Search This Blog

Saturday, October 29, 2016

Για το "Συνέδριο" του "Εθνικού"...



 Αναδημοσιεύουμε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του κ. Χρ. Μανίκη, εκδότη του «Ελληνοκαναδικού Βήματος» του Μόντρεαλ, με θέμα την κρίση στο «Εθνικού» και το Συνέδριο που ετοιμάζουν οι …Ηγάτες του και το οποίο θα …γίνει 24-27 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Παμμακεδονικής, με συμμετοχή 10άδων οργανώσεων και 100άδων ομογενών από όλη την καναδική επικράτεια…
Για καλύτερη όμως ενημέρωσή σας –όσων σας ενδιαφέρει το θέμα- διαβάστε το παρακάτω άρθρο του κ. Μανίκη.
Η κρίση στο «Εθνικό» Κογκρέσο, μπορεί και πρέπει να ξεπεραστεί
Επανερχόμαστε στα του «Εθνικού» (Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου), αφού η  «παρέα» τού Τορόντο, η «παρέα» που αρέσκεται να  αυτοχαρακτηρίζεται ως διοίκηση του, προχώρησε ετσιθελικά και
μονομερώς σε προκήρυξη «σύγκλισης Ετήσιου Συνεδρίου». Αυτό, όπως πληροφορούν τα μέλη τους,  θα γίνει στο Τορόντο από τις 24 ως τις 27 Νοεμβρίου. Σε αυτό, που θα γίνει σύμφωνα με τους μονομερώς  τροποποιημένους από αυτούς Εσωτερικούς Κανονισμούς,  προγραμματίζουν να γίνουν και εκλογές, προκειμένου να εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Κοιτάζοντας την Ημερήσια Διάταξη (Agenda) που έχουν κυκλοφορήσει, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι μέσω αυτής, οι αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «διοίκηση» θέλουν να καλύψουν όλα όσα παράτυπα και ετσιθελικά έχουν  κάνει ακόμα και κατά την διάρκεια της πέραν της διετούς περιόδου θητείας τους.  Βλέπετε εκτός των άλλων, «κατάφεραν με τις μηχανορραφίες  τους και όχι με ψήφους μελών,» τα δύο χρόνια της θητείας τους να τα επιμηκύνουν σε τέσσερα.  Κατά την διάρκεια των δύο επί πλέον χρόνων, ενώ στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε να διοικούν ως «υπηρεσιακό συμβούλιο,» αυτοί μεταξύ των άλλων προέβησαν  σε αλλαγή του Καταστατικού και ριζική τροποποίηση των Εσωτερικών Κανονισμών. Ετσι βάσει των αλλαγών που έκαναν στις 22 Φεβρουαρίου του 2016, και μάλιστα χωρίς αυτές να γίνουν σε μία, έστω και μεταξύ ημετέρων τους  Γενική Συνέλευση, μεταξύ των άλλων υποβαθμίζουν το «Εθνικό» από τριτοβάθμια οργάνωση, σε πρωτοβάθμια.
 Μετά από όλα αυτά, δεν είναι παράξενο που σήμερα η διοίκηση του «Εθνικού», απαρτίζεται από άτομα που μετριούνται στα πέντε δάκτυλα και ηγούνται, του κατά πολύ συρρικνωμένου «Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου του Οντάριο», ή μάλλον τα άτομα, που απαρτίζουν το  «Εθνικό» εν πολλοίς είναι τα ίδια άτομα που απαρτίζουν και το Επαρχιακό του Οντάριο. Ετσι κατά το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων, το μόνο που μεταξύ τους αλλάζει, είναι η αλλαγή των αρμοδιοτήτων και των τίτλων των ιδίων προσώπων, που άλλοτε συνεδριάζουν φορώντας το καπέλο του «Εθνικού» και άλλοτε το καπέλο του Επαρχιακού Κογκρέσου του Οντάριο!
