Search This Blog

Friday, May 20, 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε. ΒΗΜΑ



Έφτασε στα χέρια μας και ευχαρίστως δημοσιεύουμε μια επιστολή-απάντηση του «Εθνικού Κογκρέσου- Σφραγίδα», (και του "προέδρου" του  Μάνιου), προς τον διευθυντή της εφημερίδας «Ε. Βήμα» του Μόντρεαλ, κ. Χρήστο Μανίκη, η οποία προσπαθεί, χωρίς επιτυχία, να απαντήσει στο πρόσφατο δημοσίευμα της, για την κατάντια του …κάποτε μεγάλου οργανισμού. …Μελετήστε τη και τα ξαναλέμε.!
Ο γράφων, ο ..μεσάζων και ο υπογράφων.!


Τοροντο 17 Μαιου 2016
Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Κυριε Διευθυντά,
Πριν προχωρήσω στις απαντήσεις που αναμένετε, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι μου προξένησε  αλγεινή εντύπωση μια διαπίστωση που κατάφορα αμαυρώνει το λειτούργημα της Δημοσιογραφίας.
Ο τέως πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου (Εθνικού), κ. Πάππας, με πληροφόρησε, ότι σας έστειλε προς δημοσίευση την επιστολή του Εθνικού, που εστάλη στις 20 Φεβρουαρίου 2016, προς τον Δήμαρχο Τορόντο κ. Tory, στην οποία αναφέρεστε μεν στην πρώτη σελίδα, αλλά...παραλείψατε να την δημοσιεύσετε.  Παρόμοιες επιστολές εστάλησαν σε άλλους
δήμους, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της Οτάβας, απο την οποία απόψε λάβαμε Διακύρηξη του Δημάρχου, στο Μόντρεαλ και Λαβάλ.  Επίσης σας έστειλε την Διακύρηξη που τελικά ο Δήμαρχος Τοροντο υπέγαψε, δηλώνοντας την 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου” για την πόλη του Τορόντο την οποία επίσης ξεχάσατε να ...δημοσιεύσετε.  Σας έστειλε επίσης το Δελτίου Τύπου του Εθνικού, που αναφέρονταν στο γεγονός, στο χρονικό και στην στήριξη των Δημοτικών Συμβούλων κ. Καρύγιαννη και κας. Φραγκεδάκη που συνέβη το ίδιο. Βλέπετε εκείνος πάλι ο διαχρωνικός “Δαίμων του Τυπογραφείου”.
Τίποτε από αυτά δεν ειδαν το φως της δημοσιότητας, διαγωγή που σαφώς παραβιάζει κατάφορα τις καλώς εννοούμενες αρχές της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, απο ενα λειτουργό, ο οποίος διατείνεται στο άρθρο του και διαρυγνείει τα ιματιά του για την “προώθηση της δημοκρατίας”.
Αντ αυτών, είδε την δημοσιότητα ένα κάποιο πόνημα, που αντί να δώσει αναγνώριση σε μια επιτυχία του οργανισμού, την αγνόησε πανηγυρικά και με μια θεαματική κολοτούμπα τον έθαψε με ανυπόστατους ισχυρισμούς. Δεν σας κακίζω, πιστεύοντας ακράδαντα, ότι με τα γραφόμενα σας, προσπαθείτε να ευχαριστήσετε κάποιο πρόσωπο που σας είναι αρεστό και που σας παραπληροφορεί συστηματικά κατα συρροήν.
Τώρα, σχετικά με τις εκλογές που δεν έγιναν, όπως σας πληροφόρησε ο γνωστός σε σας, και σε μας να τον μαντεύουμε, μάθετε τώρα την αλήθεια. Μερικές φορές δίνεται μια εντολή εργασίας στα Επαρχιακά Κογκρέσα, να οργανώσουν ενα Συνέδριο ή μια Συνέλευση, αλλά δεν ακολουθούν τον τρόπο που προβλέπεται από το Καταστατικό. Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος του Εθνικού ή το Εθνικό Συμβούλιο παρεμβαίνουν και λαμβάνουν άμεσα διορθωτικά μέτρα, ώστε να προστατευθεί το κύρος Κογκρέσου και να περιοριστούν οι οικονομικοί κίνδυνοι.
