Search This Blog

Saturday, June 4, 2016

Ελληνοκαναδικό ΒΗΜΑ:"Βαθειά η κρίση και πολλές οι διοικητικές παρατυπίες στο Ελληνοκαναδικό (Εθνικό) Κογκρέσο"




Σε σχέση με την Ανακοίνωση Τύπου-καταγγελία των Επαρχιακών Κογκρέσων Κεμπέκ και Βρ. Κολομβίας, ο εκδότης του «ΒΗΜΑΤΟΣ» κ. Χρ. Μανίκης έκανε τα δικά του σχόλια, στην εφημερίδα του, απαλλάσσοντας μας,  ουσιαστικά, από τον κόπο να ασχοληθούμε εμείς με το θέμα, αφού τα σχόλια του κ. Μανίκη είναι εμπεριστατωμένα και πλήρως τεκμηριωμένα… Όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα αυτό, παρακολουθήστε τα…   
ΣΧΟΛΙΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ
Του Χρήστου Α. Μανίκη

Βαθειά η κρίση και πολλές  οι διοικητικές παρατυπίες
στο Ελληνοκαναδικό (Εθνικό)  Κογκρέσο

Οσο παρατηρεί κανείς τα έργα και τις ημέρες της  σημερινής υπό τον κ. Γεώργιο Μάνιο διοίκησης του «Εθνικού» (Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου) τόσο εντυπωσιάζεται από τις διοικητικές παρατυπίες και τις αντικαταστατικές παρανομίες..
 Αναρωτιέται κανείς πως μπορεί η σημερινή διοίκηση, μετά την αποκάλυψη τόσων παρατυπιών, να
παραμένει αδιάφορη και μάλιστα να βαυκαλίζεται ότι αποτελεί την  λαϊκή ηγεσία όλων των Ελλήνων του Καναδά. Είναι περίεργο και εξοργιστικό συνάμα, το γεγονός ότι ενώ οι διοικούντες το «Εθνικό» έχουν παραβεί θεμελιώδη άρθρα των Εσωτερικών Κανονισμών και με το έτσι θέλω έχουν καταργήσει κάθε δημοκρατική διαδικασία πιστεύουν ότι εκπροσωπούν:
«τον πρώτο μη κομματικό, κοσμικό, εθνικό θεσμό των Ελλήνων, των κοινοτήτων και των οργανώσεών τους στον Καναδά» και εξακολουθούν να «είναι αφιερωμένοι και να εργάζονται από κοινού για να προωθούν την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ευθύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη πολιτιστική πολυμορφία και την οικονομική δικαιοσύνη για όλους τους Καναδούς».
Μετά από όσα αποκαλύψαμε τις δύο περασμένες εβδομάδες και μετά από αυτά που αποκαλύπτουν σήμερα στην από κοινού ανακοίνωσή τους τα Επαρχιακά Κογκρέσα του Κεμπέκ και της Βρετανικής Κολομβίας (βλέπετε σελίδα 56)  νομίζω ότι διακηρύξεις του «Εθνικού»  διακηρύξεις που είναι διαμετρικά αντίθετες από την πραγματικότητα, μόνο ως κλασική περίπτωση υποκρισίας μπορεί να χαρακτηριστούν, αφού περίτρανα πιστοποιούν το «δάσκαλε που δίδασκες…»
Όμως για να μην μένουμε σε λόγια, ιδού ορισμένες κλασικές περιπτώσεις καταπάτησης των Εσωτερικών Κανονισμών:
1.Η σημερινή διοίκηση παράνομα παραμένει στην εξουσία δεδομένου ότι η διετής διάρκεια της θητείας της, έχει προ πολλού παρέλθει, αφού από το 2012 ούτε εκλογές έχουν γίνει, (αν και πρέπει να γίνονται ανά διετία) αλλά ούτε και τα ανά διετία προβλεπόμενα  Συνέδρια και οι Γενικές Συνελεύσεις.
 Δηλαδή: Δεν έγιναν εκλογές το 2014,ούτε και Συνέδριο και  Γενική Συνέλευση το 2013 και το 2015.
Προσωπικά αυτό το χαρακτηρίζω «σφετερισμό εξουσίας». Αν ο κ. Μάνιος, ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρητικός του Κογκρέσου (τουτέστιν αλήστου μνήμης Σουσλώφ) έχει άλλη άποψη, ας μας την στείλει προκειμένου να την δημοσιεύσουμε .
