Search This Blog

Wednesday, March 31, 2021

Μήνυμα της Ανεξάρτητης Ερανικής Επιτροπής για τη σωτηρία της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο

 


Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Όπως έχετε πληροφορηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους τελευταίους δύο μήνες η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο (ΕΚΤ) αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση που έχει επέλθει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με τις εκκλησίες κλειστές και με μηδενικές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων τους τελευταίους 12 μήνες, οι πηγές εσόδων είναι ελάχιστες. Αυτή η πανδημία μπορεί να διαρκέσει άλλους 12 μήνες προτού τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό και η Κοινότητα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Ακόμη και χωρίς δραστηριότητες, τα μηνιαία έξοδα είναι περίπου $170,000  το μήνα, ποσό που περιλαμβάνει εκτός από την πληρωμή της υποθήκης στην τράπεζα, την ασφάλεια των κτηρίων, τους λογαριασμούς ρεύματος, θέρμανσης και ύδρευσης, τη μισθωδοσία, τα πολιτιστικά προγράμματα, τα σχολεία, τη συντήρηση των κτηρίων κ.λπ.

Το Διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή έχουν διερευνήσει όλους τους πιθανούς τρόπους για τη διαχείριση της κρίσης και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν στη πώληση μιας τουλάχιστον από τις τέσσερις εκκλησίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από την πανδημία, η ΕΚΤ ήταν σε θέση να πληρώνει όλα τα μηνιαία λειτουργικά έξοδα και να αποπληρώνει το δάνειο της με τα έσοδα που ελάμβανε. Αναμενόταν μάλιστα ότι για το έτος 2020 η ΕΚΤ θα είχε ένα μικρό κέρδος.

Ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και φιλόδοξου σχεδιασμού από προηγούμενες διοικήσεις, το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο κληρονόμησε ένα χρέος 13 εκατομμυρίων δολαρίων που κατάφερε να μειωσεί στα 3,2 εκατομμύρια δολάρια με την πώληση όλων των μη εκκλησιαστικών ακινήτων και διατηρώντας ανέπαφα όλα τα προγράμματά της. 

 Το υπόλοιπο τρέχον χρέος των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων που εκκρεμεί περιλαμβάνει και τους μισθούς των Ιερέων των τεσσάρων εκκλησιών. Περιττό να αναφερθεί  ότι όλα τα τέλη των $600 που συλλέγονται από τη χρέωση των μυστηρίων (γάμοι, βαπτίσεις κ.λπ.) πηγαίνουν απευθείας στην Αρχιεπισκοπή. Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο δεν κρατά τίποτα. Τα τέλη που εισπράττει η Αρχιεπισκοπή υπερβαίνουν κατά πολύ τα ετήσια τέλη που πρέπει να καταβάλλει η ΕΚΤ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες διαπραγμάτευσης με την Αρχιεπισκοπή ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που δυστυχώς απέτυχαν. Ελπίζουμε ότι μια δικαστική απόφαση τους επόμενους μήνες θα επιλύσει το ζήτημα.

Πολλοί κλάδοι της ελληνικής κοινότητάς μας, όπως οι Ελληνικοί Σύλλογοι, επιχειρήσεις, επιχειρηματικοί σύλλογοι και επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι, δάσκαλοι κ.λπ.), καθώς και τα μέλη μας ανταποκρίνονται σε αυτήν την κρίση για να σώσουν την ΕΚΤ και τις τέσσερις εκκλησίες βοηθώντας μας στις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων. Κανένα ποσό δεν είναι μικρό.

Αυτή η προσπάθεια έχει συγκεκριμένο στόχο να συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα τους επόμενους 6-9 μήνες, προκειμένου να βοηθήσει την ΕΚΤ να ορθοποδήσει. Ελπίζουμε, στο τέλος αυτής της περιόδου να βγούμε από την πανδημία και οι πηγές εισοδήματος να ανακτηθούν ώστε η ΕΚΤ να επανέλθει στο φυσιολογικό της δρόμο. 

Ωστόσο, εμείς που ηγούμαστε αυτής της προσπάθειας να βοηθήσουμε την ΕΚΤ, είμαστε πεπεισμένοι ότι ΚΑΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ, εκτός εάν η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων αποτύχει και το Διοικητικό Συμβούλιο λάβει την έγκριση από τα μέλη του ότι πρέπει να πουληθεί μια εκκλησία για να σωθούν οι υπόλοιπες και να επιβιώσει η ΕΚΤ. Για το σκοπό αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ «δεν θα δεχτεί» καμία ενέργεια που σχετίζεται με την πώληση μιας εκ των εκκλησιών κατά την περίοδο που έχει οριστεί για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Όλοι εμείς που έχουμε ζήσει στην περιοχή του Τορόντο, κάποια στιγμή παρακολουθήσαμε Θείες Λειτουργίες, κάναμε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες κ.λπ., και στις τέσσερις εκκλησίες της ΕΚΤ. Τα τελευταία 112 χρόνια η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, πολιτιστικά προγράμματα, παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες και έχει προωθήσει τα Εθνικά μας συμφέροντα στην Καναδική Κυβέρνηση. Είναι όλα μέρος της ελληνικής μας ταυτότητας και ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Πολλοί από τους επαγγελματίες δεύτερης γενιάς έχουν περάσει από τα προγράμματα της ΕΚΤ. 