Τέτοια εντολή, να οργανώσει τις εκλογές του 2014, έλαβε ο πρόεδρος του περιφερειακού του Κεμπέκ (μολονότι δεν ήταν ταμειακώς τακτοποιημένος). Το να οργανώσεις ένα Συνέδριο είναι μια διαδικασία που διαρκεί περισσότερο από πέντε μήνες για να γίνει σωστά, δεν είναι ένα τηλεφώνημα να καλέσει κάποιος τους ανθρώπους από όλη τη χώρα για να έρθουν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε κάποια τοποθεσία. Στη σπουδή του να γίνει πρόεδρος του Εθνικού, έδωσε 20 ημέρες χρόνο για το Συνέδρειο (το Καταστατικό απαιτεί 90 ημέρες το ελάχιστο), χωρίς να κλεισει ξενοδοχεία (το άφησε στον πατριωτισμό των αντιπροσώπων από τις μακρυνές επαρχίες του Καναδά!!!). Αποτέλεσμα; Φιάσκο. Αναγκαστήκαμε το 2015, με Τηλεδιάσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου να ανανεώσουμε ορισμένους συμβούλους και να μου δοθεί ακόμα ένας χρόνος παραμονής, μέχρι τον Νοέμβριο του 2016. Έγιναν αλλαγές μελών στις άλλες επαρχίες ακολουθώντας τις γνωστές πάγιες διαδικασίες, πρόταση, δευτέρωση, αποδοχή/μη αποδοχή, ψήφιση. Δεν αλλάξαμε τότε κανένα από τους συμβούλους του Κεμπέκ, το οποίο απουσίαζε. 
Το “ούτε πρόθεση για ανακοίνωση ημερομηνίας νέων εκλογών”, που αναφέρετε στο άρθρο σας, είναι ένα αναίσχυντο ψέμμα, που πιστεύω δεν προέρχεται από σας, αλλά από τον κακοπροαίρετο πληροφοριοδότη σας, του οποιου κάνετε μεγάλη χάρη την οποία δεν αξίζει.
Είναι πλέον γνωστό τοις πάσιν, ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει να διεξάγει το Εθνικό Συνέδριο (National Convention) και εκλογές στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου, 2016 στο Τορόντο (άσχετα αν μερικοί κακόπιστοι ψιθυριστές διαδίδουν ότι δεν έχει καλεστεί Συνέδριο). Άλλωστε είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του Εθνικού, canadianhelleniccongress.com, την οποία αυτός ο κύριος φαινεται να αγνοεί. Θα περιλαμβάνεται επίσης, μια Συνδιάσκεψη (conference) με θέμα “Ελληνισμός: Παρόν και Μέλλον”. Έχουμε ένα σχέδιο προγράμματος που θα οριστικοποιηθεί στις 5 Ιουνίου με Τηλεδιάσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου. Μετά τη Τηλεδιάσκεψη, θα ενημερώσουμε όλα τα μέλη και την εν γένει Ελληνική κοινότητα και θα καλοσορίσουμε τη συμμετοχή της στην Συνδιάσκεψη (conference) και των νομίμων επαρχιακών αντιπροσώπων τους στο Συνέδριο (National Convention). Μη λοιπόν ματαίως αναρωτιέστε πιο κάτω αν αυτό είναι δείγμα “προώθησης της δημοκρατίας“.
Αναφέρεστε πιο κάτω ότι το Εθνικό δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Επαρχιακού του Κεμπέκ και της ΒΚ για αίτημα εκλογών και για λεπτομερή οικονομικό απολογισμό. Γράφετε επίσης ότι το Εθνικό προχώρησε σε μονομερή παύση αναγνώρισης των Κογκρέσων του Κεμπέκ και της ΒΚ, που  είναι αναληθή, για τους εξής λόγους.
Το Κεμπέκ και η BΚ για τρία ολόκληρα χρόνια αρνούνται να καταβάλουν τις εκκρεμούσες οφειλές των μελών τους. Παρά τις διάφορες επικοινωνίες, τηλεδιασκέψεις κατά τα τελευταία τρία χρόνια και μια πρόσωπο με πρόσωπο ανεπίσημη συνάντηση φέτος, τόσο το Κογκρέσο του Κεμπέκ και της BΚ ακόμα δεν έχουν αποδεχτεί το Καταστατικό.
