Search This Blog

Wednesday, April 15, 2015

Ο Παπανδρέου υπενθυμίζει ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, συναίνεση και αλήθεια



O Παπανδρέου φρόντισε ακόμα μια φορά σ' αυτή τη συνέντευξη (την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας πάνω στο βίντεο) να υπενθυμίσει στην κοινή γνώμη δύο ελλείμματα που υπάρχουν στο δημόσιο λόγο, αυτά της αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες ξεκίνησαν, αλλά και διακόπηκαν την περίοδο 2009-2011, αλλά και την αναγκαιότητα επίτευξης συναίνεσης του ελληνικού λαού σ' αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα ο Παπανδρέου φρόντισε να υπενθυμίσει το τι συνιστά "κεκτημένο" για τον προοδευτικό χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που δεν είναι άλλο από αυτό το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων, που πήγαν να καταπολεμήσουν τις χρόνιες παθογένειες της χώρας, οι οποίες έφεραν το μνημόνιο. Κι αυτές οι χρόνιες παθογένειες της χώρας δεν συζητούνται στον δημόσιο διάλογο σήμερα, γι αυτό και δεν υπάρχει καμία μεγάλη ιδέα για το ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται πραγματικά ο τόπος.

Ο Παπανδρέου είναι γνωστό ότι μένει αταλάντευτος στις αρχές και τις αξίες που ο ίδιος πιστεύει, κι αυτές οι αρχές και αξίες μπορούν να αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα στον προοδευτικό χώρο. Και η αναφορά του περί "επανενοποίηση" του χώρου δείχνει την υπερβατικότητα και ανιδιοτέλεια που χαρακτήριζει διαχρονικά αυτόν τον πολιτικό.

Όσο υπερβατικός είναι ο Παπανδρέου, το ίδιο υπερβατικός πρέπει να είναι ο χώρος, παραδεχόμενος ότι οι όποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Αυτή η υπέρβαση και η υιοθέτηση του "μεταρρυθμιστικού" κεκτημένου (π.χ. αυτή η κυβέρνηση μέχρι και νόμο διευθέτησης επειγόντων ζητημάτων του μεταναστευτικού θέσπισε -ν. 3907/2011) πρέπει να συνδυαστεί και με την εμπέδωση στην κοινή γνώμη της αλήθειας και του ρεαλισμού, ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση.

Επομένως ο Παπανδρέου προσπαθεί με όρους νηφαλιότητας να δείξει το δρόμο σε προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή επιδίδονται σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογική: αυτών των μεταρρυθμίσεων και της κατάκτησης της ιστορικής αλήθειας για το πώς οδηγήθηκαμε στο να είμαστε εγκλωβισμένοι στο καθεστώς των μνημονίων και της εξάρτησης από τους δανειστές, λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της περιόδου Καραμανλή.

Γιατί αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τόπος είναι η υπέρβαση απ' αυτή την ανακυκλούμενη παρακμή, που μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων και της συναίνεσης μπορεί να επιτευχθεί, κόντρα στον "συνασπισμό της παρακμής" που εκφράζεται μέσω της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της ανέξοδης και εν πολλοίς στείρας αντιπολίτευσης των Σαμαρά και Βενιζέλου..

No comments:

Post a Comment