Search This Blog

Thursday, March 24, 2022

Μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, κ. Ανδρέα Κριλή με την ευκαιρία της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821…

 Ανδρέας Κριλής: Οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες, οι Ήρωες του 1821, θα τιμούνται από τις επόμενες γενεές για πάντα, γιατί έδωσαν πνοή στην Ελλάδα

 


Εορτασμός της Εθνικής μας Υπερηφάνειας
:

“25η Μαρτίου 1821, Ελευθερία ή θάνατος!” Αυτά τα λόγια θα αντηχούν πάντα μέσα μας, έχουν γραφτεί στις καρδιές, στο μυαλό και στις ψυχές όλων μας, όπως και τα ονόματα των οικογενειών εκείνης της εποχής, που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωση. Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στους ετήσιους εορτασμούς αυτών των γεγονότων. Προσπαθούν να μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να μας βάλουν στον τρόπο σκέψης αυτών των ηρώων και ηρωίδων. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε όσα βίωσαν οι πρόγονοί μας, σε αυτές τις δύσκολες και τραγικές στιγμές. 

Πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που μπορούμε να επισκεφτούμε και να απολαύσουμε μια Ελλάδα ελεύθερη, που μπορούμε να εξερευνήσουμε την κληρονομιά και τις ρίζες μας.

Οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες, οι Ήρωες του 1821, θα τιμούνται από τις επόμενες γενεές για πάντα, γιατί έδωσαν πνοή στην Ελλάδα, γιατί της πρόσφεραν την ελευθερία της, μια ελευθερία που όλοι απολαμβάνουμε, σήμερα, όταν επισκεπτόμαστε την πατρίδα μας. Τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας και σκλαβιάς δεν κατέστρεψαν ποτέ τον ελληνικό λαό, που κατάφερε να διατηρήσει την πίστη, τη γλώσσα και τον πολιτισμό του. Είναι στην κρίση της κάθε γενιάς Ελλήνων να μεταφέρει αυτή τη φλόγα μπροστά και να διασφαλίσει ότι η πίστη, η γλώσσα και ο πολιτισμός μας, θα διαφυλαχθούν και θα περάσουν στους επόμενες γενιές. Και είναι η αληθινή υπερηφάνεια και η πραγματική πίστη, που θα εξασφαλίσουν αυτή τη μετάβαση, με το καλό να υπερισχύει πάντα του κακού.

Αυτή την εποχή, τραγικές συγκρούσεις πλήττουν ένα δημοκρατικό έθνος, στην Ανατολική Ευρώπη. Η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία είναι θλιβερή και πολύ ανησυχητική, καθώς μπορεί να φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα ενός πολέμου, που κανείς δεν θέλει να φανταστεί ή να ζήσει. Ακριβώς, όπως με την Επανάσταση του 1821, ο ουκρανικός λαός σηκώνει το ανάστημά του και παραμένει στη χώρα του, για να υπερασπιστεί αυτό που δικαιωματικά του ανήκει. Η ιστορία θα κρίνει όλα όσα θλιβερά συμβαίνουν, αλλά και θα αναδείξει τη γενναιότητα αυτού του έθνους, που δεν το βάζει κάτω, με στόχο να προστατεύσει και να διατηρήσει τον πολιτισμό του, τη γλώσσα του…την κληρονομιά του.

Έφτασε επιτέλους η στιγμή -μετά από δύο χρόνια που η πανδημία αναστάτωσε τις ζωές όλων μας- να εορτάσουμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου με τις πρέπουσες τιμές, που όλοι γνωρίζουμε και αποδίδαμε πριν από τον COVID-19. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας, σύντομα και πάλι, θα βγουν στους δρόμους και θα δείξουν την περηφάνια τους, καθώς θα παρελαύνουν με σημαίες να κυματίζουν στον αέρα, και με τα κεφάλια ψηλά θα πανηγυρίζουν και θα αναφωνούν: ZHTΩ!

Ζήτω οι ήρωες του 1821! Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω οι Έλληνες της Διασποράς!

ZHTΩ 25η Μαρτίου 1821!

