Search This Blog

Monday, August 17, 2015

Έστω και τώρα «ψήφο εμπιστοσύνης» σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού..


Σε πλήρη αναδίπλωση, πριν περάσουν λίγα εικοσιτετράωρα από την απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή αμέσως μετά τις 20 Αυγούστου οδηγήθηκε ο κ. Τσίπρας, καθώς σήμερα διοχετεύθηκε νέα πληροφορία, σύμφωνα με την οποία, ο πρωθυπουργός, «από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις». [kathimerini]

Όπως αναφέρεται σε κυβερνητικό non paper «μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια».

Δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με την προηγούμενη απόφαση του πρωθυπουργού που διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη βουλή για το τρίτο μνημόνιο, ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις».

Epikairo: Θα σκεφτεί κάποιος εύλογα: "Ο Τσίπρας παίρνει πίσω την ψήφο εμπιστοσύνης, επειδή μάλλον δεν του βγαίνουν τα κουκιά". Όπως μας έχει συνηθίσει όμως η φαιδρά πορτοκαλέα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Τσίπρας να κάνει δεύτερες σκέψεις για την ψήφο εμπιστοσύνης, επειδή ακριβώς έχει τα κουκιά! Κάτι οι δηλώσεις βουλευτών που ψήφισαν "ΠΑΡΩΝ", όπως η Διώτη ή η Κατριβάνου , κάτι οι δηλώσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν δηλώνουν πρόθυμοι να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, επιλέγοντας την διέξοδο της αποχής ή του ΠΑΡΩΝ, οδηγούν στο εξής παράδοξο: Εκλογές να μην ζητούν αυτοί που καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αλλά υποστηρικτές του και βασικοί υπουργοί, όπως οι Σκουρλέτης και Κουρουμπλής !

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλει να φορτωθεί τον "μουτζούρη" της καταψήφισης μιας κυβέρνησης, γι αυτό και κάνει λόγο για αποχή ή ΠΑΡΩΝ. Να υπενθυμίσουμε σ' αυτό το σημείο ότι το Σ στο άρθρο 84 προβλέπει ότι μια κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (και όχι του όλου αριθμού) βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 ψήφους. Αν αθροίσει κάποιος τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του τρίτου μνημονίου και τους παρόντες, η κυβέρνηση συγκεντρώνει 130-135 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι παρόντες πρέπει στη Βουλή να είναι παρόντες 270 βουλευτές, αριθμός που μπορεί να προκύψει από μια πιθανή αποχή της Αριστερής Πλατφόρμας.

Εκτός αυτού, η Αριστερή Πλατφόρμα ξέρει ότι στην παρούσα Βουλή έχει το maximum της δύναμής της: Για να έχει 30-35 βουλευτές στην επόμενη Βουλή απαιτείται εκλογικό ποσοστό γύρω στο 12%, κάτι που φαντάζει δύσκολο, τουλάχιστον με τους παρόντες συσχετισμούς. Επιπλέον, θέλει να προλάβει να οργανωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και φυσικά να μεσολαβήσει η "μάχη" του Συνεδρίου το διήμερο 3-4 Σεπτεμβρίου, όπου εκεί είναι και το κατάλληλο σημείο να κάνει μια "ηρωϊκή" έξοδο, όπως και η Ανανεωτική Πτέρυγα λίγα χρόνια νωρίτερα.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας δεν πείθει ότι δεν θέλει εκλογές: Ο ανασχηματισμός που έκανε την επομένη της συμφωνίας, το γεγονός ότι δεν ζητά την παράδοση των εδρών από τους διαφωνούντες και το γεγονός ότι έχει αφήσει την Ζωή ανεξέλεγκτη, μαρτυρούν ότι θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την όψιμη κυριαρχία του. Βέβαια, το ότι ο Τσίπρας θέλει εκλογές, δεν σημαίνει ότι αυτό συμβαδίζει και με την υλοποίηση του μνημονίου, το οποίο πολλοί υπουργοί του το αποφεύγουν, μιλώντας για αναφανδόν για εκλογές. Και ο ίδιος γνωρίζει ότι το 36 τοις εκατό που συγκέντρωσε τον Γενάρη δύσκολα θα το πάρει και πάλι, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει πλέον να πουλήσει "ελπίδα". Όσο κι αν μπορεί να παραπλανήσει το επιχείρημα για ελάφρυνση του χρέους, ο Τσίπρας δεν έχει και πολλά όπλα στη διάθεσή του. Δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο μεγάλο επίτευγμα, χώρια που πρέπει να γυρίσει τούμπα το επικοινωνιακό του προφίλ, εγγυόμενος τώρα ότι θα εφαρμόσει αυτός καλύτερα το μνημόνιο.

Το δυστύχημα σ' αυτή την χώρα είναι ότι άπαξ και ξεσπάσει η εκλογολογία, δύσκολα μπορεί κανείς να την ανακόψει, πέφτοντας όλοι στην παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Οπωσδήποτε η κατάσταση όπως είναι δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ. Ο Τσίπρας είτε θα πάει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού τώρα, ή μετά τις εκλογές. Αν το κάνει τώρα, τα ποσοστά του, όπως και ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ είναι στην "ακμή" τους. Αν το κάνει μετά, τα δικά του ποσοστά, όπως και της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ θα κουτσουρευτούν επικίνδυνα, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 230 που έχει τώρα να φαντάζει σενάριο πολύ μακρινό. Αν είναι να πάμε σε εκλογές και η κυβέρνηση ειδικού σκοπού προκύψει μετά τις εκλογές και όχι τώρα, θα μιλάμε για επανάληψη του φιάσκου του δημοψηφίσματος, με την χώρα και την οικονομία να χάνει ακόμα 2 μήνες προσαρμογής και εφαρμογής του νέου προγράμματος.

Επομένως, ακόμα και την ύστατη ώρα ο Τσίπρας πρέπει να σκεφτεί την κυβέρνηση ειδικού σκοπού εθνικής σωτηρίας από την παρούσα Βουλή και επιτέλους πρέπει να ειπωθεί ότι το Σ δεν επιτρέπει την άμεση προσφυγή στις κάλπες, λόγω ότι δεν έχει παρέλθει ένας χρόνος από την διενέργεια των προηγούμενων εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι πριν από τις εκλογές, οφείλει να εκκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (άρθρο 41 παρ. 5 Σ), εκτός κι αν καταψηφστούν δύο κυβερνήσεις από την παρούσα Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάξει υποχρεωτικά την κυβέρνηση από τα καθήκοντά της (άρθρο 38 παρ. 1 Σ), διαλύσει την Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές.

Και επειδή αυτή η διαδικασία καταλήγει, βάσει της παρ. 3 του άρθρου 37 στην σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για την διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ο Τσίπρας, αλλά και οι υπόλοιπες "μνημονιακές" δυνάμεις, οφείλουν να σκεφτούν στα σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο και ίσως μια συζήτηση στην ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε να ανοίξει ξεκάθαρα αυτή την προοπτική, προκειμένου να αποφευχθεί ακόμα ένα φιάσκο μετά φιέστας..

No comments:

Post a Comment