Search This Blog

Tuesday, March 17, 2020

π. Απόστολος Ανανιάδης, ο κρυφός θησαυρός της Ελληνικής Ορθόδοξης επισκοπής Καναδά, από συστάσεώς της


Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στη θέση των σχολίων, όπου θα διαβαστεί μόνο από όσους ασχολούνται και διαβάζουν τα σχόλια, το μεταφέρουμε εδώ ώστε να γίνει κτήμα και των υπολοίπων αναγνωστών μας αφού φέρει την βαρειά υπογραφή του καθηγητή Σαχά και αφορά ένα από τα λιγα επίλεκτα μέλη της Εκκλησίας μας στον Καναδά, τον αείμνηστο π. Απόστολο Ανανιάδη… 

 «Με βαθύτατη λύπη πληροφορήθηκα από τον ΑΝΤΙΠΟΔΑ την κοίμηση του προσφιλούς και σεβαστού μου π. Αποστόλου Ανανιάδη. Στο μέσον αυτής της θλίψης, συγχαίρω και επαινώ την ιστοσελίδα αυτή για την έγκυρη πληροφοριακή παρουσίαση της είδησης. Δεν θα αφαιρούσα ούτε θα άλλαζα ούτε καν μία λέξη της. Ο Θεός χάρισε τον π. Απόστολο στη ζωή μου από τα 18 μου χρόνια.
Ο π. Απόστολος ήταν ο κρυφός θησαυρός της Ελληνικής Ορθόδοξης επισκοπής Καναδά, από συστάσεώς της. Όσοι το ξέρουν αυτό και δεν το λένε ανοιχτά, ή δεν το αναγνωρίζουν (φωναχτά ή σιωπηλά),δεν είναι άξιοι της όποιας θέσης έχουν στην Εκκλησία.
Ο π. Απόστολος ήταν σπουδασμένος και εκ πεποιθήσεως Θεολόγος. Δεν πέρασε έξω από τα σκαλιά, αλλά μέσα από τα έδρανα Πανεπιστημίου. Έγινε ιερέας επίσης από πεποίθηση - όχι γιατί δεν ήξερε η δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο στη ζωή του. Ήταν ευλαβής, προσευχόμενος ιερέας του Υψίστου - όχι ηθοποιός. Ήταν σκεπτόμενος, προσευχόμενος, στοχαζόμενος και ανήσυχος πνευματικά άνθρωπος - όχι ρομπότ κούφιων και πρόσκαιρων φιλοδοξιών. Ήταν άνθρωπος που διάβαζε και καλλιεργούσε τον εαυτόν του και τους άλλους - όχι απολιθωμένη στήλη άλατος. Ο π. Απόστολος ήταν προπάντων ευθύς και καθαρός άνθρωπος - στο σώμα, στην καρδιά, στη σκέψη, στην πρόθεση, στη συναναστροφή. Χαιρόσουν να είσαι δίπλα του, χωρίς ντροπή ή φόβο.
Και μία πολύ προσωπική ανάμνηση, "εις μνημόσυνον αιώνιον" του π. Αποστόλου:
Τον θυμάμαι ως λαϊκό θεολόγο σε μία λειτουργία της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης στην Αθήνα,νέον, φοβερά λεπτόν και ψηλό στο ανάστημα. Μας αποσβόλωσε όλους - όχι με το ύΦος, ή κανένα στόμφο (δεν ήταν καθόλου ρήτορας!), αλλά με το ήΘος και ιδιαίτερα την επιλογή θέματος του κηρύγματός του: "Η σιωπή της Παναγίας" !!! Έχετε ακούσει ποτέ τέτοιο κήρυγμα;;; Ακόμη το θυμάμαι, 60 χρόνια αργότερα, σαν να 'ναι τώρα. Το επαναλαμβάνω και το εμπλουτίζω διαρκώς στο μυαλό και στην καρδιά μου. Πόσοι μπορούν να πουν το ίδιο για οποιοδήποτε κήρυγμα άκουσαν στη ζωή τους ...;
Αιωνία του η μνήμη! Στην πολύτιμη πρεσβυτέρα του Καλλιόπη, στα υποδειγματικά παιδιά του Ιωάννη, Μαρία και Ελένη και στα προσφιλή εγγόνια του: ο Θεός να μην εξαλείψει από το νου τους τη μνήμη του, και να έχουν την ευχή του."


