Search This Blog

Monday, July 11, 2016

Σωτήριος: Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, …κάτι σαν την Κληρικολαϊκή του Καναδά.!!!




Με την κληρικολαϊκή συνέλευση των κοινοτήτων και ενοριών του Καναδά, παρομοίασε  ο Σωτήριος την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο η οποία έλαβε χώρα στην Κρήτη τον περασμένο μήνα.!
Μα είναι δυνατόν να έπαθε τέτοια μεγάλη πλάκα ο άνθρωπος; Όλοι το έχουμε διαπιστώσει πλέον, εμείς από λίγα χρόνια πριν- ακόμα και οι κοντινοί του άνθρωποι-συνεργάτες, ΔΕΝ βρέθηκε ένας απ’ αυτούς να του πει κάτι; Να το προστατέψει ρε παιδί μου κι’ αν όχι τον ίδιο τουλάχιστον την Εκκλησία μας στον Καναδά… Το ξέρω αγαπητοί μου άγιοι πατέρες ότι τον φοβάστε-πάντα τον φοβόσασταν- διότι σας εκβίαζε με τιμωρία όπως είναι η αργία και η μετάθεση σας σε όχι καλή Κοινότητα.! Αλλά το πράμα έχει παραγίνει πλέον και έχετε την
υποχρέωση από τον όρκο που δώσατε στο Χριστό, να υπηρετείτε με πίστη και αγάπη την Εκκλησία ΤΟΥ. Κι’ αν ΔΕΝ μπορείτε μεμονωμένα να του πείτε κάτι, γιατί δεν συνεννοείστε πεντέξι από σας ή και περισσότεροι αν είναι εφικτό να του πείτε ότι έχει πρόβλημα ηλικίας και φυσικά το μόνιμο της φιλαργυρίας του και πως πρέπει να ορίσει μια επιτροπή της δικής του επιλογής, προστατεύοντας έτσι την Εκκλησία του Καναδά, από την οποία αντλούμε όλοι μας πνευματική βοήθεια κι’ εσείς επιπλέον και κάποια οικονομική;
ΟΛΟΙ οι ιερείς γνωρίζετε καλύτερα από μας ότι ο μητροπολίτης μας είναι –τουλάχιστον- αθεολόγητος και ως εκ τούτου θα πρέπει να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων τώρα που η Εκκλησία έχει περισσότερο από ποτέ άλλοτε την ανάγκη σας…
Ακούσατε άγιοι πατέρες το κήρυγμά του της περασμένης Κυριακής; Ακούστε το και τα ξαναλέμε… Και για να σας βάλω στο νόημα ένα μόνο θα σας πω. Στην Κρήτη με την Σύνοδο έγινε ο χαμός με την αποχή 4 Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και Πατριαρχείων κι’ αυτός το  συγκρίνει ή μάλλον το κατεβάζει στο επίπεδο της αποχής των 4 εκκλησιών της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, από την Κληρικολαϊκή του.!!!
Μα, τι κατάντια ιεράρχη είναι τούτη η συμπεριφορά του;
Τα ξαναλέμε σύντομα…

6 comments:

  1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΒΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΩΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΝΤΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ. ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΕΠΟΥ ΝΑ ΠΟΥΜΕ Η ΟΠΟΙΑ ΕΤΡΕΧΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΙΑΡΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ! ΕΤΣΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΝΑ ΟΥΜΕ…..

    ReplyDelete
  2. Και όμως τα κατάφερε με τη δική μας αμέλεια και με δικά μας χρήματα, γιατί η περιουσία της μητρόπολης είναι δικά μας χρήματα, φοβερίζει με μηνύσεις και αγωγές όποιν τον κάνει κριτική.

    ReplyDelete
  3. Παραθέτω το σχόλιό μου προς τον εκδότη του ιστολογίου σχετικά με τα δύο πρόσφατα άρθρα για τα λεχθέντα από τον Μητροπολίτη στο πρόσφατο τηλεοπτικό μήνυμά του.

