Search This Blog

Wednesday, December 22, 2021

Έργα και Ημέρες του Έλληνα Μητροπολίτη Σκανδιναβίας…

  Κατηγορείται για διαφθορά και πλαστογραφία. Οποιεσδήποτε ομοιότητες με τα της εδώ Αρχιεπισκοπής είναι απλή σύμπτωση…

 άρθρο της σουηδικής εφημερίδας GP

Ο Έλληνας Μητροπολίτης Σκανδιναβίας και «εκλεκτός» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που βρίσκεται στην Σουηδία, Κλεόπας Στρογγύλης, εκρεμούν σε βάρος του βαριές κατηγορίες διαφθοράς, όπως διασπάθιση δημοσίου χρήματος, πλαστογραφία σε Σουηδία και ΗΠΑ, αγορά βίλας με πισίνα στη Στοκχόλμη, μεταφορά της εκκλησίας στην ιδιοκτησία του με ψευδείς υπογραφές…

Η αποκάλυψη έγινε από μια μεγάλη Σουηδική εφημερίδα, την Göteborgs-Posten (GP) και από τον Σουηδό δημοσιογράφο Μάικλ Βερντίτσιο (Michael Verdicchio). Οι υποθέσεις μάλιστα, είναι τόσες πολλές, ώστε χρειάστηκαν τέσσερα μεγάλα δημοσιεύματα για να ξετυλιχθεί όλο το κουβάρι της ιστορίας. O Βερντίτσιο σε δηλώσεις του, ανέφερε πως: «Αυτό που έγινε εμφανές σε μένα είναι ότι το κράτος δεν έχει έλεγχο  στα χρήματα που δίνει, αφού το σύστημα είναι βασισμένο στην εμπιστοσύνη. Πρέπει να «βγάλουμε στη φόρα» το τι έγιναν τα λεφτά τόσο για τους Σουηδούς, όσο και για τους Έλληνες ορθόδοξους επειδή δεν ξέρουμε τι τα έχει κάνει. Αυτός, όπως όλα δείχνουν, εκμεταλλεύτηκε το σουηδικό σύστημα εμπιστοσύνης».

Η ελληνική κοινότητα στην Σουηδία είναι εξοργισμένη με τις επίμαχες δραστηριότητες του Μητροπολίτη, καθώς υποσκάπτεται τόσο η αξιοπιστία της Ελληνικής κοινότητας, όσο και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοσιεύσεις της GP πραγματοποιήθηκαν και με τη βοήθεια της Μαρίας Κεχαγιά, δημοτικής συμβούλου με τους Σοσιαλδημοκράτες στο Κάλμαρ της Σουηδίας, ενώ η ίδια βρίσκονταν παλαιότερα στο περιβάλλον του Μητροπολίτη, και η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «Είναι μεγάλη ντροπή για μας. Είναι ντροπή που ενώ ως Έλληνες  έχουμε τόσο καλό όνομα, να βγαίνουμε στις εφημερίδες με τέτοιου είδους θέματα; Ήρθαμε, δουλέψαμε και φτιάξαμε πράγματα στη Σουηδία, δεν ήρθαμε να φάμε τα λεφτά του κράτους. Επίσης αυτός πήρε τα λεφτά της εκκλησίας, όχι μόνο του κράτους, τα οποία είναι και δικά μας λεφτά».!

Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που έχει φτάσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ενώ η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας, που είναι αρμόδια για τέτοια ζητήματα, είναι ενήμερη για την υπόθεση και σε επικοινωνία που είχε με τον σουηδό δημοσιογράφο ανέφερε ότι λαμβάνει σοβαρά το θέμα, δίχως όμως να γνωστοποιεί τις αποφάσεις που θα λάβει. Επίσης, για το ζήτημα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή (SST) του σουηδικού κράτους, όπου και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Τα πρώτα «έργα» του Μητροπολίτη