2.Ακόμα και ο πιο μικρός Σύλλογος, πρέπει και οφείλει να προβαίνει σε πλήρη, λεπτομερή  και απόλυτα διαφανή απολογισμό. Και αυτό επειδή που διοικούν κάποιο Σύλλογο, ή Οργανισμό ή Κοινότητα, ή Κογκρέσο δεν είναι ιδιοκτήτες αλλά διαχειριστές. Ως εκ τούτου δικαίως οι διοικήσεις των δύο προαναφερθέντων Επαρχιακών Κογκρέσων, μέσω της ανακοίνωσής τους καταγγέλλουν, το «Εθνικό» ότι αν και έχει ζητηθεί οικονομικός απολογισμός, ουδέποτε τον έλαβαν. Μήπως γι’ αυτό η Διοίκηση του «Εθνικού» αποφεύγει την διοργάνωση των Συνεδρίων και των Εκλογών που έπρεπε προ πολλού να είχαν γίνει;
Ας μην ξεχνάμε ότι «θεωρητικά» το Εθνικό  «προωθεί την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ευθύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια…»,
 άραγε εντός αυτών δεν υπάρχει θέση και για την διαφάνεια, ή η διαφάνεια είναι τοποθετημένη στα  αζήτητα και ισχύει για άλλους;
3.Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο προαναφερθέντων Κογκρέσων η διοίκηση του «Εθνικού» «προχώρησε παράνομα σε κατάθεση προς έγκριση νέου καταστατικού στην Κυβέρνηση, χωρίς την έγκριση της ΓΣ ή του Συνεδρίου, αφού ποτέ δεν καλέστηκαν.
«Τα Ελληνικά Κογκρέσα του Κεμπέκ και της Βρετανικής Κολομβίας (περίπου το 50% των αντιπροσώπων των ελληνικών Οργανισμών του Καναδά)», καταγγέλλουν ότι  «δεν γνωρίζουν τι εμπεριέχουν τα άρθρα του νέου αυτού παράνομου καταστατικού» καθώς και τις δικτατορικώ τω τρόπω αλλαγές. Ως εκ τούτου δικαιότατα τονίζουν ότι «δεν τις  αναγνωρίζουν» αφού καταγγέλλουν ότι ακόμα και τώρα, αγνοούν πλήρως οτιδήποτε σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του Καταστατικού.
 Αν διαβάζοντας αυτές τις μονομερείς πρωτοβουλίες δεν αναφωνήσετε ότι το «Εθνικό»
 «προωθεί την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ευθύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια…», 
σίγουρα θα αγνοείται ‘ότι κάτι παρόμοια έγραφε και το Σύνταγμα της Σοβιετικής Ενωσης επί Στάλιν και της Κίνας επί Μάο….
Όμως αν  αυτό είναι αλήθεια, και σίγουρα είναι αλήθεια, τότε μιλάμε για κλασική περίπτωση δικτατορίας, αφού ναι μεν μπορεί να γίνεται κατά καιρούς αλλαγή καταστατικού, αλλά αυτή πρέπει να γίνεται κατόπιν ορισμένων διαδικασιών και κυρίως με την σύμφωνη γνώμη αυξημένης πλειοψηφίας μελών,
 Αλήθεια έγινε κάτι τέτοιο και ποίες διαδικασίες ακολουθήθηκαν; Πραγματοποιήθηκαν Ειδικές Γενικές Συνελεύσεις, και ποίο ποσοστό μελών συμφώνησε στις τροποποιήσεις;
4. Όπως καταγγέλλουν από κοινού οι δύο διοικήσεις των Επαρχιακών Κογκρέσων, κάτι που είχε καταγγείλει και η εφημερίδα μας
«η Διοίκηση του Εθνικού παρακάμπτοντας το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ πρόσφατα προχώρησε παράνομα και σε διορισμό 4 ατόμων από το Μόντρεαλ στο ΔΣ του Εθνικού, που όμως μέχρι σήμερα αποφεύγει επιμελώς να τα κατονομάσει, (τα 3 άτομα δεν αντιπροσωπεύουν κανένα οργανισμό του Κεμπέκ και το τέταρτο δεν προέρχεται από οργανισμό που δεν είναι μέλος του Επαρχιακού  για το 2015 και 2016).
