Search This Blog

Wednesday, May 14, 2014

Οι μπούρδες του κ. Καρελιά..., 

ή η γραμμή άργησε μία μέρα...




Όταν την Δευτέρα έσκασε η βόμβα των Financial Times, περί συνωμοσίας Μπαρόζο-Σαμαρά-Βενιζέλου για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου λόγω της πρότασης δημοψηφίσματος, τα συστημικά ΜΜΕ, προεξάρχοντος του Mega tous κατελήφθησαν από αμηχανία, μη ξέροντας τι να πουν. Από χθες όμως και προεξάρχοντος του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega και του Πρετεντέρη, η γραμμή δόθηκε, την οποία μπορείτε να δείτε επακριβώς στο άρθρο του Γιώργου Κσρελιά στο Protagon ή τον "Makedno"με τίτλο "Οι μπούρδες για τις Κάννες". Εδώ και στο Επίκαιρο, θα δείτε ένα άλλο "άρθρο" με τίτλο "Οι μπούρδες του κ. Καρελιά"...

Ο Καρελιάς, όπως και όλο το κατεστημένο, μην νομίζετε ότι έχουν στόχο μόνο τον Παπανδρέου. Στόχος τους είναι οι "κηπουροί", δηλαδή οι απλοί πολίτες και μέλη του ΠΑΣΟΚ που πίστεψαν και
πιστεύουν τον πρώην πρωθυπουργό. Το φρόνημα αυτών των απλών ανθρώπων θέλουν να κάμψουν, να σπείρουν την αμφιβολία, τον φόβο.

1.Όντως το ρεπορτάζ δεν λαθεύει ως προς τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων στην πρόταση δημοψηφίσματος. Αλλά μήπως υπήρχε συναίνεση σε κάτι άλλο και τα κόμματα διφώνησαν μόνο με το δημοψήφισμα; Φυσικά και όχι; Αλήθεια ποιος ήταν πίσω από τις πλατείες, την ακύρωση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, τους προπηλακισμούς σε βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου προσωπικά σήκωναν τον σταυρό του μαρτυρίου με μια αντιπολίτευση που είχε ποντάρει στο αντιμνημόνιο, προεξάρχοντος του Σαμαρά. Επομένως γιατί παρουσιάζεται ως επιχείρημα ότι το δημοψήφισμα δεν το ήθελε κανένα κόμμα;

2.Όντως υπήρχαν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά αυτό παρουσιάζεται από τον Καρελιά ότι ο Παπανδρέου ήταν μόνος του, δίχως την υποστήριξη των κομμάτων, αλλά και του δικού του κόμματος. Γιατί ο Καρελιάς αναδεικνύει αυτές τις διαφωνίες; Ως "Παπανδρεϊκοί" που λέει κι αυτός υπονοεί ότι υπήρχε περίπτωση η Διαμαντοπούλου ή ο Ραγκούσης να ρίξουν τον Παπανδρέου επειδή διαφωνούν; Υπονοεί ότι δεν θα ακολουθούσαν την απόφαση του Πρωθυπουργού;

3.Από δω αρχίζει το λακριντί. Ο Παπανδρέου, όπως φαίνεται από το δημοσίευμα, είχε άλλη εικόνα για την τύχη του δημοψηφίσματος, παρά το ότι είχε προηγηθεί "ξύλο" με τους ευρωπαίους εταίρους. Το δημοψήφισμα με άλλα λόγια ήταν υπό διαπραγμάτευση. Εντούτοις ο Βενιζέλος, τασσόμενος πλήρως στην γραμμή "αυτό το δημοψήφισμα πρέπει να το σκοτώσουμε", αποφάσισε εν αγνοία του πρωθυπουργού να πάρει πίσω το δημοψήφισμα ως μη όφειλε. Υποκατέστησε τον Πρωθυπουργό ερήμην του, λειτούργησε εκτός των αρμοδιοτήτων του. Ο Καρελιάς λέει ότι ήταν στο ίδιο αεροπλάνο. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Βενιζέλος ήρθε σε συνεννόηση με τον Παπανδρέου, αντίθετα έδρασε κατά μόνας. Και όσο για τα "λάθη" του Βενιζέλου, γελάει ο κόσμος, παρουσιάζοντας ο Καρελιάς έναν άνθρωπο που δεν ήθελε καρέκλες, αλλά αναγκάστηκε να τις πάρει. Αυτό δεν πείθει κανέναν, οπότε δεν το συνεχίζουμε.