Με το να μην πληρώνουν τις εκκρεμούσες οφειλές τους, τόσο Κεμπέκ και η BΚ έχουν ανασταλεί και έχουν χάσει το δικαίωμα ψήφου και τα εκπροσώπευτικά τους  προνόμια, μέχρι να καταβληθούν τα ταμειακά τους τέλη και τα καθυστερούμενα. Η αναστολή ορίζεται από το Καταστατικό και σαν αξιωματούχος του Κογκρέσου είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να διασφαλισω, ότι όλοι ακολουθούν τους κανονισμούς. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, θα έλεγα ότι υπάρχει δυσαρμονία με τα δύο αυτά Κογκρέσα, αλλά η δυσαρμονία μπορεί να διορθωθεί, εάν αυτά ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι θέμα αρχής. Μέλη σε οποιαδήποτε οργάνωση, που αρνούνται να  πληρώσουν τα τέλη τους δεν έχουν δικαιώματα. Είναι ένας απαράβατος κανόνας σε όλους τους οργανισμούς σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Κύριε Διευθυντά δεν φαντάζομαι να ψηφίζετε στην Λακωνική Αδελφότητα ή στην Μεγαλώνυμη χωρίς να καταβάλετε τον όβολον σας;
Σήμερα, υπάρχει αρμονία μεταξύ του Εθνικού Συμβουλίου, του Οντάριο, της Μανιτόμπας και της Αλμπέρτας. Δουλεύουμε από κοινού, σε ανοικτή επικοινωνία για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Επομένως κρίση υπάρχει, ΟΧΙ στο Εθνικό, αλλά στα δύο περιφερειακά που αρνούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και κάτι άλλο ακόμα. Από την πρόσφατη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση στο Τορόντο οι δύο πρόεδροι των Επαρχιακών απεχώρησαν αφού συζήτησαν, συμφώνησαν και απεδέχθησαν την ανδιάρθρωση και ελάττωση στα καθυστερούμενα τέλη και με καινούργια τέλη για το 2016 στο ευτελές ποσό των $ 350.00 για την Επαρχία, με την υπόσχεση να τα πληρώσουν μέχρι τέλος Απριλίου. Η υπόσχεση δεν τηρήθηκε μέχρι τώρα. 
Για πια μονομερή παυση ομιλείτε λοιπόν κ. Διευθυντά; Απλά τα δύο Επαρχιακά έθεσαν εαυτούς εκτός Εθνικού ετσιθελικά. Το Εθνικό έχει ταυτότητα, όραμα και η παρούσα επιτυχία την οποία εσείς αρνηθήκατε να κοινοποιήσετε το αποδεικνύουν.
Επιτρέψατε μου στο σημείο αυτό να κάνω μια θλιβερή διαπίστωση. Το γεγονός ότι αποκρύψατε μια επιτυχία από τον Ελληνισμό και αντ’ αυτού παραθέσατε ένα πικρόχολο πόνημα, αποδεικνύει περίτρανα το πόσο σέβεστε το θεσμό. Δεν υπερασπίζεστε το θεσμό, αλλά τα ιδιοτελή συμφέροντα κάποιου, τον οποίον υπερασπίζεστε και στηρίζετε για μια θέση για την οποία δυστυχώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και τις ικανότητες να την αποκτήσει. Μη γίνεστε εσείς το εφαλτήριο.
Στον σημείο που γράφετε ότι αντί του Εθνικού, το τοπικό Κογκρέσο του Κεμπέκ έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στο χώρο του (Κεμπέκ), εδώ ακριβώς είναι η Αχίλλεια πτέρνα σας, αλλά σεις δεν την γνωρίζετε, όπως δεν την γνώριζε και ο άτυχος Αχιλλέας μέχρι να φάει το κεφάλι του, αλλά και πάλι δεν είναι δικό σας το φταίξιμο, αλλά εκείνου στον οποίο έχετε εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει και προσπαθείτε να τον δικαιώσετε, αλλά προσπαθείτε εις μάτην. Εμείς γνωρίζουμε τους λόγους, καιρός να τους πληροφορηθείτε και σεις:
Από το 2012 που αναλάβαμε το Εθνικό Κογκρέσο, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα για την αναγνώριση και την ευαισθητοποίηση της Ελληνικής Γενοκτονίας, η οποία είναι εν μέρει η Γενοκτονία των Ποντίων. Η αναγνώριση και η συνειδητοποίηση του προγράμματος Γενοκτονία περιλάμβανε δύο μέρη:

