Search This Blog

Monday, May 30, 2016

Συνεχίζουν τις αλητείες τους οι του "Εθνικού"




Μέσω Μόντρεαλ και συγκεκριμένα μέσω της εφημερίδας «Ελληνοκαναδικό ΒΗΜΑ» του κ. Χρ. Μανίκη, πληροφορούμαστε για την …δημοκρατική κατάργηση κάποιων εκλεγμένων συμβούλων του Κογκρέσο και την αντικατάστασή τους με …δημοκρατικά διορισμένους νέους –τύπου συμβουλευτικής Παπαδόπουλου- ημέτερους της τρι(χ)ανδρίας… Παρακολουθήστε το άρθρο –καταπέλτη – του κ. Μανίκη και τα ξαναλέμε…

Επιβάλλεται φως στα του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου
Την περασμένη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (Εθνικό), την διοίκηση του οποίου πρέπει να  επαινούσαμε, αφού λόγω των ενεργειών του  πέτυχε ώστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων και από τον Δήμο του Τορόντο και από τον Δήμο της Οττάβας.
 Πρέπει να το επαινέσουμε ακόμα επειδή κινητοποιείται έτσι ώστε, η 19η Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης» να αναγνωριστεί και από άλλους Δήμους καθώς και από τις διάφορες Επαρχίες του Καναδά και κυρίως από τον Καναδά, ο οποίος προ πολλού δικαίως έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων.

 Επιστολή συσκότισης, φέρνει στην επιφάνεια την κρίση στο Εθνικό 

 Όμως,  μια επιστολή που λάβαμε από τον Πρόεδρο του Εθνικού, κ. Γιώργο Μάνιο (την
δημοσιεύσαμε ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα καθώς και την απάντησή μας), μας υποχρέωσε να εξετάσουμε τον τρόπο  λειτουργίας της διοίκησης του Εθνικού.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι  η επιστολή, αν και μακροσκελέστατη, όχι μόνο δεν ρίχνει φως στα πεπραγμένα του, αλλά τα συσκοτίζει και μάλιστα σε πολύ ανησυχητικό σημείο.  Από τα αναφερόμενα στην επιστολή, φαίνεται καθαρά, ότι ο τρόπος λειτουργίας του, κάθε άλλο παρά ο ενδεδειγμένος είναι  και απέχει πολύ, πάρα πολύ, από του να εφαρμόζει την δημοκρατία, την οποία σύμφωνα με το προοίμιο των Εσωτερικών του Κανονισμών διατείνεται ότι προωθεί.
Ετσι αποκαλύφτηκε ότι ενώ σύμφωνα πάντα με τους Εσωτερικούς Κανονισμούς θα πρέπει να γίνονται εκλογές κάθε δύο χρόνια, η σημερινή διοίκηση, κατά εξόφθαλμη παραβίασή τους, εξασκεί τα καθήκοντά της από το 2012.
 Όμως πέραν τούτου, αυτό που φαίνεται εντελώς απαράδεκτο είναι ο, κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατίας, ετσιθελικός διορισμός τεσσάρων  μελών, από το Κεμπέκ, προκειμένου αυτά να εκπροσωπούν στο Εθνικό, το Επαρχιακό Κογκρέσο του Κεμπέκ και κατ’ επέκταση όλους του Συλλόγους της Επαρχίας μας που είναι μέλη του Επαρχιακού μας Κογκρέσου.
 Το εξ ίσου περίεργο είναι ότι ενώ έχει γίνει ο διορισμός των τεσσάρων, τα οποία αντικατέστησαν τους νόμιμους εκπροσώπους, τον αντικανονικό αυτόν διορισμό, ο κ. Μάνιος στην επιστολή του τον αποκαλεί «εκλογική διαδικασία.»
 Αν και η έκφραση αυτή, παραπέμπει στον όρο της «δημιουργικής ασάφειας» που πρόσφατα λανσάρισε ο περίφημος Γιάννης Γαρουφάκης, ο κ. Μάνιος για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποφαίνεται ότι αυτή η κατ’ αυτόν «εκλογική διαδικασία»  έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και με πλήρη σεβασμό των Εσωτερικών Κανονισμών. Συγκεκριμένα γράφει:
«Τα άτομα του Κεμπέκ προτάθηκαν, δευτερώθηκαν, αποδέχτηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλες τις συμμετέχουσες στην τηλαδιάσκεψη επαρχίες . Κανένας από το Κεμπέκ δεν πρότεινε τον πρόεδρο του Επαρχιακού για να μπεί στην διαδικασία εκλογής.»
Εξ αιτίας αυτής της αναφοράς του κ. Μάνιου, του υποβάλαμε την προηγούμενη εβδομάδα την ερώτηση, κατά πόσο τα της τηλεδιάσκεψης μαγνητοφωνήθηκαν, ή έστω τηρήθηκαν πρακτικά, έτσι ώστε εκτός των άλλων,  να διαπιστώσουμε και τα του υποτιθέμενου δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του Εθνικού.
 Αν δεν έχουν μαγνητοφωνηθεί ζητήσαμε να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να τηρούνται. 
 Και φυσικά ζητήσαμε ακόμα και κάτι το πιο απλό. Να δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων διορισθέντων, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Μάνιο «προτάθηκαν, δευτερώθηκαν, και αποδέχτηκαν» τις θέσεις . Επί πλέον ζητήσαμε να μάθουμε και ποίους συλλόγους εκπροσωπούν.
 Λόγω της «άκρας του τάφου σιωπής» επαναλαμβάνουμε το αίτημα δημοσιοποίησης των Πρακτικών διορισμού των τεσσάρων καθώς και δημοσιοποίησης των ονομάτων των τεσσάρων.
 Μέχρι τώρα (Πέμπτη βράδυ) δεν έχουμε καμία ανακοίνωση από το Εθνικό.