4.Ξεχνάει ο Καρελιάς, ο οποίος όπως μας λέει παρακάτω έζησε τα γεγονότα από κοντά, γιατί πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Παπανδρέου. Δεν πήρε για να συνεχίσει να κυβερνά, αλλά πήρε για να παραιτηθεί, κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά ο Νίκος Χατζηνικολάου: "ήταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης απειλούμενος από στελέχη και βουλευτές του κόμματός του ότι αν δεν παραιτηθεί δεν θα την πάρει. Δηλ πήγε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης υπό τον όρο της παραίτησής του και της πρότασης για μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο πρωθυπουργό. Πώς το ξέχασαν αυτό οι φαεινοί εγκέφαλοι που έγραψαν την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ; Πώς ξέχασαν δηλαδή ότι ο ισχυρισμός τους για την ψήφο εμπιστοσύνης δεν επιβεβαιώνει τη δική τους ιστορική εκδοχή, αλλά την εκδοχή του Παπανδρέου".

Καταληκτικό συμπέρασμα: η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έπεσε από τις «ραδιουργίες» κάποιων ξένων, που συνεργάστηκαν με κάποιους εγχώριους «προδότες». Έπεσε από δικές της επιπολαιότητες και ανερμάτιστες εμπνεύσεις και αποφάσεις.

Τα άλλα, που λέγονται και γράφονται σήμερα, είτε από άσχετους είτε από «κολλημένους», είναι ανοησίες. Πολλή υποκρισία εκ των υστέρων. Και ορισμένα είναι συνήθη παραμύθια για μικρά παιδιά.

Η πρόταση για δημοψήφισμα δεν έγινε με προαπαιτούμενο τη συναίνεση, έγινε για να δημιουργηθεί η συναίνεση, που μέχρι τότε απουσίαζε από την Ελλάδα με ευθύνη του αντιμνημονιακού Σαμαρά και της υπολοίπων δυνάμεων της ευρωπαϊκής αριστεράς. Το δημοψήφισμα προτάθηκε από τον Παπανδρέου, ώστε ο λαός κυρίαρχα να αποφασίσει για το μέλλον του, μακριά από τις αθέμιτες και υστερόβουλες μεσολαβήσεις ενός πολιτικού συστήματος που είχε αφήσει τον Παπανδρέου μόνο του μες στα κύματα. Και όσο για το παραμύθι της λύσης Παπαδήμου, δεν αποτελεί απόδειξη μη γνώσης του Παπανδρέου ακριβώς αυτές οι προτάσεις πρωθυπουργών που έκανε; Αλλά βλέπεις το game είχε κλείσει από τον Μπαρόζο που είχε διαλέξει από την λίστα τον Παπαδήμο. Και επειδή θέλουν να παρουσιάσουν τον Παπανδρέου ως ενορχηστρωτή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ο Παπανδρέου ήταν παραιτημένος πρωθυπουργός τη στιγμή που συμμετείχε. Αν δηλαδή έφευγε τι θα του έλεγαν οι Καρελιάδες; Ότι κρύβεται πίσω από τα δύσκολα. Αλλά ο Παπανδρέου ήταν εκεί για να εξασφαλίσει η χώρα μια κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης.

Η διαφορά της αντίληψης Παπανδρέου με όλους αυτούς είναι μια και θεμελιώδης: ο Παπανδρέου επεδίωξε να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού, όπου μέσω ενός δημοψηφίσματος θα πήγαινε στις Βρυξέλλες και θα έλεγε ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε την παραμονή του στο ευρώ. Αντίθετα όλοι αυτοί προσπαθούν να δικαιλογήσουν την εκτροπή Μπαρόζο, βασιζόμενοι στο επιχείρημα του κινδύνου του δημοψηφίσματος, του ασταθούς Παπανδρέου. Με άλλα λόγια προσπαθούν να μας πείσουν ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να φύγει ο Παπανδρέου, χωρίς καν να καταψηφιστεί στη Βουλή ή από εκλογές. Δηλαδή καλώς ο ελληνικός λαός αποδέχτηκε την λύση που τους ετοίμασε ο Μπαρόζο, μια λύση από τα πάνω και όχι από τα κάτω.

Χρήσιμα τέτοιου είδους άρθρα, μας βοηθούν να καταλάβουμε ξεκάθαρα τις πεποιθήσεις μερικών για το πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία..
 http://www.epikairo.gr/

No comments:

Post a Comment