1. Το Έργο Φύτευση 353 δέντρων. Το έργο αυτό περιελάμβανε φύτευση 353 δένδρων σε δημόσια μέρη στη μνήμη για τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στη γενοκτονία του 1914.
Το 2015, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Καρύγιαννη, καταφέραμε να φυτέψουμε 353 δέντρα στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στη «Μεγάλη Καταστροφή». Έχουμε τώρα έναν χώρο, πάρκο με δέντρα και εργαζόμαστε για να το μετατρέψουμε σε ένα Ελληνικό Memorial Park για την Γενοκτονία των Ποντίων.

2. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων από τις Καναδικές κυβερνήσεις σε όλες τις βαθμίδες τους. Για την υλοποίηση της οποίας:
Σε κάθε Επαρχιακό Κογκρέσο ζητήθηκε να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα στο χώρο του. Με την εξαίρεση του Οντάριο, της Αλμπέρτας και της Μανιτόμπας, η απάντηση από το Κεμπέκ και την Βρετανική Κολομβία (ΒΚ) ήταν η σιωπή.
Το 2014, το Κογκρέσο ξεκίνησε την εκστρατεία εγγράφως για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων. Και πάλι τα Επαρχιακά Κογκρέσα κλήθηκαν να γράψουν στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές τους. Δεν έχουν ληφθεί μέτρα από το Κεμπέκ και την BC και ούτε είχαν καν ενημερώσει τα συμβούλια τους ή τα μέλη τους σχετικά με το πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι, ότι ενώ υπήρξε επιτυχία στις υπόλοιπες Επαρχίες, οι Δημαρχίες στο Μοντρεαλ, Λαβάλ κλπ, είχαν άγνοια μέχρι την παρέμβαση του Εθνικού, την οποία σεις κατα κάποιον τρόπο μέμφεσθαι. Επομένως ο ισχυρισμός σας ότι ήταν λάθος η ενέργεια μας να εμπλακεί το Εθνικό Συμβούλιο στο χώρο του Κεμπέκ, είναι απελπιστικά άστοχος και άκρως άδικος. Η παρεμβολή έπρεπε να γινει για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί, μια και ο πρόεδρος του Επαρχιακού δεν έχει την απαραίτητη ικανότητα, θέληση και ενθουσιασμό να το επιτύχει. Εμείς ποτέ δεν εγκαταλήψαμε τις προσπάθειες και το Φεβρουάριο του 2016 γράψαμε το γράμμα με τα γνωστά αποτελέσματα. 
Σχετικά με τους διορισμούς που αναφέρεστε, δεν είναι διορισμοί, αλλά εκλογική διαδικασία και ιδού γιατί. 
Στο Κεμπέκ εκλέγονται 7 αντιπρόσωποι - μέλη στο Εθνικό Συμβούλιο. Απο τις προηγούμενες εκλογές 4 μέλη απεχώρησαν ή αδράνησαν και έπρεπε να αντικατασταθούν. Ενέργεια νόμιμη σύμφωνα με το Καταστατικό, εφ όσον προταθούν, δευτερωθούν από άλλα μέλη του συμβουλίου και αποδεχτούν. Τα μέλη αυτά τα συστήνει το Τοπικό Κογκρέσο και τα παρουσιάζει στο Εθνικό Συμβούλιο, εφ όσον υπάρχει Επαρχιακό Κογκρέσο στην Επαρχία και είναι ταμειακώς τακτοποιημένο. Γιατι λοιπόν στην περίπτωση που αναφέρετε δεν μεσολάβησε το Επαρχιακό; Ιδού το διότι.