Αβάσιμοι οι λόγοι αντικατάστασης των τεσσάρων


Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Μάνιος στην επιστολή του, αιτιολογεί τους διορισμούς των τεσσάρων, τους οποίος αποκαλεί «εκλογική διαδικασία» με ένα επιχείρημα που θυμίζει το «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα..» αφού δεν κάνει καμία αναφορά σε οποιοδήποτε άρθρο των Εσωτερικών Κανονισμών.
 Το αναδημοσιεύω επί λέξει: 
«Στο Κεμπέκ εκλέγονται 7 αντιπρόσωποι - μέλη στο Εθνικό Συμβούλιο. Απο τις προηγούμενες εκλογές 4 μέλη απεχώρησαν ή αδράνησαν και έπρεπε να αντικατασταθούν. Ενέργεια νόμιμη σύμφωνα με το Καταστατικό, εφ όσον προταθούν, δευτερωθούν από άλλα μέλη του συμβουλίου και αποδεχτούν. Τα μέλη αυτά τα συστήνει το Τοπικό Κογκρέσο και τα παρουσιάζει στο Εθνικό Συμβούλιο, εφ όσον υπάρχει Επαρχιακό Κογκρέσο στην Επαρχία και είναι ταμειακώς τακτοποιημένο. Γιατι λοιπόν στην περίπτωση που αναφέρετε δεν μεσολάβησε το Επαρχιακό;» 
 Ολα τα επιχειρήματα του κ. Μάνιου, βασίζονται στο «εφ όσον υπάρχει Επαρχιακό Κογκρέσο στην Επαρχία και είναι ταμειακώς τακτοποιημένο,» ισχυριζόμενος, ότι εφ’ όσον ούτε το Κογκρέσο του Κεμπέκ, ούτε αυτό της Βρετανικής Κολομβίας, έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους, έχουν «θέσει εαυτόν εκτός Εθνικού…»
 Μόνο που ξεχνάει ο κ. Μάνιος ότι τα δύο αυτά Κογκρέσα αρνούνται να καταβάλουν την συνδρομή τους, επειδή το Εθνικό δεν έχει προβεί σε οικονομικό απολογισμό. Για να πιέσουν μάλιστα το Εθνικό να προβεί σε απολογισμό μέσω επιστολής που έστειλαν πληροφορούν την Διοίκηση ότι δεν καταβάλουμε την συνδρομή, «έως ότου προβείτε σε λεπτομερή απολογισμό».
 Ας κάνει λοιπόν τον οικονομικό απολογισμό το Εθνικό και ας μην προβαίνει σε μονομερείς αποφάσεις και μάλιστα σε αποφάσεις που έχουν τόσο μεγάλη βαρύτητα για την λειτουργία και το μέλλον του Κογκρέσου, και εκ των πραγμάτων θέτουν «εκτός Κογκρέσου,» όλα τα μέλη σημερινής Διοίκησης του Εθνικού . 