 

Η ΕΚΤ ανήκει στα μέλη και ως εκ τούτου διοικείται από εθελοντές μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας και διαφάνειας.

Σας ζητάμε λοιπόν, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να ακούσετε την καρδιά σας και να δωρίσετε, ό, τι μπορείτε για αυτό τον ευγενή σκοπό. Φέτος γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έναν αγώνα που εξασφάλισε την ύπαρξή μας ως ‘Εθνος. Και βγήκαμε νικητές! Στη μνήμη αυτού του ευγενικού αγώνα ας γίνουμε όλοι μια γροθιά  και όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε ξανά!

Παρακάτω αναγράφονται αναλυτικά οι διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να προσφέρετε τη δωρεά σας:

1.    Μέσω της ιστοσελίδας της ΕΚΤ: http://www.greekcommunity.org/Give.aspx



2.             Με Ηλεκτρονική Μεταφορά Χρημάτων (E-transfer) στην Ελληνική Κοινότητα Τορόντο στην εξής διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: officemanager@togreekcom.org

 

Πάντα αναγράφετε το όνομα και τη διεύθυνσή σας ώστε να αποσταλλεί η απόδειξη. 



3.             Με επιταγή προς την Ελληνική Κοινότητα Τορόντο 

      Διεύθυνση αποστολής: 30 Thorncliffe Park Dr., Toronto, ON, M4H 1H8



4.             Με πιστωτική κάρτα μέσω τηλεφώνου στο 416-425-2485

 

Θα θέλαμε να σας υπευνθυμίσουμε ότι αποδείξεις για φορολογική χρήση εκδίδονται για ποσά άνω των $25.

 

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας.

 

 Δρ. Αναστάσιος Καραντώνης                                          

Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ερανικής Επιτροπής       

11 comments:

  1. Αφού δεν πληρώνονται και δεν έχουν πληρωθεί για πέντε χρόνια οι ιερείς. που πήγαν και που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εσύ κι' αν ζεις πίσω από τα γελάδια... Όλα αυτά τα χρησιμοποιουν ο Καραντώνης, ο Αρτεμάκης, ο Νίκωνας, ο Ερμής, ο Φαναράς, ο Λιόλιος και μερικοί άλλοι, για τα τσιγάρα τους και τα ποτά, μέχρι να βγάλουν λίγα δικα τους χρήματα, για να καλύψουν τις προσωπικές ανάγκες τους!!

      Delete
    2. κ. 7:23. ευχαριστώ για την πληροφορία αυτή. Γιατί νομιζα ότι τα χάσανε στο μουνι της μάνας σου.

      Delete
    3. Ολοι οι οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν ένα ταμείο το οποίο εισπράττει τα έσοδα και πληρώνει τα έξοδα. Όταν οι ιερείς σταμάτησαν να προσφέρουν σωστά τις υπηρεσίες τους - ακόμα και τη Θεία Κοινωνία αρνήθηκαν σε κάποιους πιστούς ενορίτες - η Κοινότητα σταμάτησε την μισθοδοσία τους και αυτοί πήγαν την Κοινότητα στα δικαστήριο για να βρουν το δίκιο τους. Έκτοτε, τα χρήματα των μισθών τους έμειναν στο ταμείο του οργανισμού, μέχρι που ο πνευματικός τους παΤΕΡΑΣ κατέσχεσε τις εισπράξεις των μυστηρίων των εκκλησιών, διπλασιάζοντας μάλιστα την τιμή τους.! Έκτοτε, τα χρήματα που προορίζονταν για τη μισθοδοσία τους μαζεύονται από την Αρχιεπισκοπή και πάνε ό, που ο Σωτήριος κάνει κέφι.! Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, θα γ΄θνει η εκκαθάριση του λογαριασμού και αν μεν η Κοινότητα χρωστάει, θα πληρώσει, αν όμως δικαιούτε κάποιο υπόλοιπο θα το εισπράξει... Τόσο απλα... Πιστεύουμε δε ότι απαντήθηκε η κακόπιστη ερώτησή σου. κ. 4:20, έτσι δεν είναι; Αν θες περισσότερα, με μια απλλη ερώτηση θα τα έχεις...

      Delete
    4. Θα πρέπει να αισθάνεσαι πολύ υπερήφανος ρε 8:27, που αναφέρθηκες στο μουνί της εδώ και 35 χρόνια πεθαμένες μάνας μου, έτσι δεν είναι; Μπορεί να .....καμαρώνεις ίσως και για τη μεγάλησου αυτή επιτυχία και τα σοφά σου λόγια!!