Κύριε Διευθυντά, θυμάστε πολύ καλά το 1997 με την εκλογή Φούσια, όπου τα δύο τότε μεγάλα Κογκρέσα, του Οντάριο με πρόεδρο τον κ. Σιδηρόπουλο (συχωρεμένο τώρα) και του Κεμπέκ με πρόεδρο τον κ. Βελονά, έμειναν εκτός Εθνικού, για να μη διορίσουν αντιπροσώπους που θα επέλεγαν τον κ. Πάνο, μια και ο κ. Φούσιας είχε παραβιάσει το Καταστατικό και τα μεγάλα Κογκρέσα τον στήριζαν; Τότε ο κ. Πάνος χρησιμοποίησε το άρθρο των Εσωτερικών Κανονισμών του Εθνικού που γράφει “ Σε Επαρχίες που δεν υπάρχουν Επαρχιακά ή τα Επαρχιακά δεν είναι τυπικά σε τάξη”, οι σύλλογοι μπορούν να απευθύνονται κατ ευθείαν στον Γραμματέα του Εθνικού. Ο κ. Πάνος το χρησιμοποίησε και εξελέγη πρόεδρος. Εξ όσων θυμάμαι, διότι ήμουν στο Κεμπέκ,  η εφημερίδα σας υπέρ της λύσης εκείνης. Τώρα ο πρώτος διδάξας κ. Πάνος κάνει κολοτούμπα και σείς τον ακολουθείτε στην κολοτούμπα, αλλά ποσέχτε  στο γύρισμα να πέσετε πίσω με τα πόδια. Τωρα που το χρησιμοποιούμε διότι το Επαρχιακό του Κεμπέκ στύλωσε τα πόδια, αυτό είναι παρανομία; “Αιδώς Αργείοι”. 
Τα άτομα του Κεμπέκ προτάθηκαν, δευτερώθηκαν, αποδέχτηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλες τις συμμετέχουσες στην τηλαδιάσκεψη επαρχίες . Κανένας από το Κεμπέκ δεν πρότεινε τον πρόεδρο του Επαρχιακού για να μπεί στην διαδικασία εκλογής. 
Κύριε Διευθυντά, κανετε τώρα την αυτοκριτική σας και ανασκευάστε τον τίτλο του πονήματος σας “ Tο Επαρχιακό του Κεμπέκ μπροστά σε μεγάλη Κρίση”. Πράγμα δύσκολο, σας καταλαβαίνω, υπάρχουν και εγωισμοί, αλλά και τις συμπάθειες του κανείς δεν τις κακοκαρδίζει.
Αλλά η ζωή συνεχίζεται και μείς απερίσπαστοι στο έργο μας. Μέχρι τώρα πάμε καλά γιατί έχουμε σκοπό και όραμα, το αρχίσαμε και θα το φέρουμε σε πέρας.  
Σας εσωκλείω την Διακύρηξη της Οτάβας από τον Δήμαρχο. Παρακαλώ μην λησμονήσετε να την δημοσιεύσετε.

Με Αγωνιστικούς και Πατριωτικούς Χαιρετισμούς,
Γιώργος Μάνιος
Πρόεδρος

1 comment:

  1. Να'τα Κυρ Αντίποδα....Τι "τα ξαναλέμε" τον ψαρά τον ξεβράκωσε ο Μανιος ....ο Κυρ Μανικης γράφει ότι θέλει ο καθ'ενας αρκεί να του στέλνουν Χριστιανό-δολάρια ....Κρατά το καπέλο για λίγο ακόμα ίσως ταιριάζει καλύτερα στον "διευθυντή"

    ReplyDelete