Μια συνέντευξη, στην οποία ούτε μνεία των 4 ονομάτων
 των διορισμένων έγινε


  
 Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος του Εθνικού κ. Μάνιος,  είχε παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στον κ. Μιχάλη Τελλίδη, ( δημοσιεύτηκε στα Ελληνοκαναδικά Νέα), ο μεν κ. Μάνιος, παρ’ ότι μίλησε για πολλά θέματα, απέφυγε να αναφέρει τα ονόματα των τεσσάρων.
«Κατά σύμπτωση» και ο δημοσιογράφος  κ. Μιχάλης Τελλίδης, που πήρε την συνέντευξη, άγνωστο για ποιόν λόγο, απέφυγε να υποβάλλει αυτήν την απλή, αλλά τόσο σημαντικά ερώτηση.
 Ετσι αυτή την στιγμή, το Εθνικό, αν και  όπως ισχυρίζεται προχώρησε με «εκλογική διαδικασία,» στον διορισμό τεσσάρων προκειμένου να μας εκπροσωπούν, αποφεύγει να ανακοινώσει τα ονόματα των τεσσάρων και φυσικά και τους συλλόγους που αυτοί αντιπροσωπεύουν.
Μετά από αυτά φαίνεται καθαρά ότι η διοίκηση του Εθνικού και επειδή αντικανονικά παραμένει στην διοίκηση από το 2012 και επί πλέον επειδή προέβη σε αυτόν τον εντελώς παράτυπο και αντικανονικό διορισμό, αντικανονικά εξασκεί τα καθήκοντά της και θα πρέπει να παραιτηθεί.
 Φυσικά θα πρέπει να προβεί και σε πλήρη οικονομικό απολογισμό, επειδή υπάρχουν και φήμες για πλήρη συσκότιση των του ταμείου του.

«Μη κομματικός, κοσμικός, εθνικός θεσμός των Ελλήνων..»

Αναφερόμενοι στα του «Εθνικού» δεν μπορούμε να μην σταθούμε και στα του προοιμίου των Εσωτερικών Κανονισμών του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου . 
Σύμφωνα με αυτά αναπροσδιορίζεται ως: 
«Ο πρώτος μη κομματικός, κοσμικός, εθνικός θεσμός των Ελλήνων, των κοινοτήτων και των οργανώσεών τους στον Καναδά, αφιερωμένο να εργάζεται από κοινού για να προωθεί την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ευθύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη πολιτιστική πολυμορφία και την οικονομική δικαιοσύνη για όλους τους Καναδούς».
Ακριβώς και γι’ αυτούς τους λόγους, στα του οίκου του Εθνικού,  θα πρέπει να υπάρχει άπλετο φως, να πνέει ο άνεμος της δημοκρατίας και όλα να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια.
 Αν όμως με το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» αντικαθιστούνται εκλεγμένοι εκπρόσωποι και τόσο οι διορίσαντες αυτούς, όσο και οι διορισθέντες από αυτούς (κατά το Κώστας κερνάει, Κώστας πίνει) αποφεύγουν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, όχι μόνο δεν «προωθούν την δημοκρατία» αλλά επωάζουν τα αυγά της προσωπικής δικτατορίας που δεν έχουν θέση, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτή,  στα αντιπροσωπευτικά όργανα των Ελλήνων του Καναδά.


2 comments:

  1. Γιατί τόση περιέργεια για τα "ονόματα" Κυρ Μανικη μου.....;;; Εσένα δεν σ'ενδιαφερουν τα "τέσσερα" το ΕΝΑ σ'ενδιαφερει του παπά-Σμιθ για να γράφεις πάλι τις αηδίες σου γι'αυτον....Ενα θα σου'πω, αν δεν σ'εκλησε στο παρελθόν θα στην κάνει την δουλια τούτη την φορα, να'σε σίγουρος γι'αυτο ...Λοιπομ γράφε προσεχτικά ....

    ReplyDelete
  2. Βρε παλιοτενεκέ, το να γνωρίζει ένα Μ. Μ. Ενημέρωσης τα ονόματα των …»Κόγκρεσμαν» ΔΕΝ είναι περιέργεια αλλά υποχρέωση του. Ούτε αυτό κατάλαβες; Δεύτερον, του παπα-Σμίθ η συμμετοχή είναι γνωστή αλλά κάποιοι …ψίθυροι λένε ότι πήρε μαζί του και 2-3 από τις (πρώην; ή νυν;) ερωμένες του.!!! Μήπως πρέπει να γνωρίζει ο ελληνισμός του Καναδά, ποιος τελικά τον διοικεί; Δηλαδή ποιους διορίζει με το έτσι θέλω ο προεδράς; Όσο για το κλείσιμο (της εφημερίδας υποθέτω), είναι λιγουλάκι δύσκολο, καθότι ΔΕΝ διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία, εκτός κι’ αν καλέσει ως μάρτυρα τον Μητροπολίτη Σωτήριο!!! Το «λοιπόν γράφε προσεχτικά» μοιάζει λίγο εκβιαστικό, αλλά το παραβλέπω καθ’ ότι είσαι και λίγο βλάκας…

    ReplyDelete