Το σουηδικό κράτος εξαιτίας της πανδημίας προχώρησε σε ενίσχυση των θρησκευτικών κοινοτήτων. Η ορθόδοξη εκκλησία έλαβε 25 εκατομμύρια κορώνες. Όμως οι τοπικές εκκλησίες όπως αυτή στο Μπόρος δεν έχει λάβει χρήματα από τα «κεντρικά» τα έξι τελευταία χρόνια που ο Κλεόπας  ανέλαβε την Μητρόπολη της Σκανδιναβίας. Ενόσω η αρμόδια επιτροπή του σουηδικού κράτους για τις θρησκευτικές κοινότητες (SST) απέστειλε email στον Μητροπολίτη με το οποίο του υπογράμμιζε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με 190.000 κορώνες και αργότερα ζήτησε μέρος από το ποσό αυτό πίσω. Ο ίδιος στην αρχική του απάντηση μάλιστα το επιβεβαίωσε, δίχως όμως να προβαίνει σε κάποια περαιτέρω κίνηση «διόρθωσης». Παρά τις γενναίες ενισχύσεις του κράτους ο Μητροπολίτης ζητούσε και άλλα χρήματα από το «ποίμνιο», κόβοντας υποχρεωτικό «χαράτσι» 2.500 κορώνες για κηδείες, βαφτίσια, γάμους συν τα έξοδα κίνησης και σίτισης. Συγχρόνως, η εκκλησία του Γκέτεμποργκ που ανήκει στη Μητρόπολη Σκανδιναβίας δεν είχε χρήματα να πληρώσει τους λογαριασμούς και δέχονταν συνεχείς οχλήσεις από εταιρείες συλλογής χρεών.

Η «δυσμενής» μετάθεση

Ο Μητροπολίτης Κλέοπας Στρογγύλης, ανέλαβε την θέση το 2014, προερχόμενος από την συνοικία Κορόνα στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ο ιερωμένος φέρεται να έφυγε άρον-άρον από τις ΗΠΑ επειδή η εισαγγελία της Νέας Υόρκης τον κατηγορούσε πως χρησιμοποιούσε σχολικά κονδύλια για προσωπικές αγορές, για φοροαποφυγή ύψους 250.000 δολαρίων, για πλαστογραφία περίπου 100 επιταγών ύψους 100.000 δολαρίων, για παράνομη εξαγωγή 10.000 δολαρίων από τη χώρα για ταξίδια στην Ελλάδα, υποψία για την «εξαφάνιση» 300.000 δολαρίων από ομοσπονδιακά χρήματα που θα χρηματοδοτούσαν την αγορά Η/Υ σε σχολεία κ.α. Η εκκλησία στην οποία προΐστατο κάηκε τρεις φορές σε τρία χρόνια.! Ο ίδιος ποτέ δεν έκατσε στο εδώλιο αφού η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής φρόντισε να κατάσχει τα στοιχεία και μετατέθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Σουηδία το 2014.

Μισθός μεγαλύτερος από του Έλληνα πρωθυπουργού

Η μετάθεσή του φαίνεται να έγινε με παρέμβαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Μητροπολίτης  Κλεόπας  άλλωστε κατείχε θέση στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Φτάνοντας στη Σουηδία ο ιερωμένος απαίτησε διπλασιασμό του μισθού του από 25.000 σε 50.000 κορώνες και πλέον αμείβεται με 96.000 κορώνες τον μήνα (περίπου 9,500 ευρώ) ξεπερνώντας τον μισθό του Έλληνα πρωθυπουργού που αμείβεται με περίπου 8,300 ευρώ.

Η υπερλούξ βίλα

Ακόμη αποκαλύφθηκε πως ο Κλεόπας είχε αγοράσει μία υπερλούξ βίλα σε μία τοποθεσία «φιλέτο» στη Βάξχολμ, κοντά στη Στοκχόλμη. Η βίλα είχε πισίνα και όλες τις ανέσεις ενός κροίσου. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης επέλεξε να μείνει σε μια περιοχή στην οποία έχει γείτονες ανθρώπους σαν τον γνωστό ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και τον Όλοφ Μέλμπεργκ κ.ά. Όταν ερωτήθηκε για το συγκεκριμένο σπίτι ο Κλεόπας υποστήριξε πως το αγόρασε με χρήματα από δωρεές.! Βέβαια, λίγες εβδομάδες μετά την αγορά της βίλας ανακαινίστηκε και η ορθόδοξη εκκλησία της Στοκχόλμης και μετατράπηκε σε «σπιτάκι από μελόψωμο» (gingerbread house) όπως ανέφερε ομογενής στη GP, μακριά δηλαδή από την παραδοσιακή ορθόδοξη λιτή αρχιτεκτονική.

