Search This Blog

Thursday, April 2, 2015

Το μεγάλο πλυντήριο με υπογραφή Τσίπρα




Λοιπόν, καθαρά και ξάστερα από την αρχή. Ο Αλέξης Τσίπρας, με την Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτήσει, κάνει μια έξυπνη πολιτική κίνηση (άλλο αν είναι και πολιτικάντικη), που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Αντώνη Σαμαρά. Ταυτόχρονα, όμως, διαπράττει μια μεγάλη πολιτική ατιμία, αφού κουκουλώνει την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, η οποία κατ’ εξοχήν
ευθύνεται για την οικονομική χρεοκοπία της χώρας, την οποία διαχειρίστηκε (το δέχτηκε βλακωδώς) η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Σαμαράς θα 'ρθει σε δύσκολη θέση, γιατί θα είναι υποχρεωμένος να απολογείται για το δικό του Μνημόνιο, μετά το 2011, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η αιτία και γι' αυτό και για το προηγούμενο ήταν η καταστροφική διετία 2008-2009 του Καραμανλή. Όμως, δεν μπορεί να το πει, διότι ο Καραμανλής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ΝΔ.

Γιατί είναι πολιτική ατιμία η εξαίρεση της περιόδου Καραμανλή; Γιατί όλα τα στοιχεία λένε ότι τότε επήλθε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, έτσι ακριβώς το λέει ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος φορέας, η Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε το έλλειμμα από το 3% και 6% που έλεγαν οι υπουργοί του Καραμανλή, κοροϊδεύοντας τους κουτόφραγκους των Βρυξελλών, εκτινάχθηκε αρχικά στο 12% και εντέλει στο 15%, κάτι που έχουν αποδεχθεί όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Τότε ήταν που το δημόσιο χρέος ξέφυγε από τον έλεγχο, αφού οι δαπάνες πέταξαν στα ύψη.

Και για όλα αυτά υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι ο Καραμανλής, ο οποίος αγνόησε κάθε προτροπή να πάρει μέτρα. Και είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, ως αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, ευθύνεται για το όργιο των προσλήψεων, που εκτίναξε τις δημόσιες δαπάνες.

Φυσικά, ο Τσίπρας δεν μπορεί να παραπέμψει στην Εξεταστική Επιτροπή τον Καραμανλή, ο οποίος είναι εδώ και καιρό πολιτικός σύμμαχός του εξ αντικειμένου. Και θα ήταν αδιανόητο να κληθεί σε Εξεταστική Επιτροπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο εκείνος επέλεξε. Δεν γίνονται αυτά. Γι’ αυτό ο Τσίπρας προστατεύει Καραμανλή και Παυλόπουλο εξαιρώντας την περίοδο 2007-2009 από τη διερεύνηση. Πολύ θα ήθελε να συμπεριλάβει στη διερεύνηση και την περίοδο του Κώστα Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το κάνει. Αφού εξαιρεί την περίοδο Καραμανλή, πώς να κάνει τέτοιο άλμα;

Πάντως, η λειτουργία της Επιτροπής δεν θα είναι όσο ανέφελη νομίζει ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του. Αρκεί τα άλλα κόμματα να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και να καλέσουν στην Επιτροπή πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Μνημονίου και ειδικά υπέρ του ΔΝΤ και έπλεκαν τότε το εγκώμιο του Παπανδρέου. Τότε να δούμε τι θα πουν οι του ΣΥΡΙΖΑ για τους σημερινούς συμμάχους του, τους οποίους διορίζει σε επίλεκτες θέσεις.

Και αυτή η Εξεταστική Επιτροπή θα γίνει όχι για την αναζήτηση όλης της αλήθειας, αλλά μόνο για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την εξυπηρέτηση κομματικών και διακομματικών σκοπιμοτήτων. Δεν είναι η πρώτη ούτε η μόνη φορά. Αλλά είναι η πρώτη φορά -πρώτη φορά αριστερά- που επιχειρείται τόσο εξόφθαλμη αποσιώπηση των ευθυνών μιας ολόκληρης περιόδου και των προσώπων που τη διαχειρίστηκαν. Κι αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο στίγμα της διακυβέρνησης Τσίπρα.

No comments:

Post a Comment