Search This Blog

Friday, July 10, 2015

16 Ιουνίου-10 Ιουλίου:


Από τη δραχμή στη συμφωνία




Πριν από 25 μέρες, στις 16 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και συνομίλησε στο Μέγαρο Μαξίμου με δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά και με τη βουλευτίνα της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι συνομιλητές του περιέγραφαν τότε έναν άνθρωπο πιεσμένο μεν, αλλά όχι πανικοβλημένο. Κάποιοι, μάλιστα, τον άκουσαν να τους λέει ότι δεν θα ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα αν ερχόταν ένα GREXIT. Φέρεται, μάλιστα, να πρόσθεσε ότι οικονομολόγοι του έχουν πει ότι, αν η Ελλάδα αλλάξει νόμισμα, θα αντιμετωπίσει μεν στην αρχή δυσκολίες, αλλά στη συνέχεια θα έχει ευκαιρίες να ανακάμψει. Οι συνομιλητές του έφυγαν ανήσυχοι για τον αν ο πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα.

Οι εξελίξεις έτρεξαν και την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε την διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας αποφασίσει να προκηρύξει δημοψήφισμα. Δεν άντεχε να υπογράψει τη συμφωνία και πέταξε το μπαλάκι στους ψηφοφόρους. Κατά μια εκδοχή (την ανέφερε στην ιταλική εφημερίδα «Μεσατζέρο» ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γαλμπρέιθ, σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη) πίστευε ότι θα έχανε το δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνησή του θα έπεφτε. Μάλιστα, τότε είχε κυκλοφορήσει το σενάριο ότι προετοίμαζε τις πρόωρες εκλογές.

Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος εγκλώβισε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν ήταν μεν διατεθειμένος να σηκώσει το βάρος μιας επαχθούς συμφωνίας, αλλά ούτε και να πάρει την ευθύνη της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Λίγη ώρα μετά την οριστικοποίηση του ΟΧΙ, ο Τσίπρας μίλησε στο τηλέφωνο με τον Φρανσουά Ολάντ. Η συνομιλία περιγράφεται ωςδραματική. Ο πρόεδρος της Γαλλίας μιλάει έντονα. Προειδοποιεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι κάποιοι στην Ευρώπη του την έχουν στημένη, θέλουν να πετάξουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. «Μην παίξεις αυτό το παιχνίδι», φέρεται να του είπε, προειδοποιώντας τον για την κόλαση που θα ακολουθήσει την άτακτη χρεοκοπία. «Βοήθα, για να σε βοηθήσω», του είπε.

Τις επόμενες μέρες ο Τσίπρας μίλησε με τον Μπαράκ Ομπάμα (για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο) και, για πολλοστή φορά, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Από τις συνομιλίες αυτές διέρρευσαν τα τυπικά, δηλαδή η παρότρυνση των Αμερικανών να βρεθεί συμφωνία. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή τη φορά οι προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς, για το τι θα σήμαινε μια άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη, πήραν άλλον χαρακτήρα. Ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι δεν είχε άλλα περιθώρια.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της περασμένης Τρίτης και το τελεσίγραφο των ευρωπαίων ηγετών, στην κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η «ώρα μηδέν» πλησίαζε. Τουλάχιστον δύο υπουργοί (Δημήτρης Μάρδας και Γιάννης Πανούσης) είχαν καταστήσει σαφές ότι, αν επιλεγόταν η ρήξη κι η έξοδος από το ευρώ, θα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Άλλοι υπουργοί πίεζαν να γίνει η συμφωνία.

Όλα αυτά επέφεραν την ολική μεταστροφή του κ. Τσίπρα. Η οριστική απόφαση ελήφθη αμέσως μετά την επιστροφή Τσακαλώτου από τις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Όσοι μίλησαν μαζί του, είτε δια ζώσης είτε από το τηλέφωνο, αντελήφθησαν ότι ο πρωθυπουργός έδειχνε αποφασισμένος να προχωρήσει στη συμφωνία.

Την επομένη, Παρασκευή πρωί, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέει σε δραματικούς τόνους: «Θα ανατιναχθεί το κράτος. Δεν μιλάμε για GREXIT, αλλά για άτακτη χρεοκοπία και καταστροφή».
Γ. Καρελιάς

No comments:

Post a Comment