Δανιήλ Σαχάς
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Waterloo

ΥΓ Αν ο ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ το θελήσει, μπορώ ευχαρίστως να σας γράψω ένα μακρύτερο πληροφοριακό σημείωμα για τον μακαριστό π.Απόστολο. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συγνώμη για τον χώρο που ήδη σας ξόδεψα. δ.σ.



4 comments:

  1. Με μεγάλη μας χαρά και ευχαρίστηση θα θέλαμε να δημοσιεύσουμε όσες και όποιες σκέψεις, απόψεις και σχόλιά σας για τον αείμνηστο π.Απόστολο, ειδικά και την Εκκλησία του Καναδά γενικότερα. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων...

    ReplyDelete
  2. Ο κ.Σαχάς έχει μία συνήθεια ή αδυναμία , να κρίνει τους άλλους εκτός από τον εαυτό του.
    Σπάνια κανείς ακούει θετικές κουβέντες για άλλους από τον κ.Σαχά.
    Τωρα που γέρασε ίσως καταλάβει καλλίτερα ότι η αγάπη αλλάζει τον άνθρωπο


    ReplyDelete
  3. Ο κ. Σαχάς αγαπητέ έχει και ένα πολύ μεγάλο προσόν.! Έχει το θάρρος να υπογράφει τα ό,σα λέει και γράφει και ΔΕΝ κρύβεται σαν γυναικούλα όπως ...κάποιοι άλλοι... Εντάξει;

    ReplyDelete
  4. Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να εκθέσω,όπως γράφετε, σκέψεις, απόψεις και σχόλια για τον αείμνηστο π. Απόστολο" (Ανανιάδη, +13/3/2020). Πριν προχωρήσω θα ήθελα επίσης, με όλη την ειλικρίνειά μου, να ευχαριστήσω τον ανώνυμο αναγνώστη σας για την επισήμανση της συνήθειας ή αδυναμίας μου, όπως γράφει, να κρίνω τους άλλους εκτός από τον εαυτό μου, και ότι σπάνια ακούει κανείς από μένα θετικές κουβέντες για άλλους. Για να κάνει αναφορά στην ηλικία μου, σημαίνει ίσως ότι με γνωρίζει από χρόνια - αλλά φαίνεται ότι, ουσιαστικά, με γνωρίζει ελάχιστα. Επίσης, επειδή το γράψιμό του μοιάζει να είναι ιερατικό, με κάνει να καταλαβαίνω ίσως περισσότερο το περιεχόμενο αλλά και την ... ανωνυμία του μηνύματός του. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως του εκφράζω την αγάπη και τα ειλικρινή μου σέβη. Και το εννοώ αυτό! Λυπούμαι αν δεν έχει νιώσει και τα δύο. Διότι κριτική και αγάπη είναι αλληλένδετα, όχι ασύμβατα "πράγματα".
    Για τον π. Απόστολο Ανανιάδη έγραψα άρθρο, σε 2 συνέχειες (συνολικά 14 σελίδες), υπό τον τίτλο "Από σήμερα απαλλάσσεσθε", στη τότε μεγάλη και έγκυρη Ελληνική εφημερίδα του Τορόντο ΧΡΟΝΙΚΑ, 6 και 13 Ιουνίου, 1990, πριν (σχεδόν) 30 χρόνια! Επειδή πιστεύω στην Ιστορία, και επειδή επίσης πιστεύω ότι όποιος αγνοεί, ή θέλει να εθελοτυφλεί με την Ιστορία, είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει, και να την πληρώσει, θα παρακαλούσα όσους θέλουν να μάθουν κάτι περισσότερο, με στοιχεία, για τον π. Απόστολο και τους καιρούς, τότε και σήμερα,να προσπαθήσουν να βρουν και να διαβάσουν τα δύο αυτά άρθρα. Αυτά είναι επίσης αναδημοσιευμένα ως υπ' αριθ. 25 και 26, στον τρίτο τόμο άρθρων μου, με τίτλο "Καναδικές Εμπειρίες"(2002). Ο τόμος αυτός, απ΄ ό,τι γνωρίζω, βρίσκεται σε αρκετές βιβλιοθήκες του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Τορόντο.
    Θα δώσω λίγο χρόνο γι' αυτήν την ανάγνωση και θα επιστρέψω, αν ο ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ θελήσει, με μερικές άλλες πινελιές της προσωπογραφίας του π. Αποστόλου, σε ευθετότερο χρόνο.
    Με την εκτίμηση και την αγάπη μου προς την Καναδική Ελληνορθόδοξη παροικία,
    Δανιήλ Ι. Σαχᾶς
    Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Waterloo

    ReplyDelete