Search This Blog

Saturday, March 26, 2022

Στον γιατρό Γιώργο Τσούκα, το βραβείο « Έλληνας της χρονιάς» από την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ…

Κατά τον χθεσινό επίσημο δείπνο της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλης, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, το βραβείο του Έλληνα Της Χρονιάς απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής Εράνου της Κοινότητας, Δρ. Γιώργο Τσούκα. Ο καταξιωμένος ομογενής, επιστήμονας, φιλάνθρωπος, δωρητής και λάτρης της ελληνικής παιδείας προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει ένα σημαντικό έργο για την οικονομική ενίσχυση και διατήρηση των σχολείων της εκεί, μοναδικής λέον στον Καναδά, Ελ. Κοινότητας. 

Από τη θέση ετούτη,  εκφράζουμε τα θερμά Συγχαρητήριά μας τόσο στον ίδιο όσο και στην Κοινότητα η οποία συνεχίζει να προσφέρει Παιδεία, Πολιτισμό και Θρησκεία, στα μέλη της και γενικότερα στους ομογενείς του Μόντρεαλ.! Το βραβείο, στον Δρ. Τσούκα, απένειμε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ.  Ανδρέας Κριλής, ενώ νωρίτερα, η πρώην «Ελληνίδα της Χρονιάς», δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο  του Δρ. Γιώργο Τσούκα τον οποίο και παρουσίασε  στους παρευρισκόμενους για την απονομή της τιμητικής πλακέτας… Στη φωτογραφεία ο Δρ. Τσούκας παραλαμβάνει την τιμητική διάκριση από τον πρόεδρο κ. Κριλή.

7 comments:

  1. Συγχαρητήρια στο Δρ. Γιώργο Τσούκα και έτσι πρέπει να τιμώνται όλοι οι γνήσιοι εθελοντές και από όλους τους Οργανισμούς. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, είναι το κατά πόσο η κοινότητα προσφέρει θρησκεία. Μήπως επειδή οι κοινότητες έχουν εκκλησίες για βγάζουν τα έξοδά τους; Αυτό λέγεται προσφορά θρησκείας; Να είμαστε και λίγο σοβαροί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατά τη γνώμη σου, οι εκκλησίες-ναοί, ΔΕΝ είναι κτήμα των μελών των Κοινοτήτων οι οποίοι τις έκτισαν με τα λεφτά τους και μάλιστα από το υστέρημά τους; Όταν μια Κοινότητα χτίζει σχολείο, προσφέρει στα παιδιά των μελών της Παιδεία, όταν χτίζει εκκλησία, ΔΕΝ προσφέρει θρησκεία στα μέλη της; Τα έξοδα των Ι. Ναών, - Φως, Νερό, Τηλέφωνο, Εικονογράφηση, Τόκος Υποθήκης στην τράπεζα, Επισκευές Ναού, Νεωκόροι, Ψάλτες, Παπάδες και φορο-ΛΟΓΙΑ αρχιεπισκοπής - δεν πρέπει να πληρωθούν από τα έσοδα των εκκλησιών, τα οποία προσφέρουν οι πιστοί για τη συντήρησή τους; Και, ακόμα, ΑΝ υποθέσουμε ότι περισεύουν και κάποια λίγα χρήματα, τα οποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα δίδακτρα κάποιων φτωχών μαθητών, Τόοοοσο κακό είναι; Εκτός του ότι ο Σωτήριος φροντίζει να έχει ακριβή ενημέρωση των οικονομικών μιας ενορίας, με αποτέλεσμα να ζητάει όλο και περισσότερα για δήθεν διάφορα έξοδα της Αρχιεπισκοπής, της "Ακαδημίας" και ό,τι άλλο σκεφτεί ο άρρωστος εγκέφαλός του.! Να φανταστής ότι από την πολυ ζητιανια του σε κάποια μεγάλη εκκλησία, ένας φουκαράς σύμβουλος έπαθε εγκεφαλικο, μη αντέχοντας την γυφτιά του ζήτουλα Σωτήρη.! Άσε, λοιπόν, τις ...εξυπνάδες σου, γιατί υπάρχουν άλοι ανώτεροί σου που ξεβρακόνονται μπροστά του, μη και του χαλάσουν το χατήρι... Μήπως ζήτε σε άλλη χώρα κύριε;;; Ας είστε, λοιπόν, λίγο σοβαρός μιας και το ζητάτε από εμας...

