Search This Blog

Tuesday, April 14, 2015

ΜΟΝΤΡΕΑΛ: Φωτιά στην εκκλησία της Παναγίας

 Η  "Κοίμησις της Θεοτόκου", η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Park Extension καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά χθες το απόγευμα.!




ΜΟΝΤΡΕΑΛ -Η Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ θρηνεί την καταστροφή της εκκλησίας "Κοίμησις της Θεοτόκου" στο Park Extension από μεγάλη πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας.
Γύρω στις 8:00, μ.μ. η Π. Υ. του Μόντρεαλ κλήθηκαν στην εκκλησία που βρίσκεται στην οδό  De L'Épée.
Στις 9:30 μ.μ., επιβεβαιώθηκε ότι είναι μια φωτιά  συναγερμού #3.
Θεατές παρακολουθούσαν ανήμποροι να βοηθήσουν, τα τζάμια που  γκρεμίζονταν και τους
πυροσβέστες να αγωνίζονται με τις φλόγες.
Η εκκλησία εκκενώθηκε και κανείς δεν τραυματίστηκε.
Γύρο στις 11:30 η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
Οι γύρο δρόμοι είχαν μπλοκαριστεί από την κυκλοφορία και το ηλεκτρικό αποκόπηκε στη γειτονιά.
Οι αξιωματούχοι διερευνούν την αιτία και την προέλευση της φωτιάς.
Η Κοίμησις της Θεοτόκου κτίστηκε το 1962. Το 1968, αγοράστηκε από την Αποστολική Εκκλησία του Καναδά για να μετατραπεί σε μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Πολιτική αντίδραση

Ο Justin Trudeau, βουλευτής της περιοχής του Papineau, η οποία περιλαμβάνει τη γειτονιά τhw Park-Ex., έγραψε στο tweeter τα συλλυπητήριά του: «τραγική είδηση ​​για την πυρκαγιά στην Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στην Park Ex. Η σκέψη μου πάει στον πατέρα Νικόλαο και ολόκληρη την κοινότητα. "

Γεράσιμος Σκλαβούνος, ο MLA για Laurier-Dorion μοιράστηκε επίσης τη θλίψη του για την απώλεια της εκκλησίας στο Twitter: «ελληνική κοινότητα του Κεμπέκ είναι στο πένθος διότι η φωτιά έχει μόλις κλέψει από εμάς την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Park-Ex".

Αντίδραση της Κοινότητας

Πολλοί Μοντρεαλίτες έγραψαν επίσης στα social media για να μοιραστούν τις αναμνήσεις και τις φωτογραφίες της αγαπημένης εκκλησίας τους.
"Αχ - ένα άλλο μέρος με πολλές αναμνήσεις για μένα έχει πλέον καταστραφεί."
"Αισθάνομαι λυπημένος για τους πολλούς Έλληνες που έχουν βαπτιστεί, παντρευτεί και είπαν αντίο στους αγαπημένους τους εδώ, και οι οποίοι συνδέουν πάντα αυτό το κτίριο με τις αναμνήσεις τους και τη ζωή τους."
"Οι προσευχές, οι επιθυμίες και οι ευτυχισμένες στιγμές που έζησαν σε αυτή την εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν.»
"Μετά από το να δω την εκκλησία μου στις φλόγες, δεν είμαι πια η ίδια."
"Η καρδιά μου είναι σπασμένη πέρα ​​από τις ειδήσεις του #Panagitsa."
«Θα την ανοικοδομήσουμε, ακριβώς όπως οι γονείς μας και οι παππούδες μας έκαναν πριν από μας."


2 comments:

  1. Κρίμα που κάϊκε ο περικαλής αυτός ναός της Παναγίας, αλλά πόσο να αντέξει κι' αυτή η φουκαριάρα με τα καμώματα του Μητροπολήτου και των άλλων ..αγίων λειτουργών της;

    ReplyDelete
  2. στις 8 χτύπησε ο συναγερμός και στις 9¨30 κατάλαβαν ότι είναι κατηγορίας 3? πάλι καλά που δεν κάηκε όλο το τετράγωνο. Σαίνια οι γαλλόφωνοι

    ReplyDelete