Search This Blog

Thursday, March 19, 2020

Απάντηση του καθ. Δανιήλ Σαχά στην πρόσκλησή μας και σε σχόλιο ανώνυμου αναγνώστη μας…


Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να εκθέσω, όπως γράφετε, σκέψεις, απόψεις και σχόλια για τον αείμνηστο π. Απόστολο" (Ανανιάδη, +13/3/2020). Πριν προχωρήσω θα ήθελα επίσης, με όλη την ειλικρίνειά μου, να ευχαριστήσω τον ανώνυμο αναγνώστη σας για την επισήμανση της συνήθειας ή αδυναμίας μου, όπως γράφει, να κρίνω τους άλλους εκτός από τον εαυτό μου, και ότι σπάνια ακούει κανείς από μένα θετικές κουβέντες για άλλους. Για να κάνει αναφορά στην ηλικία μου, σημαίνει ίσως ότι με γνωρίζει από χρόνια - αλλά φαίνεται ότι, ουσιαστικά, με γνωρίζει ελάχιστα. Επίσης, επειδή το γράψιμό του μοιάζει να είναι ιερατικό, με κάνει να καταλαβαίνω ίσως περισσότερο το περιεχόμενο αλλά και την ... ανωνυμία του μηνύματός του. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως του εκφράζω την αγάπη και τα ειλικρινή μου σέβη. Και το εννοώ αυτό! Λυπούμαι αν δεν έχει νιώσει και τα δύο. Διότι κριτική και αγάπη είναι αλληλένδετα, όχι ασύμβατα "πράγματα".

Για τον π. Απόστολο Ανανιάδη έγραψα άρθρο, σε 2 συνέχειες (συνολικά 14 σελίδες), υπό τον τίτλο "Από σήμερα απαλλάσσεσθε", στη τότε μεγάλη και έγκυρη Ελληνική εφημερίδα του Τορόντο ΧΡΟΝΙΚΑ, 6 και 13 Ιουνίου, 1990, πριν (σχεδόν) 30 χρόνια! Επειδή πιστεύω στην Ιστορία, και επειδή επίσης πιστεύω ότι όποιος αγνοεί, ή θέλει να εθελοτυφλεί με την Ιστορία, είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει, και να την πληρώσει, θα παρακαλούσα όσους θέλουν να μάθουν κάτι περισσότερο, με στοιχεία, για τον π. Απόστολο και τους καιρούς, τότε και σήμερα,να προσπαθήσουν να βρουν και να διαβάσουν τα δύο αυτά άρθρα. Αυτά είναι επίσης αναδημοσιευμένα ως υπ' αριθ. 25 και 26, στον τρίτο τόμο άρθρων μου, με τίτλο "Καναδικές Εμπειρίες"(2002). Ο τόμος αυτός, απ΄ ό,τι γνωρίζω, βρίσκεται σε αρκετές βιβλιοθήκες του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Τορόντο.
Θα δώσω λίγο χρόνο γι' αυτήν την ανάγνωση και θα επιστρέψω, αν ο ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ θελήσει, με μερικές άλλες πινελιές της προσωπογραφίας του π. Αποστόλου, σε ευθετότερο χρόνο.
Με την εκτίμηση και την αγάπη μου προς την Καναδική Ελληνορθόδοξη παροικία,
Δανιήλ Ι. Σαχᾶς
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Waterloo



Σημ. Αντίποδα! Με μεγάλη μας χαρά θα περιμένουμε τις ό, ποιες «άλλες πινελιές της προσωπογραφίας του π. Απόστολου»… 

3 comments:

  1. Καλά ο Σαχάς και ο αλλος με τα δικά τους.Τι να πεί κανείς.
    Μαζέψτε τους......

    ReplyDelete
  2. Φτάνει πια η αλληλοκατηγορία. Κατα τα άλλα χριστιανοί θρησκευόμενοι.
    Αντε ρε, μασκαράδες!!

    ReplyDelete
  3. Ελπίζουμε κύριε 11:09, να μη συμπεριλαμβάνετε τον Σωτήριο στο χαρακτηρισμό σας "μασκαράδες"... καθ'ότι τον διεκδικεί όλον για πάρτη του, όπως διεκδικεί, απαιτεί και ενίοτε παίρνει και όλα τα άλλα.!!! Πνευματικός παΤΕΡΑΣ με τα ...ΟΛΑ του, που λένε.!!!

    ReplyDelete