ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ $
Ποιος είναι ο πιο πλούσιος μητροπολίτης; Το αφήνουμε στη ...φαντασία σας..
Τα ...χνάρια του ακολούθησε ο δικός μας παπαπαλούκας, αλλά δεν τα κατάφερε.!
Ο πατέρας Εμμανουήλ Λέμελσον είδε τη ζωή του να αλλάζει όταν ανακάλυψε το «ιερό» βιβλίο. Πολλοί θα φανταστούν ότι αυτό είναι η Αγία Γραφή. Κι όμως, είναι το πόνημα του Μπέντζαμιν Γκράχαμ «Ευφυής Επενδυτής».
Κάθε παπάς και το ποίμνιό του, λένε, όμως, στην περίπτωση του Λέμελσον ισχύει και το «κάθε
παπάς και η μετοχή του». Ή, στη δική του περίπτωση, το hedge fund του.
Αν είναι παράδοξο ένας άνθρωπος του Θεού και του πνεύματος να ασχολείται με τα υλικά αγαθά και τα κέρδη; Ο ίδιος, μιλώντας στην Wall Street Journal, εξηγεί πως: «Όλη μου τη ζωή ήξερα από πριν τι θα μου συμβεί. Υποθέτω πως αυτό είναι ένα δώρο από το Θεό».
Ο 39χρονος ιερέας έχει κερδίσει ήδη κάμποσα εκατομμύρια από τη δεύτερη ιδιότητά του, αυτή του χρηματιστή, ενώ δεν έχει πρόβλημα να συγχρωτιστεί με την εξουσία ή με εκείνους που επιδιώκουν να γίνουν εξουσία. Η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγραφεί σε φωτογραφικά στιγμιότυπα και δεν χωράει αμφισβητήσεις.
Για τον Λέμελσον υπάρχει ο Θεός, αλλά υπάρχει και η... θεότητα, ο Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος κανοναρχεί τη σκέψη και τη δράση του. Τα πονταρίσματα του πολλές φορές είναι επικίνδυνα, αλλά σίγουρα δεν του λείπει το ένστικτο της καλής ευκαιρίας. Το hedge fund που διαθέτει αυτή τη στιγμή θεωρείται ως ένα από τα αξιοσημείωτα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της BarclayHedge.
Η μόνιμη εντολή που δίνει στους πελάτες του είναι η εξής: να προσεύχονται για την επένδυσή τους και να μην ασχολούνται με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.
Ο αιδεσιμότατος Λέμελσον γεννήθηκε από Εβραίο πατέρα και χριστιανή μητέρα. Εμπνεόμενος από έναν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο αποφάσισε να γίνει ιερέας, σπούδασε τη Ελλινική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και έτσι ενδύθηκε το σχήμα. Χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε από έναν Τούρκο αρχιεπίσκοπο, ο οποίος αργότερα επένδυσε τα χρήματα της εκκλησίας του στην εταιρεία του Λέμερσον (την Amvona). Ναι, η εταιρεία του λέγεται «Amvona» από τον γνωστό μας «άμβωνα». Για τέτοια συνάφεια έχουμε να κάνουμε ανάμεσα στις δύο ιδιότητες του ανδρός.
Πάντως, ο Θεόδωρος Μπάρμπας από τη Μητρόπολη της Βοστόνης διατείνεται πως ο Λέμελσον «δεν ανήκει σε εμάς», ενώ πληθαίνουν αρκετά οι επικριτές του για την καπιταλιστική στροφή του ιερέα που μπορεί να σκανδαλίζει με τη ζωή που διάγει. Θεωρούν πως αυτές οι δύο ιδιότητες δεν μπορούν επ' ουδενί να συμβαδίσουν: ιερότητα και χρήμα, θρησκεία και μετοχές.
Η αλήθεια είναι ότι κάποια σημάδια του πλούτου του δεν μπορεί να κρυφτούν. Πρόσφατα, ο Λέμελσον πούλησε ένα αρχοντικό 7.000 τετραγωνικών στρεμμάτων σε ένα προάστιο της Βοστόνης. Η σύζυγός του διαθέτει μια λευκή Cadillac Escalade SUV, ο ίδιος είναι συλλέκτης μοτοσικλετών και ζει σε ένα άνετο σπίτι.
Πριν ξεκινήσει τη μάχη με τις μετοχές, ο Λέμελσον είχε ξεκινήσει μια ιστοσελίδα, επίσης με το όνομα Amvona, όπου πουλούσε φτηνό φωτογραφικό εξοπλισμό, αλλά το 2004 μηνύθηκε από ανταγωνιστή του και τελικά αναγκάστηκε να διακόψει τα σχέδιά του.
Σε όσους τον κατηγορούν, απαντάει πως με τα χρήματα που λαμβάνει ως ιερέας δεν θα μπορούσε να ζήσει τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του. Επομένως, έπρεπε να βρει ένα άλλο επικερδές επάγγελμα. «Δεν είμαι ταπεινός, μακάρι να ήμουν», παραδέχεται δίχως ντροπή. Μάλιστα, λέει ότι πολλοί άγιοι ήταν πλούσιοι και κάποια στιγμή έδωσαν τα χρήματά τους στους φτωχούς. Κάτι που θέλει να κάνει και ο ίδιος. Έτσι, η ζωή του είναι μοιρασμένη στα μυστήρια της εκκλησίας και τις μετοχές, ενώ βοηθός του είναι επίσης ένας ιερέας.
Δ. Μ.
No comments:
Post a Comment