Υπογραμμίζεται δε από την εφημερίδα πως η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με παράτυπους εργαζόμενους από την ανατολική Ευρώπη και τη Μογγολία ενώ ο εργολάβος αφού ολοκλήρωσε τις κατασκευαστικές εργασίες δήλωσε χρεοκοπία αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι ο ίδιος είχε ΚΑΔ για υπηρεσίες καθαριότητας και πολλά χρωστούμενα στο σουηδικό κράτος. Μάλιστα η ανακαίνιση δεν αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση δαπανών της Μητρόπολης.

Το «σπασμένο» παγκάρι

Σύντομα τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο, όταν αποκαλύφθηκε από την GP πως το βράδυ της μεγάλης Πέμπτης προς Μεγάλη Παρασκευή του 2017 κλάπηκαν δεκάδες χιλιάδες κορώνες από το παγκάρι της εκκλησίας. Το παγκάρι ήταν εμφανώς σπασμένο, αν και δεν υπήρχαν σημάδια παραβίασης της εκκλησίας.!! Το ίδιο βράδυ ο Μητροπολίτης φιλοξενούσε έναν «ξένο άντρα» στον ξενώνα της εκκλησίας. Η αστυνομία που κλήθηκε έκανε λόγο για περίεργες συνθήκες γύρω από τη ληστεία ενώ ο άνδρας είχε μία βαλίτσα μαζί του και ζήτησε από ανθρώπους της Μητρόπολης να του κλείσουν μια αεροπορική πτήση, στην οποία όμως δεν προσήλθε. Πέραν των άλλων, ο Μητροπολίτης Σκανδιναβίας έφτιαξε καινούργια εκκλησία στο Κάλμαρ, όπου ονομάστηκε «Απόστολος Κλέοπας».

Η εκκλησία στο Γκέτεμποργκ «χάνεται» δια της πλαστογραφικής οδού

Το κερασάκι στη τούρτα ήταν η πλαστογραφία υπογραφών για τη μεταβίβαση της εκκλησίας του Γκέτεμποργκ από την Ελληνική Κοινότητα προς τον ίδιο. Η εκκλησία χτίστηκε από το υστέρημα των Ελλήνων μεταναστών τις προηγούμενες δεκαετίες και αποτελούσε το «καμάρι» της κοινότητας. Το έγγραφο που «απέδιδε» την εκκλησία στον Μητροπολίτη Στρογγύλη κατατέθηκε στο δικαστήριο το 2015, όμως η GP αποκάλυψε πως 4 από τις 5 υπογραφές ήταν πλαστές καθώς επίσης οι άνθρωποι που «υπέγραψαν» απειλήθηκαν και εκφοβίστηκαν για να μη μιλήσουν.!!!

 

2 comments:

  1. Για θυμίστε με λίγο σας παρακαλώ, εκτός από το Άγ. Νικόλαο, τον Άγ. Παντελεήμονα, τον Σωτήρα και τη Βίλα της παλαιάς Επισκοπής, στην Τέτιγγτον, ποιό άλλο ακίνητο έχει στο όνομά του ο δικός μας ο Σωτήριος; Εκτός φυσικά από τα "Πάναμα πέϊπερς και τις πολυκατοικίες του Μόντρεαλ. Καλά ο Βαθρολομαίος τα έχει σε λογαριασμούς ευρωπαϊκές Τράπαζες και ως κινητά, δεν μετράνε!

    ReplyDelete
  2. Δεν φαντάστικα ποτέ ότι θα υπήρχαν τοιούτοι Μητροπολίτες που θα αρκούνταν σε τόσα λίγα ακίνητα και μετρητά. Τουλάχιστον ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος τα επένδυε σε παπούτσια, πατερίτσες και μίτρες! Και τους επικυψίες τους έλεγε κουσουριάριδες. αν είναι δυνατό!

    ReplyDelete