Search This Blog

Tuesday, March 17, 2020

Επιτέλους ...κάτι κινείται (;) στην Αρχιεπισκοπή Καναδά.!!!


Λάβαμε και δημοσιεύουμε τη 2η εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Καναδά – με υπογραφή Σωτηρίου – η οποία μεταφέρει τις εντολές των κυβερνήσεων της χώρας, για τη συμπεριφορά της Εκκλησίας του Καναδά και την προστασία των πιστών από τον Κορωνοϊό. Στην εγκύκλιο αυτή διαπιστώνουμε με χαρά ότι η Αρχιεπισκοπή υπακούει χωρίς αντίρρηση στις εντολές της Κυβέρνησης και πληροφορούμαστε ότι κάποιοι εκ των ιερέων ΔΕΝ πειθαρχούν σε εντολές του Σωτήριου, χωρίς να μας λέει σε ποια ζητήματα, ώστε να ξέρουμε τόσο εμείς όσο και σεις, αν είναι προς το καλό ή το κακό της Εκκλησίας μας.!!!
Διαβάστε πρώτα την εγκύκλιο και τα λέμε ή μας λέτε τη δική σας γνώμη…

Δεύτερη Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου

(για τον κορονοϊό)
Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους, Εντιμοτάτους Προέδρους
και Αξιότιμα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά
Αγαπητοί εν Κυρίω,
Στην από 13/03/2020 εγκύκλιό μου για το ζήτημα του κορονοϊού, η πρώτη παράγραφος έγραφε: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας και οι Κοινότητές της θ’ ακολουθήσουμε επακριβώς εντολές και οδηγίες των κυβερνήσεων του Καναδά». Μέχρι σήμερα αυτό κάναμε. Τώρα, οι εντολές και οι οδηγίες των κυβερνήσεων του Καναδά άλλαξαν και ο αριθμός των πιστών μέσα στις εκκλησίες δεν δύναται να είναι μεγαλύτερος των πενήντα (50) ατόμων. Και πάλι θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των καναδικών κυβερνήσεων, διότι είναι για το καλό όλων.
Οι Ιερές Ακολουθίες και οι Θείες Λειτουργίες θα γίνονται κανονικά, αλλά μόνον πενήντα (50) άτομα θα επιτρέπεται να λαμβάνουν μέρος σε κάθε Ι. Ακολουθία και Θ. Λειτουργία. Παρακαλούνται και προτρέπονται όλοι, να παρακολουθούν τις Ι. Ακολουθίες και Θ. Λειτουργίες και από την τηλεόραση, τα ραδιόφωνα και τα παντός είδους κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Εάν και πάλι οι κυβερνήσεις του Καναδά δώσουν άλλες οδηγίες και πάλι θα τις ακολουθήσουμε.
Οι Ιεροί μας Ναοί δεν θα κλείσουν. Ό,τι και αν συμβεί οι οδηγίες και εντολές θα επιβάλλονται από την Ιερά μας Αρχιεπισκοπή και από κανένα άλλο. Καλό θα είναι μερικοί -ελάχιστοι, δύο-τρεις- θερμόαιμοι ιερείς και πρόεδροι Κοινοτήτων να σταματήσουν να ενεργούν σαν οι ίδιοι να είναι «υπεύθυνοι και αρχηγοί» της Εκκλησίας στον Καναδά. Παρακαλούνται όλοι, αν υπάρξει άλλη αλλαγή, να αναμένουν οδηγίες από την Ι. Αρχιεπισκοπή.
Οι Ι. Ακολουθίες και οι Θ. Λειτουργίες πρέπει να τελούνται κανονικά, έστω και αν φθάσουμε στο σημείο να τελούνται μόνο από τον ιερέα, τον ψάλτη και τον νεωκόρο. Όπως είπαμε παραπάνω, σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν οδηγίες από την Ιερά μας Αρχιεπισκοπή.
Θερμά παρακαλώ όλους -ιερείς, διοικητικά συμβούλια και ευλαβείς χριστιανούς- να εντείνουν τις προσευχές τους, ώστε να απαλλαγούμε από το πρόβλημα του κορονοϊού. Εύχομαι το υπόλοιπο της Μ. Σαρακοστής να το διέλθουμε όλοι με πίστη στον Θεό, αδιάλειπτη προσευχή και μετάνοια ειλικρινή. Καλό Πάσχα.
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ





5 comments:

  1. Η επιστολή του Μητροπολίτου είναι γενική . Απαιτείται να είναι πιό συγκεκριμένη και όλοι οι παπάδες πρέπει να υπακούσουν, xωρίς αντιρρήσεις και υποκριτικές συμπεριφορές.

