Search This Blog

Thursday, September 10, 2015

Να πάρει θέση τώρα το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών ...!!!

Oι καναλάρχες διόρισαν τους....εκπροσώπους στους στο φιάσκο Debate...


Του Γιάννη Κανελλάκη.


Από το 2007 το τότε διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ ) είχε ομόφωνα (αν θυμάμαι καλά) αποφασίσει μετά από γραπτή πρόταση μου (με ομάδα δημοσιογράφων), η επιλογή των δημοσιογράφων που θα συμμετέχουν σε ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, λόγω εκλογών, να γίνεται με κλήρωση !
Η «ιστορική» , όπως είχε χαρακτηριστεί, απόφαση της ΕΣΗΕΑ, έδινε και δίνει το δικαίωμα σε κάθε δημοσιογράφο να παίρνει
μέρος στη κλήρωση για συμμετοχή του σε ντιμπέιτ και να υποβάλλει ερωτήσεις, εφ΄ όσον κληρωνόταν.
Δυστυχώς, όπως λένε συνάδελφοι, η απόφαση αυτή, παρόλο που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, «ουδέποτε μέχρι σήμερα εφαρμόσθηκε».
Και αναρωτιούνται :
«Ποιοι, άραγε, είναι οι λόγοι, που μια τέτοια σοβαρή και ξεχωριστή, για τον κλάδο μας απόφαση, η οποία τιμάει την δημοσιογραφία, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ; Μήπως κάποιοι στην ΕΣΗΕΑ στηρίζουν την διαπλοκή και θέλουν έτσι να δίνουν το δικαίωμα στα κατεστημένα των μίντια να «φιλτράρουν» το ερωτηματολόγιο των δημοσιογράφων, που ως «διορισμένοι» από τ΄αφεντικά τους, συμμετέχουν στα διάτρητα ντιμπέιτ;
Δεν πρέπει, επιτέλους, να καταργηθεί αυτού του είδους η ελεγχόμενη δημοσιογραφία και οι στημένες ερωτήσεις από δημοσιογράφους – φερέφωνα και υπηρέτες των κατεστημένων ;» .
Μάλιστα, αρκετοί συνάδελφοι «εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που επιλέγονται οι δημοσιογράφοι για τα ντιμπέιτ και ρωτούν την ΕΣΗΕΑ γιατί δεν παρεμβαίνει ώστε η επιλογή να γίνεται με κλήρωση, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη, η διαφάνεια, η αμεροληψία και να αποφεύγονται οι καθοδηγούμενες και οι κατευθυνόμενες και οι στημένες ερωτήσεις;».
Ποιος θα απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες συναδέλφων για «την κατρακύλα και αναξιοπιστία» του λειτουργήματος που λέγεται δημοσιογραφία;

No comments:

Post a Comment