Η διοίκηση  του «Εθνικού,» δηλαδή όπως έχουμε γράψει και άλλες  φορές, οι Γιώργος Μάνιος και Κώστας Πάππας, βασιζόμενοι και κάνοντας σημαία τους ένα άρθρο των Εσωτερικών Κανονισμών που αναφέρει το αυτονόητο, και ισχύει σε όλους τους Οργανισμούς,  ότι δηλαδή «τα μέλη που δεν καταβάλουν την συνδρομή τους, παύουν να έχουν την ιδιότητα του μέλους», διέγραψαν τα μέλη που δεν έχουν καταβάλλει την συνδρομή τους. Όμως το «Εθνικό», ως τριτοβάθμια οργάνωση έχει ως μέλη του μόνο Επαρχιακά Κογκρέσα και αυτά είναι λίγα. Πολύ λίγα.  Μόλις πέντε ( 5). Παρά ταύτα θα ήταν σωστή και  δίκαιη η απόφαση του «Εθνικού» αν τα Επαρχιακά Κογκρέσα του Κεμπέκ και της Βρετανικής Κολομβίας που δεν πληρώνουν την συνδρομή τους, δεν αιτιολογούσαν την απόφασή τους . Στην προκειμένη περίπτωση, μέσω κοινής επιστολής  τους, έχουν προ πολλού διευκρινίσει  ότι δεν αρνούνται να καταβάλλουν την συνδρομή τους, αλλά θα  την καταβάλλουν  μόνο τότε που η διοίκηση του «Εθνικού» παρουσιάσει λεπτομερείς Οικονομικούς Απολογισμούς, αφού αυτούς που παρουσιάζουν τα  τελευταία χρόνια, θυμίζουν περισσότερο μπακαλοδέφτερα. 
 Αντί λοιπόν η διοίκηση του ¨Εθνικού», να παρουσιάσει λεπτομερώς  τα οικονομικά στοιχεία, άλλωστε αυτό είναι και υποχρέωσή της, προχώρησε στην ακύρωση, τών ως ισότιμων μελών δικαιωμάτων των Επαρχιακών Κογκρέσων του Κεμπέκ και της Βρετανικής Κολομβίας. Και σαν να μην έφτανε αυτή η δικτατορική απόφαση, ακύρωσε την συμμετοχή των εκπροσώπων αυτών των Κογκρέσων στο «Εθνικό.» Εκτός αυτών, παρακάμπτοντας το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαρχιακού Κογκρέσου, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας και δεοντολογίας, διόρισε τέσσερα άτομα του πολύ «κλειστού τους περιβάλλοντος.»  Τέσσερα άτομα που κυριολεκτικά εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους.  
 Μετά από αυτά, πιστεύοντας ότι τα πάντα είναι καλά μαγειρεμένα, και ότι είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του «Εθνικού» και ότι είναι αναντικατάστατοι, προχώρησαν στην Σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης. Ετσι,  ήταν βέβαιοι πλέον ότι θα επανεκλέγονταν θριαμβευτικά οι ίδιοι καθώς και άτομα της απολύτου τους εμπιστοσύνης. Φυσικά  ήταν βέβαιοι ότι θα προχωρούσαν και σε τυπική και με συνοπτικές διαδικασίες νομιμοποίηση των αποφάσεων της προηγούμενης θητείας τους.  Όμως, λόγω των προκλητικών παραβάσεών τους, παραβάσεων που εξόφθαλμα αποσκοπούσαν στην αδιατάρακτη  διατήρησή τους στην διοίκηση,  ξεσήκωσαν όλους όσους ασχολούνται με το «Εθνικό» όλους όσους  θέλουν  αυτό να αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας του οργανωμένου Ελληνισμού του Καναδά. Με άλλα λόγια, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο…  

