Search This Blog

Sunday, April 14, 2013

Δεν είναι ο παράδεισος για μας...

Διαβάζω την συνέντευξη του Παναγιωτάτου, και αναρωτιέμαι, τα εννοεί όσα είπε;
Αν δεν τα εννοεί, γιατί τα είπε;
Κι αν όντως τα εννοεί, πώς είναι δυνατόν;

Αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητή αναγνώστρια, θέλω να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής ένα πράγμα.
Δεν γίνομαι ιεροκατήγορος. Δεν τα βάζω με τον θεσμό του οιοδήποτε ιερωμένου, ούτε με το λειτούργημά του. Με τον "άνθρωπο" τα βάζω,αναγνωρίζοντάς του και την ανθρώπινη αδυναμία. Μιλάω, σαν άνθρωπος προς άνθρωπο λοιπόν, κι όχι ως λαϊκός προς ιερωμένο.

Μα, από την άλλη πάλι, για κάποιον τόσο ψηλά στην ιεραρχία, και με ασφαλώς μεγαλύτερη πείρα στα θεολογικά ζητήματα, θα περίμενα λιγότερες ανθρώπινες αδυναμίες και ανθρώπινα λάθη.

Δεν γίνεται, από τη μια να μου κάνεις κηρύγματα για το λόγο του Θεού ή το τι γράφουν οι γραφές, κι από την άλλη να κάνεις δικούς σου νόμους, γήινους, για να μην πω ..εξωγήινους.
Είναι αδιανόητο να λες "ακολουθώ το λόγο του Θεού", μα οι πράξεις και τα έργα σου να μαρτυρούν άλλα. Ο Θεός είπε πως οι πτωχοί και ταπεινοί υψωθήσονται, οι δε υπερόπται και πλούσιοι ταπεινωθήσονται.

Στην συνέντευξη, το μόνο που δεν μπόρεσα να διακρίνω, ήταν κάποιος λόγος του Θεού, ειλικρινής ταπεινότητα και μετριοπάθεια.
Αντ' αυτού, τα στοιχεία της αλαζονείας, της φιλαργυρίας και του κομπασμού, ήταν διάχυτα.
"Βοηθάω πτωχούς", "μέρος της σύνταξής μου δίδεται ως δωρεά", "έφτιαξα αυτό", "αγόρασα τόσα..", "οι κοινότητες πρέπει να πληρώνουν την μητρόπολη.." και πολλά παρόμοια. Και στο τέλος, καθιερώνεις το "χαράτσι" με το να πληρώνουν οι πιστοί 750 δολάρια για .."μυστήρια" ;
Τα μυστήρια; Που τόσος ντόρος έγινε γι αυτά; Πού πήγε λοιπόν το "δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε" ;
Είναι όλα αυτά, λόγια του Θεού; Τα γράφουν οι άγιες γραφές;

Αν ναι, μάλλον τόσα χρόνια λάθος καταλάβαινα. Παντελώς λάθος. Τζάμπα οι εκκλησιασμοί και οι ώρες που σπατάλησα στο να κάθομαι να ακούσω κάθε φορά το κήρυγμα του ιερέα, μετά το πέρας της λειτουργίας. Ή εντελώς χαζός ήμουν, ή με δουλεύατε όλοι μαζί παρέα...
Θέλεις τώρα και την πάσα αλήθεια; Είμαι πανέξυπνος. Πίστεψέ το! Άρα ..με δουλεύατε.
TGB
Από τον/την Toronto Greek Bloggers στο Toronto Greek Bloggers

No comments:

Post a Comment