    Αγαπητέ, το ζήτημα που θίξατε είναι αξιόλογο και δεν θα αρκούσαν σὐντομες αναλύσεις και σχόλια για να περιγραφεί η πτώση αυτού του Ορθόδοξου ανώτατου κληρικού στον Καναδἀ. Γνώμη μου είναι ότι εξάγετε εσφαλμένο συμπέρασμα περί την νοητική κατάσταση του Μητροπολίτη. Σας διαβεβαιώ, ὀπως σας είχα δικαιολογήσει σε προγενέστερο σχόλιό μου, ότι είναι ακμαίος «και τα έχει τετρακόσια» -όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

    Ας πούμε δυο σύντομα λόγια για την σύνοδο. Ούτε Αγία είναι, ούτε μεγάλη, οὐτε πανορθόδοξη και ο χρόνος θα αποκαλύψει πολλά συνταρακτικά από τα διαδραματισθέντα εκεί. Το μεγαλύτερο αριθμητικά μέρος της ορθόδοξης υφηλίου (εκπροσωπούμενο από τα 4 πατριαρχεἰα) απείχε της ΣΥΝΑΞΗΣ αυτής (των προκαθημένων). Μπείτε στον κόπο να περιδιαβάσετε το διαδίκτυο και θα βρείτε τις ορθόδοξες φωνές που εξηγούν γιατἰ ὀλα προετοιμάστηκαν και έγιναν αντικανονικά και μακριά από το θεολογικό και δογματικό πνεύμα της ορθόδοξης εκκλησίας των πατέρων και μαρτύρων τις πίστης. Έγκριτοι θεολόγοι και γρηγορούντες πιστοί, πάμπολοι αγιορείτες, ευσεβείς Μητροπολίτες της Ελληνικής εκκλησίας, τα Πατριαρχεία που δεν παρέστησαν ἐστειλαν απαντήσεις-υπομνήματα που ξεσκεπάζουν τις μεθοδεύσεις του Φαναρίου και την μετάλλαξη που επιδιώκει να οδηγήσει την εκκλησία του Χριστού. Η διάσπαση των ορθοδόξων με αποκλειστική ευθύνη του Φαναρίου είναι προ των πυλών.

    Στον Καναδά, η πλειονότης των ενεργά πιστών κοιμάται τον ύπνο του δικαίου επί δεκαετίες. Κατάφερε ο ιεράρχης να δημιουργήσει μια μητρόπολη προσωπικής αυτοπροβολής με συγκεκαλυμένες προτεσταντικές επιρροές ὠς προς την βιτρίνα. Ο άνθρωπος αυτός προωθεί την πίστη με θεατρικές παραστάσεις και ομιλίες που δεν μπορούν να εκληφθούν ως απόρροια πνευματικής φώτισης. Με αυθάδεια και φαρισαϊκή υποκρισία πέφτει συνεχώς στην αμαρτία της κατἀκρησις των άλλων (ειδικεύεται στην συγκεκαλυμένη διαβολή εναντίον της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, όπου σταθεί και όπου βρεθεί) και με θράσος κατέκρινε –και έμμεσα τα διέβαλλε - τα 4 Πατριαρχεία λέγοντας με ψευδοευλάβια, ψευδοδιάκριση και ψευδοσυστολή ότι δεν ήθελε, τάχα, να τα κατονομάσει –ενώ όλοι γνωρίζουν ποια είναι. Ερμηνεύει την Χριστιανική πίστη κατἀ το δοκούν πάντα με γνώμονα τα υλικά συμφέροντα τα οποία απαιτεί να ἐχουν αποδέκτη την Μητρόπολή του (δηλαδή τον ίδιο). Τον έχουμε αποσβολωμένοι ακούσει σε εκκλησία συνομιλώντας με το ποίμνιο να παραδέχεται εμφατικά ότι «στον Καναδά η μόνη βεβαιότητα (των χριστιανών) είναι οι φόροι και ο θάνατος». Θα τονίσω ότι αυτό το εωσφορικής επιρροής ιδεολόγημα προβάλλεται και καταναλώνεται τα τελευταία χρόνια από τους εκπροσώπους της ελίτ προς τις μάζες (η πρώτη αναφορά του αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο) Όμως, ακόμα και ο τελευταίος φοιτητής μιας θεολογικής σχολής διδάσκεται και γνωρίζει ότι η μόνη και υπέρτατη βεβαιότητα των χριστιανών σε αυτή την ζωή είναι η υπέρβαση του θανάτου που επιτυγχάνεται και θα βιωθεί με την εν Χριστώ ζωή. (συνέχεια)

