Search This Blog

Monday, May 12, 2014


Απάντηση του Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριου στην επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Αντ. Αρτεμάκη



Από το πάντα ενημερωμένο σε τέτοια θέματα μπλόγκ "MAKEDNOS", ...κλέψαμε την απάντηση του μητροπολίτη Σωτήριου στην επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αντώνη Αρτεμάκη και την αναδημοσιεύουμε ώστε να γίνει γνωστή όσο παραπάνω μπορεί,  αφ' ενός και αφ' εταίρου να είναι καταγραμμένη ΚΑΙ σε τούτο εδώ το μπλογκ, για την ιστορία και τους ιστορικούς του μέλλοντος... για τους οποίους έχει πολύ ψωμί...


12 Μαΐου 2014
κ. Αντώνιο Αρτεμάκη
Πρόεδρο Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο
30 Thorncliffe Park Drive
Toronto, Ontario, M4H 1H8

Αγαπητέ μου κ. πρόεδρε,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Η χάρη του Κυρίου µας Ιησού Χριστού, η αγάπη του Θεού Πατέρα και η κοινωνία
του Αγ. Πνεύµατος να είναι πάντα µαζί σας.

Ευχαριστώ για την από 7/5/14 επιστολή σας. Δυστυχώς αναγκάζομαι να σας ειπώ, ότι η επιστολή σας αυτή είναι φλυαρία έξι σελίδων γεμάτη από αναλήθειες, συκοφαντίες, απειλές-εκβιασμούς και ουτοπίες. Δειγματοληπτικά μόνο αναφέρω τα κάτωθι:

1. Δίδετε την εντύπωση, ότι για το νήπιο Αλέξανδρος, η Ιερά Μητρόπολη έδωκε στην Global Angels μόνο $1.450.00 και έτσι συκοφαντείτε την Ιερά Μητρόπολη. Η αλήθεια είναι, ότι η Ιερά Μητρόπολή μας για το νήπιο Αλέξανδρος, έδωκε στην Global Angels Charity $10.000. Εσωκλείω αντίγραφο της από 27/11/2012 επιστολής του κ. Lorne Mitchel της Global Angel Charity και σε ελληνική μετάφραση, με την οποία ευχαριστεί την Ιερά μας Μητρόπολη λέγοντας, ότι έλαβε τις $10.000 τις οποίες υποσχέθηκε ο Μητροπολίτης. Η αλήθεια έχει ως εξής.

Η Ιερά Μητρόπολή μας έκανε τον έρανο όχι μόνο για το νήπιο Αλέξανδρος, αλλά και για την Ελλάδα. Είχα ειπεί τότε, θα δώσουμε όσα χρήματα χρειάζονται για την μεταφορά του νηπίου Αλέξανδρος από την Ελλάδα στο Τορόντο και τα υπόλοιπα θα δοθούν στους δεινοπαθούντες στην Ελλάδα. Υποσχέθηκα στην Global Angels Charity $10.000 και εκείνοι μου εγγυήθηκαν ότι θα μεταφέρουν το νήπιο Αλέξανδρος από την Ελλάδα στο Τορόντο. Γιατί να δώσουμε περισσότερα; Εκείνοι είχαν συγκεντρώσει το υπόλοιπο ποσό το οποίο χρειαζόταν. Ο έρανος της Ι.Μ. για το νήπιο Αλέξανδρος-Ελλάδα απέφερε συνολικά $122.971.35. Εδόθησαν $10.000 στην Global Angels Charity για την μεταφορά του νηπίου Αλέξανδρος από Ελλάδα στο Τορόντο και τα υπόλοιπα εστάλησαν στην Ελλάδα. Αυτή ειναι η αλήθεια κ. πρόεδρε και όχι αυτά τα οποία ισχυρίζεσθε σεις και πολλοί ομοϊδεάτες
σας οι οποίοι πολεμάτε την Ιερά μας Μητρόπολη.

2. Γράφετε κ. πρόεδρε “Είμαστε πρόθυμοι να αναφέρουμε πλήρως τις ιδιωτικές μας συζητήσεις των τελευταίων πέντε ετών συμπεριλαμβανομένων των σχολίων σας για ορισμένους Αιδεσιμότατους, για την ανάρμοστη συμπεριφορά κάποιων άλλων καθώς και για την πρόταση σας για το κλείσιμο εκκλησιών”.

Μάλιστα κ. πρόεδρε, συνεζήτησα με ορισμένους προέδρους θέματα ιερέων όταν επρόκειτο για μεταθέσεις ιερέων και φυσικά συνεζήτησα τα θέματα αυτά εμπιστευτικά, σεις το γράφετε ιδιωτικά. Ισως στις εμπιστευτικές αυτές συζητήσεις να ανεφέρθησαν και άλλα πρόσωπα. Ουδέποτε έκανα πρόταση για κλείσιμο εκκλησιών, όπως γράφετε. Είπα και λέγω, ότι στο κέντρο του Τορόντο υπάρχουν οκτώ εκκλησίες, ενώ χρειάζονται τρεις ή τέσσερις και υποστηρίζω, ότι μερικές από αυτές τις εκκλησίες πρέπει να μεταφερθούν στα προάστια όπου έχει μεταφερθεί και ο Ορθόδοξος Ελληνισμός. Όταν κ. πρόεδρε γράφετε “Είμαστε πρόθυμοι να αναφέρουμε πλήρως τις ιδιωτικές μας συζητήσεις των τελευταίων πέντε ετών...” και θέλετε να αποκαλύψετε πράγματα τα οποία συζητήθηκαν εμπιστευτικά, δεν είναι αυτό απειλή και εκβιασμός; Σας έγραψα παραπάνω ποια είναι η αλήθεια και δεν φοβάμαι την αλήθεια.