      Delete
  2. Αντίποδα, εγώ δεν ζήτησα απολύτως τίποτα από εσάς. Απλούστατα είπα και δεν νομίζω οι κοινότητες προσφέρουν θρησκεία. Κατά πρώτον δεν είναι δουλειά και υποχρέωση της κοινότητας να προσφέρει θρησκεία, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Ο καθένας στο είδος του. Όλα αυτά τα έξοδα που αναφέρεσαι, θα μπορούσε να τα αποφύγει αν δεν είχε εκκλησίες. Αν χρειάζεται χρήματα η κοινότητα, θα μπορούσε να έχει άλλες επιχειρήσεις πιο κερδοφόρες, αλλά βλέπεις όλοι οι ιθύνοντες μέχρι τώρα, κοιτούσαν μόνο για την προσωπική τους προβολή. Τώρα αν η δικιά μας κοινότητα πρόσφερε θρησκεία, είναι γιατί όλοι συνεργάζονταν τόσο στενά με την μητρόπολη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εκτός του ότι, φαίνεται από μακριά, είσαι τσιράκι του Σωτήρη, θα επιμείνω να σου εξηγήσω με άλλα λόγια, κάποια πράματα. Όταν ήρθαν οι πρώτοι Έλληνες, οι πρόγονοί μας δλδ, στον Καναδά, εκείνο που τους έλειπε και το χρειάζονταν, όχι μόνο για λόγους πίστης αλλα και υπαρξιακούς, ήταν η Εκκλησία.! Διότι για να είναι και να παραμείνουν τα παιδιά τους Έλληνες, ΕΠΡΕΠΕ να τα βαφτίσουν σε κάποια εκκλησία, κάτι που όμως προϋποθέτει και ορθόδοξο γάμο, επίσης σε εκκλησία, από ...νόμιμο φυσικά ιερέα. Έλα όμως που η Εκκλησία για να τοποθετήσει ιερέα έπρεπε να υπάρχει μια ενορία, ένας ναός, μια εκκλησία, γενικώς και αυτό έπρεπε να το χρηματοδοτήσουν αυτοί που θα το χρησιμοποιούσουν.! Είδες εσύ να πάει κάπου, σε κάποια πόλη ή χωριό ένας παπάς πριν πρώτα πάνε και εγκατασταθούν οι θρησκευόμενοι; Αλλά, τι μαλακίες κάθομαι και σου γράφω, χάνοντας την ώρα μου; Αν εν κατάλαβες το προηγούμενο σχόλιο, γιατί θα καταλάβεις το επόμενο; Η Εκκλησία, αγαπητέ, ασχολείται με μια κοινότητα - ενορία, αφού είναι όλα έτοιμα, ενώ ο κληρικός - εφημέριος κανονίζει τα της αμοιβής του, το ...κόστος των μυστηρίων και την φορο-Λογία για τα έξοδα της Επισκοπής και τον παχυλή αμοιβή του ...αφεντικου, Μιτροφόρου ιερωμένου επισκόπου ή όποιου άλλου παράσημου του κρεμάσει ο πατριάρχης, ανάλογα με τα, αρπαχτά από το ποίμνιο, χρήματα που του καταθέτει... Τέλος, ρε ψευταράκο, εσύ δεν ζήτησες να "είμαστε και λίγο σοβαροί"; Η δική σου σοβαρότητα πού είναι μωρέ; Φτάνει ...πχιά.!!!

      Delete
  3. Βλέπεις, κάτι του έγραψα κι εγώ αλλά το έριξα σε λάθος μεριά, και μου επιτέθηκαν οι μετοχές. Ο άνθρωπος μιλούσε και υπονοούσε και την Κοινότητα του Μόντρεαλ και Λαβάλ. Οι έξι αυτές εκκλησίες μπαίνουν μέσα περίπου $ 250 χιλιάδες τον χρόνο. Επομένως δεν τις κρατάνε ανοιχτές για να επ'οφελείται οικονομίκα η Κοινότητα. Και μη ρωτάτε γιατί έχουν έτσι τα πράγματα. Να αναρωτηθούμε αν χρειαζόμαστε τις εκκλησίες. Τις κοινότητες. Τα σχολεία. Αν ναι. Τότε θα πρέπει να βάζουμε το χέρι στην τσέπη και να ξυλωνόμαστε για να λειτουργούν σωστά. Και παράλληλα ως συνειδητά μέλη να ελέγχουμε τους οικονομικούς απολογισμούς χωρίς να ρίχνουμε άδικες ενοχές στους ανθρώπους που διοικούν με εντιμότητα.
    Άν όμως, όπως πολλοί συμπάροικοι βλέπουν μόνο πονηρούς στα διοικητικά συμβούλια.Ετσι επειδή δεν έχουν την ικανότητα να αναλύσουν τους απολογισμούς. Καλό θα ήταν να λένε και μερικές φορές. Δεν ξέρω.

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ Αντίποδα, τσιράκι κανενός δεν έγινα και ούτε είμαι. Καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό πως δημιουργούνται οι εκκλησίες και πως δουλεύουν. Πολύ απλά, από τα κορόιδα τους μετανάστες. Όλο το ιερατείο έρχεται προσκεκλημένο από εμάς, και το αφήνουμε να καθίσει στο σβέρκο μας, γιατί πρέπει σόνι και καλά να παντρευτούν οι κόρες μας σε κάποια εκκλησία που ίδρυσαν οι πρόγονοί μας(sic)τη στιγμή που γάμος τους δεν θα κρατήσει και πολύ και τα παιδιά μας θα αλλάξουν το όνομά τους. Τον Κώτσιο θα τον λένε Gus και πάει λέγοντας. Επομένως όλα αεράτα και όλα προς όφελος του ιερατείου.

    ReplyDelete
  5. Τώρα είσαι σωστός 3.00 PM. Σωστός πως πρέπει να βάζουμε το χέρι λίγο πιο βαθιά αλλά για δικό μας συμφέρον και όχι του ιερατείου και περισσότερο να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, ποιους ψηφίζουμε και εκλέγουμε για ιθύνοντές μας. Και άλλο ένα, όσο καλοί και αν είναι να μην παίρνουν το προεδριλίκι επάγγελμα, γιατί το αγώγι, ξυπνάει τον αγωγιάτη.

    ReplyDelete