    ReplyDelete
  4. (συνέχεια από το προηγούμενο)

    Ας πω τα πράγματα με το όνομά τους. Ο έγκριτος καθηγητἠς από το Μόντρεαλ προσέγγισε με επιτυχία στο ψυχολογικό προφίλ του ιερἀρχη πρίν κάποιους μήνες. Θα προσθέσω και το μειονέκτημα της «φιλαρχίας» ὠς κυρίαρχο μεταξύ πολλών άλλων που έχει και καλλιεργεί υπομονετικά από την νεότητά του, ως αντιστάθμισμα στο αίσθημα μειονεξίας ἠ ανεπάρκειας. Παρατηρείστε όμως στην ομιλία του πόσο καλἀ εκπαιδευμένος είναι να μεταδίδει με μειλίχιο και πειθήνιο ύφος τις διἀφορες προσωπικές του απόψεις και ερμηνείες σαν την επίσημη διδασκαλία της εκκλησίας. Στον τόνο της φωνής του φροντίζει να υπονοοὐνται η επιπτὠσεις και η τιμωρία που θα υποστεί ο ακροατής εάν δεν πιστέψει ή εφαρμόσει αυτά που του υποδεικνύει. Στην πράξη χρησιμοποιεί τις απειλές με δικηγόρους και δικαστήρια για να αυξήσει τα έσοδα.. Ναι μεν είναι πράγματι «αθεολόγητος» σε υπερθετικό βαθμό και μη συγκρίσιμος στην διαλεκτική επάρκεια πχ. με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, ὀμως οι δυο αυτοί μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ανήκουν στον κύκλο των «Ὀικουμενιστών» του Φαναρίου. Στο Κολυμπάρι έριξαν τις μάσκες. Οι ειδικοί στο Φανάρι τον εντόπισαν από νεαρή ηλικία και τον προώθησαν στην ιεραρχία με αντάλλαγμα την υπακοή. Δεν έχει σημασία τι λέει στους πιστούς και τι γνώμη έχουν για αυτόν. Σημασία έχει ότι προωθεί την γραμμή του Φαναρίου και αυτό πράττει και γι’ αυτό θα παραμένει ακλόνητος στον Καναδά. Ο κύκλος των ανθρώπων που επιμένουν να τον υπηρετούν προσβάλει τον Ελληνισμό της ομογένειας αλλά δεν αξίζει να ειπωθεί τίποτα περισσότερο. Ἀνθρωπος που κολακεύει την ματαιοδοξία του προϊσταμένου του και προτείνει την ονοματοδοσία οδού με το όνομά του…. και ο τιμώμενος το εγκρίνει ενώ είναι ακόμα εν ζωή… αντιλαμβάνεστε ότι υποδεικνύει τα «σημεία των καιρών».

    Σας ευχαριστώ για την ανάρτηση του άρθρου από το περιοδικό που ζήτησα και επιφυλάσσομαι να γράψω το σχόλιό μου εν ευθέτω χρόνω.
    Π.Κ.

    ReplyDelete
  5. Μπράβο Π.Κ έτσι οπως τα λες είναι, παρά πολύ ωραίο άρθρο....Ενα ομως θα προσθέσω που τα λέει όλα κατ'εμε για τον Ελληνο-Ορθόδοξο κόσμο του Καναδα....
    Στο βασίλειο των τυφλών, ο μονόφθαλμος είναι βασιλειας....Αυτόν τον "άνθρωπο" δυστυχώς θα εχωμε μέχρι να σταματήσει να πληρώνει φόρους ..!!

    ReplyDelete
  6. Καλά προσεύχεται, ευλογεί η παίζει μπάσκετ ο Μητροπαλητης σε κα'να χωλ καμιας εκκλησιας...!!!

    ReplyDelete