Θα σταθώ ιδιαίτερα στο σημείο των διορισμών, όχι μόνο επειδή  έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί σε αυτόν και φυσικά τον καταγγείλαμε, αλλά και επειδή ο κ. Μάνιος στην επιστολή που μας έστειλε αιτιολόγησε τους διορισμούς και εφευρίσκοντας μια νέα ορολογία τους   αποκαλεί …«εκλογική διαδικασία.»  
Είχαμε γράψει ότι «ο διορισμός των τεσσάρων  μελών από το Κεμπέκ, φαίνεται και είναι εντελώς απαράδεκτος και  έχει γίνει κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατίας,. Ως εκ τούτου είναι ετσιθελικός και φυσικά πέρα των εαυτών τους, δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν στο Εθνικό, το Επαρχιακό Κογκρέσο του Κεμπέκ και κατ’ επέκταση όλους του Συλλόγους της Επαρχίας μας που είναι μέλη του Επαρχιακού μας Κογκρέσου.
 Αυτήν την αποκαλούμενη  «εκλογική διαδικασία,» ο κ. Μάνιος για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποφαίνεται ότι έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και με πλήρη σεβασμό των Εσωτερικών Κανονισμών. Συγκεκριμένα γράφει:
«Τα άτομα του Κεμπέκ προτάθηκαν, δευτερώθηκαν, αποδέχτηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλες τις συμμετέχουσες στην τηλαδιάσκεψη επαρχίες . Κανένας από το Κεμπέκ δεν πρότεινε τον πρόεδρο του Επαρχιακού για να μπεί στην διαδικασία εκλογής.»
Εξ αιτίας αυτής της αναφοράς του κ. Μάνιου, του υποβάλαμε την προπροηγούμενη καθώς και την προηγούμενη εβδομάδα την ερώτηση, την οποία για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε:  κατά πόσο τα της τηλεδιάσκεψης μαγνητοφωνήθηκαν, ή έστω τηρήθηκαν πρακτικά, έτσι ώστε εκτός των άλλων,  να διαπιστώσουμε και τα του υποτιθέμενου δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του Εθνικού.
 Αν δεν έχουν μαγνητοφωνηθεί ζητήσαμε να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να τηρούνται. 
 Και φυσικά ζητήσαμε ακόμα και κάτι το πιο απλό. Να δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων διορισθέντων, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Μάνιο «προτάθηκαν, δευτερώθηκαν, και αποδέχτηκαν» τις θέσεις . Επί πλέον ζητήσαμε να μάθουμε και ποίους συλλόγους εκπροσωπούν.
Λόγω της «άκρας του τάφου σιωπής» επαναλαμβάνουμε το αίτημα δημοσιοποίησης των Πρακτικών διορισμού των τεσσάρων καθώς και δημοσιοποίησης των ονομάτων των τεσσάρων, υποβάλλοντας και δύο ακόμα ερωτήσεις.
 Η πρώτη είναι να ανακοινωθεί η ημερομηνία που έγινε αυτή η ιστορική τηλεδιάσκεψη, των ομοφώνως, ομοφωνούντων, και  συμμετασχόντων και αναφωνούντων  το «προτείνω» το «δευτερώνω» και φυσικά το «αποδέχομαι τον διορισμό» μέσω  αυτής της τηλεδιάσκεψης.
Και η δεύτερη είναι η γνωστοποίηση της ημερομηνίας που έγινε η υποβολή της αλλαγής του νέου καταστατικού και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και μέσω των οποίων αυτές υιοθετήθηκαν.