      Delete
  2. Πήγαινε μωρή παπάρα στην αστυνομία λοιπόν αν έχεις αποδείξεις. Βγάλτα στη φόρα. Περιμένουμε με άγχος να δούμε τι θα καλύψετε!!! Τι ανάγκη έχουν αυτοί από λεφτά ρε; Αφού κλέβουν όλοι τους, γιατι δεν πας κι’εσύ να συμμετέχεις;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όλα τα σκατάλαβες ρε μπαγάσικο; Τι είσαι συ μωρέ, τι μυαλό είναι αυτό και πάει χαμένο!

      Delete
  3. Εγώ, πάντως, σοβαρό σχόλιο από κάποιον της αντικοινοτικής σκατόψυχης κλίκας του Σωτήριου, δεν βλέπω και μάλον δε θα δω. Θα αναμασούν όλοι τους αυτές τις βρομερές απόψεις τους για τα μάτια των άλλων ηλιθίων που ακολουθούν τα Σωτήρια κοπρόσκυλα που μέρα με τη μέρα αβγατένουν.

    ReplyDelete
  4. Καταλαβαίνω θα θυμώσει ο αντίποδας, φοβάμαι μην έχει καμιά καρδιακή, αλλά θα ήθελα να μη συμφωνήσω με το γιατρό, στα εξής. Θ Θείες λειτουργίες, γάμους, βαπτίσεις, κηδείες κ.λπ., είναι προσφορά της εκκλησίας και όχι της ΕΚΤ. Τα 112 χρόνια η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, είπαμε αυτό είναι ο Αγ. Γεώργιος, υπογραφή και μεγάλου δάσκαλου, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας από ποιους δασκάλους, πολιτιστικά προγράμματα, παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες, ποιες κοινωνικές υπηρεσίες ονειρεύεται ο δόκτορας .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Αντίποδας κύριε 3:56, ΔΕΝ θα ξεπέσει στο επίπεδό σου, ώστε να θυμώσει ή να πάθει καρδιακή. Άσε που πάνω απ' όλα πρέπει πρώτα να καταλάβει τι θέλει να πει ή τι εννοεί το πράμα αυτό που έγραψες. Δεύτερο, ποιος να ασχοληθεί μαζί σου, όταν χωρίς ντροπή καταφέρεσαι κατά ενός επώνυμου γιατρού χωρίς να τολμάς να βάλεις το γ@μ@μένο σου όνομα; Τέτοια κοτούλα είσαι και προφανώς θα κυκλοφορείς δημόσια με κάποιο τουπέ, κουνιστός καμαρωτός και λυγιστός, πιστεύοντας - μόνον εσύ - ότι είσαι κάποιος. Πες με τ' όνομά σου ότι έχεις να πεις ρε τενεκέ... Πού υπάγονταν ο Άγιος Γεώργιος βρε ανιστόρητε, πριν να συμμαχήσει ο Σωτήριος, με τους Χασικλοαλογομούριδες τραστείς της περιόδου, να πάει μάρτυρας υπέρ τους και επιδεικνύοντας το ...δαχτυλίδι να κερδίσουν την εύνοια του Ντρίσκωλίνου και να κάνουν δική τους την εκκλησία; Και ΔΕΝ ντρέπεστε λίγο, παλιογάϊδουρα, Χαμουρο -λωποδύτες του κερατά...

      Delete
  5. Μπράβο σοφέ αντίποδα, νάσαι σίγουρος πως την καρδιακή δεν την γλυτώνεις με όλες αυτές τις εξάψεις. Εσύ γιατί δεν βάζεις το γ@μ@μένο ονοματάκι σου και μας κλάνεις τον τζάμπα μάγκα, εσύ γιατί δεν απάντησες στα γράμματα της επιτροπής του Αι Γιώργη, υποστηρίζοντας το δάσκαλο για τα 112 χρόνια ύπαρξης της ΕΚΤ αφού τα ξέρεις καλύτερα αλλά έκανες τον κινέζο αποβλακωμένο όν; Εγώ δεν κατηγόρησα κανένα γιατρό, απλά είπα δεν συμφωνώ με τον δόκτορα, μάλλον εσύ δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις ή μπορεί και να μη βλέπεις με τα χοντρά γυαλιά που μπορεί και να φοράς. Να προσέχεις την προσβολή, θάθρει σύντομα έτσι που πας. Και μη θυμώσεις πάλι, η ΕΚΤ δεν προσφέρει πολιτιστικά προγράμματα ούτε κανενός είδους υπηρεσίες, μόνο αναδυόμενους από την αφάνεια προέδρους προσφέρει στην παροικία. Και για του λόγου το αληθές, ο τενεκές είσαι εσύ ο ίδιος, δίπλα από το άρθρο σου, γράφεις Η ΠΑΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ με ένα (Μ) αναλφάβητε και παρακάτω την γράφεις ΠΑΝΜΑΚΕΔΟ...λάθος αγράμματε σοφέ. Και για να σταματήσει αυτό το " γιατί δεν βάζεις το ονοματάκι σου" βάλε εσύ το δικό σου και θα βάλλω και εγώ το δικό μου. Άντε και καλή πασχαλιά.

    ReplyDelete