Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ευκαιρία της καθιερωμένης συνάντησης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιείται σήμερα (21/9), στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Το προσφυγικό και οι μετακινήσεις πληθυσμών βρίσκονται στο επίκεντρο των επίσημων συζητήσεων αλλά και των παράλληλων
εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής Ηγετών, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Ομπάμα για αυτό το θέμα, ένωσε τη φωνή του με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Το κείμενο/έκκληση που εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου, υπέγραψαν μεταξύ άλλων η Μάντλιν Ολμπράιτ, πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, ο Ιμπέρ Βεντρίν, πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας και ο Ιγκορ Ιβανόφ, πρώην ΥΠΕΞ της Ρωσίας, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Καθώς ηγέτες από όλο τον κόσμο φτάνουν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η παγκόσμια προσφυγική κρίση κυριαρχεί στην ατζέντα των συζητήσεων. Δύο σημαντικές συναντήσεις κορυφής λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Στόχος, η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη και συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις για μια καλύτερη διεθνή αντιμετώπιση των μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμών, προσφύγων και μεταναστών.
Υπάρχει, πολύ σωστά, τεράστια πίεση προς τους ηγέτες διεθνώς, να δράσουν από κοινού, με αλληλεγγύη. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν πάνω από 21,3 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, υπάρχουν 65 εκατομμύρια εκτοπισμένοι από πολέμους, διωγμούς και φυσικές καταστροφές. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν έκκληση ζητώντας από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι κάθε πρόσφυγας θα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, ότι κάθε οικογένεια προσφύγων θα έχει ένα ασφαλές μέρος να μείνει, ότι κάθε πρόσφυγας θα μπορεί να εργαστεί ή να αποκτήσει νέες δεξιότητες, ώστε να μπορέσει να συμβάλλει θετικά στην κοινότητά του.
Απαιτείται σοβαρή δέσμευση και αποτελεσματικός συντονισμός της διεθνούς κοινότητας για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Η επίτευξη σημαντικής προόδου στη μετεγκατάσταση και την εκπαίδευση των προσφύγων, στη διασφάλιση στέγης και δυνατότητας αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, δεν είναι απλά μια ηθική υποχρέωση. Είναι κάτι που θα φέρει σημαντικά οφέλη, τόσο σε σχέση με την οικονομία, όσο και την ασφάλεια για τις χώρες υποδοχής και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της.
Καλούμε λοιπόν, όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να δείξουν αποφασιστικότητα αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα και να δεσμευτούν με τόλμη, έτσι ώστε η φετινή Γενική Συνέλευση, να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια προσφυγική κρίση.
Αλλά και πάλι, αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μόνο ενός μέρους του προβλήματος. Θα γιατρέψει τα συμπτώματα αλλά όχι τις αιτίες των μεγάλων μετακινήσεων προσφύγων. Η λύση της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης απαιτεί λύσεις σε ό,τι αφορά τις χώρες που βιώνουν συγκρούσεις ή έχουν υποστεί καταστροφές με συνέπεια κύματα προσφύγων. Μόνο μια πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας θα σταματήσει τις ροές προσφύγων».
No comments:
Post a Comment