Ο Dr Χαλάτσης είναι ένας εκ των 4 διορισθέντων

Το περασμένο Σάββατο στο Πρόγραμμα «Ελληνικό Περισκόπιο» που αναμεταδίδεται από το C.F.M.B. και συντονίζει  ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Τελλίδης, ο Dr. Xαλάτσης παρεχώρησε μία ενημερωτική συνέντευξη με θέμα το Κογκρέσο. 
Ο Dr. Χαλάττσς ενώ, προς τιμή του, (ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα λεχθέντα) ανέφερε ότι είναι ένας εκ των τεσσάρων διορισθέντων. Ως τόσο απέφυγε να αναφέρει τα της αποκαλουμένης από τον κ. Μάνιο «εκλογικής διαδικασίας,» που έχει άμεση σχέση με τον διορισμό του στο Κογκρέσο. Επί πλέον απέφυγε να αναφέρει και  τα ονόματα των άλλων τριών που έχουν διοριστεί με τον ίδιο τρόπο. Περιέργως, πολύ περιέργως, εξαιρετικά πρεριέργως  και ο  κ. Τελλίδης απέφυγε να τον ρωτήσει περί αυτών.
Επειδή ενδεχομένως να μην θεώρησαν σκόπιμο να αναφερθούν (ό Dr Χαλάτσης και ο κ. Τελλίδης) σε αυτά τα θέματα απευθύνω και πάλι τις ερωτήσεις και τους παρακαλώ να μου στείλουν τις απαντήσεις προκειμένου να τις δημοσιεύσω και μάλιστα με ιδιαίτερη χαρά.
 Μάλιστα έχοντας την άδεια του παραγωγού του Προγράμματος ‘ΡΑΔΙΟ  ΑΚΡΙΤΕΣ’ κ. Κώστα Δανιηλίδη που αναμεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 4:00 ως τις 6:00 από το ραδιοφωνικό σταθμό CJLV στο 1570 ΑΜ, ευχαρίστως να μας απαντήσει και μέσω αυτού του Προγράμματος, όπως είχε κάνει το περασμένο Σάββατο και ο πρόεδρος του Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ κ. Γιάννης Θεοδοσόπουλος, καθώς την περασμένη Κυριακή και ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Κογκρέσου της Βρετανικής Κολομβίας κ. Πάνος.

«Μη κομματικός, κοσμικός, εθνικός θεσμός των Ελλήνων..»

Λόγω του ότι με έχουν συνεπάρει οι σκοποί του «Εθνικού» ασχέτως αν αυτοί  δυστυχώς παραβιάζονται βάναυσα, θα σταθώ και πάλι στα του προοιμίου των Εσωτερικών Κανονισμών του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου . 
Σύμφωνα με αυτά αναπροσδιορίζεται ως: 
«Ο πρώτος μη κομματικός, κοσμικός, εθνικός θεσμός των Ελλήνων, των κοινοτήτων και των οργανώσεών τους στον Καναδά, αφιερωμένο να εργάζεται από κοινού για να προωθεί την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ευθύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη πολιτιστική πολυμορφία και την οικονομική δικαιοσύνη για όλους τους Καναδούς».
Ακριβώς και γι’ αυτούς τους λόγους, θα τονίσω για μια ακόμα φορά ότι στα του οίκου του Εθνικού, δεν έχουν θέση ούτε  τα «Αλάθητα» ούτε τα «Πρωτεία» του κάθε πάπα της Ρώμης, ή του νεοεμφανισθέντος «πάπα του  Τορόντο», αφού στα του «Εθνικού» όπως και στα του κάθε Συλλόγου και της κάθε Κοινότητας θα πρέπει να υπάρχει άπλετο φως, να πνέει ο άνεμος της δημοκρατίας και όλα να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια.
 Αν όμως με το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» αντικαθιστούνται εκλεγμένοι εκπρόσωποι και τόσο οι διορίσαντες αυτούς, όσο και οι διορισθέντες από αυτούς (κατά το Κώστας κερνάει, Κώστας πίνει) αποφεύγουν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, όχι μόνο δεν «προωθούν την δημοκρατία» αλλά επωάζουν τα αυγά της προσωπικής δικτατορίας που δεν έχει θέση, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτή,  στα αντιπροσωπευτικά όργανα των Ελλήνων του Καναδά.
Ελληνοκαναδικό Βήμα 
Μοντρεάλ
Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

No comments:

Post a Comment