    Ισως κάποιοι παπάδες θέλουν να κάνουν τούς πνευματικούς και παραδοσιακούς αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πίστη του καθενός ανήκει στην κρίση του θεού.

    Νομίζω ότι κάποιοι δεν έχουν την αγάπη προς το ποίμνιό τους. Δεν μιλάει κανείς ενάντια στη Θεία Μετάληψη. Μιλούμε για τις συγκεντρώσεις των πολλών ανθρώπων, που η επιστήμη λέει καθαρά πως αυτό επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων, τους ανθρώπους που υπηρετούν.

    Βασιζόμαστε στη πίστη αλλά πρέπει να σκεφθούμε και το διπλανό μας.
    Μερικές ακολουθίες είναι τόσο μεγάλες στη διάρκεια με τους βυζαντινισμούς που κάνουν μερικοί παπάδες και ψαλτάδες

    Καλό θα ήτο να συστήσει ο Μητροπολίτης ό,τι περίπου αποφάσισε και η Εκκλησία της Ελλάδος με συγκεκριμένο γράμμα που θα το ακολουθήσουν όλοι.

    J.T.

    ReplyDelete
  2. Οι παπάδες, όχι ιερείς, παπάδες έχουν τρελαθεί απ’τον Κοροναιο γιατί ακυρώνονται μνημόσυνα, δεν επιτρέπεται πάνω από 50 άτομα στις Λειτουργίες, χάνουν τα τυχερά που πραγματικά είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει ... Πνευματισμό δεν διδάσκουν... Είναι υποκριτές, προσκυνούν τον Μαμωνα και αστα να πάνε..... Μην φανταστεί κανείς ότι ο Αρχιεπίσκοπος σκέφτεται το ποίμνιο και την υγεία του, απλά κράζει αυτά που επιβαλωνται από το κράτος...... Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει με τους «επαναστάτες «...... Καλό Πάσχα ....!!!!

    ReplyDelete
  3. WHAT ARE WE WAITING FOR?
    BOSTON – The first Greek-Orthodox known to have become ill from the coronavirus is a 52-year-old man from the historic parish of St. George in Lynn, Massachusetts. The man was hospitalized for a number of days and discharged on March 17. On March 13 the parish issued a notice that it was closing for the duration of the crisis and which said that, “if you are in need of pastoral services, please contact the Church office.”

    The incident was announced by the officials of the parish, Rev. George Tsoukalas, and parish council president Arthur Argyros through an e-mail read as follows:

    “March 11, 2020

    Dear Parishioners,

    Today we were informed that a member of our Church tested positive for the Covid-19 Coronavirus.

    The purpose of this email is to provide accurate information.

    Upon hearing this news, we contacted the Mayor’s office that put us in touch with the Lynn Department of Public Health to seek guidance in order for us to implement a program that best protects you the parishioners and our Church. We appreciate all the help provided by the Mayor’s office.

    We are aware that there is concern in regards to recent social events including our February 29th Glendi. We were informed that the parishioner in question did not become infectious until March 5th. This was confirmed by the Epidemiologist working with the State Department of Public Health. The Department of Public Health has informed us that there was no reason to suspect that there was any exposure to the virus here at St. George.

    As of this time the following steps have been taken to reassure the community.

    We will continue to disinfect the Church. We are bringing in a professional cleaning service company to aid in this effort as a precaution.
    Regularly scheduled Church services will continue.
    We will follow the 10 Directives provided to us by the Archdiocese.
    As this is an ever changing and evolving situation we will continue to update and keep the parishioners informed.”
    Two days later the parish closed and all Liturgies and Services were suspended. The measure was communicated to the parishioners with the following e-mail:

    “Please be advised that after serious consideration regarding the Coronavirus COVID-19 pandemic and concern for our parishioners, St. George of Lynn is cancelling all services until further notice.

    If you are in need of pastoral services, please contact the Church office.

    Please let family and friends know who do not have access to the internet.

    Thank you for understanding.”

    ReplyDelete
  4. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος Ανακοίνωσε Επιπλέον Μέτρα για την Προστασία των Πιστών Εξαιτίας της Πανδημίας του Κορωνοϊού
    English Ελληνικά
    Πληροφορίες: Γραφείο Τύπου
    Tel: (212) 570-3530
    pressoffice@goarch.org

    ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    16 Μαρτίου 2020

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία της υγείας του ποιμνίου στην Αμερική αλλά και της ευρύτερης δημόσιας υγείας. Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν με βάση τις οδηγίες των Ομοσπονδιακών, Πολιτειακών και Δημοτικών αρχών συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).

