλωναν σε ξένο αχυρώνα, και ως εκ τούτου, μήπως θα πρέπει να επέμβει ο Αντίποδας και να βάλει τα πράγματα στην ό,ποια θέση τους, γνωρίζει και μπορεί; Ξαναδιαβάστε, λοιπόν, για μια ακόμα -και τελευταία- φορά, πώς έχουν τα πράγματα: Όταν ιδρύθηκε η "ΠΡΟΝΟΙΑ", από τις κυρίες των φιλοπτώχων των κοινοτικών εκκλησιών, ο Σωτηράκης ΔΙΕΤΑΞΕ τους παπάδες του, να ΜΗΝ ασχολούνται και να ΜΗΝ παρευρίσκονται στις διάφορες, εκτός Ι. Ναών, εκδηλώσεις των οργανώσεων με το χειρότερο την απουσία τους από τα κατηχητικά σχολεία, στα οποία ΔΕΝ πήγαιναν ούτε καν για να ευλογήσουν μαθητές και κατηχητές, ΜΗ τελώντας τον καθιερωμένο αγιασμό, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.!!! Ναι τα καθάρματα, αυτή ήταν η εντολή της Σωτήραινας και σ' αυτή υπάκουν, επί 7 σχεδόν χρόνια.!!! Ως "αντίποινα" της άρνησής τους αυτής να προσφέρουν τις υποχρεωτικές υπηρεσίες τους στις ενορίες τους, το Δ. Συμβούλιο, καλώς ή κακώς, σταμάτησε την μισθοδοσία τους, μήπως και τους φέρει στον ίσιο δρόμο του Θεού, από τον οποίο λοξοδρόμησαν με εντολη Σωτήρίου.! ( Η εντολή Σωτηρίου είναι επιβεβαιωμένη από τους ίδιους τους υπηρέτες του Θεού ή του χρήματος, αν προτιμάτε, κάτι που είναι αποδεδειγμένο, πλέον… Αφού αυτά συνέβαιναν στις εκκλησιές μας, μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, η διοίκηση της τότε Κοινότητας, ρώτησε -και πολύ σωστά- έναν - έναν τους ιερείς, αν έίχαν οικονομική ανάγκη να τους δώσουν κάποια χρήματα έναντι του μισθού τους ώστε να ανταποκριθούν στα τρέχοντα έξοδά τους. Τότε, ΟΛΟΙ οι ιερείς δήλωσαν ότι ΔΕΝ χρειάζονται χρήματα, εκτός ενός. Οι άλλοι 3 βλέπεις είχαν βρεί ανθρώπους της εκκλησίας και έπαιρναν με κάποια σχετική ζητιανιά, αρκετά για να ζήσουν και να θησαυρίσουν, όπως τελικά φάνηκε, με το πέρασμα του χρόνου. Φυσικά η άρνησή τους ήταν μεθοδευμένη από το Σωτήριο, ώστε να βρούν αφορμή να πάνε στα δικαστήρια, και τέλος να βρεθούν τα ξεπουλημένα τομάρια, να κατεβάσουν τα βρακιά τους και να υπογράψουν την συμφωνία - έκτρωμα των Καραντώνη-Σωτήριου και υπογραφή Αρτεμάκη.!!! Δεν μπορείς, λοιπόν, κ. 10:49 να είσαι και με τον Σωτήριο και εναντίον αυτού. Αν δεν ξέρεις ρώτα πρώτα να μάθεις, πριν κακίσεις κάποιον, όπως τον 8:57, ο οποίος τα είπε σωστά σε ποσοστό πάνω από 85-90%.! Το ότι εσύ κρύβεσαι στην ανωνυμία σου, ΔΕΝ μπορείς να λες ό,τι νάναι, διότι κάποια μέρα θα ντρέπεσαι για σένα, ίσως...

      Delete
    4. Antipodas: I showed your response to my priest and he had a good laugh. He was never offered to be paid by the GCT and then refused it. If he was paid he wouldn’t have had to sue the GCT. And if he knew Panagia’s priest was secretly being paid he wouldn’t have joined a lawsuit with him. There’s definitely no love lost between the 3 priests and Pinocchio Peter. Stop peddling garbage, no one believes you for a minute.

      Delete
    5. 6:40 Amen brother. My priest got stiffed too by the GCT. Could you imagine working for 7 years and not getting paid and having to rely on tips to support your family? I honestly wonder why the 3 priests stayed for so long and why Sotirios didn’t just pull the 4 priests from the churches until the 3 were paid? What would the GCT have done with no priests, what hire a bunch of heretics to fill in? It’s so out of character of Sotirios not to pull them, does anyone know why he didn’t?

      Delete
    6. Εσένα ρε βούρλο, τι να σου πουν και τι θα καταλάβεις; Δεν αντιλαμβάνεσαι τίποτα όχι μόνο απο όσα διαβάζεις αλλά και απ' όσα λες ο ίδιος. Ο Βιτουλαδίτης με την παχουλή σύνταξη από την εταιρεία που έργάζονταν, την οποία μόλις πήρε σκεύτηκε να .....αφοσιοθεί στο Θεό για περεταίρω κονόμα, ο Φιλίπου με της επίσης παχιά σύνταξη και τα διαμερίσματα σε Αμερική και Κύπρο μαζί με τις χιλιάδες εξομολογήσεις των "πιστών" της ενορίας του, τι στο καλό του έλειπε για να έχει άμεση ανάγκη το μισθό του; Ο Παυλίδης μέσα στο χρυσωρυχείο του αϊΔημήτρη, με τις εξομολογήσεις, τα τρισάγια και τους κατ΄οίκον αγιασμούς, τι ανάγκη είχε από τον μισθό του, μωρέ;

      Delete
  2. Μήπως μπορεί να μας πει κάποιος από σας ή τους αναγνώστες σας, ή ακομα από την εφημερίδα, με ποιόν μπορούμε να επικοινωνήσουμε; Είμαστε μια ομάδα φίλων της οργάνωσης και χρειαζόμαστε 3 τραπέζια των δέκα, για να βοηθήσουμε να βρουν ταα λεπτά για τους παπάδες και τους δικηγόρους διότι ο Μάϊος πλησιάζει και πρέπει να πληρωθούν οι άνθρωποι αφού έχουν ανάγκες, όπως όλοι μας.
    Κάποιους γνωστούς που ρωτήσαμε μας είπαν ότι εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια και δεν υπάρχουν άλλα. Εμείς όμως δεν τους πιστέψαμε διότι ξέρουμε ότι η αίθουσα είναι μεγάλη και δεν μπορεί να πουλήθηκαν όλα τόσο γρήγορα. Μακάρι βέβαια να πουλήθηκαν και ας μείνουμε από έξω, αλλά δεν θέλουμε όμως να μας κοροϊδέψουν κάποιοι που μπορεί να είναι και εναντίον της! Μήπως να μας πει κάποιος από σας, τι συνβαίνει;

    ReplyDelete