Ανδρέας Κριλής

Πρόεδρος ΕΚΜΜ

 

7 comments:

  1. Δικαιολογημένος ο κύριος Κριλής γιατί δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα. Έγραψε ένα μήνυμα για την εθνική μας εορτή και το μισό αναφερόταν στην Ουκρανία και τον COVID-19, άσχετα κατά την γνώμη μας ζητήματα. Μούγκα για την εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου, ἠ τους διωγμούς των Βορειοηπειρωτών από τους Αλβανούς. Τι το ήθελε εκείνο το «Αυτά τα λόγια θα αντηχούν πάντα μέσα μας, έχουν γραφτεί στις καρδιές, στο μυαλό και στις ψυχές όλων μας, όπως και τα ονόματα των οικογενειών εκείνης της εποχής, που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωση»; δηλαδή κυρ Ανδρέα αντί στην ψυχή μας να γραφτούν τα ονόματα των τιμημένων πεσόντων για την ελευθερία, πρέπει ντε και καλά να κλάψουμε για τις οικογένειες εκείνης της εποχής που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα; Αυτό προέχει να τιμήσουμε; Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής πολέμησαν στον αγώνα χωρίς σκοπιμότητα μελλοντικής τιμητικής προβολής του ονόματός τους ἠ των συγγενών τους. Αυτή η καραμέλα όλων των πολιτικών στον Καναδά και η αναφορά τους σε κάθε ευκαιρία και κοινωνική εκδήλωση για τα «αγαπημένα πρόσωπα» (the loved ones) ἐχει τα τελευταία χρόνια καταντήσει υποκριτική και γελοία. Ο Πρόεδρος έκανε google translate από το Αγγλικό κείμενο γιατί σκέφτεται σαν Καναδός.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ Αντίποδα, επέτρεψε με να πω στον παραπάνω σχολιαστή του μηνύματος του προέδρου Κριλή, ότι με πορδές δεν βάφονται τα αβγά. Στην προσπάθειά του να κάνει αντιπολίτευση στην κοινοτική ομάδα της σημερινής διοίκησης του κ. Κριλή, βρήκε το Μήνυμα του προέδρου για την 25η Μαρτίου, για να βγάλει όλη τη χολη του! Πώς είναι, αλήθεια, δυνατόν να ξεπέσει τόσο χαμηλά ένας ομογενής μας και να κατηγορήσει ένα από τα καλύτερα, στο είδος του, μηνύματα; Ιδιαίτερα μάλιστα όταν παραλληλίζει τον αγώνα των Ελλήνων του "21 με την εισβολή στην Ουκρανία και τον λαό της να μάχεται για την ανεξαρτησία του. όπως οι τότε Έλληνες... Τέλος, πόσο κακό είναι να χρησιμοποιεί κάποιος την τεχνολογία - αν την χρησιμοποίησε ο κ. Κριλής -για να βοηθήσει τις γνώσεις του στην ελληνική γλώσσα, η οοία είναι δεύτερη ή τρίτη, γιαυτόν γλώσσα, αφού είναι γεννημένος στον Καναδά; Έτσι κάνουν αντιπολίτευση μωρέ, σε ένα άξιο ελληνόκαναδόπουλο, όπως ο Ανδρέας, ο οποίος πρόσφερε και προσφέρει όλο τον ελεύθερο χρόνο του στην υπηρεσία της χώρας και κουλτούρας, καταγωγής των προγόνων του; Με τέτοιου είδους συμπεριφορές θα φέρουμε κοντά στην Κοινότητα την νεολαία μας; Λίγη ντροπή θα έλεγα στον σχολιαστή σου κ. Αντίποδα και αν μπορείς, δημοσίευσε την άποψή μου, σε παρακαλώ.-

      Delete
    2. Αγαπητέ 11:25, κατοικώ στο Οντάριο και δεν σχετίζομαι με πρόσωπα στο Μόντρεαλ, ούτε γνωρίζω τα ‘άτομα της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης της κοινότητας. Το μήνυμα του κ. Κριλή είναι δηλωτικό των ιδεών που κουβαλάει σαν ‘άνθρωπος Ελληνικής καταγωγής. Όσο για εσάς, λυπάμαι για το ανιστόρητο και την ακρισία σας να εξισώνεται του σκλαβωμένους ‘Έλληνες του 1821 με τους σημερινούς ελευθέρους Ουκρανούς που κανείς δεν θέλει να τους σκλαβώσει πραγματικά. Να αλλάξετε το καλωδιακό κανάλι από όπου μαθαίνετε τις ειδήσεις και ιστορία. Για τους σκλαβωμένους και εκδιωγμένους πρόσφυγες ‘Έλληνες της Κύπρου και της βορείου Ηπείρου ΔΕΝ βλέπω να λέτε κάποια λέξη συμπόνοιας. Προφανώς για ‘όλους εσάς στην ομάδα οι ‘Έλληνες πρωθυπουργοί καλώς εγκατέλειψαν την Β. Ήπειρο, σωστά παρέδωσαν τα ‘Ίμια στην Τουρκία επειδή την σημαία την πήρε ο αέρας, και χριστιανικά ‘άφησαν αβοήθητους τους αδελφούς στην Κύπρο επειδή βρίσκεται πολύ μακριά. ΕΥΓΕ πατριώτη.