    Από τις 17 Μαρτίου, τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη, όπου είναι και η κατοικία του Αρχιεπισκόπου, θα παραμείνουν κλειστά και όλοι οι υπάλληλοι θα εργάζονται από το σπίτι τους. Η Αρχιεπισκοπή έθεσε σε λειτουργία το σύστημα τηλεδιάσκεψης και απομακρυσμένης διασύνδεσης, το οποίο θα επιτρέψει την, κατά το δυνατόν, αδιατάρακτη καλή λειτουργία των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος με ανύστακτο ενδιαφέρον για την υγεία τόσο του ποιμνίου της Αρχιεπισκοπής, αλλά και για την ευρύτερη δημόσια υγεία, ειδικά επειδή η πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, ακυρώνει άμεσα όλες τις δημόσιες δραστηριότητές του. Επιπλέον, όλες οι προγραμματισμένες χειροτονίες θα πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικά στενό οικογενειακό κύκλο.

    Οι ενορίες θα συνεχίσουν τις ακολουθίες με τον ιερέα και τον ιεροψάλτη, αλλά οι πιστοί θα πρέπει να προσεύχονται από το σπίτι και να μετέχουν στις ακολουθίες μόνο μέσω της τηλεόρασης ή του διαδικτύου. Οι κληρικοί θα συνεχίσουν τις επισκέψεις κατ᾽ οίκον για αυτούς που έχουν ανάγκη ποιμαντικής και μυστηριακής φροντίδας.

    Σχολιάζοντας τα μέτρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε:

    «Ως Χριστιανοί, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία των άλλων. Μπορούμε να είμαστε πνευματικά ενωμένοι έστω κι αν είμαστε απομακρυσμένοι εν σώματι. Στην πραγματικότητα, η προστασία της υγείας του πλησίον μας είναι μία μαρτυρία της πίστης μας, διότι θέτουμε το καλό του άλλου πάνω από το δικό μας. Με την πίστη στο Θεό μπορούμε να ξεπεράσουμε την παρούσα δυσκολία, στηριζόμενοι στη λογική και στην επιστημονική γνώση, γνωρίσματα της δοσμένης από το Θεό νοημοσύνης μας.

    Ως ποιμένας σας θα είμαι πάντα άγρυπνος και θα προσεύχομαι καθημερινά στο Παρεκκλήσιο του Αγ. Παύλου της Αρχιεπισκοπής για κάθε έναν από εσάς, για το έθνος μας και για τον κόσμο. Πάνω από όλα όμως, σε κάθε Θ. Λειτουργία θα εύχομαι υπέρ της υγείας καθενός από εσάς. Ας παρακαλέσουμε το Θεό όλοι μαζί, να μας δίνει υγεία, υπομονή και ασφάλεια μέχρι να παρέλθει και αυτή η τρομερή δοκιμασία».

    ReplyDelete
  5. CDC Centre for Disease Control the most authoritative source of information 5 days agosee below then @50 People then 50 People Limit, going down again to 10 people. Common sense says do service only and broadcast live with NO parisioners present.


    Directives to be followed by the Clergy dealing with Covid-19 (Coronavirus), until further notice, based on the instructions of the US Center for Disease Control (CDC)

    1) All parishes will provide stations in the Narthex and/or Nave for the Faithful to disinfect their hands as they enter the Church.

    2) Signs will be posted at the entrance that recommend sick persons not attend the Services, but participate via television or the Internet (URL should be posted as well)

    3) The clergy will not offer their hands to be reverenced and will refrain from touching the faithful either through handshakes or an embrace.

    4) Signs will be posted recommending that honor be shown to Icons and the blessing cross by only bowing.

    5) No books – Liturgical or Scriptural, will be kept in the pews. Parishioners will be instructed to bring their own books from home.

    6) The Faithful will not receive the Antidoron from the Clergy, but on their own as they leave the church.

    7) In the case of the use of flowers (Sunday of the Veneration of the Cross, Palm Sunday, Holy Friday), the Faithful will take them on their own as they leave the church. On Holy Wednesday (Holy Unction), each priest will anoint each Faithful using separate cotton-tipped swabs.

    8) The Eucharist will be distributed as per usual.

    9) In concelebrations, the clerical “Kiss of Peace” will be through bowing to one another. In parishes where the laity exchange the “Kiss of Peace,” they will avoid contact through bowing to one another.

    10) After every service, all liturgical objects and surfaces to be thoroughly cleaned.

    ReplyDelete