Αγαπητέ μου κ. πρόεδρε, άνθρωποι οι οποίοι απειλούν και εκβιάζουν με το να αποκαλύψουν πράγματα τα οποία συζητήθηκαν εμπιστευτικά, πόσο ευυπόληπτοι είναι; Πόσο καλοί χαρακτήρες είναι; Σκεφθείτε τα αυτά. Θα μπορούσα κ. πρόεδρε, να αποκαλύψω πολλά εδώ, αλλά δεν το κάνω γιατί σέβομαι τον εαυτό μου και γιατί δεν θέλω να βλαβεί περισσότερο η Κοινότητά σας την οποία τόσο πολύ έχουν βλάψει οι διοικήσεις της. Ελπίζω κ. πρόεδρε, μερικοί να είχαν και μαγνητόφωνα σε αυτές τις εμπιστευτικές συζητήσεις -πράγμα παράνομο στον Καναδά- για να δούμε ακριβώς τι ειπώθηκαν, γιατί δεν φοβάμαι και υπόσχομαι να μη προσφύγω στην καναδική δικαιοσύνη.

3. Ζητάτε συνεδρίαση του συμβουλίου σας και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου για την Παρασκευή 16/5/14 για το θέμα των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων και άλλα θέματα ίσως της Κοινότητάς σας. Αντιλαμβάνεσθε κ. πρόεδρε, ότι αυτό είναι ουτοπία; Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 53 μέλη τα οποία προέρχονται από όλα τα μέρη του Καναδά, από το Halifax μέχρι και το Vancouver. Συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και όλα τα μέλη του πληρώνουν τα έξοδά τους μόνα τους. Έχουμε συνεδρίαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου σήμερα 12/5/14 και εάν κ. πρόεδρε υποτεθεί, ότι το Μητροπολιτικό Συμβούλιο θα συμφωνούσε σε μία τέτοια συνεδρίαση με το Συμβούλιο της Κοινότητάς σας, ποιος θα κάλυπτε τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής των μελών του στο Τορόντο; Θα ανελάμβανε τα έξοδα αυτά η Κοινότητά σας ή σεις προσωπικώς; Είναι ή δεν είναι ουτοπία η πρότασή σας αυτή;

4. Η δίκη κ. πρόεδρε Νικολάου-Τσέβλικου δεν είναι αβάσιμη, όπως γράφετε, και σας γνωρίζω, ότι μία ημέρα η Κοινότητά σας θα κληθεί να πληρώσει το μερίδιό της.

Στην μεγάλη σας φλυαρία κ. πρόεδρε, έχετε και μία καλή σκέψη, αλλά και αυτή είναι λειψή. Προτείνετε να συζητήσουμε τα θέματα στην Κοινότητά σας και να κληθούν και θεατές. Σας καλώ κ. πρόεδρε να συζητήσουμε τα θέματα αυτά οι δυο μας από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, ώστε να ακούσουν όλη την αλήθεια όλοι οι ελληνορθόδοξοι από την μια άκρη του Καναδά στην άλλη. Το περιμένω.

Θα μπορούσα κ. πρόεδρε, να αναιρέσω το κάθε τι που γράφετε στην κάθε παράγραφο της επιστολής σας, αντιπαραβάλλοντας στις αναλήθειές σας την αλήθεια. Δεν χρειάζεται να το κάνω. Τα τέσσερα αναφερόμενα παραπάνω παραδείγματα είναι ικανά να πείσουν τον κάθε καλοπροαίρετο συζητητή. Όποιος με αυτά δεν πεισθεί, δεν πείθεται με τίποτε. Ανήκει στην κατηγορία των “ου με πείσεις κάν με πείσεις”.
Αγαπητέ μου κ. πρόεδρε, στα σαράντα χρόνια της αρχιερατικής μου διακονίας στον Καναδά, προσπάθησα με αγάπη και ειλικρίνεια να βοηθήσω την Κοινότητά σας. Δυστυχώς, ο εγωϊσμός των διοικήσεων της Κοινότητάς σας δεν δέχθηκε καμμία συνεργασία. Το αποτέλεσμα το γνωρίζετε σεις, αλλά και όλοι οι ελληνορθόδοξοι της περιοχής Τορόντο, ακόμη και του Καναδά. Πού ήταν η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο πριν τριάντα χρόνια και που είναι σήμερα; Είναι λυπηρό το κατάντημά της και πονεί τον καθένα ο οποίος σκέφτεται λογικά και ενδιαφέρεται για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Δυστυχώς κ. πρόεδρε, την Ελληνική Κοινότητα Τορόντο την έφτασαν στο σημείο που ευρίσκεται σήμερα οι διοικήσεις της. Υπάρχει όμως ακόμη ελπίδα. Η συνεργασία Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και Ι. Μητρόπολης είναι απαραίτητη και πολύ ωφέλιμη.

Καταλαβαίνω, ότι με την επιστολή μου αυτή σας ελύπησα πολύ, καθώς ελύπησα και πολλούς ομοϊδεάτες σας. Πάνω όμως από όλα είναι η αλήθεια. “Φίλος μεν Πλάτων φιλτάτη δε η αλήθεια”.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Αναστάντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

No comments:

Post a Comment