Υπάρχει ακόμα ελπίδα στο «Εθνικό»

Ευτυχώς… Γιατί παρ’ όλα αυτά υπάρχει ελπίδα, ελπίδα για την πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας στο «Εθνικό.» Και αυτό επειδή, από ότι πληροφορούμεθα, οι Πρόεδροι  των  Επαρχιακών Κογκρέσων του Κεμπέκ Γιάννης Θεοδοσόπουλος και της Βρετανικής Κολομβίας, Απόλλων Κατεβάτης, σε συνεργασία με τους προέδρους των μεγάλων Κοινοτήτων Μόντρεαλ Νίκο Παγώνη, Τορόντο Αντώνη Αρτεμάκη και Βανκούβερ Εφης Καρασιώτη, υπέγραψαν κοινή επιστολή, που την έστειλαν στην διοίκηση του «Εθνικού.» Μέσω αυτής της επιστολής που συνυπογράφει και ο Νικήτας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της New Brunswick, μεταξύ των άλλων ζητούν:
Την ακύρωση των τροποποιήσεων των Εσωτερικών Κανονισμών που έγινε παράνομα από τους διοικούντες σήμερα το «Εθνικό». 
Τ ην ακύρωση του διορισμού στην κεντρική διοίκηση του «Εθνικού» των  τεσσάρων από το Μοντρεάλ (τώρα είναι τρεις επειδή  ένας έχει ήδη παραιτηθεί) και την αντικατάστασή τους με τέσσερα άτομα που θα συστήσει η διοίκηση του Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ. 
Την ακύρωση της  Σύγκλισης  της Γενικής Συνέλευσης που ήδη έχουν ανακοινώσει, καθώς και προκήρυξης άλλης, η οποία προς διευκόλυνση όλων των συνέδρων, θα γίνει στην Οττάβα η οποία βρίσκεται στο κέντρο περίπου των δύο μεγάλων Κοινοτήτων Μοντρεάλ και Τορόντο.
Την διεξαγωγή των εργασιών  του Συνεδρίου σύμφωνα με τους Εσωτερικούς Κανονισμούς με τους οποίους έγινε και το τελευταίο Συνέδριο του 2012 που είχε γίνει στο Τορόντο.
 Φυσικά οι υπογράφοντες την επιστολή, δεσμεύονται, αμέσως μετά την εγγραφή των Συνέδρων, τα Επαρχιακά του Κεμπέκ και της Βρετανικής Κολομβίας να καταβάλουν τις καθυστερημένες συνδρομές τους, τις οποίες, τονίζουμε εις ένδειξη διαμαρτυρίας, αρνούνται μέχρι σήμερα, να καταβάλουν.
 Πιστεύουμε ότι αυτές οι προτάσεις, προτάσεις απόλυτα λογικές, προτάσεις που εν πολλοίς φαίνεται ότι βρίσκουν  σύμφωνες  και τις διοικήσεις των Επαρχιακών Κογκρέσων  της Αλμπέρτας και της Μανιτόμπας, θα εισακουστούν από την σημερινή διοίκηση του «Εθνικού.» Ετσι θα αποκατασταθεί η τάξη, θα προκηρυχτεί Συνέδριο που θα είναι αποδεχτό από όλους. Σε αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει και οικονομικός απολογισμός και αναφορά Εξελεγκτικής Επιτροπής. Από αυτό θα εκλεγεί νέα διοίκηση και ασχέτως  ποία θα είναι τα άτομα που θα εκλεγούν, θα γίνουν αποδεκτά και σεβαστά από όλους. Ετσι θα αποφευχθεί η εμπλοκή σε νομικές περιπέτειες. 
 Είναι ολοφάνερο ότι αν δεν γίνουν σεβαστές αυτές οι πολύ λογικές και άκρως συμβιβαστικές προτάσεις, τότε στο «Εθνικό» θα συνεχιστεί η εσωστρέφεια, θα διασπαστεί και αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε απαξίωση και διάλυση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μέσω της  επιστολής δίνεται στην διοίκηση του «Εθνικού,» συγκεκριμένη διορία. Με άλλα λόγια πρέπει να απαντήσει μέχρι τις  28 Οκτωβρίου.  Ως εκ τούτου «τα σπουδαία» φαίνεται ότι θα γίνουν γνωστά μέσω ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Γι’ αυτό, σας συνιστώ σήμερα Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 4:00 μ.μ. να ακούσετε και το πρόγραμμα «ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ» του Κώστα Δανιηλίδη που μεταδίδεται από τον σταθμό CJLM 1570 AM και προς τιμή του, ασχολείται συστηματικά και με τα του «Εθνικού.». Εχω την εντύπωση ότι θα έχει όλες τις σχετικές εξελίξεις. 
Εμείς, συν Θεώ θα τα παρουσιάσουμε  την ερχόμενη εβδομάδα.
Με την ευκαιρία θα υπενθυμίσω ότι το Εθνικό Κογκρέσο, σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό του είναι: 
«Ο πρώτος μη κομματικός, κοσμικός, εθνικός θεσμός των Ελλήνων, των κοινοτήτων και των οργανώσεών τους στον Καναδά. Είναι αφιερωμένος και εργάζεται από κοινού για να προωθεί την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ευθύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη πολιτιστική πολυμορφία και την οικονομική δικαιοσύνη για όλους τους Καναδούς».
Αν έχουμε αυτά υπ’ όψη μας πολλά μπορούμε να κάνουμε και πολλά πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε.

No comments:

Post a Comment