      Delete
    3. Δύο γομάρια μάλωναν σε ξένο αχυρώνα. Αγαπητέ κύριε 11:12, ΔΕΝ μπορεί να είσαι εσύ, αυτός ο οποίος θα απαντάει η και θα συμβουλεύει τον οποιονδήποτε σχολιαστή τι θα λέει και πώς θα το λέει. Αυτά είναι δουλειά και υποχρέωση του διαχειριστή, να κρίνει, εγκρίνει ή να απορρίπτει ένα οποιοδήποτε σχόλιο. Και βασικά ΔΕΝ έχει κανένας υποχρέωση να δέχεται τις δικές σου συμβουλές. Εσύ μπορείς μόνον να καταθέτης την ό,ποια, διαφορετική ή μη άποψή σου, με κόσμιο τρόπο, αφήνοντας τους αναγνώστες μας να κρίνουν από μόνοι τους το σωστό ή το λάθος σχόλιο. Ποιος σου έδωσε εσένα το δικαίωμα ρε παλιοτενεκέ να αποκαλείς κάποιον που ΔΕΝ γνωρίζεις καν το όνομά του ως Ανθέλληνα, εξ' αιτίας των απόψεών τους, και κατ' επέκταση τον Αντίποδα ο οποίος επέτρεψε την δημοσίευση κάποιου σχολίου τους; Εσένα θα ρωτάμε, μωρέ, τι θα γράφουμε, ή τι θα δημοσιεύουμε; Τι πιο σοβαρό, έξυπνο, και τολμηρό, για έναν ηγέτη και μάλιστα ομογενή, να κευτεί και να τολμίση την έκφραση συμπαράστασης στο λαό της Ουκρανίας, την ώρα που δέχεται επίθεση σκλαβιάς και διαμελισμού της χώρας του, τις ημέρες της επετείου της επανάστασης των σκλαβωμένων προγόνων μας Ελλήνων; Άντε πάγεναι από δω βρε παλιοτόμαρο, που θα μας πεις και Ανθέλληνες, καθίκι του κερατά, επειδή θες έτσι απλά να κατηγορήσεις τον πρόεδρο της Κοινότητας Κριλή, υπέρ των αντιπάλων του στις προσεχείς κοινοτικές εκλογές του Μόντρεαλ; Εσένα θα ρωτήσουμε, μωρέ, από ποιο κανάλι θα ενημερωθούμε και με ποια θέματα θα ασχοληθούμε; Αφού ΔΕΝ σ' αρέσουμε, δεν έχουμε παρά να σου πούμε να μην ξαναδιαβάσεις Αντίποδα και να χάνεις την ώρα σου μαζί του. Υπάρχουν τόσα ελληνικά και ελληνόφωνα Σάϊτς στο διαδίκτυο για να ενημερωθείς, με τις μαλακίες του Ανθέλληνα Αντίποδα κάθεσαι και ασχολείσαι, μωρέ; Σου Φτάνουν, υποθέτω, αυτά για τώρα...

      Delete
    4. Ο 11:25 κανέναν δεν χαρακτήρισε ανθέλληνα, και μην πέφτεις τόσο χαμηλά λέγοντας ανυπόστατα πράγματα Αντίποδα. Μου φαίνεται τώρα που σε πούλησαν (και μας πούλησαν) οι παρέες της διοίκησης της ΕΚΤ, τώρα μας ‘έγινες και δικτάτορας και ξεσπάς στους αθώους σχολιαστές επειδή λένε την γνώμη τους. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Ξαλαφρώνει την συνείδηση. Ενώ η εκτόνωση φέρνει τύψεις.

      Delete
    5. Για να καταλάβω, κι' εγώ ο βλάκας, όταν ο 11:12 γράφει ότι Έλληνες πρωθυπουργοί παρέδωσαν τα Ίμια στην Τουρκία δεν τους αποκαλεί ανθέλληνες; Τους απονέμει τίτλο τιμής, κατά τη γνώμη σας εκεί πέρα στη δική σας ομάδα; Λίγη προσοχή, παρακαλώ, διότι σε λίγο έρχονται οι ζέστες του Καλοκαιριού!!!

      Delete
  2. Αντίποδα.Προφανώς για τον 1:47 προοριζόταν το παραπάνω. Φαντάζομαι.

    ReplyDelete